🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вечерни новини: Заведения, магазини, училища вероятно затварят от петък до Коледа, автобусни превозвачи ще протестират

И още: И трета COVID ваксина дава добри резултати, европейската икономика отслабва през ноември

Здравният министър Костадин Ангелов по време на извънредния брифинг на Националния оперативен щаб
Здравният министър Костадин Ангелов по време на извънредния брифинг на Националния оперативен щаб
Здравният министър Костадин Ангелов по време на извънредния брифинг на Националния оперативен щаб    ©  Надежда Чипева
Здравният министър Костадин Ангелов по време на извънредния брифинг на Националния оперативен щаб    ©  Надежда Чипева

Началото на седмицата започна с коронатрепети - дали сред среща на здравния щаб с премиера ще бъдат предприети нови мерки. От видеоизказването на Бойко Борисов става ясно, че се търси баланс, за да не спре икономиката. Но здравният министър и останалите медицински експерти дадоха публично знак след срещата, че твърдо предлагат затягане и явно частично са убедили властта, за да изкажат публично плана: от петък без присъствие в университети, училища, градини и ясли, без колективни спортове, семинари и културни събития.

От световния новинарски поток дойде още един светъл лъч - и тестовете на трета ваксина дават добри резултати, като за разлика от продукти на конкуренти, тази на Оксфорд и AstraZeneca ще струва по-малко и не се нуждае от екстремно ниска температура.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Здравният министър предлага масово затваряне от петък

Заради пренатоварването на болниците медицинският щаб предлага от петък да затворят много заведения като ресторанти, сладкарници и т.н., магазини без аптеки, хранителни и банки, както и училища, градини и ясли и всякакъв вид културни и спортни събития. Дали ще се случи затягането зависи от решение на Министерския съвет.

Предложението е новите ограничения да заработят от петък и да са до Коледа, като остават и досегашните мерки, а извънредното положение се удължава с 4 месеца. Накратко - офертата е като през пролетта, но без ограничения на придвижването между населени места и в паркове. На правителственото заседание ще се изчистят детайлите по предложението, обяви здравният министър Костадин Ангелов.

Автобусни превозвачи и таксита ще протестират в сряда

Междуградски и международни автобусни превозвачи, както и таксиметрови компании планират да се съберат на протест в центъра на София в сряда, 25 ноември, в 10 ч. Причината за недоволството им е отпадането на затвора за нелегалните превози. Поправката беше предложена в последния момент от ГЕРБ в страничен закон, после президентът й наложи вето, което получи подкрепа на повечето депутати, и така текстът не влезе в сила.

Проблемът с нелегалните превози наистина съществува, но от ГЕРБ не бяха предложили ясен текст, който да разграничи споделените пътувания. Такситата пък негодуват срещу шофьорите на приложението "Максим", след като успяха бързо да убедят властите да забранят преди години Uber.

Ваксината на AstraZeneca и Оксфорд показва до 90% ефективност срещу COVID-19

Британската фармацевтична компания AstraZeneca съобщи, че ваксината й срещу коронавируса дава 70% защита срещу заразяване с COVID-19, но числото може да нарасне до 90%, в случай че първоначално се постави половин доза, последвана от пълна доза поне месец по-късно.

Въпреки че ваксините на Pfizer и Moderna показват защита от 95%, разработката на AstraZeneca и университета в Оксфорд е по-евтина (през юли от компанията уточниха, че производствените разходи ще са в рамките на няколко долара за доза) и по-лесна за съхранение и транспортиране до различни точки по света (може да се съхранява на хладилна температура за разлика от тази на Pfizer, която трябва да се държи на -70 °C). От британската компания обявиха, че до края на 2020 г. ще имат готови до 200 млн. дози, а към края на първото тримесечие на 2021 г. в световен мащаб могат да са налични 700 млн. дози.

Бизнес активността в еврозоната очаквано се сви през ноември

Бизнес активността в еврозоната се понижи през ноември заради новите ограничения срещу разпространението на коронавируса. Икономиката на валутния блок може да е на път към първата си двойна рецесия от близо десетилетие, показа проучване на Reuters миналата седмица, а индексът на мениджърите по поръчките (PMI) от днес подкрепи тази констатация.

Общият PMI индекс на IHS Markit, приеман като добър показател за икономическо здраве, е намалял до 45.1 от 50 пункта през октомври, а това ниво разделя растежа от свиването. PMI на услугите е спаднал до 41.3 пункта от 46.9 пункта, което е най-слабото ниво от първата вълна на пандемията. Производството се е справило по-добре, защото много предприятия остават отворени. Оптимизмът за следващата година обаче се подобрява заради надеждата за ваксина и очаквания за повече стимули от ЕЦБ.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Антъни Блинкен се очаква да е новият държавен секретар на САЩ

Бившият заместник държавен секретар от втория мандат на Барак Обама - Антъни Блинкен, ще оглави Държавния департамент на САЩ в екипа на избрания за президент Джо Байдън. Това пишат американските медии ден преди официалното обявяване на номинациите, като се позовават на източници, близки до Байдън. Блинкен беше заместник държавен секретар от 2015 до 2017 г. Преди това две години беше заместник-съветник за националната сигурност, а от 2009 до 2013 г., в първия мандат на Обама - съветник за националната сигурност на Байдън.

