🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

София ще разполага с 1.891 млрд. лв. през 2021 г. Планира да започне дългоочаквани ремонти

Опозицията поиска повече средства за реконструкции на квартални улици, дебат предизвикаха и земите за отчуждаване

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

С бюджет 1.891 млрд. лв. ще разполага София през тази година, реши днес Столичният общински съвет. Финансовият план на най-голямата община в страната беше приет с малки корекции заради очаквания за повече данъчни приходи и по-малко административни разходи.

Общината обещава да започне процедурите за разширение и ремонти на ключови булеварди като "Т. Каблешков", "Ломско шосе", "Филип Кутев". Те ще бъдат финансирани със заем на стойност 120 млн. лв. от Европейската инвестиционна банка. Приоритет е и изграждането на детски градини - обещание, което влиза всяка година в програмата на кметството, но трудно се изпълнява. Този път местната управа обаче ще разчита и на значителен финансов ресурс от държавата - 65 млн. лв., които й бяха отпуснати още през миналата година.

Другият акцент в бюджет 2021, който посочват вносителите на проектобюджета, е по-чистият въздух - през 2021 г. се задвижват програми на стойност 200 млн. лв. Очаква се да започне смяната на замърсяващи отоплителни уреди. Изненадващо обаче довеждащият транспорт до метрото, новите електробуси и тролеи остават за 2022 г., става ясно от капиталовата програма.

Най-вероятно ще продължи и разрастването на третия метродиаметър, за което има планове да е от ВМА до "Арена Армеец" и да се финансира със средства на стойност 500 млн. лв. от Плана за възстановяване. Огромен дял от капиталовата програма на общината и за тази година са средства, осигурени по европейски програми. Те са на стойност 296 млн. лв. от общо 511 млн. лв., предвидени за инвестиции.

Дребни промени

В сряда комисията по финанси измени с 9.5 млн. лева проекта, внесен от кмета, като се увеличиха прогнозните приходи от данъци с 6 млн. лева и се намалиха разходите на администрацията с 3.4 млн. лева. "Предвидени са допълнителни над 5 млн. лева за градски транспорт, 1 млн. в повече за ремонт на трамвайни трасета, допълнителни 1 млн. лева за поддръжка на зелените площи, както и пари за ремонти и оборудване на училища, болници и др.", коментира за "Капитал" председателят на комисията Георги Георгиев.

Това стана възможно, след като според изчисленията на експерти общината може да получи повече приходи от данъците върху недвижими имоти, върху възмездните сделки и върху даренията, както и от данък МПС. Така тази година общината предвижда да разполага със собствени приходи на стойност 770 млн. лв., от които 400 млн. лв. от данъци и 294 млн. лв. от общински такси.

В сравнение с миналата година Столичната община получава със 100 млн. лв. повече средства от държавата - на обща стойност 664 млн. лв.

Пари за детски градини има, резултатът се чака

Благодарение на отпуснатите от правителството допълнителни 65 млн. лв. общината планира да изгражда ударно детски градини. Тази година обаче по-скоро изглежда, че ще започнат строежи и разширения на детските заведения, но не се знае колко от тях ще бъдат завършени в срок.

(Вижте кои детски градини ще се строят, какъв е срокът и средствата за тях в таблицата по-долу.)

"Имам чувството, че преди 10 години сте написали това, което ни прочетохте днес, с поправяния тук-там. Едни и същи обекти се преповтарят всяка година и от това страда развитието на града. За сравнение - през 2019 г. сте обещали 17 детски градини, а 7 от тях още не са завършени", коментира независимият общински съветник Борис Бонев.

Задвижването на ремонтите

Тази година София ще задвижи ремонти на булеварди, които се обещават от години, дори десетилетия. Добрата новина е, че изпълнението им за първи път изглежда по-реалистично, след като общината реши да вземе заем от ЕИБ от 120 млн. лв. за 10-ина инфраструктурни обекти, които ще облекчат трафика. Лошата е, че голяма част от обещаното няма да е готово тази или следващата година, защото очевидно досега общината не се е подготвила с проекти и процедури.

Така тази година със средства от заема от ЕИБ ще започне процедурата за разширението на бул. "Тодор Каблешков" към "Черни връх". Общината ще започне работа и по първия етап от изграждането на Източната тангента, заделяйки малко над 4 млн. лв., като планира да приключи с него през 2022 г. За тогава се обещава и изграждането на първите 3 км от Зеления ринг в София, като за него общината е предвидила 4.7 млн. лв. от ЕИБ. От банковия заем се предвиждат и 0.7 млн. лв. за разширението на "Ломско шосе", което се планира да бъде готово за 2024 г.

Най-близо до реалното осъществяване всъщност е ремонтът на трамвайното трасе на 5-ицата по бул. "Цар Борис III", за който общината вече е избрала изпълнител - наследникът на "Водстрой 98", ВДХ. То е на стойност 40.5 млн. лв., осигурени по оперативна програма "Региони в растеж".

През 2021 г. Столичната община планира да инвестира собствени средства на стойност 0.5 млн. лв. за реконструкцията на бул. "Монтевидео", 4.7 млн. лв. за изграждане на улици в местността "Къро", разширение на "Филип Кутев", за което са отделени 1.5 млн. лв., и 0.8 млн. лв. за разчистване на кабели и отводняване на улици в район "Връбница".

