Проветряването на ГЕРБ се отлага

Светило в медицината ще води листата в Плевен, а Любен Дилов-син тази в Бургас

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Когато в средата на миналата година премиерът Бойко Борисов се срещна с младите икономисти от Института за дясна политика, прокламиран като една от банките кадри на ГЕРБ, и обеща "проветряване" на предните редици на партията, и "повече нови лица, които да мислят с главите си", визитата му не изненада никого. Тя стана в разгара на масовите протести срещу управлението с искане на оставката му, когато за момент изглеждаше, че и този път като предишните два Борисов няма да изкара пълния си мандат. Премиерът се втурна да спасява властта си и заявката му за привличане на нови лица в партията - "авторитети", както тогава се изрази, трябваше да убеди публиката, че замисля едва ли не "генерална промяна" в ГЕРБ.

Консерватори в немилост

Срещата тогава остави впечатлението, че част от "проветряването" ще е свързано именно с кръга около института, чийто основател е Георги Харизанов, сега изпълнителен директор на телевизия "Европа". А когато в ГЕРБ започнаха да се обсъждат листите за предстоящите парламентарни избори, най-често споменаваните имена като кандидат-депутати бяха на двамата бивши водещи на икономическото предаване "Плюс минус" по Нова ТВ Кузман Илиев и Владимир Сиркаров. Близо седмица преди крайния срок за регистрация на листите (2 март) обаче представители на института в тях може и да няма, защото Кузман Илиев най-вероятно ще влезе в листата на ВМРО от гражданската квота.

Трансферът му в партията на Красимир Каракачанов има своето логично обяснение. Имената на двамата водещи се спрягаха за по-задните места в листите на ГЕРБ, което не им гарантираше депутатска кариера, а и кръгът около института, според източници от ГЕРБ е изпаднал в немилост след като по думите им лансира, но не успя да привлече в листите на ГЕРБ един от основателите на списанието "Егоист" Ивайло Цветков-Нойзи. Вероятно на него Борисов е разчитал да удари по "Демократична България" предвид факта, че Нойзи е едно от лицата на т.нар. градска десница в София. Преди три седмици обаче Нойзи отрече пред "Капитал" някой да е водил разговори с него да влезе в листите на ГЕРБ и отрече да има намерение да се кандидатира за депутат. От Института за дясна политика също твърдят, че не са предлагали Нойзи за листата на ГЕРБ.

Още от същото

От лансираните имена на челните позиции в партийните листи е видно, че заявката за "проветряване" и привличането на "авторитети" или е била само на думи, или не е сработила. Първо, защото от гражданската квота в листите влизат познати имена от сегашната парламентарна група на ГЕРБ, или такива, които са били в други формации. С "авторитетите" също личи затруднение. Борисов основно залага на министрите си, които смята за успешни и които до този момент не бяха партийно обвързани, както и на коалиционните си партньори от СДС, които се очертава да имат около 4-5 представители на избираеми позиции в общите листи.

По тази причина освен "младите надежди" от Института за дясна политика поредното неизпълнено обещание на премиера разочарова и част от местните структури, където тлее недоволство от подредбата на листите. Това е и причината до този момент листите да се пазят в пълна тайна дори от депутатите на ГЕРБ. Като обяснението за това е съвсем прозаично - ако разберат, че са изпаднали от подредбата, част от тях ще бойкотират работата на парламента и в оставащите две седмици до излизането му във ваканция заради предизборната кампания мнозинството няма да има кворум. Вече е налице и първият трус. Депутатът от Плевен Владислав Николов напусна парламентарната група, защото ще води листата на партията на бившия втори в ГЕРБ Цветан Цветанов "Републиканци за България" в областния град.

