🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Васил Божков се кандидатира срещу Борисов в София

Слави Трифонов води листите на "Има такъв народ" в Стара Загора и Варна, ВМРО заложи на Кристина Димитрова и Жени Калканджиева

   ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Крайният срок за регистрацията на кандидатите за депутати е вторник, но партиите и коалициите, които ще се явят на изборите, вече започнаха да внасят листите си в районните избирателни комисии. Имената в тях са показателни за стратегията на различните партии, а за най-новите на политическата сцена - партиите на Слави Трифонов и Мая Манолова, дават възможност за пръв път да се разбере повече за това какво може да се очаква от тях в следващите месеци. По-задълбочен анализ очаквайте в следващите дни, а по-долу ще видите някои от по-интересните и показателни имена, които станаха ясни през уикенда.

Божков срещу Борисов в София

Доста интересна битка се очертава в софийския 25-и избирателен район, откъдето по традиция се кандидатират лидерите на двете основни партии - ГЕРБ и БСП. Корнелия Нинова вече обяви, че тя ще води листата на социалистите в този район. В неделя и от ГЕРБ обявиха водачите си на листи и начело на листата в 25-и избирателен район е премиерът Бойко Борисов. Интригата в този район допълнително се задълбочава, защото лидерът на ГЕРБ ще се изправи и срещу обвиняемия бизнесмен Васил Божков, който се намира в Дубай. От внесената за регистрация листа от името на партията, с която бизнесменът се явява на изборите - "Българско национално обединение - БНО", се вижда, че той ще е начело на кандидатите за депутати. Бизнесменът създаде собствена формация "Българско лято", но заради проблеми с регистрацията й в съда избра да участва в парламентарните избори чрез формацията БНО. Според членове на ЦИК той може да участва във вота въпреки досъдебните производства срещу него.

От партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" срещу тях ще се изправи един от сценаристите му - Филип Станев, който е и в ръководството на формацията. Водената от сценариста листа вече е внесена за регистрация в РИК в 25-и избирателен район. Втори след него е финансистът Пламен Данаилов, който неотдавна беше представен при среща с Българската стартъп асоциация (BESCO) като председател на партийната транспортна комисия и член на икономическата комисия на "Има такъв народ". Четвърти в листата е енергийният експерт Иван Хиновски, който е председател на Българския енергиен и минен форум. Той е поставен на второ място и в партийната листа във Враца.

Слави и другите сценаристи

Лидерът на партията Слави Трифонов ще бъде начело на две листи - тези във Варна и в Стара Загора. Втори след шоумена в Стара Загора е областният координатор на партията Тихомир Тенев. А трета - Живка Железова, която според Търговския регистър има счетоводна фирма, регистрирана във Варна. Листата в морската столица на "Има такъв народ" все още не е внесена за регистрация в РИК - Варна.

Другият сценарист от "Шоуто на Слави" и един от двигателите на партията на Трифонов и негов заместник - Тошко Йорданов, ще води листата в Пловдив. На второ място след него е поставена световната шампионка по шахмат от 2004 г. Антоанета Стефанова. Тя е и на четвърто място в листата на "Има такъв народ" в 24-и избирателен район в София.

На трето място в пловдивската листа е Теодора Пенева, която при официалното обявяване на лицата на партията в петък по телевизията на Трифонов "⅞ тв" бе представена като част от екипа на "Има такъв народ", който отговаря за сектор "Енергетика".

Сценаристът от "Шоуто на Слави" и автор на повечето текстове на песните на шоумена Ивайло Вълчев е начело на листата на "Има такъв народ" в Бургас, откъдето е родом. Вълчев е и зам.-председател на партията. Той е поставен начело и на партийната листа в Ямбол.

Още един от сценаристите на шоуто - Александър Вълчев, ще води листа - тази в Смолян. Той е в ръководството на "Има такъв народ" и е родом от родопския град.

Още водачи на листи от партията на Трифонов

Водач на листата на формацията на Слави Трифонов в централния столичен 24-ти избирателен район е дългогодишният вече бивш икономически и финансов експерт към КНСБ Мика Зайкова. Тя също беше представена в петък като част от екипа на шоумена. На второ място е поставен бившият главен секретар на МВР по време на правителството на Иван Костов, сега преподавател в Нов български университет, проф. Николай Радулов. Той е част от екипа на "Има такъв народ" в сектор "Сигурност". Трета в листата е инж. Галя Бърдарска от Института по водни проблеми към БАН. Тя е и водач на листата в Перник. Енергийният експерт с над 20-годишен опит в сферата на преноса и разпределението на електроенергия Благой Голубарев, който е част от екипа на партията в сектор "Енергетика", е поставен на 6-то място в листата на централния столичен избирателен район.

Начело на листата във Враца е областният координатор на партията Георги Георгиев, който се занимава с частен бизнес. Трета е д-р Надя Антимова, стоматолог от града.

Водач на листата в Кърджали е Васил Георгиев, който е бил мениджър на българска компания в Турция. На второ място е поставена учителката Юлия Чортленева, която е областен координатор на партията и част от екипа на "Има такъв народ" за сектор "Образование".