Тихо за обектите за отчуждаване

Тъй като мораториумът за строителство в зелени площи падна в Конституционния съд и срокът на общината да отчужди обществени терени и улици изтича, малкият бюджет, предвиден през 2021 г. за отчуждения - 8 млн. лв., предизвика най-много критики от опозицията при приемането на бюджет 2021. Всяка опозиционна група в общинския съвет, както и независимият общински съветник Борис Бонев, предложиха средствата да се увеличат с от 10 до 18 млн. лв., но в крайна сметка това не се случи с аргумента, че общината няма как да покрие тази дейност.

Днес стана ясно, че кметът Йорданка Фандъкова вижда като единствено решение да бъде разработен механизъм съвместно с държавата, по който въпросните терени да бъдат придобити от Столичната община. "Капитал" направи няколко опита да разбере колко на брой са те, както и каква е нужната сума за отчуждаването им, но главният архитект Здравко Здравков отговори на запитване по Закона за достъп до обществена информация, че не съхраняват подобни данни.

"Много внимателно сме гледали обектите за отчуждаване. Важно е да подчертая един успех - благодарение на бизнеса и частните инвеститори спестяваме между 14 и 16 млн. лв. за придобиване на улици, които след това може да изграждаме, и с промените в ЗУТ ще имаме възможност да продължаваме развитието с участието на бизнеса и инвеститорите", коментира кметът на София Йорданка Фандъкова.

"Накрая отново ще се откажем с огромен остатък, който иначе можем да инвестираме в нетърпящи отлагане приоритети като изкупуване на зелените площи в Южния парк и т.нар. зелени клинове. Със сегашните темпове този процес ще трае над 100 години. От което интерес няма нито обществото, нито собствениците", коментира по този повод общинският съветник от "Демократична България" и съпредседател на "Зелено движение" Владислав Панев.

.

Какво предложиха другите

От БСП поискаха средствата за ремонт на улици в кварталите да бъдат увеличени до 18 млн. лв. само за районите, тъй като са на мнение, че приходите от данъци могат да бъдат по-високи. "Бюджет 2021 на София на практика е "копи-пейст" на предходния. Заявяват се приоритети, но те не са финансово обезпечени. Няма да подкрепя бюджет, който прилича на обещанията на Дядо Коледа", коментира общинският съветник от БСП Милка Христова.

"Миналата година бяхме планирали 50 млн. лева за улици и тротоари, но заради пандемията и спада в приходите ги редуцирахме на 40 млн. лв. За 2021 г. предвиждаме да са 50 млн. лева и да не се намаляват, защото имаме планирани достатъчно приходи на база изпълнение на бюджета и очакваното възстановяване", обясни за "Капитал" Георги Георгиев от ГЕРБ.

"Демократична България" също поиска допълнителни средства за ремонт на квартални улици, както и на детски градини и училища. Друга идея на групата е листването на "Софийски имоти" на борсата.

"Има някакви проблясъци в приходната част, като например отписването на част от вземанията от дивиденти, защото да чакаш дивидент от ЦГМ е като от умрял писмо. Големите резерви там са доходите от собственост - нещо, което се управлява неефективно, а би могло да е другояче. Не само от дивиденти, ами и от приватизация, от наеми. Всичко това изостава, защото мнозинството го е страх от прозрачност и пазарни сделки. Правим конкретни предложения в тази посока от началото на мандата на този общински съвет, но чуваемост липсва. Вероятно защото никой не иска да се лиши от парче от баницата за обществена полза", коментира Владислав Панев, който е общински съветник от "Демократична България" и съпредседател на "Зелено движение".

Независимият Борис Бонев пък предложи амбициозна програма, която включва много повече ремонти, и обясни, че за целта общината ще трябва да увеличи таксата за разрешително за строеж, откъдето ще може да събере допълнителни 60 млн. лв. От ГЕРБ обясниха, че в година на пандемия това не е разумно решение.

"Голяма работа като е имало обсъждания с граждански и политически групи, след като нищо не променихте", заключи Бонев.

14 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    vzoran avatar :-|
    vzoran
    • + 3

    За толкова години неможаха да решат проблема с паркирането, което на най накрая да направи града модерен и европейски.

    Нередност?
  • 2
    stj1525714655562623 avatar :-|
    Любен Йончев
    • + 1

    потъна целия град, сега преди изборите се забързаха да го ремонтират. мерси.

    Нередност?
  • 3
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 2

    A едни над 10,7 млн. лв. по 17 проекта на столична община и районните кметства, последно по договор за 6,7 млн. лв. от 24.02.2021, те включени ли са?
    https://bird.bg/corona-care/

    Нередност?
  • 4
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 2

    А софиските общински дружества от този списък, още към 4-5 милиона лв.
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10159756969131189

    Нередност?
  • 5
    hodounski avatar :-P
    hodounski

    Започват дългосрочни ремонти ? Представяте ли си колко ще се точат ремонтите на тези ремонти ...

    Нередност?
Нов коментар