🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Съдът: Намесата на прокуратурата в търговския оборот застрашава правовата държава (допълнена)

Опитът да бъде обвинен търговец, защото не е завел правилния иск срещу свой контрагент, е "недопустима репресия"

Служители на прокуратурата по време на операция
Служители на прокуратурата по време на операция
Служители на прокуратурата по време на операция
Служители на прокуратурата по време на операция
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Статията е публикувана първоначално на 27 октомври в 11:30 ч., но на 29 октомври е допълнена с право на отговор от "Енерджи Маркет АД", което публикуваме в пълния му обем по-долу.

Съдия Мирослав Петров от Софийския районен съд (СРС) е отменил изцяло наложената мярка за неотклонение парична гаранция по абсурдното обвинение за самоуправство, което беше повдигнато от прокуратурата срещу бизнесмен с мотив, че не е завел правилния иск по търговския закон срещу свой контрагент.

През август Руси Данев, бивш депутат от Великото народно събрание, а сега собственик на фирми за търговия с електроенергия, беше обвинен в самоуправство, защото според прокурор Иво Боев от Софийската районна прокуратура като управител на дружеството "Ритъм-4-ТБ ООД" "самоволно не по установения ред, а именно чрез иск на основание чл. 307 от Търговския закон, осъществил оспорваното право" от фирмата "Енерджи Маркет АД" да се преустанови изпълнението на договора за доставка на електроенергия. Разследването срещу него се води от "Икономическа полиция" към СДВР именно по сигнал на "Енерджи маркет АД".

Този подход на държавното обвинение на практика означаваше, че всяко неизпълнение на един търговски договор или непрекратяването му по процедура, която според прокуратурата е следвало да се приложи, съставлява престъплението самоуправство ("Който самоволно, не по установения от закона ред, осъществи едно оспорвано от другиго свое или чуждо действително или предполагаемо право, се наказва в немаловажни случаи с лишаване от свобода до пет години и глоба до хиляда лева").

На Данев беше определена мярка за неотклонение - гаранция в размер на 10 хил. лв., която адвокатът му Светлана Георгиева обжалва пред съда. "Настоящият съдебен състав ще се абстрахира от непрецезираната конструкция на обвинението, имайки предвид, че органите на досъдебното производство са пропуснали да фиксират изискуем признак от състава на твърдяното престъпление - дали в случая се касае действително или предполагаемо право, но въпреки това е повече от очевидно, че словесното описание на процесната деятелност не разкрива белезите на възприетата наказателноправна квалификация или казано в резюме - липсва обективна престъпна съставомерност", посочва съдът. Според съда няма как с твърдяното бездействие да се осъществи самоуправство и пропускайки този факт, полицията и прокуратурата са допуснали недопустима репресия срещу Данев.

"В тази връзка , напълно резонни са изразеното възмущение и притеснение от страна на адв. Георгиева, касателно недопустимата намеса на прокуратура на Република България в търговския оборот, застрашаващо устоите на правовата държава и конституционно гарантираната свободна стопанска инициатива, тъй като противното разбиране би довело до използването на най-тежката форма на държавна принуда при всяко неизпълнение на произтичащи от договори задължения" приема още съдия Петров. Той отбелязва, че съгласно Гражданско-процесуалния кодекс гражданските дела са подведомствени на съдилищата, а "дали в случая неизпълнение на неопределима сила по смисъла на чл. 306 ТЗ или на стопанска непоносимост по смисъла на чл. 307 ТЗ, дали е следвало да бъде предявен иск и пр., компетентен да прецени единствено съдът".

Очевидно тези разсъждения на съда не са приети сериозно от прокуратурата, защото преди няколко седмици срокът на досъдебното производство е продължен.

Случаят е един от многото сходни спорове между търговци, започнали след извънредното положение, но е първият известен, в който се намесва и прокуратурата. Този опасен прецедент означава, че занапред държавното обвинение може да преследва всеки, за когото е преценила, че е прекратил "неправилно" сключен от него търговски или друг договор.

Право на отговор от "Енерджи Маркет" АД

Във връзка с публикувана статия на 27.10.2020г. със заглавие Съдът: Недопустимата намеса на прокуратурата в търговския оборот застрашава правовата държава и автор Росен Босев, като се възползваме от правото си на отговор, искаме да изложим и позицията на "Енерджи Маркет" AД по случая.

Вярно е че, между "Енерджи Маркет" AД и "Ритъм-4-ТБ" ООД има сключен Договор №R1 от 26.11.2019 год. за доставка на електрическа енергия до 31.12.2020 год. Вярно е, и че на 17 март 2020 год. Българска търговско промишлена палата (БТПП) е издала Сертификат за форсмажор № 10/17.03.2020 год. на "РИТЪМ - 4ТБ" ООД, като сочи 50 % намаление на доставяните количествата електрическа енергия, поради въведеното четири дни по рано извънредно положение, и въз основа на който сертификат "РИТЪМ - 4ТБ" ООД едностранно временно преустанови действието на цитирания договор в периода 20.03.-13.05.2020 год.

Но за съжаление верните неща свършват до тук.

Сертификат за форсмажор №010 от 17.03.2020 год. е издаден от БТПП само четири дни след въвеждане на извънредното положение, от които два са събота и неделя, по искане на "РИТЪМ - 4ТБ" ООД от 16.03.2020 год., т.е. само три дни след въвеждане на извънредното положение, и от които два са почивни дни, поради което нито искането, нито сертификатът могат да установят форсмажор (наличие на непреодолима сила за "РИТЪМ - 4ТБ" ООД да изпълнява задълженията си по договора), тъй като не е имало време да настъпят последиците от такъв, съответно да могат да бъдат оценени и удостоверени.

Не е вярно и твърдението, че "РИТЪМ - 4ТБ" ООД е реализирало 50 % намаление на количествата електрическа енергия, които е следвало да доставя. Напротив, не само че няма спад, а "РИТЪМ - 4ТБ" ООД даже реализира ръст в продажбите на електрическа енергия по време на извънредното положение.

В тази връзка и доколкото Сертификат за форсмажор № 10/17.03.2020 год. е издаден единствено въз основа на декларация от "РИТЪМ - 4ТБ" ООД, с която е декларирано невярно обстоятелство - намаление с 50 % на количествата електрическа енергия, които "РИТЪМ - 4ТБ" ООД трябва да доставя, следва че същия не отговаря на действителното фактическо положение.

Реално с издаването и използване на Сертификат за форсмажор № 10/17.03.2020 год., "Ритъм-4-ТБ" ООД цели единствено да се обогати спекулативно по време на извънредно положение, използвайки документ с невярно съдържание, поведение което е морално и законово недопустимо и укоримо, и за което недопустимо от морална и законова гледна точка поведение, именно се водят наказателни производства, за изготвяне и използване документи с невярно съдържание, срещу представители на "Ритъм-4-ТБ" ООД и БТПП.

Христо Януцев

Изпълнителен директор
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-?
    evpetra
    • + 6

    Наистина живеем в абсурдна държава! Човек може да си помисли, че Каскетурата си няма друга работа, ами си пъха носа където не ѝ е работа. Само не разбирам каква ѝ е далаверата.

    Нередност?
Нов коментар