🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Разболяването на Борисов от COVID-19 увеличава рисковете за идващите седмици

Дълги години премиерът концентрира власт и не тренира заместници. Ако сега се наложи да излезе за кратко от строя, това ще съвпадне с тежка здравна криза

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Заразяването на Бойко Борисов с коронавирус не е особено изненадващо събитие - в момента България се намира в изключително остра фаза от епидемията, в която заразата се разпространява бързо, навсякъде и почти безконтролно. В момента всеки може да се разболее и в следващите дни ще се случи на десетки хиляди. В това, че премиерът се разболява от COVID-19 обаче има съвсем реални рискове за цялата държава и това как ще се развие разрастващата се здравна криза.

До нея разбира се можеше и да не се стига. В момента България е една от най-засегнатите държави в ЕС (по обективни показатели като починали и хоспитализирани на глава от населението) и причината за това е отказът на правителството да въведе и наложи спазването на сравнително меки ограничения, така че да се избегне случващият се в момента епидемичен взрив. Той вече натоварва сериозно здравната система и вероятността тя да не издържи е съвсем реална.

В този момент разболяването на Борисов вкарва нова доза риск. Опасността от него идва, в случай че той прекара болестта малко по-тежко, така че тя да го извади за няколко седмици от активна работа - така, както това се случи например с Борис Джонсън. Между Великобритания и България обаче има една сериозна разлика - там средните и ниски нива на държавната администрация са много по-самостоятелни и компетентни. Те могат да работят за известно време и без политически надзор.

В България през последните 10 години Борисов пое цялата държава на ръчно управление от най-високото до най-ниското ниво. Той крепи баланса на отношенията между САЩ и Русия - строи газопровод и купува изтребители, докато намира нов собственик на частния "Левски", определя кой да купи "Нова телевизия" или ЧЕЗ. Казва кога да се отварят и да не се затварят заведения, кой да носи маски.

Това микроменажиране през последните години заедно със схемите за корупция разби повечето нормални вериги за взимане на решения в държавата. Ако Борисов сега излезе в болнични, много процеси в държавата могат да блокират.

Разбира се, на теория всеки човек може да бъде заместен. В случая обаче това не може да стане бързо. Проблемът с ГЕРБ е, че там няма втори силен човек. Това е и една от причините Борисов да остане толкова дълго на власт - в управляващите среди не се толерират хора с дори малко самостоятелно мислене и държавнически капацитет.

Ако премиерът трябва за две-три седмици да обръща внимание на здравето си, формалните му заместници в правителството са Томислав Дончев, Екатерина Захариева, Красимир Каракачанов и Мариана Николова. Временен наследник на Борисов вероятно би се избирал между първите двама, като фаворит сигурно би бил Томислав Дончев. Дори и човек от властта обаче вероятно трудно ще управлява сложната конструкция, която е направена не върху принципи и правила, а така че да е удобна лично на Борисов. Така който и (евентуално) да замества премиера, от една страна, ще бъде силно ограничен, а от друга, ще му се налага да взима изключително важни решения.

Следващите две-три седмици ще са ключови за това какво ще се случи в България до края на годината, а и в началото на следващата. В момента се намираме в началото на бурно развитие на епидемията. Ако не бъдат наложени ефективни мерки за ограничаването ѝ, броят на заразените ще продължи да се увеличава много бързо. Най-много след още две-три седмици като миналата болниците ще се претоварят. Няма да има къде да се лекуват хората, които имат нужда от помощ. Последиците от това ще бъдат, че рисковете ще се пренесат към други системи извън здравната. Рискът за това вече е реален.

Един от проблемите с коронавируса е, че мерките за ограничаването му започват да дават резултат чак след две седмици. Тоест дали например затварянето на нощните заведения в София сега ще ограничи ръста на болестта ще се знае малко преди средата на ноември. Ако тази мярка не е ефективна, през тези две седмици броят на болните ще продължи да се увеличава още по-остро и здравната система вече ще има сериозни проблеми. Когато се наложат нови мерки, ефектът от тях ще се усети чак евентуално в началото на декември, когато вече положението ще бъде свирепо.

Иначе казано, сега е моментът, в който се прави изборът между криза и катастрофа. Политиката на Борисов досега - никакви по-ефективни мерки, води към катастрофа. Той вероятно ще я смени в близките седмици - това все пак е царят на политическите салта. Но ако излезе за малко от играта, дали заместникът му ще има смелостта и възможността да го направи?

Разбира се вероятността заболяването при Борисов да протече тежко чисто статистически не е голяма. В момента в САЩ под 5% от установените заразени с коронавирус имат нужда от болнично лечение. Тук процентът започва да става по-голям заради ниския брой тестове на ден - за последните месеци правителството така и не увеличи капацитета и България е една от европейските страни, в които епидемията се развива най-безконтролно, но така или иначе огромна част от хората изкарват болестта вкъщи. Повечето - сравнително леко.