Джо Байдън продължава с изграждането на екипа си, пренебрегвайки отказа на сегашния държавен глава Доналд Тръмп да признае поражението. Преди повече от седмица той обяви първото си назначение - началник на кабинета му ще е Рон Клейн, който дълги години му беше съветник и който се очаква да има водеща роля в справянето с кризата с коронавируса отчасти заради опита си с ебола в Западна Африка през 2014 г.

ОЩЕ КОРОНАНОВИНИ НАКРАТКО

Положителните PCR тестове през последното денонощие са 1123 от общо направени 2787, или 40.29% от тестваните. Традиционно за понеделник направените тестове са по-малко предвид ограничения капацитет, с който работят лабораториите в неделя. Новоизлекуваните са 772, а починалите - 60. Общият брой хоспитализирани пациенти е 6350, в интензивно отделение са 408 души.

От днес Испания изисква отрицателен PCR тест при влизане в страната за граждани на 65 страни, сред които и България. Тестът трябва да е направен 72 ч. преди пристигането на летище или пристанище, но няма да засегне пътниците, които преминават сухопътни граници на страната. Всички пътници са задължени да попълнят и формуляр за здравен контрол, който може да се изтегли тук или чрез приложението "Spain travel health-SpTH".

Конституционният съд образува дело по искането на депутати от БСП за решението на Народното събрание поставени под задължителна изолация или карантина поради COVID-19 депутати да се включват в парламентарните заседания онлайн. В началото на месеца ГЕРБ и "Обединени патриоти" промениха правилника, защото имаха проблеми с осигуряването на кворума. Според социалистите решението противоречи на основния закон, в който е записано, че пленарните заседания започват, когато "присъстват повече от половината народни представители".

С близо 50% са се увеличили дълговите проблеми на бизнеса в условията на кризата, предизвикана от коронавируса, заяви пред bTV предприемачът и зам.-председател на Българската търговско-промишлена палата Красимир Дачев. Той обясни, че според Европейската търговска палата бизнес климатът е изключително лош.

Европейският парламент ще обсъди тази вечер последиците за световния ред от пандемията от COVID-19, която "умножава опасностите и води към промяна в световния ред". Евродепутатите ще гласуват и предложението на ЕК за осигуряване на временна възможност за налагане на понижен ДДС или за освобождаване от този данък до края на 2022 г. на ваксини срещу COVID-19. Предвижда се само ваксини, разрешени от ЕК или от държавите от ЕС, да подлежат на временното освобождаване от ДДС.

Австралийската авиокомпания Qantas ще изисква пътниците по международни полети да имат направена ваксина срещу COVID-19, преди да се качат в самолета, съобщи главният й изпълнителен директор Алън Джойс пред местна телевизия. По думите му ваксинирането ще бъде "обща тема" в целия авиосектор, като в момента се обсъжда създаването на своеобразни електронни "паспорти" на пътниците с информация за типа на поставената ваксина и дали тя е приемлива за страната, до която пътуват.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Германия въвежда задължителни квоти за жени в управлението на големи компании

Гepмaнcĸитe дeпyтaти се cпopaзyмяxa, чe жeнитe щe имaт пoвeчe пpaвo нa глac пpи yпpaвлeниeтo нa нaй-гoлeмитe ĸoмпaнии в cтpaнaтa. Дo това решение се стигна, cлeд ĸaтo пpeгoвapящитe в ĸoaлициятa нa ĸaнцлepa Aнгeлa Mepĸeл пocтигнaxa cпopaзyмeниe oтнocнo ĸвoтитe в yпpaвитeлнитe cъвeти. Koaлициoнният ĸoмитeт прие, чe yпpaвитeлнитe cъвeти на компании с над 2000 служители, в които синдикатите имат места в надзорния съвет, ще има квоти за пола. Фирмите с над три места в управителния съвет ще трябва да заделят eднo зa женa. Кoмпaнии бeз жeни в бopдa щe бъдат изпpaвeни пpeд caнĸции, ocвeн aĸo нe посочат основателна пpичинa. Cиcтeмaта oт дoбpoвoлни aнгaжимeнти зa paвeнcтвo мeждy пoлoвeтe в бopдoвeтe нa ĸoмпaниитe в cилa oт 2015 г. нe дaдe peзyлтaти, което доведе до последното решение.

КАКВО СЛЕДИМ

Окончателно гласуване на бюджета за догодина

Във вторник в 12 часа започва извънредното заседание на парламента, на което ще бъдат гласувани финалните числа от бюджетите на здравната каса, общественото осигуряване и държавата. Час по-рано бюджетната комисия ще обсъди последна неясна редакция в Бюджет 2021.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D

    Двамата доктори на снимката показаха на децата, които покрай онлайн обучението са пропуснали съответния урок, какво е безгръбначно животно.
    А на нас - възрастните - би трябвало да покажат, че и благодарение на мекотели царедворци прогласената в трите алинеи на чл.1 на Конституцията парламентарна република е просто форма на абсолютна монархия.

    Нередност?
Нов коментар