Вечерни новини: Рекорден брой заразени за ден, организираната престъпност източва еврофондове и прави кибератаки

И още: Чуждите туристи спадат с 67% през септември; Банките в еврозоната затягат отпускането на кредити за бизнеса; Испания планира да увеличи данъците

Новинарският поток във вторник беше зает от разпространението на коронавируса след рекордния брой заразени за ден, както и все повечето случаи в държавната администрация. Наложи се дори от РЗИ да обявяват, че карантината важи за всеки, за да опровергаят твърденията, че високопоставени политици се радват на преференциално отношение.

Междувременно общо стотици организации и независими артисти, работещи в областта на културата, поискаха включването на сектора с 2% от общия бюджет на плана за възстановяване и развитие.

Извън COVID-19 новините са фокусирани основно върху задаващите се през следващата седмица избори в САЩ, където все повече щати вече отчитат рекорди при предварително гласувалите американци. Продължава и недоволството сред демократите от одобрението от Сената на кандидатурата на Ейми Кони Барет за член на Върховния съд на Съединените щати.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Коронановини: нови рекорди и местни затваряния

  • 2243 са потвърдените случаи за последното денонощие при направени 7659, т.е. положителни са 29.3% от изследваните проби. Най-много са новите случаи в София (913), Пловдив (209) и Благоевград (130). Общият брой на потвърдените от началото на пандемията случаи е 40 132, от които активни са 20 346.
  • Рекордно висок е и броят на починалите за денонощие - 42-ма. Излекуваните за периода са 296. В болница са настанени 2130 души, от които 149 са в интензивни отделения.
  • COVID отделенията във всички големи болници в София са пълни, разкриват се нови легла, но няма достатъчно персонал, обобщава БНР. В най-голямата спешна болница в страната - "Пирогов", ситуацията е критична, съобщи пред bTV директорът й Асен Балтов. По думите му в лечебното заведение с COVID-19 са 61 медици, три клиники са затворени.
  • Варна и Русе са поредните области, които затварят нощните заведения. Във Варна забраната за дейността им ще е в сила от 30 октомври до 13 ноември, а от днес до 10 ноември ще бъдат затворени и пенсионерските клубове. В Русе нощните заведения ще бъдат затворени от утре, масовите мероприятия на открито и закрито се забраняват, а до 30 ноември са преустановени плановите операции и плановият прием във всички лечебни заведения. Велинград затвори заведенията от днес, също и Мездра, където спират и спортните и културните събития и фамилните тържества на закрито. От днес до 13 ноември се забранява провеждането на обществени мероприятия в област Плевен. Спира се дейността на пенсионерските клубове. От утре до 15 ноември се забранява провеждането на обществени мероприятия на закрито в област Добрич. На празнични събития на закрито могат да присъстват до 30 души. От днес до 10 ноември се преустановяват плановите операции и плановият прием в лечебните заведения в област Кюстендил. За периода се затварят нощните заведения.
  • Още кметове обявиха, че се карантинират заради коронавируса. Днес това съобщиха кметът на Петрич Димитър Бръчков и на район "Студентски" в София Петко Горанов.
  • Посланикът на САЩ в България Херо Мустафа също съобщи, че се е самоизолирала след контакт с COVID-19. В петък тя се срещна с премиера Бойко Борисов.

  • В държавните "Мини Марица-изток" до момента са установени 43 заразени с COVID-19, съобщава БНР.
  • Четирима съдии от Върховния административен съд са с положителен резултат за коронавирус, съобщи председателят на институцията Георги Чолаков, като предупреди, че заради растящия брой заразени работата в системата на административното правораздаване се организира все по-трудно, предава БНР.

