🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вечерни новини: Още пари от здравния бюджет за медиците, какви ще са мерките за ограничаване на епидемията

И още: Бившият председател на Фед Джанет Йелън може да стане финансов министър на САЩ; Още 3.5 млн. лв. заем за завършването на ремонта на Западен парк

   ©  Надежда Чипева

Всяка заповед в казармата е предпоследна. От това верую явно се ръководят и управляващите, както показват и последните им действия. Пример е лобистката поправка на независимия депутат Спас Панчев, която щеше да отвори вратичка за скъпи бързи заеми, но беше отменена само седмица след като беше приета от бюджетната комисия в парламента.

Като нищо същото може да се случи и с предложените от здравното министерство в понеделник мерки за овладяване на епидемията, като крайното решение на правителството ще стане ясно в сряда. Премиерът досега е показал, че е склонен да размисля и "омекотява" предложенията на подопечните си. От него ще зависи и дали България ще бъде затворена поне до Коледа, за да може да се намали натискът върху болниците. Борисов може да промени предложените ограничения след завалелите оплаквания от браншови организации и компании през последните 24 часа.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Здравният бюджет за 2021 г. с повече пари за медиците беше приет

Бюджетът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2021 г. беше приет от парламента на извънредно заседание днес. В него правителството залага над 5.3 млрд. лв. разходи, в които влизат и допълнителни месечни възнаграждения за лекари, медицински сестри и санитари за срока на пандемията.

По 600 лв. добавка ще получат лекарите към месечните си заплати, ако те са под 5000 лв. За медицинските сестри добавките са 360 лв., а за за санитарите - 120 лв., без таван за доходите. Допълнителните пари ще се отпускат по време на извънредната епидемична обстановка, реши парламентът днес. Продължават дебатите и гласуването на осигурителния и държавния бюджет, като според председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова до края на седмицата ще бъдат приети и те.

Бившият председател на Фед Джанет Йелън може да стане финансов министър на САЩ

Бившият председател на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън е разглеждана като вариант за министър на финансите в администрацията на новия президент Джо Байдън. Тя се е оттеглила от поне един публичен ангажимент в последните дни, тъй като се е кандидатирала за министър на финансите, посочва един от източниците на Bloomberg. В същото време президентът Доналд Тръмп обяви, че дава зелена светлина за началото на процеса по преход на властта към бъдеща администрация на Байдън.

Това става две седмици след като Байдън спечели президентските избори в САЩ. Досега Тръмп се въздържаше да признае директно победата на Байдън и обеща съдебна битка в опит да докаже, че е имало предполагаеми нередности на изборите. Опитите му досега не носят успех. След решението екипът на Байдън ще започне да се срещна с представители на федералното правителство, за да обсъдят въпроси като реакцията на пандемията, националната сигурност и други теми.

Още 3.5 млн. лв. заем за завършването на ремонта на Западен парк

Отпускане на спешен безлихвен кредит от 3.5 млн. лв. за завършването на забавилия се ремонт на Западен парк е поискал зам.-кметът по околната среда Десислава Билева от Столичния общински съвет, съобщи Mediapool, като цитира дневния ред на предвиденото за четвъртък заседания на СОС.

Преди седмици стана ясно, че МРРБ е глобило Cтoличнaта oбщинa c oщe 2.5 млн. лв. eврocрeдcтвa зa рeмoнтa нa Зaпaдeн пaрк "нaрушeния в oбщecтвeнaтa пoръчкa", кaтo "дoгoвoрът e бил нeзaкoнocъoбрaзнo измeнeн". Забавянето на ремонта на парка е около две години, като през април от СОС определиха за краен срок 31 март 2021 г.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Китай изстреля с ракета носител "Чанчжън-5" космическия апарат "Чанъе-5", който ще донесе на Земята материал от нейния естествен спътник Луната, предадоха световните агенции. В случай на успех мисията ще бъде първата за последните 44 години на страна, реализирала проект за транспортиране на геологически образци от повърхността на Луната, посочват агенциите.

ОЩЕ КОРОНА НОВИНИ НАКРАТКО

Общо 3146 са новооткритите заразени с COVID-19 за денонощието. Положителни са 43.4% от направените общо 7244 PCR теста. Рекорден е броят на починалите за денонощие - 189 души, като в това число вероятно се включват и някои неотчетени през уикенда случаи. Най-висок от началото на епидемията е и броят оздравели за денонощие - 1702 души.

Над половината (53%) от българите смятат, че вирусът е изкуствено създаден, показва проучване на агенция "Тренд", поръчано от в. "24 часа" и проведено между 2 и 10 ноември. За пет месеца делът им се е повишил с 9 процентни пункта. Според 40% от анкетираните 1001 души коронавирусът е биологично оръжие, създадено с цел намаляване населението на земята, а 25% смятат, че има ваксина, но тя е умишлено укривана, за да се разпространи още повече заразата и фармацевтичните компании да печелят повече. Общо 17% са на мнение, че вирусът не съществува, а за 16% чрез ваксината за него ще бъдат поставят чипове в хората с цел контрол над тях. Една десета пък вярват, че вирусът се разпространява с 5G мрежите на мобилните телефони.

