🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Уикенд новини: Борисов е с COVID-19; Туск поиска от премиера ни повече борба с корупцията

И още: 80% от българите смятат, че икономиката е зле; Франция отзова посланика си в Турция

Правителствена Служба
Правителствена Служба
Правителствена Служба    ©  Правителствена Служба
Правителствена Служба    ©  Правителствена Служба

В мрачния уикенд, когато обещаната от ЕС часова реформа и отмяна на зимното време за пореден път не се състоя, събитията отново минаха под знака на втората коронавирус вълна. В неделя следобед премиерът Борисов призна, че след два първоначални отрицателни PCR теста все пак се е оказал заразен с коронавирус. Само ден по-рано столичната РЗИ свали карантината му, въпреки че министър-председателят беше контактно лице на регионалния зам.-министър Николай Нанков, също COVID позитивен.

След седмица експоненциален ръст на новите случаи у нас и не особено убедителен опит да въведат задължителни маски на открито управляващите започнаха да затягат картинните мерки не токова на централно ниво, а чрез местната власт. Така в градове като София, Перник, Сливен и Шумен нощните заведения трябва да затворят врати поне за две седмици, а на други места се забраняват масови мероприятия от типа на сватби, кръщенета и чествания както на закрито, така и на открито. Началото на новата седмица най-вероятно ще ни нови донесе ограничения, като например преминаването на горните класове в училищата към дистанционно обучение.

Уикендът нагорещи страстите и около проектобюджета на страната за 2021 г. Финансовият министър Кирил Ананиев го нарече "антипандемичен", бившият социален министър Ивайло Калфин пък го определи като "безогледно харчене на пари без никаква ефективност" и "пари, които се дават за подкуп на избирателите". Според Лъчезар Богданов от Института за пазарна икономика "се тръгва по лесния начин - семейни помощи за деца за всички, по 50 лв. за пенсии...". Според бившия финансов зам.-министър Любомир Дацов пък проектът на бюджет за догодина е изцяло политизиран. "Това, което най-много дразни в него, е изливането на средства, замаскирано като борба с COVID кризата", обобщава той.

А докато светът затягаше мерките в очакване на втората пандемична вълна, а българите се разправяха дали "бюджет 2021" е своеобразен опит за рушвет към гласоподавателите, частната космическа компания SpaceX без много шум изведе в Космоса 15-ата партида от 60 интернет спътника Starlink, затвърждавайки позициите си на най-големия глобален сателитен оператор в момента. Фирмата на милиардера Илън Мъск е на няколко седмици от тестовото пускане на първата революционна орбитална броудбенд услуга в северните части на САЩ и в Канада.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ УИКЕНДА

Туск поиска от Борисов повече борба с корупцията

"Видимо повече решителност в борбата срещу корупцията и олигархичната система" в България поиска председателят на Европейската народна партия (ЕНП) Доналд Туск в интервю за "Свободна Европа", посветено на скандалите около премиера Бойко Борисов и неговата партия ГЕРБ. "Ситуацията в България не е черно-бяла. Това е моето мнение. Разбира се, имаме достатъчно причини да сме притеснени, когато става дума за ефективността на съдебната система и антикорупционните механизми в България. Но в същото време ще бъде преувеличение да кажем, че ГЕРБ и Бойко Борисов са изградили авторитарен режим. Все още българската политическа система има своите механизми за контрол и баланс", коментира Доналд Туск и добави, че с лидера на ГЕРБ е имал откровен разговор тип "изповед" за снимките с пачките евро в нощното шкафче. Според него Борисов "допусна явни грешки, включително и в личния си живот", но "ако не е идеалният демократ, поне все още е демократ".

Франция отзова посланика си в Турция, след като Ердоган "прати" Макрон на психиатър

Франция отзова посланика си в Турция за консултации, а напрежението между Анкара и Париж се повишава. Причина за събитията стана вербалната атака на президента Реджеп Ердоган срещу френския му колега Еманюел Макрон, съобщава BBC. "Какъв е проблемът на индивида, наречен Макрон, с исляма и мюсюлманите? Той се нуждае от психотерапия", каза Ердоган по време на конгрес на Партията на справедливостта и развитието.

Острата реакция на турския държавен глава дойде след позицията на Макрон по темата с убийството на френския учител по история и география Самюел Пати. Френският президент обяви това за "ислямска терористична атака".

