🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Уикенд новини: До юни може да бъдат ваксинирани 2.5 млн. българи, лоялен поддръжник на Меркел оглави ХДС

И още: Глоби и актове за партита в заведения в Пловдив и София; САЩ се подготвят за нови протести, Вашингтон е блокиран от гвардията

Януари показа, че е най-студеният месец в годината и след относително топлото време досега през уикенда имаше екстремно ниски температури. Най-студено беше в планините - на Мусала бяха измерени рекордните за тези дни - 27 градуса. В зимните курорти те стигнаха до -20. Това обаче не попречи на ски сезона да навлезе в активния си сезон, макар и предимно с български скиори.

Студеното време не пречи на премиера Бойко Борисов. През уикенда той пое на поредната си обиколка в страната - инспектира ремонтирани пътища, нареди на заместник регионалния министър Нанков да благодари на строителите, посети индустриалната зона в Раковски, като не спираше да обяснява колко добре управляват кризата с COVID-19, посочвайки, че сме на последното място по смъртност, но заобикаляйки темата, че сме на последното по ваксинация.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ УИКЕНДА

До юни може да бъдат ваксинирани 2.5 млн. българи

Около юни се очаква близо 2.5 милиона души да могат да бъдат ваксинирани. Това заяви в интервю за БНТ изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов. Той посочи, че заявените количества от ваксината на Pfizer/BioNTech са 3.9 млн. дози, от Moderna са 500 хиляди, от AstraZeneca са 4.5 милиона. Българите, които вече са ваксинирани с първата доза от ваксините на Pfizer, гарантирано ще получат в срок и втората си доза, независимо че производителят Pfizer/BioNTech ще достави в ЕС по-малко количество ваксини заради преструктуриране на производството си с цел увеличаването, каза още Кирилов.

От очаквани 35 000 дози от ваксината на Pfizer в понеделник в България ще пристигнат само 18 700 дози, като с доставката в началото на февруари ще се възстанови първоначално планираното количество, стана още ясно от думите на Кирилов. След средата на февруари се очаква доставка на доста по-сериозни количества.

Лоялен поддръжник на Меркел оглави ХДС

Центристът Армин Лашет, който е премиер на провинция Северен Рейн-Вестфалия, беше избран за лидер на германския Християндемократически съюз (ХДС) - партията на канцлера Ангела Меркел. Той е лоялен поддръжник на Меркел и по време на изборната си кампания е казвал, че промяна в партийния курс би "изпратил грешен сигнал". Сега Лашет има добри позиции да наследи канцлера, когато тя слезе от поста през септември. Тогава германците ще гласуват на парламентарни избори, но не е сигурно, че новият лидер на ХДС ще стане кандидат на партията за управленската позиция. "Приемственост" - това е думата, която описва кандидатурата му, обобщава ВВС. Той защити позицията на Меркел по време на бежанската криза от 2015 г. и е известен с либералната си политика, про-ЕС нагласите си и способността да се свързва с имигрантската общност.

Глоби и актове за партита в заведения в Пловдив и София

Въпреки забраните и на теория затворените за посетители заведения като част от противоепидемичните мерки срещу разпространението на коронавируса в страната полицията в Пловдив спря две нелегални партита. В петък вечер над 50 души се събраха в ресторант в жилищен комплекс "Тракия", за да празнуват рождения ден на собственика, като за настроението на гостите се грижил певецът Милко Калайджиев. След подаден сигнал и последвала проверка от регионалната здравна инспекция са съставени два акта на собственика на ресторанта и глоби на всички присъстващи на събирането в размер на между 300 и 1000 лв., съобщава БНТ. Същата вечер друг ресторант в Пловдив също е санкциониран за провеждането на празненство. Съставени са 12 акта за неспазване на мерките и за нарушаване на заповедта на здравния министър. В събота е проверен и ресторантът към хотел "Маринела" в София, който е работил след 22 часа. В заведението е имало около 30 души, като е последвала проверка дали всички са били гости на хотела.

САЩ се подготвят за нови протести, Вашингтон е блокиран от гвардията

Очакват се нови протести в САЩ и нападения над институции тази неделя, провокирани от неоснователните твърдения на президента Доналд Тръмп, че изборите са били измамни, съобщава Reuters. В резултат редица щати взимат предварителни мерки за предпазването на държавни сгради. Издигнати са бариери и големи ограждения, а в Тексас и Кентъки изцяло затвориха институциите си. Войските от Националната гвардия на САЩ също са готови за реакция, след като от ФБР предупреждават за въоръжени протестиращи, подтикнати от действията на десните екстремисти, атакували Капитолия на 6 януари. В събота също се проведоха демонстрации, но те останаха сравнително тихи и без напрежение около държавните сгради. Очакванията са това да не бъде така в неделя, след като от седмици антиправителствени движения планират и агитират за протести във всички щати.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Първото зимно изкачване на К2

