Вечерни новини: Нов директор в "Нова тв", без нов лифт на Витоша, търси се ново италианско правителство

И още: Правителството ще мисли за облекчение на забраните преди протеста на ресторантьорите, а България чака 4.4 млн. ваксини през 2021

След изненадващо слънчевия понеделник януари се завърна днес в типичното си настроение - с преспи сняг. Очаквайте утре проблеми по пътищата в страната и се подгответе за още студ.

Друго стандартно нещо също се случи днес: удължаване на епидемиологичната обстановка за пореден път от Министерския съвет. Новият срок за приключването ѝ е 30 април. Под тази форма, която развързва ръцете на правителството, ще мисли как да разхлаби мерките преди утрешния планиран протест на част от ресторантьорския бизнес. Двата варианта остават отваряне през февруари с 50% капацитет и възможност за скорошно затваряне или отваряне от 1 март според Борисов.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Нов директор в "Нова тв"

Илия Дафов, досегашен продуцент в телевизията, заема поста на директор "Новини и актуални предавания". Дафов е назначен на поста, след като досегашният директор Миляна Велева напуска, съобщиха от телевизията. Велева е поредният кадър, който дойде в "Нова" след придобиването ѝ от братя Домусчиеви, и който си отива заедно с продажбата на медиата на United group. Преди нея напусна и досегашният управител Ива Стоянова. И Стоянова, и Велева дойдоха от свързвания с Делян Пеевски "Канал 3", който дотогава беше и официална собственост на Стоянова.

"Витоша ски" няма да допуснат общината да възстанови Княжевския лифт

В писмо до медиите от компанията, която беше свързвана с акционера в ПИБ Цеко Минев, а сега е с краен собственик италианеца Ерик Гумерер, съобщават, че са получили информацията за това как Столична община иска да възстанови лифта към Копитото, който е тяхна собственост. В началото на месеца кметът Йорданка Фандъкова, заедно с министъра на околната среда и водите и главния архитект обявиха, че лифтът може да бъде възстановен по старите стъпки.

"Витоша ски" не е съгласна с този план и продължава да твърди, че ще възстанови съоръжението, ако бъде променен Планът за управление на Витоша и ѝ бъде позволено да излезе извън стъпките на лифта. Тъй като няма изгледи тя да получи такава отстъпка, а не е ясно как София ще се справи с упорството на собственика, по всичко изглежда, че дори и тази малка стъпка към нормализирането на достъпа до планината няма да се случи. В момента работят единствено Симеоновският кабинков лифт и част от седалковата линия "Лалето".

Италианското правителство падна

Премиерът Джузепе Конте подаде оставка и президентът на републиката ще трябва да търси нов вариант за правителство в действащия парламент или да свика нови избори. Конте слиза от поста преди вот в горната камара на парламента, който се очаква да загуби, след като преди десетина дни малкият коалиционният партньор Матео Ренци се оттегли. Ренци, който е бивш премиер, не е доволен от начина на разпределяне на средствата от Плана за възстановяване и устойчивост на ЕС. Италия трябва да получи над 200 милиарда евро от плана.

МВФ повиши прогнозата си за глобалния растеж през 2021 г.

Международният валутен фонд повиши прогнозата си за глобален растеж през 2021 г. и заяви, че причиненият от коронавируса спад през 2020 г. ще бъде с почти 1 пр. пункт по-малко от очакваното. Фондът сега предвижда глобално свиване през 2020 г. от 3.5%, при 4.4% през октомври. Тази година ръстът на световния БВП може да достигне 5.5%, увеличение с 0.3 пр. пункта спрямо последната прогноза. По-добрите очаквания се дължат на надеждата за повишаване на ваксинациите по-късно през годината, както и добрата политическа ситуация в САЩ, Япония и няколко други големи икономики. Фондът предвижда икономиката на САЩ да порасне с 5.1%, сериозна възходяща ревизия с 2 пр. пункта. За Китай очакванията са за покачване с 8.1%, а за Индия - с 11.5%. Фондът е понижил предвижданията си за еврозоната с 1 пр. пункт - до ръст от 4.2% тази година след спад от 7.2% през миналата.

Джанет Йелън стана първата жена - финансов министър в САЩ

Американският Сенат одобри номинацията на президента Джо Байдън на Джанет Йелън за финансов министър и тя става става първата жена, която е заемала поста. Йелън, която беше и председател на Федералния резерв, беше утвърдена с 84 гласа "за" срещу 15 "против". Очаква се тя да играе ключова роля в спечелването на одобрението на Конгреса за спасителния пакет на стойност 1.9 трлн. долара за преодоляване на последствията от пандемията от коронавируса, предложен от президента Байдън.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Танкер заседна в плитчините около едно от Обединените арабски емирства - Ум Ал Куейн. Буря е накарала кораба да влезе на по-малко от 100 метра от брега и да заседне в пясъка. На танкера има само петима моряци, тъй като компанията, която го притежава, се опитва да го продаде от няколко години, за да изплати дългове към пристанищните власти, съобщава Reuters. Моряците не са стъпвали на сушата от 2017 г. и от 32 месеца са без заплати. Властите в емирството в момента планират да го изтеглят на сушата, за да не замърсява морето.