Над 80% от българите оценяват състоянието на икономиката като "лошо"

Цели 82% от българите оценяват като "лошо" състоянието на икономиката, над половината (53%) казват същото за финансите на домакинството им, а 43% са настроени в следващите 12 месеца да стане още по-зле. Данните са от разпространеното в петък проучване на Евростат в 27-те страни от ЕС. То е проведено между 9 и 27 юли сред близо 26 700 души. За България това е времето точно в началото на протестите срещу правителството и главния прокурор Иван Гешев, провокирани от сблъсъка с охраната на "морските сараи" край Росенец и акцията на въоръжена група на прокуратурата в президентството в София. Данните показват още дълбоко недоверие към правителството - 71% (плюс 10% казват "не знам") и парламента - 75% (и 12% "не знам").

Частните болници няма да организират обществени поръчки

Поправката в Закона за обществените поръчки, според която частните болници отново щяха бъдат задължени да правят поръчки за всяка покупка, не е била одобрена от правителството и проектът е изпратен в парламента без този текст, съобщи в. "Сега". До 2016 г частните болници правиха поръчки и се явяваха по-големи възложители и от държавните. След това се реши, че няма нужда от бюрокрация, защото се предполага, че частният собственик има стимул да се грижи най-добре за парите си и да не допуска неоправдано скъпи покупки. Държавните болници обаче през цялото време коментираха, че за покупките се използва обществен ресурс, осигурен от здравни вноски, и всички трябва да правят поръчки.

СНИМКА НА УИКЕНДА

Ли Кун-хи, президент на най-големия южнокорейски индустриален конгломерат Samsung Group, почина в неделя на 78-годишна възраст. Благодарение на усилията му основаната през 1938 г. от неговия баща търговска фирма постепенно се разраства до една от най-големите технологични корпорации в света. Ли Кун-хи, който оглавява Samsung през 1987 г., беше най-богатият човек в Южна Корея, като Forbes определя личното му състояние на 21 млрд. долара.

КОРОНА НОВИНИ

Вече почти 2000 души с коронавирус са настанени в болници, 138 са в интензивни отделения, а 7 души са починали, като в неделя бяха отчетени нови над 1000 случая на зараза при направени малко над 7 хил. теста, което е почти 15% дял на положителните проби. Заради изчерпването на предварително определените легла в COVID отделения в различни болници здравният министър издаде заповед в областите с най-много заразени да се разкрият още легла от понеделник.

"Проучване на Университета в Тексас показва, че най-рисковото място за зараза с COVID-19 са заведенията на закрито. Едва на 7-8 място по риск е градският транспорт. "Културният човек трябва да има предвид тази статистика и да пази себе си и околните." Това заяви пред "Нова телевизия" директорът на Националния център по заразни и паразитни болести Тодор Кантарджиев.

Неговата заместничка проф. Ива Христова пък обясни пред bTV, че в нощните заведения няма много епидемиологични взривове, но където има, процентът на разпространение е твърде висок - средно 41%, което е много повече в сравнение с офисите и предприятията. Няколко града затвориха временно нощните заведения, от днес до 8 ноември това важи за София, Шумен и Сливен.

Редом с това Асоциацията за защита на потребителите призова здравните власти исобствениците на заведения да въведат задължително мерене на температурата на клиентите преди влизане в ресторанти. "В момента никой от обектите не го прави, а не е сложно за изпълнение. Докато това е задължителна мярка например за хотелите и видяхме, че при тях работи и не възникнаха случаи на заразени", посочва организацията.

Трябва да се обсъди идеята по-големите ученици да минат за известно време на дистанционно обучение, но епидемиолозите могат да кажат по-точно, обяви пред БНТ Асен Александров, директор на 51-во училище в София. Вчера кметът Йорданка Фандъкова също обяви, че е логично това да е следващата мярка за ограничаване на заразата в града.

Личните лекари ще дават на пациентите си направления за новите бързи антигенни тестове за коронавирус, а не за PCR. След като получат направление от джипито, хората ще могат да се изследват в лаборатория и ако бързият тест е положителен, ще може да се направи и PCR на място. Това обясни управителят на здравната каса проф. Петко Салчев пред БНТ.

САЩ регистрираха рекорден брой инфекции за последните 24 часа за втори пореден ден - 89 хил. случая при 80 хил. предното денонощие. Малко над 900 са починалите за последните 24 часа. Най-тежка е ситуацията в северните щати и в Средния запад, като 35 от 50 щати отчитат увеличаване на броя на инфекциите.

В голяма част от Европа също са отчетени нови рекорди на инфекциите през уикенда - над 45 хил. случая във Франция, 23 хил. във Великобритания, над 11 хил. в Германия, а в Чехия са над 12 хил. за денонощие. Броят на хората, починали след зараза с коронавирус в Чехия, се е удвоил до 2047 за две седмици. Рекордни са числата и в Австрия, Словакия, Гърция, Унгария и Белгия. Брюкселските власти решиха да въведат полицейски час от 22 ч. и разпоредиха магазините да затварят в 20 ч. От понеделник се забраняват културните и спортните дейности.

