Уикенд новини: S&P запази рейтинга на България, интервю на Борисов събуди темата за снимките от спалнята му

И още: Полицаите отново протестират за 30% увеличение на заплатите, от понеделник се приемат документи за мярката "Запази ме"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Последният ноемврийски уикенд не предложи богата палитра от събития. Държавата осъмна за втори път частично затворена след започналия от петък в полунощ нов локдаун, в опит да се ограничи разпространението на епидемията от COVID-19 и да се намали стреса върху здравната система от многото заболели и нуждаещи се от интензивно болнично лечение. Все пак обаче за разлика от пролетта сега не са предвидени съществени ограничения за на открито, което даде добра възможност на хората да се възползват от последното хубаво време преди очакваното застудяване от утре.

Донякъде изненадващо дойде събуждането на позабравената тема за снимките от спалнята на премиера Бойко Борисов. Това стана благодарение на публикувано интервю с него в германския Frankfurter Allgemeine Zeitung, озаглавено "Политикът, пистолетът и парите".

В проведения в началото на октомври разговор премиерът най-общо развива познатите си версии, че става въпрос за инсценировка с цел да се създаде компромат срещу него. За пряк негов извършител той посочва неназована дама, с която е имал интимни отношения и която е влизала в резиденцията му, без да бъде проверявана дамската й чантичка. А като инициатори, макар и не в прав текст, Борисов сочи олигарси, които едва преди няколко месеца осъзнали какво им причинил с влизането на България в ERM II и банковия съюз, както и хора, които работят за президента Румен Радев.

Скандалът от края на изминалата работната седмица също не беше оставен напълно да затихне. Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че партията ще сезира главния прокурор за изнесените от екоминистъра Емил Димитров.

"факти за безстопанственост, корупция, престъпно бездействие и умишлени действия на министри, областни управители и кметове, касаещи напоителни системи, язовири, ВиК инфраструктура, пречиствателни станции". В петък той драматично предупреди за водна криза в страната и опасност да има недостиг за земеделие и водни бунтове. Последваха опровержение от земеделския министър Десислава Танева и регионалния Петя Аврамова, а също и среща с премиера, след която тонът беше смекчен.

По света също почивните дни не произведоха значими нови събития. В САЩ кампанията на президента Доналд Тръмп получи нов удар в опитите си да обърне резултатите от изборите, след като Върховния съд на Пенсилвания отхвърли пореден иск на републиканци в опит за обезсилване на гласуването по поща, а повторното преброяване в Уисконсин дори увеличи разликата в полза на Джо Байдън. ЕС и Великобритания подновиха преговорите около Brexit, които целят да изгладят различията и постигнат ново споразумение в следващите 7-10 дена. Ако това не се случи, двете страни рискуват търговски шок и хаос, тъй като настоящето изтича в края на годината.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ УИКЕНДА

S&P потвърди BBB рейтинга на България със стабилна перспектива

Агенцията подобрява прогнозата си за спада на БВП на страната през тази година от 6.5% през пролетта на 4.5%, като го обосновава с по-устойчивото потребление от очакванията им. За разлика от други международни институции и анализатори S&P залага на бързо възстановяване на България след пандемията заради стабилните й публични финанси. Агенцията заявява, че би повишила рейтинга при по-бързо балансиране на бюджета след кризата, а в по-дългосрочно и с приближаване на влизането в еврозоната. До понижение на оценката може да се стигне, ако свиването на икономиката се окаже по-дълбоко и възстановяването се забави, което може да доведе до продължително покачване на дълга. Стъпка надолу може да дойде и от поява на дисбаланси във финансовия сектор, което обаче S&P счита за малко вероятно.

Полицаите отново протестират с искане за 30% увеличение на заплатата

Въпреки вече приетия бюджет за догодина предвиждащ 15% покачване на възнагражденията, синдикалната организация на служителите в МВР отново събра протестиращи пред сградата на Министерския съвет. Председателят на управителния съвет на синдиката Валентин Попов е заявил, цитиран от "Фокус", че са там не за пари, а защото са се подиграли с честта и достойнството им. Полицаите са подредили каски, символизиращи колегите, които биха искали да ги подкрепят, но не могат заради вируса. В близост гражданската инициатива "Системата ни убива" провежда и контрапротест, мотивиран от "недопустимо поведение, неадекватни действия, бездействия, обиди от страна на полицаите към протестиращите".

