За боклуците в река Искър се е знаело още през 2020г., но нищо не е направено

Министерският съвет е отказал да отпусне средства на областния управител Илиан Тодоров за почистването, а сега светкавично се намериха 220 хил. лв.

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Стотици пластмасови бутилки от бира, безалкохолни наптики и вода. Шишенца от спирт и други медикаменти. Кутии от мляко и сокове. Туби от моторно масло. Детска топка. Парчета стиропор. Клони и дънери, върху един които се е подпряла тротоарна плочка. Всички тези отпадъци вече няколко дни са "пленени" от стената на ВЕЦ "Прокопаник" малко преди Своге.

Гледката в река "Искър" притесни мнозина. На живо е почти сюрреалистична за някого, който само на снимка е виждал подобни плуващи бунища в океаните. Но тези, които обикалят реките редовно, не са изненадани. След поройните дъждове отпреди седмица течението на река Искър след София донесе отпадъците, трупани с години в коритото й, под стените на ВЕЦ-а. По сметки на областния управител Илиан Тодоров боклукът и дървесината се простират на площ от цели 10 дка.

Парадоксалното е, че на пътя на излизане от Нови искър в посока Своге има няколко големи жълти табели, които напомнят на гражданите да не изхвърлят боклука си в реката и че ги чака глоба от няколко хиляди лева, ако не се подчинят.

Какво да правим

В петък, поне три дни след като отпадъците се струпаха във водата, тепърва беше проведена среща между областния управител, община Своге, собствениците на ВЕЦ-а и РЗИ. Новината от нея бе, че плаващото сметище няма да бъде изчистено през уикенда.

Областният управител на Софийска област Илиан Тодоров каза, че са необходими около 200-220 хил. лв., за да водата. По думите му подготвял писмо до Министерски съвет да одобри и отпусне тези пари, "за да могат боклуците да бъдат изчистени в най-кратки срокове", цитира Агенция "Фокус". Към момента не е ясно по какъв начин ще се чисти реката.

На извънредно заседание късно снощи правителството все пак отпусна поисканите 220 хил. лв. за почистването на корирото на реката. Засега обаче не е ясно кога ще започне процеса.

Представител на ВЕЦ-а - Веселин Шуманов, обясни пред bTV в четвъртък, че не за първи път се случва струпване на отпадъци. На днешната среща Тодоров уточни, че още през май 2020г. с писмо до Министерски съвет е поискал средства за почистване на речните корита в областта - 2.4 млн. лв., но такива не са отпуснати понеясно какви причини. Когато проблемът стана видим за всички обаче, реакцията е светкавична.

Всички знаят, прокуратурата търси виновния

"Сезирана е Окръжна прокуратура , за да се търси виновният", добави Тодоров. Не става ясно дали ще се търсят извършителите, извхрълили всяка бутилка или плочката от тротоар.

Оказва се, че никой от държавната администрация не е изненанадан от гледката. "Личното ми мнение е, че речните корита не само в София, а в цяла България са затлачени напълно", каза по време на днешната среща областният управител на Софийска област Илиан Тодоров, цитиран от "Фокус".

Главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", казва пред "Фокус": "На мен ми е известно, че това става след всяко наводнение. След всяко наводнение там се събират огромно количество боклуци. Централата има специални защитни съоръжения и конструктивно тя може да ги изчисти тези боклуци. Процесът на адаптиране към промените на климата е дълъг процес. Не можем да се преборим с природата, но можем да направим така, че да сме по-подготвени за такива бедствия с т.нар. планове, които се правят. Когато се случи бедствие, всички знаят какво да правят и това трябва да продължи."

Сега РИОСВ ще прави проверки по всички общини по поречието на Искъв в региона. Интересното е, че още през 2015г. Ивелина Василева, тогава министър на околната среда от ГЕРБ, а сега - председател на парламентарната комисия в същия ресор, е разпоредила "проверки за наличие на нерегламентирани замърсявания (сметища) на речните легла и прилежащите територии на реките, разположени на контролираната от тях територия". В публичното пространство няма информация какво е показала проверката и има ли глобени.

Въпреки че Окръжна прокуратура е сезирана, не е ясно дали тя ще провери дали институциите, които според Закона за водите са отговорни за поддържането на чистотата в реките, са си свършили работата Областните управители обикновено координират дейности по почистване на речни корита, които са извън урбанизирани територии, каквато е и въпросната част от река Искър. В случая Министерски съвет пък не е одобрил финансирането за почистване. Така не е ясно кого прокуратурата ще обвини за бездействието по проблема.

