Вечерни новини: ЕК видя проблеми в медиите и главния прокурор, говорителят на ЦИК е единствен кандидат да я оглави

И още: Бобоков посочи Пеевски като поръчител на прокурорската акция, Shell съкращава близо 10% от персонала; Дебатът Тръмп-Байдън разочарова

Срядата очаквано мина под знака на новия доклад на ЕК за върховенството на закона в страните от ЕС, който без изненада в частта си за България засяга до болка познатите проблеми с медиите, корупцията и особено липсата на контрол над главния прокурор. Управляващите определиха доклада като "обективен и положителен", а правосъдният министър Ахладова обясни, че се чака ново становище за главния прокурор от Венецианската комисия. Там за становище щял да бъде пратен и проектът за новата конституция на ГЕРБ. В същото време Съюза на съдиите в България призова ВСС да обмислят започването на процедура за предсрочно освобождаване на главния прокурор

Извън тази тема политически страсти имаше в БСП. Лидерът Корнелия Нинова поиска премиерът и министърът на отбраната да бъдат изслушани в парламента заради опцията за покупка на още 8 американски изтребителя и друго оборудване. Нинова поиска и шестимата депутати, които напуснаха парламентарната група на БСП, да напуснат и парламента, защото не са мажоритарно избрани, а от листите и с програмата на БСП.

Отвъд политическите страсти срядата бе по-скоро спокойна. А въпреки че последният септемврийски ден в доста части на страната бе хладен, сив и влажен, синоптици обещаха топъл и слънчев октомври, подходящ дори за късен плаж, като още от утре температурите ще растат и в някои дни ще доближат и 30 градуса.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Медиите и проблемите в съдебната система са във фокуса на новия доклад на ЕК за България

Добре познатите проблеми с медийната свобода, недовършената съдебна реформа, безрезултатната битка с корупцията, некачественото законодателство, но този път и значително по-остър фокус върху безконтролността на главния прокурор - това са основните точки в първия доклад на ЕК за върховенството на закона, който вече прави оценка на ситуацията отделно във всички членки на ЕС. Той обаче не е заместител на досегашния мониторинг (CVM) над България и Румъния, който на практика не е официално отменен, както твърдят българските власти, въпреки обещанието на предходния председател на ЕК Юнкер. "CVM продължава. Имаше планове да бъде отменен, но това е недовършена работа", каза при представянето на новия доклад днес еврокомисарката Вера Йоурова.

Ето какво конкретно се казва за страната ни в новия доклад на ЕК:

  • България трябва да въведе механизъм за ефективна отчетност на главния прокурор, както препоръчва Венецианската комисия. ЕК настоява за реална реформа, която да доведе до създаване на наистина независими прокурори, способни да проведат разследване на главния прокурор.
  • Съставът и функционирането на ВСС и Инспектората към него продължават да са спорни, като политическото влияние и това на главния прокурор върху институцията пораждат съмнения в независимостта й.
  • Борбата срещу корупцията остава на ниво реформа, без резултати - особено тази по високите етажи. Работата на антикорупционната комисия е спорна. Изрично се споменава скандала "Апартаментгейт" и позицията на антикорупционната комисия, че няма конфликт на интереси.
  • Медийните проблеми в България са на много нива - от липсата на прозрачност в медийната собственост и връзките с политици през съмнения в независимостта на регулаторите до политически и икономически натиск и проблеми със защитата на журналисти от заплахи и нападения

Защо е важно?

Изводите в новия доклад на ЕК са важни, не само защото са остра критика за правителството и главния прокурор Иван Гешев (както и предшественика му Сотир Цацаров), който отрича напълно проблема със своята недосегаемост и осъжда всеки опит за повдигане на темата като политическа атака по независимостта му. Но и защото те носят заплаха от евентуална загуба на достъп до еврофондове.

Констатациите в доклада ще се използват при преценката как достъпът до еврофондове да бъде обвързан със състоянието на върховенството на закона и спазването на ценностите на съюза. Този нов механизъм все още е в процес на изготвяне и касае бъдещия седемгодишен бюджет на ЕС, който трябва да влезе в сила на 1 януари 2021 г.

На този фон на България се обръща все повече внимание в европейските институции. След два дебата в комисията по Комисията по граждански свободи (LIBE) през септември, върховенството на закона в страната ни ще бъде тема на разговор и в сесията на Европарламента (ЕП) на 5 октомври. Тя ще бъде и една от първите държави, чието състояние ще бъде обсъждано в Съвета на ЕС през ноември. Именно ЕК, ЕП и Съвета на ЕС са трите страни, които работят по новия механизъм "Пари срещу законност".