КОРОНА НОВИНИТЕ НАКРАТКО

Новопотвърдените случаи на COVID-19 в страната за последното денонощие са 772. Положителни са 5.7% от изследваните 13 540 проби. По-високият брой направени тестове за периода се дължи на започналото в понеделник масово изследване на учителите и непедагогическия персонал в училищата с бързи антигенни тестове. Инициативата има за цел да провери степента на разпространение на коронавируса в образователната система, като на среща с представители на Съвета на ректорите днес от здравното министерство увериха, че кампанията ще обхване и служителите в университетите.

До края на годината в България се очакват почти 4.4 млн. дози от двете одобрени за употреба в ЕС ваксини, показва информацията за прогнозните доставки, публикувана на сайта на Министерството на здравеопазването. Те ще бъдат достатъчни за около 2 млн. души, ако нито една доза не бъде изгубена - тъй като и при двата препарата при имунизирането се поставят две дози в интервал от най-малко три седмици.

От утре започва ваксинирането на потребителите и персонала на домовете за възрастни хора в София, които са част от втората фаза на националния ваксинационен план. Имунизациите ще се извършват от мобилен екип на Столичната РЗИ, като първите ваксинирани ще са в дом за стари хора "Надежда", съобщиха от здравното министерство.

Великобритания ще обяви задължителна карантина за пристигащите, която ще се карат в хотели, предаде Reuters. По-рано премиерът Борис Джонсън заяви, че новите щамове на коронавируса налагат промяна на политиката. Според местни медии на Острова хотелските вериги очакват правителството да обяви задължителната карантина за пристигащите във Великобритания и се подготвят за последващи дискусии.

AstraZeneca е предложила на ЕС да изтегли с една седмица напред първите доставки на ваксината си - на 7 февруари, вместо както беше планирано в началото на 15 февруари, съобщи Reuters, като се позовава на двама европейски представители. Предложението идва, след като миналия петък компанията неочаквано обяви, че ще намали доставките и за ЕС за първото тримесечие на годината с 60% до 31 млн. дози. Това усложни плановете на ЕС за ваксинация, след като Pfizer обяви, че също ще забави временно доставките.

СЗО допусна възможността втората доза от ваксината срещу COVID-19 на Moderna да се инжектира след шест, а не след четири седмици, но при изключителни обстоятелства. "Интервалът може да се премести до 42 дни, но доказателствата, които имаме, не отиват отвъд този срок", каза председател на СЗО.

Северна Македония обмисля да последва сръбския пример и да си набави ваксини от китайските компании Sinovac и Sinopharm, съобщи в интервю здравният министър Венко Филипче. Скопие и София подписаха меморандум за предоставяне на ваксини, подробностите от който не са известни.

Испания подобри рекорда си за новозаразени в събота и неделя: Новите случаи са 93 822, починалите - 767. Методологията, която прие здравното министерство в средата на годината, събира данните от събота и неделя и ги съобщава в понеделник вечерта.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Пандемията е нанесла щети от над 2 млрд. евро на футболните клубове в Европа

Най-богатите европейски клубове ще пропуснат приходи за над 2 млрд. евро заради ефектите на пандемията върху футбола. Прогнозата, която обхваща сезони 2019/20 и 2020/21, е акцентът в 24-ото издание на годишния доклад на Deloitte - Money League. Общите приходи на 20-те клуба в класацията за 2019-20 са 8.2 млрд. евро и са намалели с 12% (1.1 млрд. евро) в сравнение с предишния сезон. Най-голямо е понижението в постъпленията от телевизионни права - 23%, като клубовете са получили от тях 937 млн. евро по-малко. Липсата на феновете по стадионите от март 2020 г. е довело до спад в приходите в деня на мача с 257 млн. евро (17%), докато парите от реклама нарастват със 105 млн., или 3% спрямо сезон по-рано.

КАКВО СЛЕДИМ

Какво ще реши Фед на първото си заседание за годината

Не се очаква Фед да обяви значима новина в сряда след края на първото си заседание за годината. Изявлението на управителя Джером Пауъл обаче ще бъде внимателно проследено от пазарите, защото ще бъде в момент, когато нарастват инфлационните очаквания и Конгресът се очаква скоро да приеме новия пакет стимули за икономиката.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар