Заведенията искат 80% от заплатите на служителите си като компенсации

Браншът настоява и за грантове в размер на 20% от оборота

На фона на затварянето от петък вечер на заведенията за три седмици като мярка срещу пандемията от коронавирус от бранша обявиха, че не одобряват настоящите предложения на правителството за компенсации и ще преговарят за 80% от заплатите на служителите си и помощ за работодателите под формата на 20% от оборота. Това стана ясно по време на пресконференция в петък, на която бе представена нова конфедерация на българския туристически бизнес, която обединява няколко сдружения в бранша.

Спорът за икономическите мерки

През седмицата стана ясно, че на фона на затварянето на заведенията до 21 декември, правителството ще предложи няколко мерки за сектора. По линия на подкрепата за работещите това могат да бъдат продължаваща схема 60/40 за заплатите, която с добавка за сектор туризъм става 80 на 20, както и компенсацията от 24 лв. на ден за онези, които бъдат принудително изпратени в неплатен отпуск. В петък двете сдружения в сектора - Българска асоциация на заведенията и Сдружение на заведенията в България, обявиха обаче, че тези мерки не са достатъчни.

Според Емил Коларов, председател на сдружението на заведенията, "това затваряне няма да е за три седмици". "Нас ни затварят първи и отваряме последни", каза той, допълвайки, че в бранша се надяват на компенсации заради принудителното спиране на работа. А от асоциацията на заведенията съобщиха, че имат три конкретни предложения: държавата да изплати 80% от заплатите на служителите към ноември, бизнесът да получи компенсация от 20% от оборота и да бъдат приспаднати наемите за ползваните помещения.

Павлин Петров от асоциацията напомни, че предстои да влезе в сила и преференциален ДДС от 9% за доставките на храни от заведенията, но тази дейност като цяло има много малък дял в бизнеса.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    aly02306991 avatar :-|
    aly02306991
    • + 2

    Гневен съм, понеже този сектор е един от секторите на БГ икономиката, който преди кризата търсеше всевъзможни начини да избягва плащания към бюджета като не издаване на фискални бонове, не осиг на реалните заплати служителите си и счетоводни схеми за избягване на корп данък. Сега същия този сектор иска пари от бюджета, а това са пари събрани от всички работещи българи в частния сектор. Справедливо ли е недобросъвестния бизнес с малък принос към икономиката, който в голямата си част работи на сиво дори и в силните години, когато маржове те на печалба бяха по високи от маржовете на производствата като пример. Аз като съвестен данакоплатец не съм съгласен, с мойте пари да бъдат спасявания подобни икономически субекти- ресторанти, дискотеки, кръчми и т.н. Нека на повечето българи е ясно, че държавата и нейния бюджет не е някъв субект от Марс, а това са нашите пари и трябва да сме по загрижени как се харчат и за какво!

    Нередност?
  • 3
    guentchovelev avatar :-P
    guentchovelev

    До коментар [#1] от "aly02306991":

    Абослютно си прав! Бюджета и помощите трябва да са фокусирани в сектори с голяма добавена стойност. Той не е безкраен...

    Нередност?
Нов коментар