🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Тази нощ се преминава към зимното часово време

През 2020 г. трябваше да спре промяната на времето в ЕС, но не бе постигнато съгласие за часова реформа

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В нощта на събота срещу неделя- 24 срещу 25 октомври България и другите държави от ЕС преминават към зимното часово време. За целта в 4 часа сутринта стрелките на часовниците трябва да бъдат върнати с един час назад. В Европа промяната на времето се прави от 1916 г., а в България е въведена от 1979 г. От 2002 г. пък това се случва в последната неделя на октомври- за преминаване към зимно часово време, и в последната неделя на март- за преминаване към лятно часово време.

В последните години на ниво ЕС се води дебат да спре смяната на времето като по план това трябваше да се случи от 2020 г. Той започна след неочаквана гражданска активност при онлайн допитване на ЕК, в която се включиха рекордните над 4.5 европейци, повечето от които настояващи местенето на часовниците да бъде прекратено.

По темата обаче няма консенсус- три държави- Гърция, Португалия и напускащата ЕС Великобритания през 2018 г. обявиха, че са против часовата реформа, а малко по-късно европейският парламент взе решение срокът за това да бъде отложен: държавите, които предпочетат да изберат зимното часово време за постоянно трябва да сменят часовниците за последен път през март 2021 г., а тези, които предпочетат лятното- през октомври 2021 г.

Според допитване в България, което бе проведено онлайн от министерството на енергетиката през 2018 г., 51% от българите предпочитат страната да въведе за постоянно лятното часово време, докато 38% са предпочели зимното.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    gmalinov avatar :-?
    gmalinov
    • - 2
    • + 1

    Аман вече от това връткане напред-назад. Да се взема решение и от пролетта да се прекратява тази практика, дано!

    Нередност?
  • 3
    katia_1 avatar :-|
    Rational

    До коментар [#1] от "geordgeo":

    Да ви имам проблемите. Смяната на часа е два пъти в годината. Дори сезоните се сменят по-често. Освен това е доста некомфортно да е тъкмо до 8 часа сутринта.

    Нередност?
Нов коментар