От какво се изплаши наследникът на Нено Димов

Емил Димитров се опита превантивно да снеме отговорността от ведомството си за задаващата се по Черноморието водна криза

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Около два часа. Толкова беше необходимо на министъра на екологията Емил Димитров-Ревизоро да обяви в петък, че следващата година се очакват бунтове заради задаващата се водна криза по Черноморието, и да се отметне от думите си след среща с премиера Бойко Борисов. За това време обаче Димитров успя да завихри политически скандал. От парламентарната трибуна той се скара се с колежките си от правителството - министрите на регионалното развитие и на земеделието Петя Аврамова и Десислава Танева, като нарочи техните ведомства за виновници за задаващото се безводие, и отправи остри думи към кмета на Бургас Димитър Николов, когото обвини в бездействие.

Аврамова и Танева пък го контраатакуваха, че разиграва "театрална постановка". В министерската свада се намеси и опозицията. От БСП поискаха изслушване на премиера, а от ДПС - оставки - или тази на Ревизоро, или на цялото правителство.

Премиерът Борисов веднага реагира, като привика на среща първо Димитров, а след това разговаря и с тримата министри. Така скандалът беше потушен, но взе изкупителна жертва. Екоминистърът поиска и получи съгласието на Борисов да бъде отстранена заместничката му Атанаска Николова, назначена от квотата на ГЕРБ и бивш зам.-кмет на Бургас. И само за часове се сдоби с двама нови заместници - Славея Стоянова, която в началото на юни стана негов заместник - след ареста на Красимир Живков по обвинение за участие в нерегламентиран внос на отпадъци заедно с бизнесмена Атанас Бобоков, но остана на поста само 20 дни. Второто назначение пък е на Илияна Тодорова, която досега оглавяваше дирекция "Управление на водите" в министерството.

Страх от водна криза като в Перник

Изненадващият ход на Ревизоро да говори открито за неразбориите между трите министерства и да търси помощ от депутатите, а не от прекия си началник Бойко Борисов, предизвика въпроса какво наложи изваждането на светло на тези отношения. Вярно е, че проблемът с водата е изключително сериозен и че ако не се вземат мерки, Бургас може да се окаже в ситуацията на Перник. Вярно е също така, че за водния сектор отговарят три министерства - на околната среда, на регионалното развитие, към което са ВИК дружествата, и земеделското, където е дружеството "Напоителни системи". И ако едно от тези ведомства направи гаф или не си свърши работата, това неминуемо ще доведе до криза, както стана в Перник. Тогава за проблема с безводието МОСВ и МРРБ си прехвърляха топката кой е виновен за създалата се ситуация. В крайна сметка за виновник беше нарочен предшественикът на Димитров - Нено Димов, който беше арестуван по обвинение за безстопанственост и престоя в следствения арест повече от три месеца.

Вероятно притеснението, че историята може да се повтори около проблемите в Бургас, е накарало Емил Димитров да предприеме този краен ход. Не случайно в изказването си в парламента той нападна министрите на земеделието и на околната среда, като ги обвини, че "воювали помежду си", както и бургаския кмет от ГЕРБ Димитър Николов, който по думите му "бездействал".

"Земеделците не си дават язовира, МРРБ не могат да започнат, защото те не им дават документацията. Имаме гласувано решение на МС преди два месеца, но някакъв си началник на кабинет в земеделието и зам.-министър не дават документите, за да се започне строителството. Няма един метър изкопана тръба. Ще допуснем Южното Черноморие да стане залог на корпоративен интерес кой да владее язовира, кой да си пробутва фирми и да усвоява пари", каза Димитров. Показателно е, че той се опита да постави проблема на дневен ред малко след като в социалните мрежи се завъртяха снимки на почти пресъхналата река "Луда Камчия", чиито води според публикациите се изпускат на санитарния минимум от язовир "Камчия", откъдето Бургас черпи вода за пиене.

