🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Разноцветни партийци населиха гражданската квота на ВМРО

Според Красимир Каракачанов имали "правилно национално отговорно разбиране за бъдещето на България"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Въпреки че е трудно в момента да се правят ясни прогнози как точно ще изглежда следващият парламент, едно е ясно - съставът му ще бъде много различен от досегашния.

Текстът е част от по-дълга поредица на "Капитал" за кандидат-депутатските листи на политическите формации с най-големи шансове да преминат 4 процентовата бариера и да влязат в следващия парламент. А именно ГЕРБ, БСП, "Има такъв народ" на Слави Трифонов, ДПС, "Демократична България", коалицията "Изправи се! Мутри вън!" около Мая Манолова и ВМРО.

Предимно бивши и настоящи политици от разноцветни партии, замаскирани като гражданска квота, влизат в листите на ВМРО за предстоящите на 4 април парламентарни избори. В четвъртък те бяха официално представени от вицепремиера и лидер на партията Красимир Каракачанов.

"Не за пръв път в нашите листи имаме представители на гражданското общество, които със своята кариера, със своето обществено поприще са отстоявали демократични каузи и имат правилно национално отговорно разбиране за бъдещето на България", каза Каракачанов. Обобщи и че в листите на партията ще има общо 105 представители на гражданската квота. Осем от тях ще бъдат водачи на листи, а 15 - в листите на трите столични района.

Макар при представянето им Каракачанов да ги представи като "непартийни" хора, част от тях имат партийна биография, свързана с различни политически сили.

Граждани партийци

Най-видно това е при бившите членове на БСП проф. Боян Чуков и варненския депутат Иван Иванов. Чуков напусна БСП ден преди листите на ВМРО от гражданската квота да бъдат официално обявени. Това стана чрез съобщение на градската организация на социалистическата партия в София, чийто член на Изпълнителното бюро беше досега. Чуков ще бъде поставен на трето място в листата в Стара Загора, чийто водач ще бъде настоящият депутат от ВМРО Александър Сиди. При представянето му в качеството на кандидат-депутат от формацията на Каракачанов той каза, че влиза в листата, защото "ВМРО е най-близка до убежденията му".

Чуков е бивш съветник по националната сигурност в правителството на тройната коалиция с премиер бившия лидер на БСП, сега евродепутат Сергей Станишев. Преди демократичните промени е бил дипломат. През 2007 г. в качеството му на кандидат за евродепутат от БСП Комисията по досиетата е установила принадлежност към структурите на бившата Държавна сигурност. Чуков е бил офицер от Първо главно управление на бившата комунистическа служба.

Другият свързан с БСП в листите на ВМРО е Иван Иванов. Той беше изключен от парламентарната група и от социалистическата партия през декември миналата година по обвинение за участие във побой на свой съпартиец, което той отричаше. Иванов ще бъде във варненската листа на ВМРО.

Представителят на пловдивската формация "Съюз за Пловдив" Владимир Кисьов също ще бъде в листата на ВМРО от гражданската квота. Освен това той е и общински съветник от съюза. Любопитно е, че лидерът на формацията и областен управител на Пловдив Дани Каназирева се сочи като евентуален кандидат за депутат от ГЕРБ. Малко след като името на Кисьов беше обявено от Каракачанов, от "Съюз за Пловдив" изпратиха съобщение до медиите, в което се казва, че решението му за участие в листите на ВМРО е индивидуално и не ангажира съюза.

Още един от гражданската квота в листите на ВМРО - Димитър Чукарски, също има партийна биография. Той е бивш член на БЗНС-Народен съюз и по време на управлението на ОДС с премиер Иван Костов беше главен секретар на земеделското министерство. Впоследствие премина в партията на Яне Янев "Ред, законност и справедливост", от която беше депутат в 41-ото Народно събрание.

С партия в миналото беше свързан и още един кандидат за граждански депутат от ВМРО - проф. Христо Смоленов, който беше депутат в 38-ото Народно събрание от формацията на Жорж Ганчев "Български бизнес блок". Смоленов беше в листата на ВМРО и за изборите за европарламент през 2019 г., когато беше обявен от комисията по досиетата като агент на Шесто управление на ДС.

Други граждани

В листата на ВМРО ще бъде и бившия водещ на икономическото предаване "Плюс минус" по "Нова тв" Кузман Илиев. Неговото участие във вота от тази партия е донякъде изненада, защото името му се сочеше като евентуален кандидат за депутат от ГЕРБ. Илиев е част от близкия до ГЕРБ Институт за дясна политика, ръководен от Георги Харизанов, който е и изпълнителен директор на телевизия "Европа".

Бившият директор на Националната служба за борба с организираната престъпност по времето на управлението на Иван Костов - ген. Кирил Радев, също е включен в листите на ВМРО.

В тях ще бъде и актрисата Ернестина Шинова - съпруга на Андрей Слабаков, който стана евродепутат от формацията на Каракачанов. При представянето й беше посочено, че тя ще бъде на последните места в две листи - във Варна и в Шумен.

Кандидат за депутат от ВМРО ще бъде и Давид Александров, съпредседател на сдружението РОД, което беше сред най-яростните организатори на съпротивата срещу приемането на Истанбулската конвенция.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-|
    evpetra

    "... Иван Иванов. Той беше изключен от парламентарната група и от социалистическата партия през декември миналата година по обвинение за участие във побой на свой съпартиец..."
    "Не за пръв път в нашите листи имаме представители на гражданското общество, които със своята кариера, със своето обществено поприще са отстоявали демократични каузи и имат правилно национално отговорно разбиране за бъдещето на България", каза Каракачанов.
    Точно! Всички отпадъци - във ВМРО!

    Нередност?
Нов коментар