Организираната престъпност се насочва към източване на еврофондове и кибератаки

Традиционните форми на организирана престъпност претърпяват трансформация и са много далеч от прийомите на групировките от 90-те години. Измами с банкови карти, киберпрестъпления, източване на европейски фондове, нелегален бизнес с лекарства изпъкват като тенденции. Това са част от изводите на проучването на Центъра за изследване на демокрацията "Оценка на заплахите от организирана престъпност в България". По оценка на ЦИД от последния програмен период (2014-2020) от еврофондове са били откраднати между 1.16 млрд. и 3.48 млрд. лв. През 2019 г. над 25% от всички атаки към облачните услуги на Microsoft в глобален мащаб са отправени от български IP адреси, а водещи IT престъпления са били опити за инсталирането на зловреден код (форма на рекет със заплаха за унищожаване на блокирана информация, ако не се плати откуп, обикновено в криптовалута) и за измама.

Банките в еврозоната затягат отпускането на бизнес кредити

Условията за отпускане на кредити на предприятията са се затегнали отново през третото тримесечие заради влошаващата се среда в резултат на втора вълна на пандемията от коронавирус. Това показва проучване на Европейската централна банка (ЕЦБ). Промяната важи най-вече за Франция и Испания, в по-малка степен за Германия, докато в Италия са останали почти същите. При жилищните и потребителските кредити критериите също са продължили да се затягат значително през третото тримесечие поради влошаването на икономическите перспективи и на платежоспособността на потребителите, засегнати от пандемията, посочва ЕЦБ. В четвъртък заседанието на управителния съвет на ЕЦБ се очаква да подготви почвата за ново продължение на програмата за изкупуване на облигации, което може да бъде обявено през декември. Така ще се гарантират по-добри условия за дългосрочно финансиране, което да подкрепи възстановяването на икономиката на валутния съюз.

Испания планира да увеличи данъците, за да финансира по-големите разходи

Испания планира да увеличи данъците за големите компании и за богатите, за да финансира нарасналите разходи за инфраструктура и социални грижи в бюджета за 2021 г., съобщи правителството. Кабинетът изложи някои от плановете си, след като по-рано този месец вече прогнозира по-силно от очакваното свиване на икономиката през 2020 г. заради корона кризата. Данъчните промени включват увеличаване на корпоративния данък за големите компании, по-високи данъци за хората с високи доходи, както и на данъка за капиталовите печалби над 200 хил. евро. Лявото правителство ще удвои бюджета за инфраструктура и ще вдигне заплатите на държавните служители и пенсиите. Ако правителството на малцинството успее да събере в парламента достатъчно гласове, то това ще бъде първият бюджет на Испания от 2018 г. и първият целогодишен бюджет от 2016 г. Заради липсата на парламентарно мнозинство през последните години се работеше по предишни бюджетни разчети.

Чуждите туристи спадат с 67% през септември спрямо 2019 г.

Стратегията на бившия туристически министър Николина Ангелкова България да удължи летния си сезон чак до края на октомври, с което да компенсира щетите от коронавирус епидемията, е претърпяла фиаско. Данните на НСИ показват, че през септември България е посетена от около 563 хил. чужденци, което е спад от над 56%. А при тези, които идват за почивка и екскурзия намалението достига дори над 67%, и то на фона на немного силния септември от 2019 г., в който включително фалира и водещият британски туроператор Thomas Cook. Тази година е исторически най-тежката за българския туризъм, като през ключовото за сектора лято месечният спад при чуждите туристи варира между 70 и 85% през най-силните юли и август и достига 19 пъти през юни, когато все още голяма част от хотелите не приемаха гости.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Ейми Кони Барет е новият съдия във Върховния съд на САЩ, след като щатският Сенат одобри кандидатурата й по-малко от месец след издигането й от президента Доналд Тръмп. Барет заменя на скамейката наскоро починалата Рут Бадър Гинсбърг, като встъпва в длъжност веднага - навреме за разрешаване на потенциален казус с финалния резултат от изборите през ноември. Така Тръмп циментира за десетилетия консервативното мнозинство във Върховния съд.