Болниците, които не изпълняват заповедите за преструктуриране, увеличаване на броя на леглата за лекуване на коронавирус или командироване на специалисти, ще бъдат санкционирани с от 3 до 10 хил. лв. при първо нарушение, а при повторно договорите им с Националната здравноосигурителна каса ще бъдат прекратявани за срок от три месеца. Санкциите бяха окончателно одобрени днес от депутатите при гласуването на бюджета на касата за 2021 г.

Една трета от медицинския персонал в МБАЛ в Пазарджик, която е единствената със спешен кабинет за COVID-19 в областта, е заразен, предава БНР. Лечебното заведение не може да назначи лекари и медицински сестри, защото няма свободни кадри.

Управителят на общинската многопрофилна болница в Каварна д-р Християн Зафиров е подал оставка. Той е единственият медик, заявил готовност да работи в откритото съгласно заповедта на здравния министър COVID отделение в лечебното заведение, припомня националното радио. С напускането му под въпрос остава и съществуването на спешния център и поликлиниката.

Микрокредитите, финансирани със средства от Фонда на фондовете (ФнФ), ще бъдат отпускани при още по-облекчени условия, отколкото досега, съобщиха от институцията. Те са в размер до 48 895 лв. и срок за погасяване до 10 г. С тях може да се финансира придобиването на материални и нематериални активи за развитие или разширяване на дейността на предприятието или самонаетото лице, както и други разходи, свързани с основната стопанска дейност, включително професионално обучение на работниците или предприемача. По мярката са предвидени 23.9 млн. лв. от ОП "Развитие на човешките ресурси" 2014-2020.

Евросъюзът ще одобри нов договор с американската компания Moderna за до 160 млн. дози от ваксината на компанията срещу коронавируса. Това каза председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен в изявление за медиите. Дозите, щом са доставени, ще бъдат разпределени между всички държави в блока. Преди дни стана ясно, че експерименталната ваксина на компанията е показала почти 95% ефективност в междинните анализи на резултатите от тестовете. Това е шестият договор за ваксина на ниво ЕС с различни производители.

Унгария започва да изпробва руската ваксина срещу COVID-19, след като миналата седмица стана първата европейска държава, получила образци от нея. Това обяви днес унгарският външен министър Петер Сиярто, цитиран от Associated Press. По думите му Унгария е получила десет дози от "Спутник V" - ваксината, за която през август Владимир Путин каза, че е първата в света - и ще я тества за безопасност и ефективност. Миналата седмица Сиярто каза, че се водят преговори с руските партньори за произвеждането на препарата в Унгария.

Ограничаване на събирането на хора в Швеция до не повече от осем души влезе днес в сила като част от усилията за забавяне на резкия скок в случаите на коронавирус, предаде DPA. След протести беше направено изключение за присъствие на погребение, където могат да се събират до 20 души. Предишното ограничаване на публични събирания бе до 50 души. Въпреки че мярката не се отнася до частни събирания, премиерът Стефан Льовен подчерта необходимостта хората да се въздържат от всякакви събирания.

Чешкият премиер Андрей Бабиш обяви, че иска да предложи безплатни антигенни тестове за всички жители преди Коледа. Страната до преди няколко седмици бе сред най-засегнатите от новата вълна на пандемията. Словакия вече изследва почти цялото си население с антигенни тестове, а отказалите бяха принудени да минат под карантина. За разлика от тях в изследването в Чехия не би имало никакви условия, каза Бабиш.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Илън Мъск задмина Бил Гейтс по богатство

Основателят на Tesla Илън Мъск официално задмина Бил Гейтс като втория най-богат човек в света, показаха данните от Bloomberg Billionaires Index. Показателят отчита състоянието според затварянето на борсите в понеделник, когато това на Мъск е нараснало със 7 млрд. долара до 128 млрд. долара заради скока в акциите на Tesla, чиято пазарна капитализация наближава 500 млрд. долара. Но книжата продължиха да растат и във вторник, което означава, че Мъск тепърва ще увеличава богатството си още. На първо място остава Джеф Безос със "скромните" 182 млрд. долара.

КАКВО СЛЕДИМ

Какви ще са мерките за ограничаване на пандемията

В сряда правителството трябва да обяви окончателните мерки за ограничаване на епидемията от коронавирус в страната. Предложените в понеделник от здравното министерство ограничения включват затваряне на училища, университети, заведения, молове и магазини, а да останат отворени единствено хранителните магазини и аптеките.

Окончателното гласуване на държавния бюджет

В парламента продължават обсъжданията на държавния бюджет като очакванията са те да бъдат гласувани до края на тази седмица. В момента продължават критиките по бюджета, който още при представянето беше оценен от опозицията като популистки, без визия и без антикризисни политики.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар