🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вечерни новини: Собственикът на БТК и "Нова тв" купува и вестниците на Пеевски, ресторантьори поискаха отваряне на протест

И още: Кирил Вълчев стана шеф на БТА без дебат в парламента, Sanofi помага за недостига на ваксини в ЕС

   ©  Цветелина Белутова

Снежният януарски ден мина под знака на протеста на собственици и персонал на затворени заведения от цялата страна. Организирани от Асоциацията на заведенията и Сдружението на заведенията, те поискаха оставката на здравния министър и разрешение да работят от 1 февруари. С плакати под надслов "Не искаме помощи, искаме да работим" и дрънкане на тенджери и лъжици, стотици хора от пострадалия бранш изразиха отношението си към политиката на правителството за подкрепа на бизнеса в кризата. Според вчерашната заповед на министър Костадин Ангелов ресторантите могат да отворят на 1 март, и то при 50% от капацитета си, с отстояние от 1.5 метра между масите и изискване за носене на маски от персонала.

Студът и затруднената пътна обстановка не спряха и кметове от цялата страна да присъстват на седмичното заседание на Министерския съвет, изглежда, с единствена цел да изразят признателност на правителството и лично на премиера Борисов за отпуснатите им средства за справяне със свлачища, за укрепване и почистване на речни корита, реконструкция и ремонт на пътища и за строежи на детски градини. За благодарности се бяха наредили кметовете на Банско, Благоевград, Добрич, Сапарева баня и Априлци.

А столичният кмет Йорданка Фандъкова и изпълнителният директор на компанията, която стопанисва софийското метро инж. Стоян Братоев през това време се опитваха да обяснят на гражданите защо пет месеца след пускането му третият метродиаметър е затворен без яснота кога ще бъде пуснат отново. Братоев обяви, че плаващ пясък е причината за аварията на метростанция "Хаджи Димитър" и че ремонтът ще бъде поет от изпълнителя "Трейс груп", но отказа да посочи кой носи вина за нея.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Собственикът на БТК и "Нова тв" купува и вестниците на Пеевски, ще ги дигитализира

United Group за първи път обяви официално, че е постигнато споразумение за придобиване на дружеството "Вестник Телеграф", което издава вестниците "Телеграф", "Монитор", "Политика", "Мач телеграф" и Europos, и "Издателска къща Борба", което издава регионалният вестник "Борба". Всички те преди това бяха собственост на депутата от ДПС Делян Пеевски, а преди малко повече от седмица и Комисията за защита на конкуренцията разреши сделката. Очаква се тя официално да приключи през първото тримесечие на 2021 г. По думите на изпълнителния директор на групата Виктория Боклаг тази сделка допълва медийните активи на United Group с печатни медии.

  • Миналата седмица приключи и покупката на най-голямата медийна група в България - "Нова броудкастинг груп", на стойност 289 млн. евро.
  • Така United Media концентрира редица медийни активи, които я превръщат в най-големия медиен конгломерат в историята на България.
  • "Добавяме липсващото парче към пъзела, за да създадем 360-градусов бизнес тук. Виждаме възможност за бъдещо подобряване на всички издания в групата на "Телеграф", както и за преминаване към дигитално съдържание", казва още Боклаг за медиите.

Кабинетът даде още 100 млн. лв. около изтребителите Ф-16

Правителството отпуска допълнителни още 100 млн. лв. за приемането на въоръжение на новите американски самолети Ф-16 на Министерството на отбраната. Преди това бяха заделени още 100 млн. лв. и за обновяване на авиобаза "Граф Игнатиево". При подписване на милиардния договор за покупката на изтребителите властта уверяваше, че няма да има скрити разходи по сделката.

Без изненади: Кирил Вълчев е новият шеф на БТА

Очаквано и без дебати парламентът избра радиоводещия Кирил Вълчев за директор на Българската телеграфна агенция (БТА). Той беше гласуван със 105 гласа "за" и нито един въздържал се или против. Водещият на "Седмицата" по "Дарик радио" беше предложен от депутати от ГЕРБ и подкрепен от синдикатите в агенцията. Другият кандидат Ивайло Данаилов, предложен от БСП, събра едва 65 гласа. Сред идеите на Вълчев е достъпът до новините на агенцията да бъде безплатен с изключение на международната информация. Вълчев обеща, че не би превърнал БТА в правителствена информационна служба. До избора се стигна, след като предишният директор на БТА Максим Минчев почина през ноември.

"Тренд": Пет политически сили в новия парламент с опция за още две

Ново проучване на социологическата агенция "Тренд" за предстоящите избори на 4 април дава отчетливи резултати за нов парламент с пет политически сили - ГЕРБ, БСП, "Има такъв народ", ДПС и "Демократична България". Шанс за влизане според резултатите имат и участниците в платформата "Изправи се.БГ" на Мая Манолова, както и "Обединените патриоти". Социолозите отбелязват специално, че подкрепата за партията на Слави Трифонов е спряла да расте, но тя запазва третото си място. Прави впечатление ниската оценка за сегашния парламент и правителство - съответно 71% и 64% неодобрение, която очевидно не променя особено нагласите за гласуването.

