Съветник на Томислав Дончев поема агенцията за иновации

Мартин Дановски ще управлява новата структура, която ще отговаря за 860 млн. евро

Дановски е от години съветник на Томислав Дончев
Дановски е от години съветник на Томислав Дончев
Дановски е от години съветник на Томислав Дончев    ©  Юлия Лазарова
Дановски е от години съветник на Томислав Дончев    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Мартин Дановски оглави официално новосъздадената Държавна агенция за научни изследвания и иновации. Съветникът на Томислав Дончев, който е част от кабинета на вицепремиера в последните два мандата на ГЕРБ, беше спряган за ръководител на агенцията още при обсъждането на новата структура преди месеци.

Дановски се появи официално на политическата сцена през 2015 г., когато беше посочен като един от тримата членове на управителния съвет на новата тогава държавна структура "Фонд на фондовете". При създаването на фонда, който трябваше да управлява всички финансови инструменти по европейските програми (за над 1.4 млрд. лв.), двамата отговорни министри - Владислав Горанов и Томислав Дончев, си разпределиха влиянието в съвета, като Дановски беше "очите" на Дончев там. Засега той остава в надзора на фонда.

Дановски беше и част от работната група, която отговаряше за привличането на голямата инвестиция на Volkswagen в България. Преди влизането си в държавната администрация Мартин Дановски е управител на маркетинговата група Havas Worldwide за Балканите и управляващ партньор на "Болкан експерт холдинг".

Какво е Агенцията за иновации

Новата структура, която трябва до два месеца да има устройствен правилник, ще обединява цялата държавна политика в сферата на научните разработки и иновациите. За целта тя ще получи цяла нова европейска програма, която взима части от "Конкурентоспособност" и "Наука и образование за интелигентен растеж", както и частта с електронното управление от "Добро управление". Общият размер на средствата, които ще управлява, ще е над 860 млн. евро в периода от 2021 г. до 2027 г.

Част от причината за създаването ѝ е желанието на Европейската комисия България да посвети повече внимание на общата европейска цел "Интелигентна Европа" заради голямото изоставане на страната в областта на научните разработки и връзката им с бизнеса.

По предварителните разчети агенцията трябва да получи одобрение от ЕК до средата на следващата година и да започне да разпределя пари от края на 2021 г.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    hou1510481221539200 avatar :-|
    Stoyan Dimitrov
    • - 1
    • + 2

    Ето че ще може да се краде и от наука. В добър тоталитарен маниер държавата трябва да е забъркана с някаква агенция в нещо, от кото няма и понятие и което трябва да се саморегулира чрез множество участници, а не с агенция. Но именно че тези участници липсват в България.

    Нередност?
Нов коментар