🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Павилионът се оказва държавен. Институциите гузно мълчат

Инцидентът с токовия удар, при който загина дете, вече е в полето на Министерството на здравеопазването

   ©  Надежда Чипева

Изцяло в нова посока може да се развие казусът с павилиона, чийто кабел за електрозахранването уби на 14 февруари 16-годишно дете в София. След първоначалното прехвърляне на отговорността между Столичната община, районната администрация в "Триадица" и ЧЕЗ сега на преден план излизат УМБАЛ "Свети Иван Рилски", Министерството на здравеопазването и държавата като цяло. Причината - от януари 2020 г. павилионът, действащ под марката "Орехчето" е бил актуван като сграда - публична държавна собственост. Или казано по друг начин държавата, а не частната фирма, която продава в него, би следвало да носи отговорност за електрозахранването на обекта.

Засега обаче институциите пазят пълно мълчание по темата. "София си има кмет и главен архитект" заяви преди дни премиерът Бойко Борисов, опитвайки се да отклони вниманието от факта, че павилионът по документи е собственост на Министерството на здравеопазването.

Междувременно изслушването по темата в Столичния общински съвет, което се състоя на 16 февруари, не хвърли повече яснота. Там съветниците от ГЕРБ продължиха да насочват отговорността за случилото се към районната администрация на "Триадица", която от година и два месеца се управлява от "Демократична България". Самият районен кмет обаче е категоричен - "Орехчето" не се намира на общинска, а на държавна собственост. За първи път това беше потвърдено и от главният архитект на София Здравко Здравков, макар пък той да се опитваше да насочи вниманието към другите павилиони върху тротоара, които са на общински терен и също са незаконни, но нямат пряка връзка с инцидента.

Що се отнася до самата шахта, през която минава кабела за захранването на "Орехчето", вече няма спор - тя е общинска и служи за захранване на светофарната уредба в близост. Всички незаконни кабели в нея са били премахнати през 2019 г. при ремонта на тротоара, но след това очевидно не е извършван контрол и те отново са се появили.

Как "Орехчето" става държавно

През януари 2020 г. областният управител на София (Николай Пехливанов от "Атака") издава акт за държавна собственост на обекта. В графата "забележки" е посочено, че съгласно скица от 7 октомври 2019 г. на Столичния кадастър "в имота, предмет на настоящия акт, са построени", след което са изброени 24 различни обекта, сред които и три сгради "за търговия". Освен "Орехчето" става дума за стоящият в юг от него павилион за закуски, но също така и друг павилион, който е бил "залепен" до "Орехчето".

Въпреки, че е "актувана" и вкарана в скицата, такава постройка въобще не съществува.

Изображенията в Google street view показват, че към 2015 г. до "Орехчето" действително е имало залепен павилион, който към септември 2019 г. вече е премахнат. При това положение остава съвсем неясно как въпросният обект се е появил на скица, създадена през октомври 2019 г. и в акт за държавна собственост, съставен през януари 2020 г.

Директорът на столичния кадастър инж. Момчил Терзийски не отговори на въпросите на "Капитал" и препрати запитването ни към пресцентъра на регионалното министерство. Оттам въобще не намериха за необходимо да отговорят.

По време на заседанието на Комисията по архитектура в Столична община в сряда главният архитект на София Здравко Здравков заяви, че "при изработване на кадастралната карта на "Триадица" се създава моментна снимка" и попита: "обектите, които фигурират в нея не обвързват законност, следвало е при изработването ѝ да направи проверка в района на всички незаконни обекти и павилиони. Защо колегите от района са проспали този павилион да не бъде заличен не мога да отговоря. Но наличието в картата не го прави законен и не поражда права, това е моментна снимка към министъра на здравеопазването."

От думите му обаче не стана ясно как тази "моментна снимка" е заснела несъществуващ павилион, който по документи и днес трябва да е залепен до "Орехчето". Нито пък защо областният управител ги е актувал като държавна собственост.

Мълчанието на собственика

"Капитал" се опита да разбере как формалния собственик Министерството на здравеопазването и болница "Свети Иван Рилски" са управлявали тези имоти. В отчетите на болничното заведение за последните десет години се виждат приходи от наем, но те най-вероятно са от помещения вътре в самата сграда (лекарски кабинети, лавка и т.н.)

Директор на болницата "Св. Иван Рилски" до 2008 г. е Румен Стоилов. От 2008 г. до 2015 г. е Дечо Дечев, който е назначен от ГЕРБ за директор на НЗОК. От април 2015 до февруари 2017 г. е Мариета Йотинска, след това до август 2018 г. е отново Дечо Дечев, а след него до сега е назначен Антон Петков.

Пред "Капитал" Мариета Йотинска, която е сключила договора с фирма "Дениа 2016" през 2016 г., отказа официален коментар. Дечо Дечев и Румен Стоилов не отговориха на телефонните обаждания.

От Министерството на здравеопазването също отказаха да коментират въпроса със собствеността на обекта, договорните отношения с ползвателя и най-вече защо не са осигурили захранване през мрежата на болницата. От пресцентъра на ведомството казаха за "Капитал", че всички тези документи са предадени в прокуратурата и докато тече разследване не могат да дадат повече информация.

Прехвърлянето на павилиона

Павилионите в двора на "Свети Иван Рилски" са там от 90-те години, става ясно от писма на бившия директор на болницата Дечо Дечев до районната администрация на "Триадица" и до Дирекция Национален строителен контрол (ДНСК) през 2018 г.

Конкретно обекта "Орехчето" функционира под това име поне от 2012 г., показват снимки в Google street view.

През 2011 г. Пламен Бочев сключва договор за наем за обекта. От тогава е и първият публичен към този момент документ за прокарва ток. Пред "Капитал" Бочев отказа да коментира.

През 2016 г. павилионът е продаден като "движима вещ" заедно с оборудването в него (хладилна витрина, бойлер и климатик) на фирмата "Дениа 2016", тогава собственост на родената през 1983 г. Цвета Господинова от София. Тя подписва нов договор за наем с тогавашния управител на болницата Мариета Райкова. Прехвърлена е и партидата за електричество. Приходите на фирмата за 2018 г. достигат 41 хил. лв.

През 2019 г. Цвета Господинова прехвърля "Дениа 2016" г. за 10 лева на варненеца Иван Иванов. Според сайта "Биволъ" той е съпруг на бившата общинска съветничка във Варна Галина Крайчева-Иванова. Тя има два мандата в Общинския съвет (2011-2019 г.) в листите на бившия кмет на район Владиславово Добромир Джиков, който е считан за приближен до Янко Станев. През 2014 г. Галина Крайчева-Иванова е кандидат за депутат от АБВ.

Иван Иванов участва в още три дружества. При регистрацията на едно от тях - "Марков 5М" ЕООД, на което той е едноличен собственик и управител, е посочен мобилен телефон, който в първите дни след инцидента беше изключен. В сряда на него отговори мъж, който, след като чу за какво го търсим каза, че има "съвпадение на фамилиите" и затвори.

Ролята на ЧЕЗ

Има и нови факти около захранването на павилиона с ток. Главният архитект Здравков представи документи, от които се вижда, че Пламен Бочев е подал искане за присъединяване към ЧЕЗ през май 2011 г., като заявлението му е било придружено само от станалата известна вече служебна бележка, в която район "Триадица" уверява, че на въпросното място има павилион, но не казва, че той има разрешение за ползване. Въпреки това от ЧЕЗ оказват мястото за свързване - нов монофазен електромер от другата страна на бул. "Гешов" в съществуващо табло в блок 121 от страната на район "Красно село" и посочват, че обектът трябва да се привърже с подходящо оразмерени кабели ниско напрежение.

Според Здравков обаче е следвало да бъде изготвен проект, който да бъде съгласуван, а такова нещо не е направено. Директно се сключва договор за присъединяване на обекта, като това обаче е типов договор и в чл. 4 от него пише, че "изградените съоръжения за присъединяване на обекта към разположената мрежа се поставят под напрежение до границата на собственост само от дружеството или от упълномощен от него представител в седемдневен срок от сключването на договор за продажба на енергия при налични следните условия: документ за въвеждане в експлоатация на съоръженията за присъединяване". Това означава, че ЧЕЗ са нарушили собствения си договор, като са присъединили обект и са пуснали захранването, без да им е бил представен документ за въвеждане в експлоатация на обекта.

От електроразпределителното дружество отказват каквато и да е допълнителна информация по казуса и поддържат тезата си, че служебната бележка е била достатъчен документ за пускането на тока на павилион.

През 2016 г., при прехвърлянето на собствеността на павилиона от Пламен Бочев към "Дениа 2016" е сключен и нов договор за електроснабдяване с ЧЕЗ, като той също е типов и преповтаря предишните разпоредби.

По темата работи и Анина Сантова

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 11

    Че собственик е държавата, първи информираха и извадиха и документите доказващи това от BIRD:
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10159742948831189

    Нередност?
  • 2
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 8

    А ето и конкретния документ:
    https://bird.bg/wp-content/uploads/2021/02/budka-state-1-1024x960.png

    Нередност?
  • 3
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 8

    А инретесуващите се в детайли https://bird.bg/pavilion/

    Нередност?
  • 4
    vasilangelov avatar :-|
    Vasil Angelov
    • + 12

    Добре де.
    Пак ли чакаме Падишахът (ББ), да подвикне на фандъкова по БНТ "утре павилиона да го няма", за да стане нещо?
    Как е възможно да ни е толкова затлачена и забутана администрацията :(

    Идва крана, вдига, режат кабелите запечатват и тва е! - няма 5-6

    Нередност?
  • 5
    crusible avatar :-|
    crusible
    • + 14

    До коментар [#4] от "Vasil Angelov":

    Въпросът не е в това да го махнат, а въобще да не се появява. Администрацията е затлачена, защото начело стоят корумпирани хора, които поощряват корупцията и сред подопечните си служители надолу по йерархията.

    Нередност?
  • 6
    orchis avatar :-|
    orchis
    • + 6

    Много тъжна картина. Безхаберие по цялата верига. Чудно, колко пък да са оборотни тези будки?!?

    Нередност?
Нов коментар