В събота десет непалци написаха история в алпинизма. Те изкачиха за първи път в зимни условия високият 8611 метра К2. Това е вторият по височина връх в света и един от най-техничните и опасни осемхилядници. Затова и беше единственият, който не беше изкачван през зимата. Непалецът Нирмал Пурджа и екипът му обявиха, че посвещават постижението си на цялата непалска общност. Той написа в профила си във Facebook, че десет метра под върха алпинистите са се събрали, за да стъпят заедно на К2, пеейки химна на Непал. През 2019 г. Пурджа постави друг рекорд, след като за 190 дни изкачи 14-те осемхилядника с помощта на шерпи и използвайки кислород, което предизвика редица полемики около постижението му. Покоряването на К2 в зимни условия продължава. Повече от 60 души изчакват в базовия лагер да се подобрят климатичните условия и да тръгнат към върха. Част от една от експедициите е и българският алпинист Атанас Скатов.

КОРОНА НОВИНИТЕ НАКРАТКО

233 са новорегистрираните случаи на коронавирус за последното денонощие. От направените 4628 теста положителните проби са 5%. Чрез PCR са установени 150 положителни проби, а чрез антигенни тестове - 83. През изминалите 24 часа в страната са били ваксинирани 206 души, с това общият брой на имунизираните вече е 18 332.

COVID-19 вероятно никога няма да изчезне напълно според повечето експерти, но може да не е голям проблем. След масовото ваксиниране симптомите на болестта ще се смекчават, докато тя не стане напълно безсимптомна при възрастните и нещо като обикновена настинка при децата. Това се твърди в скорошно изследване, публикувано в сп. Science, цитирано от "Дневник".

КАКВО СЛЕДИМ

Джо Байдън встъпва като президент на САЩ

Новият президент на САЩ Джо Байдън обеща да подпише серия от укази още през първия си ден на поста - сряда, 20 януари, когато встъпва официално в длъжност. Един от първите ще е за връщане на страната в Парижкото споразумение за климата, заяви началникът на канцеларията на бъдещия президент Рон Клайн. Байдън планира още незабавно да отмени наложените ограничения върху имиграцията от някои предимно мюсюлмански страни. По отношение на борбата с коронавируса той ще наложи задължително носене на маски на територията на федералното правителство и по време на пътуване между щатите.

Колко е нараснала китайската икономика

В понеделник ще стане ясно как се е справила китайската икономика с коронавируса в края на изминалата година. Прогнозите са, че брутният вътрешен продукт през последното тримесечие е нараснал с 6.1% на годишна база и с 3.2% на тримесечна. Китай е единствената от големите икономики в света, които са имали икономически ръст през миналата година.

OUT_OF_OFFICE

Театър

19.01

Сценаристките Здрава Каменова и Мариана Събева създават "Апетит" - истерично смешна история за една неуспяла радиоводеща на кулинарно предаване, която си мечтае да раздава житейски съвети. Тя се среща с разярена слушателка, търсеща отмъщение заради проваления си брак след точно един такъв радиосъвет. В ролята на първата е автентичната водеща Богдана Трифонова от "БГ радио", а на втората - авторката на текста Здрава Каменова.

В City Mark Art Center, 19:30 ч., билети: ticketscmart.info

Музика

20.01

Великото италианско кино. Незабравимата филмова музика на Нино Рота от италианските класики "Кръстникът", "Ромео и Жулиета", "Ла долче вита" и други ще звучи с изпълненията на оркестъра на Опера Пловдив с диригент Диан Чобанов.

Пловдив, Дом на културата "Борис Христов", 19:00 ч.

Изложба

до 23.01

Андрей Даниел - последните 7 години. Изложба, която идва в навечерието от навършването на една година от кончината на големия художник и преподавател Андрей Даниел. Тя представлява опит за кратък репортажен разказ с визуални акценти от последните му седем години от журналиста Стефан Джамбазов.

В галерия "Академия" на НХА

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2

    Има една очаквано пропусната срамна годишнина.
    На 17 януари преди точно 30 години САЩ и сателити нахлуват в Ирак. Започва „Пустинна буря“.
    По това време СССР и соцлагерът вече са в развалини и според Фукуяма идва края на историята. За САЩ се отваря възможност с бърза победоносна война хем да изтрият срама от тегнещия над нацията виетнамски погром, хем необезпокоявани да наложат своя световен ред.

    20 години доминация. Колкото и Хитлеровата. И в края им Америка отново я втресе виетнамския й синдром, който я застигна и в Ирак, и в Афганистан.
    Сега във Вашингтон е струпана повече американска войска, отколкото има в окупиран Ирак или в барикадиран Афганистан.

    Сигурно американците са нападнати?
    Да, от себе си...

    Нередност?
  • 2
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев

    Какво толкова си захапал тази държава, колега? Русия, Китай и Турция по-убави ли са? Или ЕС, в който 60 % от населението е на социални помощи? Това ли ти харесва и към това ли трябва да се стлемим според теб?

    Нередност?
  • 3
    weiss avatar :-P
    Weiss

    До коментар [#2] от "Венцеслав Ралев":

    А вие защо биете негрите, викаш....

    Нередност?
Нов коментар