Нощните заведения в столицата няма да работят поне две седмици заради коронавируса

Освен в София, дискотеките и баровете затварят в Перник, Сливен и Шумен, на места се препоръчва и въвеждане на дистанционна работа

   ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

На фона на рязкото покачване на случаите с коронавирус през последните две седмици общински и областни кризисни щабове започват да затягат мерките. София, Перник, Сливен и Шумен обявиха, че ще бъдат затворени нощните заведения за известен период, на места влизат в сила забрани за групови събирания, а на други се препоръчва и преминаване на дистанционна работа и дистанционно обучение за университетите.

В събота пък лекарският съюз реагира остро срещу заповедта на здравния министър от петък, забраняваща плановия прием в болници в областите със заболеваемост от над 120 души на 100 хил. население, които към момента са София-град, Шумен, Габрово, Благоевград, Сливен и Търговище, "на фона на реверанса, който се прави към футбола, към дискотеките и нощните заведения".

Дискотеки под карантина

На фона на растящата заболеваемост от коронавирус, започна въвеждането на ограничителни мерки на общинско и областно ниво. В събота столичният кмет Йорданка Фандъкова обяви, че е взето решение за период от 2 седмици да бъдат затворени нощните заведения в столицата като мярката влиза в сила от неделя.

В Перник със заповед на кмета Станислав Владимиров се забранява посещения на дискотеки и нощни барове, а всички ресторанти и кафенета могат да работят само до 22 часа от днес за период от две седмици. За област Сливен е издадена едноседмична "карантина" на нощните заведения: забранява се посещението в тях между 24 октомври и 2 ноември, гласи заповед на областния управител Чавдар Божурски. В Шумен срокът ще бъде най-дълъг: там нощните заведения няма да работят от днес до 16 ноември.

Същевременно редица градове въвеждат забрана и за масови събирания: в Перник тя ще важи както за събития на открито, така и на закрито, а в Сливен - за мероприятия в затворени пространства. Преди седмица забрана за провеждане на сватби, кръщенето и други подобни сбирки въведе и Благоевград, като тя е с продължителност от две седмици.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова пък обяви, че се препоръчва на работодателите да организират дистанционна работа за онези служители, за които това е възможно, а университетите да преминат в онлайн обучение, когато това е възможно.

Напрежение между лекари и НОЩ

Междувременно в началото на уикенда стана ясно, че има напрежение между лекарския съюз и здравното министерство, като повод за него са именно предприеманите мерки. В петък здравният министър Костадин Ангелов издаде заповед, с която се забранява плановия прием и операции в болници, намиращи се в "червени" области с висока заболеваемост от коронавирус - над 120 души дневно на 100 хил. население.

В събота обаче лекарският съюз обяви, че са необходими последователни мерки и "балансирана строгост, за да съумеем да приобщим обществото към тях, защото осем месеца след началото на епидемията у нас обществото ни е разделено". Съсловната организация смята, че "мярката със забраната за планови приеми в болници е "категорично прибързана", защото "нарушаването на нормалната лечебна дейност трябва да е последното наложено ограничение". Оттам призоваваха да бъдат затворени нощните заведения и дискотеки и да бъде забранено присъствието на публика на спортни мероприятия, при които не може да бъде осигурено спазване на противоепидемични мерки и дистанция.

Междувременно стана ясно, че карантината за премиера Бойко Борисов, е "издържала" само едни ден, след като той е имал отрицателни PCR-теста в два последователни дни. Министър-председателят получи предписание от столичния регионален здравен инспекторат да се изолира за период от 10 дни, след като се оказа, че е бил контактно лице на регионалния зам.-министър Николай Нанков, който е COVID-позитивен. С отменена карантина е и бившата пиарка на Министерски съвет Севдалина Арнаудова, както и финансовият министър Кирил Ананиев. За всички българи, които са общували със заразено лице, 10-дневната изолация е задължителна без изключения.

Не е ясно все още дали задължителната карантина е отпаднала за регионалния министър Петя Аврамова и земеделския Десислава Танева. Всички те бяха част от последното издание на прословутите премиерски обиколки с джип из страната, които той предава на живо във Facebook.