Убийството на ирански ядрен физик доведе до закани от Техеран за ответни удари

След съобщението в петък за смъртта на Мохсен Фахризаде Иран побърза да обвини Израел за нея. Той е считан за водещ учен на иранската ядрена програма, като от години е строго охраняван. Според Запада работата му е свързана с тайна програма за ядрено въоръжаване на страната, нещо, което Иран отрича. И президентът Хасан Рохани, и религиозният лидер Али Хаменеи се заканиха за ответни действия спрямо Израел. Това може да внесе нова доза нестабилност в Близкия изток, а също и да се окаже сред първите външнополитически предизвикателства за администрацията на Джо Байдън.

КОРОНА НОВИНИТЕ НАКРАТКО

Новодиагностицираните хора с коронавирус през последното денонощие са 1792, като положителните тестове са 36.4% от общо направените 4928 за посочения период. Новите случаи спадат с 10% на едноседмична база, но направените тестове са с 12% по-малко. Хоспитализирани вече са общо 6830 души, 431 от тях в интензивно отделение. Починалите за последното денонощие са 69, а общо за последните 7 дни жертвите на болестта са 929, като това е най-смъртоносната седмица дотук.

Министърът на туризма Марияна Николова е поискала изключение от мерките за ресторантите в хотелите, които да могат да работят единствено за гостите на конкретния хотел, каза тя пред "Нова". До момента няма сигнали, че това ще бъде позволено. Хотелиерите са силно недоволни от новите мерки и твърдят, че има вълна от отказани резервации, тъй като посетителите няма къде да се хранят, въпреки че е разрешен румсървисът в стаите на гостите. При затваряне на зимните курорти по време на ски сезона загубите ще са за над 1 млрд лв., каза още Николова. Такова предложение за страните в ЕС направи германският канцлер Ангела Меркел, но единна позиция все още няма.

Белгия и Франция, които бяха сред най-засегнатите страни от новата вълна на епидемията в Европа, отхлабват някои мерки. Магазините, които не са за стоки от първа необходимост, могат отново да отворят идната седмица в Белгия, като съблюдават строги изисквания. Все пак изискванията за семейните събирания ще останат непроменени и през коледните празници. Магазините вече отвориха от събота и във Франция, като хората също вече могат да прекарват до 3 часа на ден за разходка и спорт в радиус до 20 км от дома им. Досега ограничението бе за час и половина до 1 км от дома.

Сан Франциско въвежда от утре полицейски час и други ограничения заради нарастването на случаите на коронавирус. Магазините, които не продават стоки от първа необходимост, ще бъдат затворени. До 21 декември се забраняват събиранията. Местни власти призоваха и да се избягват пътуванията и събиранията.

Хърватският премиер Андрей Пленкович е под карантина, след като съпругата му даде положителен тест за коронавирус, след като имала леки симптоми. В Хърватия вече бяха въведени по-строги мерки, включително затваряне на ресторанти и кафенета и по-строг контрол над носенето на маски. Правителството подготвя строги наказания за пренебрегването на новите правила, които могат да включват и затвор. Вчера страната отбеляза 3987 случая на коронавируса.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Мистериозният метален монолит от Юта е изчезнал

Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Spencer Owen (@thespencerowen)

Това е станало в петък през нощта, като не е известно кой е премахнал обекта, който за кратко се превърна в култ. Открит на 18 ноември от щатски служители облитащи с хеликоптер, местонахождението на монолита не беше разкрито. Това обаче не попречи на ентусиасти бързо да го геолокират с Google Earth и скоро в социалните мрежи заваляха кадри от първите му посетители. Сателитните снимки показват, че металния обект, напомнящ този от "2001: Космическа одисея", е поставен там някъде в периода 2015-2016 г. Теориите за него варират от дело на извънземни до работна на неизвестен концептуален артист.

КАКВО СЛЕДИМ

Започва приемът на документи по новата социална мярка "Запази ме"

От утре започва приемът на документи по новата мярка за запазване на заетостта "Запази ме". Тя е с бюджет от 50 млн. лв. и по нея с по 24 лв. на ден (около 480 лв. на месец) ще се подпомогнат работниците от временно затворените бизнеси заради мерките за ограничаване разпространението на COVID-19. От социалното министерство увериха, че ако има голям интерес и средствата бъдат изчерпани, ще се търсят варианти за осигуряването на допълнителен бюджет. По "Запази ме" ще могат да бъдат подпомогнати около 50 000 души, докато засегнатите от частичния локдаун лица са значително повече - около 356 000 души.

