Българска фирма може да вземе мегапоръчката за бронирани бойни машини

Търгът за превъоръжаване на Сухопътни войски за 1.46 млрд. лв. явно отива към прекратяване

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Министерство на отбраната съвсем сериозно обмисля варианта дали да не прекрати тръжната процедура за придобиване на бронирани бойни машини за армията на стойност близо 1.5 млрд. лв. с ДДС и да възложи проекта на българска военна фирма. Това стана ясно от изказване на военния министър Красимир Каракачанов по "Нова телевизия" вчера вечерта. "Предстои буквално в следващите няколко седмици да излезем с окончателно становище дали прекратяваме този проект и го връщаме обратно в парламента за доразглеждане, или търсим друг вариант, при който той може да бъде реализиран, защо не, както казват някои от специалистите, отново и единствено търсейки участието на българската военна промишленост", неочаквано обяви Каракачанов. Идеята на отбранителното ведомство е по-скоро екзотична, тъй като е доста съмнително дали българските компании реално имат капацитет да изпълнят военна поръчка с такъв мащаб. Наши фирми не участваха самостоятелно както в първоначалния етап, когато се събираха необвързващи оферти (Request for information или RFI), нито в шортлистата с поканени за участие в наддаването (Request for proposal или RFP).

Не така обаче явно мисли Министерството на отбраната. "Дори в момента по този проект за модернизация се предвиждаше дейността да бъде извършена в българско предприятие, като участието на българската промишленост да бъде минимум 20%", коментира военният министър. Според него българската военна промишленост трудно може да се справи проекта 100%, но би могла да разработи прототипа на бронираните машини за сухопътни войски и да извърши всички производствени дейности с изключение на производството на бойния купол. Или казано по-просто, идеята на отбранителното министерство е поне шасито, оптиката и радиостанциите да се асемблират в България, а куполът и оръжейните системи, които се монтират на него, да са вносни. Така според Каракачанов производството на 150 машини може да се вмести в рамките на отпуснатите от парламента 1.46 млрд. лв. с ДДС.

Военният министър очаквано не каза за коя българска компания или компании става дума. "Тук трябва да се направи един много по-сериозен консорциум от български фирми за участие, защото една-единствена българска фирма трудно ще се справи. Още през 2019 г. на един форум на Министерството на отбраната имаше заявено подобно намерение. Но тогава проектът беше (вече) стартиран", коментира той вчера. Ведомството на Каракачанов обаче вече има трайна практика да възлага относително по-малки военни проекти (до 100 млн. лв., които не изискват одобрение на парламента) на български компании без конкурс и чрез пряко договаряне. Така по бързата процедура производството на по-леките бойни машини за специалните сили беше възложено на самоковското отбранително предприятие "Самел-90"/"Самарм", а модернизацията на танковете Т-72 отиде при "Терем", като системите най-вероятно ще бъда доставени и монтирани от израелския оръжеен гигант Elbit Systems. Според различни неофициални източници има голяма вероятност и мегапроектът за бойните машини на Сухопътни войски да отиде при "Самел-90"/"Самарм", като в момента самоковската компания е в процес на проектиране и разработка на прототип.

"Няма нови правила, все пак и двете оферти, които сме получили, са с по-високи суми от това, което е гласувало Народното събрание. Аз нямам право да си позволя точно в тази икономическа криза и няма да го направя да се върна в парламента и да искам още пари. Защото няма да е честно", защити идеята си военният министър, след като беше запитан дали намерението не е в разрез с течащата в момента процедура. Става дума за фирмите General Dynamics European Land Systems (GDELS) и Patria, чиито технически оферти достигнаха до финалната права на наддаването. По неофициална информация обаче финансовите параметри и на двете предложения изненадващо са надвишили отпуснатия бюджет със стотици милиони левове. На теория в момента би трябвало да текат преговори между военното министерство и компаниите за подобряване на офертите и сваляне на цените, като изискването било да се запазят бойните способности, дори и да се използва по-евтина и "немаркова" апаратура. Освен това двете фирми би трябвало да подготвят прототипи на своите бойни машини, които да участват в полеви изпитания и реални стрелби. По неофициална информация те трябва да бъдат организирани в края на февруари или началото на март.

"Надявам се решението да бъде взето от политико-военната група до 1-2 седмици. Ако се наложи, то ще бъде внесено отново в Министерския съвет и да вземем решение, тъй като проектът е одобрен от Народното събрание, но преди това е гласуван от българското правителство", обобщи на финала Каракачанов. Това най-вероятно би трябвало да означава, че дори да прецени да възложи проекта на българска компания или консорциум, военното министерство няма да внася проекта отново за обсъждане в парламента. Вместо това ще се опита да се възползва от старото решение на Народното събрание и ще възложи поръчката пряко (и най-вероятно непрозрачно) само с решение на правителството. Което на практика ще означава поредното раздаване на близо 1.5 млрд. лв. под масата и неясно по какъв критерий.

21 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    silverman avatar :-|
    silverman
    • - 1
    • + 4

    Най-добре! Така парите ще отидат на правилното място и никой няма да обжалва! ;)

    Нередност?
  • 2
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • - 7
    • + 3

    По принцип купуванет на тези машини точно сега не е най-смисленото нещо.