Не е за подценяване и ролята на всички хора, които хвърлят отпадъците си навсякъде и допринасят към подобни водни сметища.

Проблемът е (не)видим за очите

В момента централата не работи заради плаващото сметище. Тя обаче е бариерата, която спира всички отпадъци да продължат пътя си към река Дунав и Черно море. "Пътят на пластмасовите отпадъци, произтичащи от сушата

е от потребителите (градове, села) по канализацията, реките и до морето и световните океани. За разлика от отпадъците, които виждаме в това плаващо сметище, обаче, нито един ВЕЦ или водопречиствателна станция на света не могат да спрат и уловят микро пластмасовите частици, които, макар и невидими, са изключително много и вече се намират навсякъде - от дълбините на човешкото тяло до най-недостъпните места на планетата", коментира пред "Капитал" Евгения Ташева - координатор Нулеви отпадъци в екологично сдружение "За Земята". Освен това има и много вредни вещества и химикали, които също не се виждат.

"Учудващото е, че не сме свидетели на подобна гледка на много повече места из страната, тъй като действителността е, че деретата и речните корита у нас са пълни с битови, строителни и незнайни други по произход отпадъци", коментира Ташева.

Тя напомня, че в слчуаи като този чистенето е неизбежно, но трябва да се търси решение в корена на проблема. "Видно от снимките и на място, преобладаващи са пластмасовите бутилки от всякакви размери.

Всички такива бутилки могат да бъдат връщани обратно във всеки германски супермаркет срещу дребна сума от порядъка на 10-20 еворцента", отбелязва тя.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    hou1510481221539200 avatar :-|
    Stoyan Dimitrov
    • + 5

    "Не е за подценяване и ролята на всички хора, които хвърлят отпадъците си навсякъде и допринасят към подобни водни сметища." - Допринасят ли?? Тези "съграждани" са изцяло и напълно виновни за това положение. Те и тъпата им настройка "Е, ари ве, ко толкоз. Де да го нося тоз боклук ся!" И ние ще си говорим за опазване на климата и рецлиране на отпадъци...

    Нередност?
  • 2
    rka44622423 avatar :-|
    Бланш

    Какво ли говори Света...превърнали Блатото в Сметище.

    Нередност?
  • 3
    rka44622423 avatar :-|
    Бланш
    • - 1
    • + 2

    ..и не само това. Реките са показател за чистотата на една Държава. Какво да кажем за премиера и семейстшото му, като жена му си е построила вила до брега на река и огромната и баня със сигурност е на септична Яма.

    Нередност?
  • 4
    alexpp avatar :-|
    alexpp

    Чудя се кои боклуци по-напред е редно да се изчистят - тези в реката или тези, позволили това да се случи.

    Нередност?
  • 5
    evpetra avatar :-(
    evpetra
    • + 1

    Срам!

    Нередност?
  • 6
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf

    До коментар [#3] от "Бланш":

    Какъв премиер? И Меркел да дойде на власт в България, българите пак ще си хвърлят боклуците, където не трябва.

    Докато сме такова племе, което не цени природата и отпадъците си, никога няма да се промени и политическата картина. Промяната винаги започва от първо лице, единствено число.

    Бих бил потресен, ако не виждах същата мърлявщина навсякъде в града си. Даже е късмет, че реката е прочистила това сметище и го е събрала на едно място, че да може да се почисти по-лесно.

    Нередност?
  • 7
    xtg30308650 avatar :-|
    Stanislav Toshev
    • + 1

    Разколебах се дали да чета статията докрай след като видях "стереопор" в първия абзац. За съжаление подобни фрапиращи грешки поставят под съмнение компетенциите на автора и редакторите...

    Иначе статията е коректна. Пореден пример за управленческа и кадрова несъстоятелност. Ако вождът-слънце беше управител на една частна корпорация, досега акционерите или УС щяха да са го изхвърлили 100 пъти.

    За мърлящината на част от българите дори не искам да започвам, само ще се изнервя.

    Наскоро попаднах на следната индианска мъдрост: "Когато забележиш, че яздиш умрял кон, слез от него". От известно време сякаш започвам да губя вяра, че като народ и общество все още имаме шанс да съберем критична маса хора, за да направим заедно промяна.

    Нередност?
  • 8
    petrofff avatar :-|
    petrofff

    По въпроса за стереопора и стиропора https://images.app.goo.gl/cb4xryfencq6SN9m8

    Нередност?
Нов коментар