На 2 декември ще се проведе конференцията "Банките и бизнесът", организирана от "Капитал"

Традиционният форум, който осигурява среща на финансовия сектор с различни по големина компании от различни сектори на икономиката, за пръв път ще се проведе в изцяло дигитален формат. На събитието топ мениджъри във водещи банки в страната очертават перспективите и предизвикателствата пред сектора, като тази година естествен фокус ще са последиците от пандемията. Акцент в програмата са и технологичните революции в сектора. Повече информация може да откриете на сайта на събитието, където има и форма за безплатна регистрация.

Доставката на ваксините срещу COVID-19 в САЩ започва от следващата седмица

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че доставката на ваксините срещу коронавирус за САЩ ще започне от следващата седмица. Той допълни, че първи ваксинации ще получат служителите от първа линия, медицинският персонал и възрастните граждани.

Starship трябва да полети на 15 км височина

Частната космическа компания SpaceX планира през следващата седмица първия истински тестов полет на бъдещата си тежка ракета Starship, която един ден би трябвало да бъде изпратена към Марс. За момента обаче фирмата има намерение да се опита да изстреля ракетата на 15 км височина, след което да я приземи чрез иновативна, неизпробвана и рискова технология, планирайки като скайдайвър. Основателят на SpaceX Илън Мъск смята, че за момента шансът за успех на експеримента е не повече от 33%.

OUT_OF_OFFICE

Класическа музика

2.12
Албена Димитрова - Концертмайсторите. Българската цигуларка Албена Данаилова е концертмайстор на Виенската филхармония, а гостуването й у нас като солистка на Оркестъра на Класик ФМ радио е събитие. Изпълнителката подготвя програма от любими шедьоври за цигулка и камерен оркестър с произведения на Г. Ф. Хендел, Й. С. Бах, Фр. Крайслер, П. Сарасате, П. И. Чайковски, Ян Сибелиус, Ж. Масне, а на диригентския пулт ще застане маестро Григор Паликаров.

В зала "България", 19:30 ч.

Още музика

3, 5 и 6.11 Какво по-красиво и въздействащо начало на коледните празници от танцовите прочити на безсмъртните творби за деца и възрастни "Снежната кралица" и "Лешникотрошачката". Изпълнения на балет "Арабеск" с музика на Чайковски, Елгар, Григ, Мусоргски, Сибелиус и други.

В Национален музикален театър "Ст. Македонски", от 18:00, 19:00 и 11:00 ч.

Немски коледен базар

Въпреки пандемията традиционният базар отвори врати за десетото си юбилейно издание. С дисциплина и дистанция може да се насладите на вкусните и топли предложения на коледните къщи или поне да попиете от духа на празничните дни с концерти на живо, коледни светлини и настроение.

В Градската градина - площад "Батенберг"

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 4

    Баце без съмнение може да мина за гениален психолог, на фона на 80-те % дебили от населението, щом може покрай 5% споменати истини винаги да пробутва и 95% измислици.

    Непритискан от прокуратурата, той имА свободата половин година да скърпи някаква слушаема опорка в обясненията за шкафчето с кайметата. Още на личната среща при Туск преди месец имитира катарзис: провален личен живот заради отдаденост на обществото.
    И сега допълва - щото либидото си е либидо и у императарите, - когато "прекрасна дама" реши да му покаже розата си, той довършва държавните дела и тича...да я помирише.
    А през това време (докато баце довършва държавната работа) оная с розата, изпратена от ГРУ (натюрлих!) инсценира лъгането с пачките, кюлчетата и пищова в шкафчето и снима ли снима...

    Пусти тестотерон...

    На немския читател това сигурно му прилича на обяснения тип Диди Амин, някогашния президент на Уганда, който похапвал от враговете си (сготвени, разбира се!), че залисан в държавните дела не е знаел какво му сервират след 20-часовия работен ден в полза но "обществото".

    А защо в бацевата тестотеронна логорея задължително липсват Доган, Пеевски?
    Той започна да обяснява част от провалите си с насподелената си мъжественост. А как ще обясни вечните хиперпечеливши в управленията си Доган и Пеевски?
    Явно с удовлетворяване...

    Нередност?
Нов коментар