🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Капанът AstraZeneca

Конфронтацията между ЕС и британско-шведския фармацевтичен гигант AstraZeneca по повод ваксините ескалира. И това пряко засяга България

*Текстът е обновен на 28.01.2021

Европейската комисия (EK) и британско-шведският фармацевтичен концерн AstraZeneca, който се очаква да е един от основните доставчици на ваксини срещу новия коронавирус за Европа, влязоха в рязка спирала на напрежението от миналия петък насам. Това може да има неприятни последици както за овладяването на глобалната пандемия, така и за България в частност. Причината за набиращата скорост конфронтация беше изненадващото изявление на AstraZeneca, според което доставките на гиганта за евросъюза ще бъдат "по-ниски от очакваното". По неофициална информация на агенция Reuters става дума за драстично намаляване на пратката за първото тримесечие от 80 на 31 млн. дози, което е редукция с близо 60% спрямо планираното.

След серия спешни консултации и напрегнати разговори еврокомисията заплаши в понеделник вечер, че в отговор ще затегне експортния контрол на ваксините за COVID-19, а висши европейски представители почти открито обвиниха корпорацията, че орязва доставките, предназначени за ЕС, за да изнася продукта си за други държави, предложили по-висока цена. До края на тази седмицата също така Европейската агенция по лекарствата трябва да прецени дали да допусне ваксината за масова употреба в евросъюза.

Britannia first!

От изявленията на изпълнителния директор нa AstraZeneca Паскал Сорио, направени във вторник, става ясно, че въпросната държава, за която са изнасяни ваксини, произведени в ЕС, почти сигурно е Великобритания, където се намира централата на фармацевтичния гигант. "Договорът с Великобритания беше сключен три месеца преди сделката за европейските ваксини. Така че във Великобритания разполагахме с допълнителни три месеца, за да поправим всички проблеми (във веригата за доставки - бел. ред.), които имаме. Докато в Европа бяхме три месеца назад", коментира той в интервю за италианския вестник La Repubblica. "Това, което сме поели спрямо Европа, не е ангажимент, а обещание да направим всичко по силите си", без заобикалки обявява Сорио в отделно интервю за германския вестник Die Welt. Което явно е намек, че договорката с евросъюза вероятно не е твърде силно юридически обвързваща и Брюксел не е в изгодна позиция да съди AstraZeneca заради орязаните доставки на ваксините. Това косвено се потвърждава и от съдържанието на изтекъл вариант на договора между ЕС и германския фармацевтичен производител CureVac, който е на финалната права преди пускането на своя продукт. Доста вероятно е въпросното споразумение да е типово и да е сключено с незначителни промени с всички компании, обещали да доставят ваксини за ЕС, включително и AstraZeneca. Въпреки това външният министър на Латвия Едгарс Ринкевиц открито призова европейските страни да заведат дела срещу AstraZeneca заради намалените доставки.

Паралелно в редица германски медии, включително авторитетното издание Handelsblatt, се появиха публикации, базирани на изказвания на висши държавни представители, според които ваксината на AstraZeneca е показала изключително ниска ефективност - от порядъка на 8-10%, при хора над 65-годишна възраст. Още във вторник сутрин официален представител на фармацевтичната фирма отхвърли тези твърдения, определяйки ги като "напълно неверни". По-късно във вторник публикациите бяха косвено опровергани и от министъра на здравеопазването на Германия Йенс Шпан, според когото няма данни, които да говорят за ефективност от 8% при по-възрастните, и най-вероятно е станало объркване с количеството участници в проучването, които попадат в тази възрастова група, съобщава Reuters.

Така най-вероятно въпросните публикации трябва да се тълкуват като дискретен имиджов удар под пояса по AstraZeneca от страна на най-влиятелната държава в ЕС. Според различни спекулации обаче тази интрига може да има и съвсем реални последици, като ваксината на AstraZeneca първоначално бъде лицензирана от Европейската агенция по лекарствата за използване само при хора под 65 години поради недостатъчно данни от клиничните изследвания за по-горната възрастова група. Подобно допускане е направил и директорът на регулаторния орган Емер Кук по време на изслушване пред Европейския парламент. По този повод Паскал Сорио коментира пред La Repubblica, че "при възрастните има много силно производство на антитела, което е подобно на това при по-младите хора". И обобщава: "Не знам откъде е дошло това число." Въпреки тези уверения в четвъртък постоянната комисия по ваксините към германския институт "Робърт Кох" препоръча засега продуктът да се ползва само при хора на възраст между 18 и 64 г. на територията на Германия.