ОЩЕ КОРОНАНОВИНИ

Чешките власти затегнаха още мерките за борба с COVID-19, като забраниха на гражданите да излизат навън от 21:00 ч. до 5:00 ч. "Ограниченията, които действат през последните дни, не дадоха нужния резултат. Правителството взе решение да засили мерките", заяви днес чешкият здравен министър Роман Примула. От няколко дни в страната има нещо като по-мека форма на локдаун, като са затворени всички обекти без хранителни магазини и аптеки.

Франция обмисля уикенд блокади за населението Франция, където вече действат едни от най-строгите ограничителни мерки, трябва да се подготви за още "трудни решения", предупреди вътрешният министър. Източници на Reuters казват, че се обмисля изместване още по-рано на началото на вечерния час, който сега е между 21 и 6 сутринта. Възможно е също да бъде забранено на хората да напускат домовете си през почивните дни и затваряне на магазини, които не са за стоки от първа необходимост.

Нова национална карантина може да бъде обявена в Белгия до уикенда, казва за Reuters представител на Брюксел. На 20 октомври страната регисiтрира 18 хил. случая на COVID-19 и говорител на здравното министерство смята, че решението трябва да се вземе много скоро - карантината може да бъде избегната, но само ако се овладее броят на постъпващите в болница, тъй като капацитетът от 2000 интензивни легла може да бъде запълнен до две седмици, ако няма промяна.

Нов рекорд по смъртност е отчетен днес в Русия - общо 320 пациенти с коронавирус са починали за денонощие, а новите случаи са 16 550. На този фон Русия забрани работата на заведения между 23 и 6 ч, което означава затваряне на нощни клубове и дискотеки, а клиентите на ресторанти и барове ще трябва да си тръгнат не по-късно от час преди полунощ.

Испания се отказа от националния полицейски час, който трябваше да е задъжителен от 9 ноември, пише каталунското издание "Ла вангуардия". Причината е, че страната иска да остави преценката на съответните автономни области - 17 административни единици със сериозни правомощия. Междувременно лекари от цяла Испания започнаха днес обща стачка в разгара на втората вълна на пандемията от коронавирус. Те искат подобряване на условията на труд.

КАКВО СЛЕДИМ

Парламентът ще обсъжда промени в закона за извънредното положение

Очаква се тази седмица в парламента ще бъдат обсъдени промени в закона за извънредното положение. Те основно ще касаят удължаване на сроковете за изтичане на личните документи и за пребиваване на чуждестранни мениджъри и работници в България.

10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 4
    wyk391092768 avatar :-|
    Kalin Stoev

    Извършва значителни по размер измами – многократно е викан и задържан в службите. Профилът му е на социопат, който обича жените и прави всичко възможно да си набави средства посредством финансови измами. Марио е бил на разпити в СДВР много пъти като срещу него има много досъдебни производства.

    Нередност?
  • 5
    fdo151093153 avatar :-|
    Petya Peeva

    Аз работех за него, откровен женкар, нищо друго не го интересуваше.

    Нередност?
  • 6
    krasengeorgiev avatar :-|
    Красен Георгиев

    Марио използва връзките на съпругата си Моника за да си набавя информация за вложители в Уникредит Булбанк. После им звъни с предложение за инвестиций.

    Нередност?
  • 8
    kvr321094672 avatar :-|
    Margo93

    Марио е трагична история – писа ми няколко седмици от служебния си тел. Когато излязох на вечеря с него искаше направо да ме вкара в леглото – разбрах що за стока е и му теглих една ..

    Нередност?
  • 9
    dwg071094819 avatar :-|
    Mitko Patrona

    Г-н Иванов е супер човек – незнам защо сте толкова брутални в коментарите. Като работех при него бялото ми беше безплатно и с шефа си изкарвахме супер след работа. Няма по-голям начилник.

    Нередност?
  • 10
    jxn141094986 avatar :-|
    Georgis Popov

    Марио! Върни ми парите, знам, че са у теб. Няма да се измъкжеш като измиташ вината. Знам, че си ти защото лично си ми го казвал.

    Нередност?
Нов коментар