    Но още по-безсмислено (а и, може би, криминално) е да се даде поръчка за над един милиард на фирма, която тепърва ще създава прототип. Т.е. няма никаква гаранция,че този прототип ще е с нужните качества.

    Нередност?
  • 3
    katia_1 avatar :-|
    Rational
    • - 3
    • + 5

    Не разбирам как хората се възмущават на апартамент за 100 хиляди лв., а когато ги крадат не с милиони, а с милиарди, нищо не се случва - Турски поток, Мариците, дружество Автомагистрали, като за пример.

    Националността на една фирма не е фактор за избор. По-добрият продукт, по-изгодната цена, по-кратките срокове за доставка, по-добрата програмата за обучение за употреба са. Но явно краденето на пари не знае граници и тези продължават да се възползват най-нагло.

    Нередност?
  • 4
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • - 1
    • + 3

    Проекта ще спичели разбира се Шиши Пеевски !

    Като бронира подобаващо добре известния Трабант на Паси ...

    Нередност?
  • 5
    m17 avatar :-|
    m17
    • + 2

    До коментар [#2] от "Николов":

    Предвид че тия консервни кутии може да ги разхвърлят два дрона за 10 милиона бройката, наистина цялата сделка е дискусионна. Но най-смисленото което може да се направи с договора е да се даде на българска фирма да ги сглоби тук. Така поне част от парите ще се просмучат в нашата икономика и дори евентуално ще изградят някакъв индустриален капацитет. Пък и предвид частната варненска корабостроителница дето е подизпълнител на доста военни проекти, звучи постижимо да има кой да сглоби такива машини от вносни части.

    Нередност?
  • 6
    toshiro avatar :-|
    Lazar Petrov
    • - 1

    най-изгодна е турска машина, поне такива бяха предварителните данни, но не ги пуснаха на търга. не знам защо. принципно най-сложната част е купола, който е израелски и при наше производство и в двете оферти, които имаме сега. предполагам че, израелците са ни предложили лиценз на останалата част от машината. като ще има даваме толкова пари, поне някой дрон да ни дадат.

    Нередност?
  • 7
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#2] от "Николов":

    1 на 1000 сме на едно мнение по каквото и да било.
    Но в случая фактите и изказа ви ми допадат абсолютно и ви подкрепям изцяло, защото при 300 лв пенсия на 1 млн. пенсионери, върхова безработица и тотално трупане на бъдещи задължения, хвърлянето на поредния милиард от хеликоптера за БТР-и е поредното безумие.
    Ние нямаме национална стратегическа рамка защо са ни нужни тия железа.
    И трябва ли да сме щастливи, че освен неизвестния самоковски желецар и Гела ще "поеме" пореден млрд. да корабчета?

    Нередност?
  • 8
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • - 1

    До коментар [#7] от "D-r D":

    Катп изключим Русия и Ковид сме на много сходни позиции по почти всички теми.

    Нередност?
  • 9
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • - 3

    До коментар [#5] от "m17":

    За дроновете сте абсолютно прав - в днешно време без ПВО радар и CIWS всяка бронирана машина е лесна плячка.

    По принцип тази поръчка има кусури откъдето и да погледнеш.

    Като начало, не става ясно кое налага да се търсят БМП-та, а не бронирани джипове. Първите са в пъти по-скъпи. Дори в САЩ повечето пехотни бригади нямат БМП-та, а са окомплектовани с джипове (Humvee).

    Второ, няма никакви данни в изискванията да има защитеност от дрони. Без такава защита излиза, че влагаме милиард в скъпи ламаринени ковчези за нашите войници.

    Трето, не става ясно кое налага да се дават тези пари точно сега - по врема на най-голямата икономическа криза от 30-те насам.

    Четвърто - и това за мен е най-големият порок - е направо престъпно да се дават над милиард на фирма, която дори още няма произведен прототип. Това смърди от километри. Да се произведе прототип на БМП не е фасулска задача - особено за фирма, която преди не е правила БМП-та. Нека първо направят прототип, МО да тества тоя прототип и ако отговаря на изискванията тогава да им дават пари.

    Нередност?
  • 10
    m17 avatar :-|
    m17
    • - 2
    • + 6

    До коментар [#7] от "D-r D":

    Това е абсурдно мислене, на тоя принцип никога няма да имаме дори и един танк щото винаги ще има належащ социален проблем който да има нужда от парите. И тогава със сигурност някои от съседите ни ще си намери причина да ни спаси от излишната ни територия или население.
    Това е базов принцип във всяка система за сигурност, започвайки от ограда от тръни и стигайки до оръжейна политика - трябва да вдигнеш цената на завземане на твоя актив дотолкова че потенциалния противник да няма голяма изгода и да прецени че не си струва. Т.е единствения смислен диалог е не дали да харчим пари за оръжие а как с минимум разходи да вдигнем максимално реалната боеспособност на нашата армия за да охладим мераците на съседите.

    Нередност?
Нов коментар