Говорителят на ЦИК Александър Андреев е единствен кандидат за неин председател

Близо месец след оттеглянето на председателя на Централната избирателна комисия (ЦИК) Стефка Стоева и след една провалена процедура, сега ГЕРБ издигна кандидатурата на настоящия говорител на комисията Александър Андреев, който остава единствен кандидат след края на срока за номинации при втората процедура. Андреев е неизменно член на ЦИК от 2007, като в настоящия състав той е по предложение на ГЕРБ, но в предишните бе номинация на БСП (по линия на Спас Панчев, който сега е независим). В изявление председателят на групата на ГЕРБ Даниела Дариткова каза, че сегашната номинация на Андреев за председател на ЦИК е предложение на неправителствената организация "Федерация на независимите студентски дружества" и ще бъде подкрепена от управляващата партия.

Турция ще се намеси в Нагорни Карабах, ако получи покана от Азербайджан

Ако Азербайджан поиска "да реши въпроса на (бойното) поле, ще сме с тях с всички свои средства", но виждаме, че капацитетът на страната е достатъчен, за да се справи сама за момента. Това заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от Анадолската агенция. Думите му в момент на продължаващо напрежение и размяна на реплики и военни действия между Армения и Азербайджан в Нагорни Карабах следват критики от Ереван, че Анкара вече участва в конфликта. И Турция, и Азербайджан обаче отричат.

Shell съкращава близо 10% от персонала

Британско-холандската петролна компания Shell обяви, че ще съкрати от 7 хил. до 9 хил. души през следващите две години. Ще направи и икономии в най-важното досега подразделение - за добива и производството на нефт и газ. В момента в компанията работят 83 хил. души. Програмата за строги икономии, известна като Project Reshape, е най-драстичната мярка досега в преструктурирането на петролния гигант. До 2035 г. електричеството ще се превърне в четвъртия стълб на групата заедно с петролния, газовия и химическия бизнес и ще генерира 30% от приходите. Лидерите в бранша Exxon Mobil, Chevron, Shell, BP и Total отчетоха загуби и намалиха инвестициите си. В САЩ много млади фракинг компании фалираха през последните няколко месеца, BP освобождава 10 хил. души, в Chevron са застрашени 6 хил., а Exxon Mobil също обяви глобални съкращения за все още неизвестен брой.

Промишлеността и услугите в Китай продължават да се възстановяват през септември

Промишлената активност в Китай продължава да нараства през септември, което и сигнал за продължаващото възстановяване на втората по големина икономика в света от корона кризата. Индексът на мениджърите по доставките - PMI, за индустрията е достигнал 51.5 пункта този месец. Секторът на услугите е ускорил растежа си през септември благодарение на търсенето в цялата икономика, като стойността на показателя е била 55.9 пункта. Услугите, в които действат много по-малки и частни компании, се съживява по-бавно от здравната криза, отколкото производството, а опасенията от втора вълна от инфекции карат потребителите да са предпазливи.

ЦИТАТ НА ДЕНЯ

"За съжаление наистина по-голямата част от бизнеса в България е въз основа на измама - като започнеш от кръговете на бай Ахмед и стигнеш до кръговете на бате Бойко. И, разбира се, двамата са като невръстни дечица в сравнение с хиперолигарха Пеевски."

"Посочени сме от Пеевски, защото е решил да си открадне "Монбат". Той вече е превзел "Елбат" - основния конкурент на "Монбат" в преработката на оловна скрап."

Пламен Бобоков, съсобственик в "Приста ойл", https://www.dnevnik.bg/intervju/2020/09/30/4120392_plamen_bobokov_posocheni_sme_ot_peevski_zashtoto_e/?ref=home_layer2" target="_blank">пред dnevnik.bg за атаката на прокуратурата

СНИМКА НА ДЕНЯ

Разочарование от дебата Тръмп-Байдън

С хаос, гневни изблици и остри лични нападки се отличи първият дебат между Доналд Тръмп и Джо Байдън. Президентът от първата минута започна да прекъсва претендента за Белия дом и да го напада, опитвайки се да го прегази като валяк. Байдън отвърна с нарицателни като "клоун" и дори попита "няма ли най-после да млъкнеш, човече". Дебатът като цяло бе разочарование за мнозина. Първите впечатления - не само на анализатори, но и на обикновени зрители - са че Байдън може да не е спечелил двубоя, но определено Тръмп го е изгубил, демонстрирайки разочароващо за президент и главнокомандващ на най-мощната армия в света поведение.

КОРОНАНОВИНИ

Заразените с коронавирус през последното денонощие са 276, което е рекорд за септември и най-висок брой от 7 август насам. Те са установени при направени 4736 теста или 5.83% от изследваните са заразени. Общият брой заразени до момента е 20 547, като активните случаи са 5245. Починалите за денонощието са 6, а общо вече са 813. Продължава динамично да расте броят на настанените в болница - вече са 814 души, като 44 са в интензивни отделения. Излекуваните за денонощие са 150, а общият им брой е 14 489.

Правителството отпуска 9.6 млн. лв. субсидия за поддържане на инфекциозни отделения в готовност за лечение на COVID-19. За средства в Министерство на здравеопазването могат да кандидатстват до 10 дни всички разкрити структури по инфекциозни болести през периода на извънредното положение и обстановка.