Какъв е ефектът за България

Евентуалното негативно развитие на конфронтацията между AstraZeneca и ЕС би създало сериозни проблеми и за българската ваксинационна стратегия, която и в момента е доста бавна. На практика фармацевтичният гигант е най-големият потенциален доставчик за страната ни със заявени 4.5 млн. дози, които трябва да стигнат за имунизацията на 2.25 млн. души. На продукта на AstraZeneca се възлагат големи надежди, че ще осигури бързо и повсеместно ваксиниране, тъй като е евтин, издръжлив, може да се съхранява по-дълго при по-високи температури и не изисква наличие на специализирана хладилна апаратура. Страната ни по принцип се надява да получи половин милион дози от тези ваксини (достатъчно за 250 хил. души) още до средата на лятото на тази година. Евентуалното лицензиране само за хора до 65 години обаче ще промени тотално българския ваксинационен план, тъй като до момента тази възрастова група беше с относително нисък приоритет. Така изведнъж скоро може да се отвори възможност за по-ранно ваксиниране на по-млади българи.

"Резултатът от дискусиите с AstraZeneca днес е разочароващ заради липсата на яснота и недостатъчно обяснения", коментира в Twitter комисарят по здравеопазването на ЕС Стела Кириакидис в понеделник късно вечерта след втората среща с висши мениджъри на корпорацията и национални представители на държавите членки. И добавя: "Страните - членки на ЕС, са единни: разработчиците на ваксини имат договорни и социални отговорности, които трябва да се спазват". Според неназовани дипломатически източници в ЕС, цитирани от Politico.eu, представителите на AstraZeneca са аргументирали намаляването на пратките с две неща: недобра доставка на суровини и проблеми с производството в тяхната фабрика в Белгия. Те обаче не успели да подкрепят твърденията си с доказателства, казва същият източник, участвал в преговорите.

Всичко това провокирало подозрения у представителите на ЕК и държавите членки, че фармацевтичната фирма приоритетно е доставила ваксините, направени в Белгия, на други външни клиенти, преди да си даде сметка, че увеличаването на производствените мощности не се случва достатъчно бързо, така че да се изпълнят ангажиментите към ЕС. Въпросните ваксини са предплатени от евросъюза и струват стотици милиони евро. ЕС поръча 300 млн. бройки през август миналата година с опция за доставка за още 100 млн.

"Доверието ни е силно разклатено. До днес все още няма пълно обяснение какво се е случило с парите и какво е направила компанията по линия на ангажимента си да произвежда на свой собствен риск (преди приключването на клиничните изпитания и издаването на разрешителното - бел. ред.)", коментира официален представител на ЕК пред Politico.eu. Друг официален представител на еврокомисията разказал в понеделник, че от AstraZeneca повтаряли отново и отново как "правят всичко по силите си", без да дават повече подробности как смятат да увеличат производството. Въпросният източник обаче определя тези обещания като "абсурдни". "Правителствата са под натиск. Всеки в голяма степен става начумерен или емоционален във връзка с тези неща", коментира в този контекст Паскал Сорио. "Определено не изнасяме ваксините от Европа, за да ги продаваме другаде. Този процес ще продължи години и ще имаме нулева печалба от него", контрира изпълнителният директор на AstraZeneca.

Какво следва

Според плановете на еврокомисаря по здравеопазването проблемите с AstraZeneca трябваше да продължат да се обсъждат на трета среща в сряда. След ескалацията на напрежението обаче от фармацевтичната фирма заплашиха, че няма да участват в повече дискусии на живо, и вместо това изпратиха писмено становище. В крайна сметка срещата се състоя, но изход от проблемната ситуация отново не беше намерен. "Европейският съюз иска да знае точно колко дози и къде са произведени от AstraZeneca, на кого са доставени и защо", коментира Стела Кириакидис във вторник. Според нея предложеният в отговор механизъм за експортен контрол на лекарствата ще изисква от всяка фирма предварително да регистрира всяка планирана международна доставка на ваксини, които са произведени в ЕС.

Новият режим предвижда фармацевтичните компании да се нуждаят от предварително разрешително, преди да доставят ваксина извън територията на Стария континент. Единственото изключение ще бъдат доставките за хуманитарни цели. ЕС наложи подобрен регулаторен режим в началото на пандемията на новия коронавирус по отношение на износа на лично защитно оборудване, което беше дефицитно в първата половина на миналата година. Под ударите на новата забрана ще попадне и Великобритания в резултат на финализирания процес по Brexit. Така ЕС може да се опита да накара Лондон да не притиска AstraZeneca за по-големи приоритетни доставки, защото в замяна може да загуби достъп до ваксините на BioNTech, която е германска компания.