Влошени отношения с ВМРО

За страха на Димитров да не го сполети съдбата на Нено Димов има и още едно обяснение. Подобно на предшественика си той няма политически гръб и по тази причина много лесно може да се превърне в мишена на прокуратурата. Димитров беше депутат от ВМРО, но от гражданската квота на партията и подобно на Димов стана министър от нейната квота. В последно време обаче отношенията му с ВМРО са обтегнати, твърдят депутати от "Обединените патриоти". Повод за напрежението станало изказване на Димитров в средата на септември, когато той остро нападна кмета на Русе Пенчо Милков от БСП и председателя на общинския съвет Иво Пазарджиев, който е от ВМРО. Тогава във връзка с протест в града заради замърсяването на въздуха министърът обвини двамата, че си правят PR на гърба на екоминистерството. "Нямаме скандал, а изкуствено си създаваме такъв. Имаме град, който има проблем с въздуха, а кметът и председателят на общинския съвет не са направили нищо", каза тогава той. Депутати разказват, че по този повод вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов се опитал да разговаря с него, но той не отговорил на телефонните му обаждания. Оттогава депутатите от ВМРО нямат комуникация с Емил Димитров и твърдят, че не са знаели за намерението му да отиде в петък в парламента и да говори за проблемите с водата по Черноморието. От липса на комуникация с него се оплаквали и колегите му от МС.

И една законодателна поправка

Обяснение за напрежението на Димитров със земеделското министерство може да е поправка в Закона за водите, внесена от депутати от ГЕРБ, която позволява на регистрираните земеделски стопани и собственици на недвижими имоти извън границите на населените места да имат право на безвъзмездно водовземане до 50 куб.м на денонощие от подпочвените води в случаите, когато нямат достъп до напоителна система.

Досега лимитът за безплатно водоползване беше 10 куб.м. По тази поправка МОСВ е изразило отрицателно становище, като от ведомството посочват, че това ще доведе до прекомерно използване на подземните води, което ще създаде проблеми с питейно-битовото водоснабдяване на населените места. Законопроектът беше одобрен от земеделската комисия в парламента, която е водеща, но отхвърлен от комисията по околна среда и водите, като според депутати Димитров се е обаждал лично на народните представители от комисията, включително и на тези от опозицията, за да лобира да не подкрепят предложението. Според депутати проектът е трябвало да влезе за обсъждане на първо четене в пленарната зала, но вероятно заради неразбориите около него това не се случва.

Какво постигна Ревизоро

Каквито и да са причините за предизвикания скандал от Димитров, той постигна няколко неща. Първо, с осветяването на проблема министърът се опита предварително да снеме отговорността от ведомството си, ако Бургас се озове във водна криза, подобна на тази в Перник. Ангажира и премиера Борисов с въпроса. Заедно с това си издейства и кадрови рокади в министерството, като принуди Борисов да освободи зам.-министъра на околната среда Атанаска Николова от ГЕРБ, която е и бивш зам.-кмет на Бургас, а също и да назначи двама нови негови заместници.

Особено странно е повторното назначение на този пост на дългогодишния директор на дирекция "Управление на отпадъците" в МОСВ Славея Стоянова. В началото на юни тя стана зам.-министър след ареста на Красимир Живков, но престоя на поста само три седмици. Димитров твърдеше, че е назначена по негово предложение, въпреки че Живков беше зам.-министър от квотата на ГЕРБ. За отстраняването й обаче мотиви не бяха посочени, освен че е напуснала "по лични причини". Неофициално тогава се твърдеше, че тя е един от защитените свидетели на прокуратурата по делото за незаконния внос на отпадъци от чужбина, въпреки че именно тя беше човекът, който подписва нотификациите на фирмите, които искат да извършват тази дейност. Освен това нейното име беше споменато от основния свидетел на прокуратурата по досъдебното производство за незаконния внос на отпадъци Васил Богданов като човека, през когото са минавали документите за това. Връщането й отново като зам.-министър е учудващо и по още една причина - през 2013 г. срещу нея е имало остра декларация от ГЕРБ - Кърджали, по повод намерението да бъде назначена за директор на РИОСВ - Хасково.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    vladislav_paunov avatar :-|
    Molotov

    И в двата язовира няма вода! Какво ще промени една тръба помежду им!?

    Нередност?
Нов коментар