Изтичащите в периода на извънредната епидемична обстановка решения на ТЕЛК и НЕЛК ще продължат да важат три месеца след края й - т.е. към момента срокът им е удължен до края на февруари 2021 г. От здравното министерство напомнят също, че в условията на извънредната епидемична обстановка ТЕЛК могат да се произнасят дистанционно, на базата на медицинската документация на лицата, без да е необходимо личното им явяване за преглед пред комисиите.

От 1 октомври пристигащите от Украйна в България ще трябва да представят документ за отрицателен резултат от PCR тест, разпореди със своя заповед от днес министърът на здравеопазването.

Във връзка с удължаването на извънредната епидемична обстановка до 30 ноември здравният министър разпореди от 1 октомври спортните състезания на закрито да се провеждат при до 50% заетост на местата, като зрителите се настаняват най-малко през една седалка и при спазване на физическа дистанция от 1.5 метра. Центровете за подкрепа на личностното развитие могат да възобновят дейността си в съответствие с изготвените от образователното и здравното министерства насоки за новата учебна година в условията на COVID-19.

Германия ще ограничи броя на участниците в публични и частни събирания в зависимост от степента на разпространение на COVID-19, за да може заразата да бъде овладяна през есента и зимата, заяви канцлерката Ангела Меркел. В зависимост от заболеваемостта в различните провинции ограниченията ще са до 50 или 25 души на публични и до 25 или 10 души на частни сбирки. Меркел заяви, че иска да направи всичко по силите си, за да избегне нова национална карантина.

Франция обяви двойно по-голям брой от вчера нови случаи днес - над 8 хил. С 85 нарасна броят на починалите от COVID-19 през последното денонощие. Междувременно Испания обяви почти 10 хил. нови заразени и 203-ма починали (като част от смъртните случаи не са само от изминалото денонощие) - слабо забавяне спрямо последните дни.

Израелският парламент ограничи с указ протестите, като забрани гражданите да участват в демонстрации, които са на повече от километър от домовете им. Според критици мярката, обявена заради коронавируса, цели да спре протестите пред официалната резиденция на Нетаняху в Ерусалим.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Посещение на високо ниво от САЩ за енергийните проекти

Помощник-държавният секретар на САЩ Франсис Фенън по енергийни ресурси пристига утре на официално посещение в София. Програмата му не е обявена, но със сигурност теми на разговор с българските власти ще са евентуалните санкции за продължението на "Турски поток" през страната, забавеното изграждане на интерконектора с Гърция, където Фенън беше вчера и ден, както и процедурата за изграждане на нови ядрени мощности в Белене. На фона на тази визита премиерът Бойко Борисов обяви, че иска да купува още изтребители F16, след като преди това направи обход на трасето на строящия се "Турски поток", за да покаже напредъка по проекта.

Лидерите на ЕС ще обсъдят ситуацията в Източното Средиземноморие

На 1 и 2 октомври лидерите на ЕС ще се срещнат в Брюксел, за да обсъдят отношенията с Турция и ситуацията в Източното Средиземноморие. Очаква се да бъдат дискутирани също така отношенията с Китай, ситуацията в Беларус и отравянето на Алексей Навални. Срещата на върха беше първоначално предвидена за 24 и 25 септември, но беше отложена.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Пиронкова продължава напред в "Ролан Гарос" след изненадващ отказ на Серена Уилямс

Цветана Пиронкова се класира автоматично за третия кръг на "Ролан Гарос", след като съперничката ѝ Серена Уилямс обяви, че се отказва от мача между двете, който трябваше да се играе днес. Американката, която е носителка на 23 титли от Големия шлем, има проблеми с ахилесовото сухожилие, които са се появили след сутрешната й тренировка, потвърдиха организаторите на турнира. Само три седмици по-рано Уилямс надви Пиронкова в драматичен трисетов мач в четвъртфиналите на US Open. Дотук американката имаше пет победи срещу Пиронкова.

Почти 500 дни след изборите в Белгия седем партии се договориха за коалиция

Новото правителство ще фокусира усилията си върху борба с пандемията и въздействието й върху икономиката на страната. Партиите постигнаха споразумение за бюджета и трябва сега да се разберат по въпроса кой ще бъде приемник на Софи Уилмес на премиерския пост. Седемте партии представляват либералите, социалистите и зелените, разделени в отделни формации въз основа на езиковия принцип, плюс нидерландскоезичните християндемократи. Партиите се обединяват в така наречената "Коалиция Вивалди". Името идва от "Четирите сезона" на Вивалди, които в белгийски политически пейзаж представляват либералите, социалистите, християндемократите и зелените. За евентуален премиер се сочат имената на Александер де Кро, който е фламандски либерал, и на валонския социалист Пол Манет. Седемте партии общо спечелиха 53.4% от гласовете на изборите преди 16 месеца.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар