🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вечерни новини: Нов бюджет в България, протести в Македония

И още: Пренасочват се 511 млн. евро за бизнеса, Германия иска затваряне на ски курорти, а Аржентина е в тридневен траур заради Марадона

   ©  Георги Кожухаров

Този петък определено ще е черен. Не само защото идват редовните разпродажби, които обичайно предизвикват вълнение. Той ще е и последният без ограничителни мерки. Те ще влязат в сила от утре вечер и ще останат в сила в близко бъдеще и най-вероятно - поне до Коледа. Въпреки че мерките бяха разхлабени допълнително и министрите от кабинета се опитват да ги омаловажават (за да не се обиди някой студент, който не може да празнува 8 декември), България най-накрая ще направи нещо, с което да се опита да спре безмилостния ръст на смъртни случаи и да посрещне по-весело края на годината.

Възможно е и четвъртъкът да ви се е видял черен. Единият вариант е да сте собственик на заведение например. Другият е да живеете в столицата - това беше първият ден от доста време насам, в който въздухът в София се замърси двойно над нормата. А третият - да сте фен на футбола. Аржентина и светът потънаха в тридневен траур заради кончината на Диего Марадона. Легендата почина вчера - не от COVID-19, а от сърдечен удар.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Бюджет 2021 е окончателно приет. Разходите са рекордно високи - 50 млрд. лв.

На фона на критики за липсата на реформи и визия и влошаваща се здравна обстановка в страната проектът на правителството за бюджет за 2021 г. беше безславно приет от парламента. Рамката предвижда рекордните 50 млрд. лв. разходи и дефицит от 4.9 млрд. лв., а фокусът е предимно върху раздаването на пари - за социални помощи, за полицаите, за държавните служители. Бизнесът ще получи едва около една пета от предвидените 3 млрд. лв. за антикризисни мерки, а медицинският персонал ще получи допълнителни възнаграждения, но не и реформи в системата.

На финала, след три дни и общо 18 часа дебати, след обявените междувременно нови ограничения върху бизнеса бюджетът изглежда остарял и твърде оптимистичен, поради което експерти прогнозират, че след изборите може да е нужна ревизия на текстовете.

Ето и топ 5 на важните промени:

  • Детските помощи за семейства с ниски доходи се запазват, а всички работещи родители от догодина ще могат да намалят облагаемата си данъчна основа с до 4500 лв. за едно дете, което ще им спести 450 лв. данък общ доход за годината. Минус за бюджета ще има чак през 2022 г., той ще бъде от над 300 млн. лв.
  • Повечето от работещите в бюджетния сектор получават 10% увеличение на възнагражденията, а средствата за заплати на учителите нарастват с още 360 млн. лв. Друга част - в 28 администрации, за които се води, че работят на първа линия в борбата с COVID-19, ще получат до 30% повишение. Полицаи и служители на МВР също искат да са в тази група, но получиха междинните 15%.
  • От 1 януари 2021 г. минималната работна заплата нараства от 610 на 650 лв., а минималната пенсия става 300 лв.
  • До 60 работни дни неплатен отпуск ще се признава за трудов стаж и здравноосигурителните права ще са без прекъсване и през 2021 г.
  • Максималният размер на новия държавен дълг, който може да бъде поет от правителството догодина, е 4.5 млрд. лв.

Играта с европейските пари продължава. ЕК обяви "нови" 511 млн. евро за България

511 млн. евро ще бъдат мобилизирани от Европейския фонд за регионално развитие и Кохезионния фонд, за да се подпомогне българската икономика в условията на COVID криза. Това бомбастично съобщение днес пристигна от Европейската комисия. Парите обаче не са ново финансиране, което ще получим. Те са "изменение на програма "Иновации и конкурентоспособност" - с други думи, страната пренасочва пари от други програми и други оси.

Целта според съобщението е да се финансират с безвъзмездни средства за оборотен капитал микро-, малки и средни предприятия, капиталови инвестиции и гаранции по заеми. Проблемът е, че е абсолютно невъзможно към момента човек да се ориентира в обърканите разчети на национално и наднационално ниво за това какви пари се смятат къде. Единственото ясно е, че България прехвърля пари към програмата, която трябва да финансира бизнеса, а тя се бави с раздаването.

Атанас Бобоков най-накрая излезе на свобода

След близо половин година в следствения арест бизнесменът Атанас Бобоков излиза на свобода. Той беше освободен под гаранция от 2 млн. лв. от Апелативния специализиран наказателен съд в четвъртък. Решението е окончателно. Миналата седмица по-долната инстанция - Специализираният наказателен съд, пусна Атанас Бобоков под домашен арест. Бобоков беше задържан на 30 май заедно с брат си Пламен, тогавашния зам.-министър на околната среда и водите Красимир Живков, бившият директор на РИОСВ - Плевен, Габриел Савов и още двама по обвинение за престъпна група.

Частичната блокада понижи потребителските очаквания в Германия

Потребителските настроения в Германия през ноември бяха значително помрачени от частичното блокиране заради втората вълна от коронавируса. През този месец са се понижили икономическите нагласи, очакванията за доходите и склонността към покупки. В резултат на това проучване на компанията GfK прогнозира потребителското доверие в Германия да се понижи до - 6.7 пункта през декември, при - 3.2 месец по-рано. Експертите от компанията са на мнение, че надеждата от лятото за бързо възстановяване вече е загубена. Нарастващата несигурност е довела до увеличаване на склонността към спестяване.

Протест срещу македонския премиер заради интервюто му за БГНЕС

Опозицията в Скопие насрочи протест за днес, след като в интервю дадено за българската медиа, Зоран Заев нарече българската окупация по време на Втората световна война "администрация". ВМРО-ДПМНЕ твърди, че върви опит за подмяна на историческата истина от страна на кабинета на Заев.

От своя страна, Заев се опитва да прокара мост към София, за да успее да започне преговори за членство с ЕС до края на годината. Едно от обещанията му в интервюто беше Договорът за добросъседство да стане закон. Българският вицепремиер Красимир Каракачанов нарече това "малка крачка в правилната посока".

IN MEMORIAM

Аржентина обяви тридневен траур заради кончината на Диего Марадона. Футболната легенда почина снощи на 60-годишна възраст, оставяйки след себе си ярка следа и вдъхновение за поколения наред. Аржентинецът изведе страната си до световната титла през 1986 г., ставайки икона на футбола от 80-те, печелейки вечната любов на родината си и безброй фенове по света. По-късно легендата му бе помрачена от начина му на живот и проблемите с алкохола и наркотиците. Марадона е определян като един от най-великите футболисти в историята, като десетилетия се водят спорове сред запалянковците кой е по-добър - той или бразилецът Пеле. ФИФА раздели между двамата наградата за най-добър играч на ХХ век.

ОЩЕ КОРОНА НОВИНИ НАКРАТКО

Общо 3712 са новопотвърдените случаи на COVID-19 за последното денонощие. Положителни са 42.1% от направените 8820 PCR теста. За изминалите 24 часа са отчетени рекордните 2518 оздравели. Остава висок броят на починалите - 141 души за периода.

Бързото масово тестване на хора вече е наложително, коментира председателят на Българския лекарски съюз Иван Маджаров пред БНТ. По думите му мярката е била смятана за излишна, когато заразата не е била дифузна, но сега вече е необходимо тестване на големи групи. Маджаров посочи още, че затварянето на заведения и молове не ограничава местата, където може да има масово заразяване.

Разпоредената от премиера Бойко Борисов COVID болница в Пловдив затвори преди още да е заработила, съобщава "Сега". На пресконференция днес зам.-кметът Анести Тимчев и директорът на дирекция "Здравеопазване" в общината Калин Калинов обявиха, че заради липсата на ресурси в "Свети Мина" само частично ще има легла за лечение на заразени пациенти. РЗИ отмени трансформацията на заведението в COVID болница, а леглата от 137 ще бъдат свити на 60.

В Бургас от 2 декември започва набирането на кръвна плазма от дарители, преболедували COVID-19. Дарената кръв ще бъде изпращана в рамките на ден в Районния център по трансфузионна хематология в Стара Загора, където ще се изследва за антитела и ще се изработва лечебна рековалесцентна плазма, след което ще се връща в града и ще се ползва за местните пациенти, обясняват от УМБАЛ - Бургас. До момента кръвна плазма може да се дарява само в София, Варна и Пловдив.

Германия ще се опита да убеди партньорите си в Европа да не отварят ски курортите до началото на януари. Целта е да не се повтори ситуацията с австрийския курорт Ишгъл, превърнал се в едно от първите огнища на заразата заради бавна реакция и търговски интереси. Но точно Австрия веднага заяви, че не е съгласна с общоевропейско отлагане на ски сезона за след Коледа и Нова година.

Самата Германия ще удължи до 20 декември ограничителните мерки, наложени по-рано този месец, заяви канцлерът Ангела Меркел. Новост е решението за задължително носене на маски във всички пешеходни зони с висока концентрация на хора. От 1 декември влиза в сила и забрана за събирания на повече от пет души. По коледните празници ще могат да се събират до 10 души, без да се броят децата.

Властите в Сицилия помолиха правителството на Куба да изпрати 60 здравни работници, сред които лекари и медицински сестри, пише в. "Република". Молбата е отправена през италианското посолство в Куба. Рим иска специалисти по интензивни грижа, анестезиолози и вирусолози. Кубински екипи бяха в Италия и през март и април, за да помогнат в претоварената здравна система

Испанският премиер Педро Санчес обяви, че обмисля коледните празненства да бъдат ограничени до шестима души. "Здравните професионалисти и учените казват, че това е достатъчно строга мярка, която да предотврати нов скок на заразените", заяви той. Правителството все още преговаря с регионалните власти за това какви да бъдат следващите ограничения.

Компанията Walt Disney съобщи, че ще освободи от работа 32 000 души, предимно в развлекателните си паркове, което е повече от обявените през септември съкращения на 28 000 позиции. Причината е затрудненият бизнес заради намалелите клиенти в резултат на пандемията.

КАКВО СЛЕДИМ

Локдаунът в България влиза в сила утре вечер

От 23:30 ч в петък влизат в сила новите, затегнати мерки срещу разпространението на коронавируса. Те ще важат до 21 декември, след което поетапно ще бъдат разхлабвани. Затваря цялата образователна система, както и целият събитиен сектор и всички заведения. Възможни ще са само доставки на храна за дома. Няма да работят фитнесите и моловете, с изключените на супермаркети, аптеки и оптики и офиси на банки, застрахователи и телекоми в тях. Спират се и организираните екскурзии в страната и чужбина. Забранени са и частните партита у дома с повече от 15 посетители.

Ще работят супермаркети и аптеки, всички квартални магазини, магазини за техника, за строителни материали, както и такива за услуги, вкл. фризьорски и козметични салони. Отворени ще са още офиси на банки, застрахователи и мобилни оператори, както и за комунални плащания. Отворени за посещения са и парковете, басейните, театрите, хотелите. Пътуванията са позволени.

Здравна конференция на "Капитал"

За седма поредна година "Капитал" организира конференция, посветена на здравния сектор и проблемите в здравеопазването в България. Събитието е онлайн, от 15 ч. В годината, която подложи на стрес тест здравните системи по света, ще ви запознаем с тенденциите на предстоящата ера "Живот с COVID-19" от гледната точка на законодателите, регулаторите, лечебните заведения и фармацевтичните компании. Ще търсим отговори по най-актуалната тема за достъпа на пациентите до терапия и лекар - електронното здравеопазване. Как дигитализацията може да бъде равноправен участник в лечебния процес чрез дистанционни консултации и електронна рецепта? Закъсняхме ли с възприемането на Е-health парадигмата и кои са спешните стъпки пред целия сектор?

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1

    Капитал все повече е извън времето.
    Докато в реалния живот са говори за локдауна, за дебилния бюджет 21, за умрелата здравна система, за ташака с Конституцията по Герб, за законадателните безумици на същите, Капитал пише напоително за пожар, предизвикан от клошарка, че Меркел иска затваряне та зимните курорти, че Олинеза е глобена за нещо си, а авиокомпаниите щели да искат дигитални здравни карти (това по кое законодателство и на кого, след като никой за никъде вече не пътува?)

    Капитал, вие от офис в Антарктида ли се списвате?

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-?
    D-r D

    И как Капитал от Антарктида се отнесе като към ненавременен рефлукс към уникалната изцепка на Дай, БГ женерала Атанасофф, че щели били да управляват с левата Мая и чаялгаря Слави? Триото не събера и 20% подкрепа? Тоз пие ли си хапчетата?

    Нередност?
Нов коментар