Полският президент Анджей Дуда е заразен с коронавирус. "Президентът се чувства добре. Ние сме в постоянен контакт със съответните медицински служби", съобщи в туитър президентският говорител Блажей Спихалски.

Биотехнологичната компания Moderna е завършила набирането на участници за фаза 3 на проучването си на кандидата си за ваксина срещу COVID-19, съобщиха от компанията. Всички 30 000 доброволци вече са записани. Към днешна дата над 25 650 участници са получили втората си ваксинация. Moderna ще реши дали да подаде документи пред FDA с искане за разрешение за спешна употреба въз основа на оценка дали потенциалната полза от ваксината надвишава потенциалните рискове, след като се натрупат данни от 2-месечно проследяване на безопасността.

КАКВО СЛЕДИМ

Обмисля се дистанционно обучение за големите ученици

Софийският оперативен щаб за борба с COVID ще дискутира в понеделник дали учениците в горния курс да преминат на дистанционно обучение през следващите дни, за да се ограничи разпространението на заболяването. Младите хора по принцип прекарват новия коронавирус леко, често безсимптомно, но това може да ги направи идеални разпространители сред по-възрастните по време на пътуванията им до училище.

Среща на бизнеса във Велико Търново и Габрово

На 29 октомври (четвъртък) от 13.30 онлайн ще се излъчи Среща на бизнеса във Велико Търново и Габрово - дискусия с бизнеса и местната власт в двете области, организирана от "Капитал". В конференцията ще вземат участие Таня Христова, кмет на община Габрово, Даниел Панов, кмет на община Велико Търново, Дарина Стоянова, изпълнителен директор, "Престиж", инж. Калоян Иванов, управител, АМК, и др. Събитието е част от специалния проект "Капитал Градове" - поредица от специални издания и конференции, които разказват истории от регионите в страната. Може да се регистрирате, за да гледате събитието, както и да видите пълната програма и участници тук: https://www.capital.bg/event/196

Как са се справили икономиките на САЩ и ЕС през третото тримесечие

В края на новата седмица ще бъдат публикувани експресните данни за БВП на Европейския съюз и САЩ за третото тримесечие. Заради пандемията от коронавирус през второто беше отчетено рекордни свиване. Китай, който беше ударен от вируса тежко в началото на годината, вече се възстановява от икономическите щети, макар че ръстът на икономиката от юли до септември беше малко под очакванията.

НЕЩО ЛЮБОПИТНО

Електромобилите ще се изравнят по цени с нормалните модели до 2024 г.

До 2024 г. електрическите автомобили ще струват колкото конвенционалните автомобили с двигатели с вътрешно горене, а тенденцията за преминаване от превозни средства на изкопаеми горива към електрически ще се засили в близките месеци според ново изследване на пазара. Допълнителните разходи за производство на електрически автомобили на батерии спрямо техните еквиваленти, използващи изкопаеми горива, ще намалеят до едва 1900 долара на автомобил през 2022 г. и ще изчезнат напълно до 2024 г., твърди проучване на швейцарската инвестиционна банка UBS. Изследването се основава на подробен анализ на батериите от седемте най-големи производителя.

OUT_OF_OFFICE

Винен курс

28.10 Обучението II ниво български и световни винени сортове ще се проведе в десет винени лекции, в които ще се разгледат отблизо: част от винените сортове - български и световни; основните характеристики при различните стилове вино; районите, от които те произхождат; съчетаване на вино с храна и др. Ще се дегустират до шест различни вина.

Цена на курса: 390 лв. В Casavino бул. "Скобелев", от 18:30 до 20:30 ч., всяка сряда. Вижте датите във фейсбук страницата на събитието.

Уличeн фестивал 6Fest

28 - 31.10 С призив за подкрепа на независимите артисти стартира фестивалът за улични изкуства. Специалното му тематично шесто издание е посветено на българските огнени и театрални формации. Над 70 артисти с 8 спектакъла в четири дни на няколко различни централни локации в Пловдив.

Подробната програма е във фейсбук страницата на събитието.

Изкуство

до 29.10

Австрийският колектив Gelitin изработва специална скулптурна инсталация от знамена за почти 30 метра височина - една кратка поема за есенното листо, "кралицата на всички знамена" и единственият флаг с две различни страни. Произведението им е част от проект "Форми, изкуство в публична среда", по време на който в продължение на месец различни художници показваха произведенията си под формата на знамена.

На пилоните пред НДК.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар