Вечерни новини: Пенсиите се повишават безсрочно с 50 лв., граждански активист стана кмет на Букурещ

И още: Президентът наложи вето на текстове от Изборния кодекс, сражения между Армения и Азербайджан, броят на пациентите с Covid-19 в болници в страната расте

Никушор Дан, новият кмет на Букурещ
Никушор Дан, новият кмет на Букурещ
Никушор Дан, новият кмет на Букурещ    ©  Reuters
Никушор Дан, новият кмет на Букурещ    ©  Reuters

Сравненията са най-добрият измислен начин за измерване на напредък. Без отправна точка не можеш да знаеш къде си стигнал. Затова местните избори в румънската столица Букурещ вчера са важни за София: защото ще служат като отправна точка за сравнение между двата града. На тях спечели Никушор Дан - математик, завърнал се в Румъния преди 15 години, създател на "Спаси Букурещ", което прерасна от уебсайт в движение, а по-късно и партия. Дан получи партийна подкрепа, но изтръгна победата с помощта предимно на доброволци и с обещанието да направи от Букурещ един нормален, добре устроен, прозрачен и уютен към хората си град.

Така в момента се намираме тук: докато отвъд Дунава избраха човек, обещаващ да премахне корупцията от градоустройството, от тази страна на реката - в Лом, председателят на българския парламент обяви пред съпартийци, че протестиращите срещу корумпираното управление не бивало да използват построеното в София метро. Като протестираш, "ходи пеша, бе", каза Цвета Караянчева и без да иска, обобщи цялото управление на ГЕРБ в големите градове. Оттук нататък часовникът за Букурещ и София ще отмерва разликите между това дали един град се управлява по-добре от експерт с идеи или от партийни чиновници с пари от правителството.

Иначе колко добре се управляват българските градове в Лом могат да потвърдят лично, защото за пореден път останаха без вода няколко дни след станалата вече традиционна авария на водопровод. Същото ще могат да потвърдят и в Добрич и Шумен, където скоро водата също ще започне да спира. Причината - местните ВиК имат дългове към "Енерго-про" и не могат да си платят тока.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Борисов продължава с предизборните подаръци за пенсионерите

Бойко Борисов даде заявка, докато има пандемия, пенсионерите да получават добавка от 50 лв. към месечните си пенсии, а след края на пандемията да има индексация. Месечната сметка за бюджета за добавките на 2.12 млн. пенсионери е към 108 млн. лв. Първоначалният замисъл на мярката беше като антикризисна - да се прилага през август, септември и октомври, но през последните седмици стана ясно, че ще бъде удължена до края на годината, а сега и за неопределен период от време.

Държавата обеща субсидии за средните фирми до средата на ноември

Проектите на средните фирми, които са кандидатствали за грантове по програма "Иновации и конкурентоспособност", ще бъдат разгледани предсрочно. Става дума за общо 1932 проекта за над 263 млн. лв., съобщиха от икономическото министерство. Схемата бе отворена за кандидатстване до 24 август, а до момента експертите са проверявали необходимата за извършване на оценката финансова информация от НАП и НСИ. Резултатитеще станат ясни в средата на ноември, обещават от министерството. Предвижда се част или цялото подпомагане да бъде изплатено веднага след сключването на договорите.

Армения и Азербайджан влязоха във военен конфликт, който заплашва да разтърси региона

Вече втори ден продължават тежките сражения с артилерия и въздушен обстрел в Нагорни Карабах, където Баку и Ереван си оспорват контрола от десетилетия. Конфликтът се разгоря наново рано сутринта в неделя, като Армения и Азербайджан се обвиняват взаимно за провокации. Поне 30 арменски войници са загинали, а азерската страна съобщава за десетки ранени. Турция подкрепи азерската позиция, а близката до Армения Русия призова за бързо спиране на огъня. САЩ и ЕС също поискаха от двете страни да спрат бойните действия, а Иран предложи посредничество.

Журналист от "Капитал" взе годишната награда на Програмата за достъп до информация

Мила Чернева получи наградата "Златен ключ" заради активната и последователна работа, с която повишава прозрачността на институциите по дадени теми. Чернева води и спечели няколко дела срещу откази от администрацията да даде информация - както от АПИ за винетките, така и от София за уличните ремонти и ДКК за 500-те милиона лева за язовири.

ЦИТАТ НА ДЕНЯ

"Ние сме като едно семейство и след 20-годишен брак сме се разделили. Той си има ново семейство, а при мен останаха децата. А той един ден ще се върне."

Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов по повод доскорошния си заместник в партията Цветан Цветанов и новия му политически проект

КОРОНА НОВИНИ

Близо 30% ръст на случаите на COVID-19 е отчетен за изминалата седмица в България. Новозаразените за периода 21 - 27 септември са 1178 при 928 за предходната седмица. Броят на направените тестове за периода спада с около една пета, докато процентът положителни случаи расте и през уикенда надхвърли 6%. Расте рязко и броят на настанените в болници - в понеделник хоспитализирани са 791 спрямо 718 седмица по-рано. Смъртните случаи остават на стабилно ниво - общо 34, или 4 по-малко от предходната седмица.

Мадрид разшири с още 170 хил. жители карантинните зони в града, в които хората може да излизат само за да ходят на работа. Централното и регионалното правителство продължават да спорят за това дали цялата столица трябва да се постави под блокада, след като хиляди нови заразени се откриват всеки ден. Испания в момента е страната в Европа, отчитаща най-много нови случаи в последните седмици.

Девет месеца след появата на коронавируса светът премина символичния праг от един милион жертви при регистрирани над 33 млн. случая. Най-засегнатите региони по брой на смъртни случаи са Латинска Америка и Карибите (над 340 хил. жертви), Европа (230 хил. починали) и САЩ и Канада (около 215 хил жертви).

Случаите на коронавирус растат отново и в Русия. За пръв път от средата на юни заразените за ден са над 8 хил. души, с което общият брой надхвърля 1.1 млн. Подобни стойности за 24 часа последно бяха отчетени към средата на юни.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Палеонтолози намериха останките на морски хищник от юрската ера в Атакама в Чили, най-сухата пустиня в света. Плиозаврите са вид динозаври отпреди около 160 млн. години с по-мощна захапка от тиранозавър рекс. Вкаменелостите са вторите най-стари намерени до момента от този вид в Южното полукълбо. Обширната пустиня Атакама в Чили, която някога била на дъното на Тихия океан, сега е лунен пейзаж от пясък и камък с части, недокоснати от дъжд в продължение на години. Плиозаврите са били господстващите хищници в региона.