Ако действително споразумението между ЕС и AstraZeneca е подобно на това с CureVac, твърдата игра на Брюксел през промяна на регулаторния режим може да се окаже единствената правна опция на евросъюза, за да се опита да защити своите интереси и да осигури достатъчно ваксини за населението си. Това обаче ще постави и ЕС в групата на радетелите за т.нар. ваксинен национализъм въпреки всичките досегашни уверения, че подходът за ограничаването на пандемията от новия коронавирус ще бъде глобален и солидарен, като няма да има "по-равни" при лечението и имунизацията.

13 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • - 5
    • + 27

    Хем ваксината на английската AstraZeneca се оказа най-калпавата, с най-ниска ефективност (в сравнени с другите две) и с най-много проблеми при научните тестове, хем дори не могат нито да я произведат, нито да я доставят! А ние в България, разбира се, най-много от нея сме поръчали!

    Нередност?
  • 2
    bramasole avatar :-|
    bramasole
    • - 6
    • + 15

    До коментар [#1] от "Любопитната Съседка":

    Не е за учудване Вашата констатация. Тони Филипов определя отдавна управлението на ГЕРБ като "користно невежество".
    Вярвам, че новото правителство ще вземе бързи и експертни решения за ваксините и цялостния процес на ваксинация в интерес на гражданите.

    Нередност?
  • 3
    hodounski avatar :-|
    hodounski
    • - 3
    • + 11

    Пак заложихме на куция кон

    Нередност?
  • 4
    m_style avatar :-|
    m_style
    • - 9
    • + 5

    Евробюрокрацията за пореден път доказа своята неефективност! Колкото повече "регулира", толкова повече ЕС се отделя от иновациите и намалява своята конкурентоспособност. Това е просто поредният провал и за съжаление няма да е последният.

    Нередност?
  • 5
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 9
    • + 10

    До коментар [#3] от "hodounski":

    Вие явно разбирате от коне. За ваксините не съм толкова сигурен...

    Вторачването кой представлява АЗ в БГ не добавя или отнема качество от фарма продукта на компанията. А знаете ли кой представлява Пфайзер в БГ? А Модерна? И ако беше свекървата на Корнелия ваксините щяха да са вредни ли? Ами ако е Марешки тогава к`во?

    Тия с елементарните съждения не бива да ги масовизирате чак толкова...

    Нередност?
  • 6
    nicknameBe avatar :-|
    Marga Soll
    • - 16
    • + 2

    Намаляне на населението чрез ваксинация - чудно. Ако така мислят да намалят броя пенсии - на прав път сте.
    https://www.bitchute.com/video/IB3ijQuLkkUr/
    Даже за по-сигурно нека се бият 2 , през ден !

    Нередност?
  • 7
    coffee.bean avatar :-|
    coffee.bean
    • - 4
    • + 9

    Проблема е най-вече в това, че ваксината на Астра не е достаъчно ефективна. Излязоха коментари от Германия, че сред възрастното население ефективността на тази ваксина е 9 - 10%, т.е. слагаме едно нищо. Pfizer + Moderna = това са ваксините, европейците се осраха, защото нямат ефективна наука - биология и медицина.

    Нередност?
  • 8
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • - 4
    • + 9

    В статията са го писали ясно - ваксината на АстраЗенека е по-евтина и може да се съхранява на по-високи температури. Най-вероятно това са причините нашите да се фокусират върху нея.

    За тази на Пфайзър поне засега нямаме достатъчно хладилници.

    Нередност?
  • 9
    rumen_mihaylov avatar :-|
    Rumen Mihaylov
    • - 1
    • + 5

    не мисля, че контрол над експорта от ЕС е единственият инструмент за натиск. ако АЗ не може да произвежда достатъчно, тогава може да се регулира законово, че трябва да споделят фирмулата си с повече производители- разбира се може да се компенсират частично. още повече, че много пари на данъкоплатците се наляха в АЗ и други компании за усморената разработка. това е от обществено важно значение и ако хора умират, някой не могъл да произвежда бързо, да не държи изключителнои права.

    Нередност?
  • 10
    taratanki avatar :-P
    taratanki
    • + 2

    До коментар [#7] от "coffee.bean":

    Всъщност ваксината на Пфайзер е европейска

    Нередност?
Нов коментар