🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Билбордовете в София нямат ред за законен ток. Общината бавно ги "загася"

Столицата отдава под наем около 1000 точки за рекламни съоръжения. Не е създала правила, но сега тихо прекъсва захранването им

   ©  Цветелина Ангелова

Забелязали ли сте, че все повече рекламни билбордове в София остават тъмни вечер? В следващите дни това ще става все по-масово. Причината е, че след трагичния инцидент, при който кабел за електрозахранването на незаконен павилион уби дете, общинските власти са се активизирали и прекъсват тока на всеки спорен обект. А билбордовете, и то точно тези, които са разположени на общинска земя, се оказват на ръба на закона - свързани са с кабели от съседни магазинчета, будки и др. или през стълбите на обект в подлезите, когато са до кръстовища, от уличното осветление или към някоя шахта. Става въпрос за около 1000 съоръжения в столицата.

"Загасването" засега се случва без много публичност. Но по информация на "Капитал" проблемът с рекламните елементи е бил установен още през миналия уикенд и оттогава се работи активно по него. В сряда пък според източници на "Капитал", от Направление "Архитектура и градоустройство", което одобрява схемите за поставяне на билбордове върху общинска земя, дори са изпратили писма до районните администрации и фирмите наематели. С тях се иска бързо привеждане на обектите в ред и премахването на всички незаконни кабели.

"Капитал" изпрати въпроси до главния архитект Здравко Здравков по темата, но отговори така и не бяха получени.

Параграф 22

Цялата неразбория в случая идва от това, че според нормативната база билбордовете, макар да са поставени на фундаменти, се водят преместваеми обекти и съответно следват техния път за поставяне, въвеждане в експлоатация и присъединяване към тока. А последното въобще не е регулирано.

Наредбата за преместваемите обекти, за рекламните, информационните и монументално-декоративните елементи и за рекламната дейност на територията на Столичната община не предвижда ред за свързването на рекламните елементи към електрическата мрежа, също както и при преместваемите обекти, каквито са павилионите. Да, казва се, че трябва да има съгласуване с електроразлределителното дружество, но не и да се изготви технически проект за самото свързване, който да бъде одобрен.

В случая се получава като при павилиона на бул. "Иван Гешов". Фирмите, които са спечелили конкурсите на Столичната община за поставяне на билбордове на точно определени места, са отишли в ЧЕЗ и са поискали свързване, а оттам са им посочили табло, към което да се присъединят.

На практика рекламните елементи са законни, поставени на отредените за това места, имат законни договори с ЧЕЗ за захранване, но връзката от таблото на електроразпределителното дружество до самия билборд е извън правния мир. Хора от бранша разказва, че реално дори да искат да бъдат напълно законни, няма как това да се случи, тъй като не могат да изготвят и получат одобрение за технически проект за свързване на преместваем обект (какъвто се води билбордът) към електрическата мрежа. Това би могло да се случи, ако за самия фундамент се изисква разрешително за строеж и съответно има въвеждане в експлоатация. Но подобно изискване към момента липсва. Според общинската наредба фундаментите се разрешават заедно с разрешението за поставяне на билборда и се приемат като неразделна част от обекта.

По темата работи и Анина Сантова

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antubis avatar :-(
    antubis

    Това се случва, защото много хора са на принципа "този казус е сложен за решаване - трябва да мисля или да се надигна и да свърша това-онова. по-лесно ми е да кажа или че не става, или че става."

    Нередност?
  • 2
    briton avatar :-(
    briton
    • + 3

    Да вземат пари от тези билбордове - може, но да са нормативно урегулирани - не.
    Страхотен пример ... за неработеща държава, държавна и общинска администрация.

    Нередност?
  • 3
    bst avatar :-|
    Стефан
    • + 3

    А кой е казал, че въобще трябва да има билбордове. По грозно нещо не съществува. Да ги изринат всичките.

    Нередност?
  • 4
    jal1614319462973252 avatar :-?
    Vladimir Georgiev
    • - 1

    Айде сега чак пък толкова трудно не е. Регламентирано е че от електромера до точката на свързване, т.е. главен прекъсва, отговорност носи възложителя, но контрола носи чез( изисква се оторизиран фирма). Трябва да има само един предавателна протокол, който е подписан от чез, че кабелът е поставен по правилата. Този документ има подпис и се знае кой е отговорен и кой е възложил. Толкова е лесно една хартийка, но някой не иска да я има...

    Нередност?
  • 5
    m17 avatar :-|
    m17

    Чудесен начин за естествено ограничаване на тези билбордове. Те до един са незаконно според наредбата за външна реклама приета още 2019 и седя само заради мудната процедура за премахване. Точно както незаконните будки. Пълно премахване а ако някои иска да постави законна - само след законно одобрение и правилно изпълнение на конструкцията и инсталациите.

    Нередност?
Нов коментар