Френската Sanofi помага на Pfizer и BioNTech да се справят с недостига на ваксини за ЕС

Френската фармацевтична компания Sanofi ще произведе част от ваксината срещу коронавируса на Pfizer и BioNTech. Компанията обяви, че е постигнала споразумение с BioNTech да направи над 125 млн. дози от препарата, което може да разреши проблемите с доставките за ЕС. Първоначалните доставки ще се осигурят от завода на Sanofi във Франкфурт от лятото на 2021 г. Френската компания обяви наскоро, че ще отложи пускането пускането на собствена ваксина, разработвана заедно с британската GlaxoSmithKline.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Януарският сняг затрупа пътищата в страната и традиционно доведе до затваряне на магистрала "Тракия" в участъка Бургас - Карнобат заради навявания, които образуват т.нар. фунии и са изключително опасни за шофьорите. Затворен за всички автомобили е и "Троянски" проход. А закъсали камиони затрудниха трафика от Ямбол към ГКПП Лесово. Пътната агенция обяви, че пътищата като цяло са проходими в зимни условия и няма ограничения в трафика, но посъветва да се пътува до Североизточна България само в крайна нужда.

КОРОНА НОВИНИТЕ НАКРАТКО

Общо 827 са новите случаи на COVID-19 за изминалите 24 часа при направени 15 656 PCR и антигенни тестове. Средният дял на положителните проби остава сравнително нисък - 5.3% за денонощието и 5.8% средно за последните седем дни. От началото на седмицата обаче делът на положителните PCR тестове е над 10%, а по-ниските средни стойности са благодарение на масовото тестване на учители и непедагогически персонал в образователната система с антигенни тестове. За последното денонощие са отчетени 868 излекувани и 36 смъртни случая. Активните случаи в момента са 26 505, като в болници се лекуват 2818 души, от които 281 са в интензивни отделения.

Над 2200 компании вече са получили субсидии между 10 и 20% от оборота, съобщиха от НАП. Общата стойност на изплатените до момента средства е 22.2 млн. лв. Парите са за подпомагане на бизнеси, чиято дейност е била спряна или има срив в оборота в резултат на антикризисните мерки от ноември насам. До края на седмицата ще бъдат одобрени и дружества, кандидатствали миналата седмица. Заявления за подкрепа от общо 115 млн. лв. са подали 8100 търговци. Максималният размер на помощта е 150 хил. лв.

На пътниците от 22 държави, сред които Португалия и Република Южна Африка, ще се наложи да прекарат десетдневна карантина в хотел при влизане във Великобритания. Това обяви премиерът Борис Джонсън пред парламента днес, посочвайки, че става въпрос за страни, в които има нови варианти на коронавируса. Това ще важи и за хората, на които не може да бъде отказано влизане в страната - например на британските граждани ще бъдат осигурени условия. Изключения няма да има.

Москва отхлабва действащите противоепидемични мерки в града, включително забраната баровете, ресторантите и нощните клубове да работят в нощните часове. Това съобщи в личния си блог московският кмет Сергей Собянин, цитиран от Reuters. Бизнесът няма да трябва повече да ограничава броя на служителите, които работят в офисите, написа Собянин.

Чешките власти обсъждат възможността за закупуване на руската ваксина срещу коронавирус "Спутник V" по примера на Унгария. Това заявява в интервю съветникът на премиера по въпросите на ваксинацията на населението и бивш здравен министър Роман Примула. По думите му "Спутник V" се доказва като надеждна и безопасна ваксина. Висока оценка съветникът на премиера даде също на китайската ваксина Sinopharm.

Почти 1.3% от хората по света са се разболели от COVID-19 от началото на пандемията, като прагът от 100 млн. заразени по света бе преминат. Това е възможно най-оптимистичната оценка - общоприето е схващането, че много случаи остават незасечени от системата. Същото важи и за смъртните случаи, които надхвърлят 2 млн. От началото на годината средно един човек се е заразявал на всеки 7.7 секунди.

КАКВО СЛЕДИМ

Колко е пораснала американската икономика в края на 2020 г.

Първите данни за това как се е справила икономиката на САЩ през последното тримесечие ще станат известни в четвъртък. През декември вътрешното потребление се понижи, а пазарът на труда се затегна. Прогнозите са за ръст на БВП от 4% спрямо третото тримесечие, като очакванията са за цялата минала година най-голямата икономика да се е свила с 3.5%.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • - 1
    • + 1

    Каква е връзката между United Group и ултра-консервативния американски новинарски канал NewsMax, който е близък до Доналд Тръмп и конспиративните теории за "фалшифицираните избори" в САЩ? Защо United Group създава балканска версия на този сравнително нов канал, наречен NewsMax Adria, базиран в Белград?

    Нередност?
Нов коментар