Гражданите на Гражданите за европейско развитие

Плевен е един от градовете, където структурата на ГЕРБ се разцепи след като Цветанов основа новата си формация. По тази причина водач там ще бъде представител на гражданската квота. Това е член-кореспондентът проф. д-р Григор Горчев, известен като бащата на българската съвременна онкохирургия. Той е почетен ректор на Медицинския университет в Плевен, чийто ректор е бил. До 2003 г. работи в държавната болница, а след това започва да строи своя собствена клиника в Плевен - "Св. Марина". Носител е на високи почетни награди за научния и практическия си принос в развитието на онкогинекологията. През втория президентски мандат на Георги Първанов беше негов съветник по здравната политика. До момента не е бил свързван с ГЕРБ, а и заради доброто му име, привличането му се счита за успех. Като изненада може да се определи и присъствието на избираема позиция в листата в Пловдив на Радомир Чолаков, изпълнителен директор на "Каолин" ЕАД и бивш изпълнителен директор на БНТ.

Водач на листа в друга проблемна структура на ГЕРБ заради разцепление - във Видин, може да стане представител на гражданската квота. При поредната обиколка на Борисов в региона в сряда, той намекна, че това може да бъде Росица Кирова. На местните избори през 2015 г. тя беше кандидат за кмет на града от гражданското обединение "Единни за промяна" и дори стигна до балотаж с кандидата на ГЕРБ. Впоследствие беше областен координатор на партията на Слави Трифонов "Има такъв народ", но беше отстранена след като при едно от посещенията на Борисов беше заснета да се вози в премиерския джип при инспекцията на ремонта на пътя Видин-Ботевград. Пред "Капитал" Кирова потвърди, че ще води листата на ГЕРБ във Видин. "Условието ми е в листата да влязат млади хора, както и довършването на магистралата до Видин и тунела под Петрохан, за което се бореше сдружението "Единни за промяна", каза Кирова.

Като евентуален водач в Пловдив област се сочи областният управител Дани Каназирева. Пред "Капитал" тя нито потвърди, нито отрече това като заяви, че не може да коментира, защото заема държавния пост. Каназирева е лидер на местната партия "Съюз за Пловдив" и няколко пъти се кандидатира за кмет на града. Формацията има и общински съветници в Пловдив. На предишните парламентарни избори беше в обединението "Нова република". Така че не е ясно, ако Каназирева е в листата на ГЕРБ, дали ще е в лично качество или като коалиционен партньор. Тя беше и сред учредителите на ГЕРБ, но скоро след това беше изключена.

В качеството си на коалиционен партньор водач на листата на ГЕРБ в Бургас ще бъде Любен Дилов-син, почетен председател на "Гергьовден". Движението беше партньор на ГЕРБ и на изборите за европарламент миналата година чрез подписаното споразумение със СДС, като обявяването на присъединяването на "Гергьовден" стана в централата на ГЕРБ. Решението за Бургас предизвика недоволството на местната структура, която настояваше първото място да е на сегашния депутат Ивелина Василева. Тя обаче ще е втора след Дилов. Напрежението допълнително се засили и от претенциите за предни позиции на коалиционен партньор СДС, които предлагат за листата областния управител Вълчо Чолаков с условието да е на трето или четвърто място.

Иначе от гражданската квота в листите на ГЕРБ в Пловдив ще бъдат Вежди Рашидов и Спас Гърневски. Най-вероятно в някоя от софийските листи ще влезе и бившият конституционен съдия Георги Марков, чийто статут на кандидат-депутат не беше изяснен.

Квотата на СДС с дъх от времето на Христо Бисеров

Доста прилична квота от избираеми места за подкрепата, с която се ползва, ще има СДС в качеството си на коалиционен партньор на ГЕРБ. Лидерът Румен Христов се очаква да бъде поставен начело на лисата в 23-ти МИР в София. Втори в столичния район ще бъде настоящият депутат Тома Биков, който влезе в парламента от гражданската квота на ГЕРБ, но вече е партиен член. Главният секретар на СДС Илия Лазаров пък се очаква да заеме втората позиция в листата в Монтана. А председателят на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция Йордан Кръстанов, известен с близките си отношения с бившия депутат от ДПС Христо Бисеров от времето когато беше главен секретар на СДС, се очаква да бъде да на челните места в листата за Пловдив област, както и тази в Пазарджик. Бившият председател на СДС и бизнесмен Пламен Юруков ще е кандидат за депутат от Пловдив-град. На второто място в плевенската листа също се очаква да е представител на СДС.