Как ще протече заболяването при Борисов ще се разбере през следващите шест-седем дни. Пак през този период ще се разбере окончателно и накъде и колко силно ще тръгне епидемията от коронавирус в България.

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    borodino avatar :-|
    borodino
    • - 2
    • + 20

    Не коронният, корупционният му вирус е смъртоносен. Не за него, а за всички нас.
    Карантина, съд, затвор.

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 6
    • + 11

    Капитал, съждението: "В това, че премиерът се разболява от Covid обаче има съвсем реални рискове за цялата държава..." граничи безумие!

    Нито сме СССР през март 1953 г, когато смъртта на Сталин се е възприемала като край на света, нито през 70-те в Китай, когато ако нещо не е било написано в книжката с цитатите на Мао, значи не се е случвало!

    Да, аналогии с ония времена има, защото Борисов разложи държавността в БГ и никоя система не смее да заработи, докато той не даде тезиси по темата. Но отпадането на един диктатор дава възможности за връщане към нормалността.

    И се вземете в ръце: темата за здравето на Баце шества из газетата ви все едно е у Пеевските парцали!
    Започвайте тогава като албанското радио навремето с "Добро утро, др. Енвер Ходжа"

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 4
    • + 6

    И, Ана, "епидемичен взрив" има само във вашите представи! Моментната картина от няма и 2000 души СЪС к-вирус в болница представлява 28 на 100 хил население, което на фона на пациентите с действително убиващи заболявания е нищо!
    98.5% от инфектираните с к-вирус оцеляват, с което не могат да се похвалят хората със сърдечно-съдови, онко, ендокринни и пр. заболявания.

    А заради истерията, която и Капитал целенасочено раздухва, именно за нуждаещите се от лечение се затваря достъпа до медицинска помощ с прекратяване на плановия прием!

    Друго безумие е ОПЛ да раздават ПСР тестове! Та нали след първия им "положителен" пациент и ОПЛ трябва да излезе в 14-дневна карантина като контактно лице! За седмица-две всички практики ще затворят! Цялата система на БГ здравеопазването ще блокира, защото нито ще можете по каса да отидете на преглед при специалист, нито да се изследвате, нито да постъпите в болница.
    Здравтата система отдавта едва крета, но това окончателно ще я довърши.
    Без значение дали баце ще прескочи.

    Нередност?
  • 4
    oii34567760 avatar :-|
    oii34567760
    • - 5
    • + 6

    "Капитал" продължава да налива масло в огъня на ковид-алармизма. Да се чуди човек дали е от некомпетентност или недобросъвестност, или може би - и от двете. Кога забравихте думите на проф.Кантарджиев, че всяка година у нас умират от 1000 до няколко хиляди души от грип! Тогава "Капитал" не се трогна от съобщението, но сега е "силно загрижен" и неотклонно следва линия успоредна на СЗО, колкото и крива да е тя.

    Нередност?
  • 5
    wtz53314030 avatar :-?
    wtz53314030
    • - 2
    • + 5

    Да се чуди на редакцията и на автора. Все повече, се убеждавам че не хората са се побъркали а тези, които трябва да ни информират. В търсене на сензации и читатели само това четем, ковид/болни .. мерки. Ама никъде не прочетох или телевизия, вместо депресиращите новини и филмови бози - в стил хляб и зрелище не излезе и не информира хората как да се пазят, как се носи правилно маска. 5 реклами в прайм тайма ще ... оправят нещата много бързо. Но не, дай да се шашкаме и да спрем да живеем? И какво същото с катастрофите - новина и нищо. т.е. пак си карат като ... значи, това не е начина.

    Нередност?
  • 6
    gmalinov avatar :-(
    gmalinov
    • - 1
    • + 5

    Хич не ме интересува здравословното състояние на Б.Б.,нито пък ме интересува изобщо нещо за него. Интересува ме дотолкова, че да бъде свален власт, съден и вкаран в затвора, точка. Една камара народ измря от редица други болести, заради липсата на адекватно здравеопазване , а за тях нито дума, та само за Бойко ще четем, нее, мерси...

    Нередност?
  • 7
    nxy48610609 avatar :-|
    amidala
    • - 3
    • + 5

    Ами ако БББ пипне сифилис от някоя "прекрасна госпожа" или си докара инфаркт от предозиране с виагра, сигурно ще трябва да си режем вените? Щото в представите на "Капитал" Боко=България и каквото го стигне, стига всички ни. Доста архаично, но пък верноподаническо.
    ...

    Нередност?
  • 9
    4itatel avatar :-|
    Elena Dimitrova

    Защото е вечен. :) )

    Нередност?
Нов коментар