Начело на листата в Софийска област е главният секретар на "Има такъв народ" Виктория Василева. Тя е и едно от малкото лица на ръководни позиции в партията на Слави Трифонов, които имат партийна биография. Василева е главен секретар на младежката организация на СДС от времето, когато Иван Костов беше председател на партията, и бивш депутат от формацията. След нея се нарежда областният координатор на партията за региона Георги Георгиев. Четвърта е Паунита Михайлова, д-р по право в СУ "Св. Климент Охридски", която е част от експертите на партията в сектор "Правосъдие".

Листите на ГЕРБ: Бивш и настоящ вътрешни министри

ГЕРБ, която се явява в коалиция със СДС, съобщи водачите на листи в неделя следобед. Сред кандидатите няма изненада. Вътрешният министър Христо Терзийски ще води в Кюстендил, а неговият предшественик Младен Маринов, който беше махнат от Борисов заради съмнения за връзки с Пеевски, ще води листата за София-област (той самият е от Ябланица). След като стана ясно, че прокуратурата тихомълком е свалила обвиненията срещу Делян Добрев по делото "АЕЦ Белене", той явно е бил реабилитиран от Борисов и ще води в Хасково.

Макар че се регистрира първа за изборите, дясната коалиция "Демократична България" вероятно също изчаква последния момент, за да обяви листите си.

Неизвестни засега са кандидатите и на формацията "Изправи се. Мутри вън!", която обединява гражданското движение на Мая Манолова, Отровното трио и "Движение 21" на Татяна Дончева.

Основната интрига в Движението за права и свободи остава дали Делян Пеевски, който е вече четири мандата депутат, ще бъде включен в листите въобще. Причината е, че в районите, където той е бил водач преди, сега се спрягат други имена.

ВМРО напред с Кристина Димитрова, Искрен Пецов и Жени Калканджиева

В неделя от ВМРО разкриха имената на някои от кандидатите си гражданската квота. Сред тях са певицата Кристина Димитрова, бившият ѝ съпруг Иван Тенев (по известен като Агент Тенев, какъвто е псевдонимът му на хроникьор), музикантът Искрен Пецов (с който Кристина Димитрова работи от години) и бившата манекенка и собственичка на "Визаж" Евгения Калканджиева.

14 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 7

    И какво се разчита зад изброяването на имената тоя и оня?
    Какво познание за политиките на ВМРО, например, след периода на слугинството на банкянеца дават имената на попдивата Кристина Димитрова, на "четвъртата в света" Ж.Калканджиева или на жената на Андрей Слабаков

    Традицията в изборните поменици да се вкарат просто разпознаваеми имена, не характери или експарти, говори много ясно за съобразяването с нивото на електората - който се лъже като дете на селски панаир с огледалца, захарен памук, пирографирани дървени змии и кречетала...

    100% си заслужаваме политиците. И всичките нещастия, които ни организират с некадърността си.

    Нередност?
  • 2
    uys1511761111541407 avatar :-?
    Emil Dimov
    • + 1

    Васил Божков се кандидатира за "де пу тат" срещу Борисов в София?!

    Интересно е дали господин Божков иска да се "спазари" за нещо срещу това да не извади "ком про мати" за "тиквата" точно преди гласуването или се подготвя да си отмъсти?! Трябва да си прекалено наивен, за да си мислиш, че ще направи едно от двете - "божк off" е играч, а не е "полски свирач" и по всяка вероятност ще използва и двете!!!!

    Нередност?
  • 3
    kratun.ko avatar :-|
    kratun.ko
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#1] от "D-r D":

    Уви, Докторе, нашите политици и елекорат са два взаимносвързани и взаимно стимулиращи се вида. Електоратът си търси огледалцата, захарния памук и свирките, от друга страна политици на ниво клоун от селски панаир няма ценностите, стремежа и капацитета да облагородява този електрорат. Изходът от тази низходяща спирала е само промяна с характера на революция, но пък кой ще я направи тази революция?
    Относно кандидатурата на Божков - какво ще ни ползва ако заменим един бандит с друг? Да махнем единия разбойник и пуснем друг да краде парите ни? Още (минимум) четири пропиляни години от живота ни!

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1

    До коментар [#3] от "kratun.ko":

    Удивително добре написано. Поздравления.
    Политиците за 30 години успяха да ни навикнат на принципа "забранено е, ама за теб - може...", срещу което и ние се съгласихме да им отвърнем със същото. Затова и няма масово възмущение от шкафчето с кайметата, от простата кърджалийска пу***, от назначението на Пацо във Валенсия, от къщата в Барселона, от кичотниците в НС, от аз-повествуването на баце и все такива.

    Черепа не е никаква алтернатива, разбира се. Но не по-малко безсмислено харчене на времето от живота ни ще е в НС да попадне Цецерон (който по обикнатия начин успя да вкара кмет - селски, да, но избран...) или Дългия, който не съм сигурен, че може да каже нещо сам без да чете в аутокюто и без сценаристите да му диктуват в слушалките.

    Нередност?
  • 5
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf

    Позитивно съм изненадан от ИТН - новата партия показва наистина нови лица, иначе щяхте добре да опишете миналото им. Не, че ще им завярвам рязко, но дават позитивни сигнали.

    Спрете да ни занимавате с Божков. При наличието на ДБ и ИТН, протестният вот няма защо да се насочва към този мафиот. Присъствието му единствено спомага за неутрализирането на идиотския вот. Нещо като конкурент на АТАКА.

    Нередност?
Нов коментар