В структурата на ГЕРБ в Хасково присъствието на представител от СДС в листите също е на път да създаде напрежение. Става въпрос за бившия кмет на Димитровград до 2011 г. и прокурист на химическия комбинат "Неохим" Стефан Димитров, чийто баща е основен акционер и изпълнителен директор на дружеството. Димитров е един от учредителите на "Движение България на гражданите", бил е член на партията на бившия столичен кмет Стефан Софиянски ССД и беше кандидат за депутат от Реформаторския блок през 2014 г. През 2017 г. дори беше водач да коалицията "Реформаторски блок-"Глас народен". Сега се очаква да бъде на неизбираемото шесто място, но притесненията на местните от ГЕРБ са, че може чрез преференции да измести кандидатите преди него предвид ресурса, с който разполага като работодател на едно най-големите предприятия в града. Водач на листата там ще бъде отново Делян Добрев, който напусна парламента заради скандала "апартаментгейт". След местните избори обаче той беше реабилитиран от Борисов.

Новите министри в нова роля

Почти всички министри от сегашното правителство на Борисов, които досега не са участвали в парламентарни избори, се очаква да заемат челните позиции в листите. Социалният министър Деница Сачева, която неотдавна стана областен координатор на ГЕРБ в Добрич, ще е начело на листата региона. Нейното име се сочи и като водач на листата в Силистра. Водач на две листи - във Велико Търново и във Варна се очаква да бъде здравният министър Костадин Ангелов. Колегата му от финансовото министерство Кирил Ананиев най-вероятно ще оглави листата на ГЕРБ в Перник. Там водач на листата на предишния вот беше зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев, но той най-вероятно няма да се кандидатира отново за депутат. В следващия парламент няма да е и председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова, която сама е пожелала да не се кандидатира. Министърът на образованието Красимир Вълчев ще оглави листата в Стара Загора.

Бившият министър на вътрешните работи Младен Маринов ще е начело на листата в Софийска област. На предишните избори водач там беше бившият министър на туризма Николина Ангелкова, която сега най-вероятно ще заеме втората позиция. Още един министър, който досега не е участвал в парламентарни избори - на транспорта Росен Желязков, се очаква да оглави листа на ГЕРБ по всяка вероятност в централния 24-ти МИР в София.

На този етап не е ясно кога от ГЕРБ ще обявят официално листите си, както и дали в последния момент няма да има разместване в някои от тях, както например се случи на предишните избори с листата на София област. Тогава Ангелкова беше поставена на пета позиция, но малко преди регистрацията в районната избирателна комисия изненадващо се оказа на челната позиция.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 15
    • + 2

    Аз втора седмица вече чакам от кръга Капитал, радетелите за правда, реформи, демокрация и свобода на словото, да напишат нещо за блокираните сметки на политолози и журналисти от лидер на опозицията. Втора седмица чакам! Но цъ, няма нищо!

    Нередност?
  • 2
    directino avatar :-P
    directino
    • + 1

    "В структурата на ГЕРБ в Хасково присъствието на представител от СДС в листите също е на път да създаде напрежение. Става въпрос за бившия кмет на града до 2011 г. и прокурист на химическия комбинат "Неохим" Стефан Димитров"

    Обичам да се шегувам, че Димитровград е индустриалната зона на Хасково, но официално са различни градове. Та Стефан Димитров никога не е бил кмет на Хасково...

    Нередност?
Нов коментар