Сюрпризът "Васил Божков"

Неочаквано високата подкрепа за партията на бизнесмена изгнаник може и да се окаже сравнително автентична и има своята логика

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Изненадващо силна подкрепа от 2.95% (при 100% преброени протоколи) получи на настоящите избори "Българско национално обединение" (БНО) - партията, която представлява интересите на избягалия в Дубай хазартен бос Васил Божков, чието състояние доскоро неофициално се оценяваше на между 1 и 3 млрд. лв. Над 94 хил. души са дали гласа си за формацията, което е внушителен резултат за организация, която практически няма регионални структури, а лидерът й е "извън закона".

БНО се нарежда веднага след ВМРО (с резултат от 3.64%), а при ситуация с по-различна избирателна активност имаше теоретичен шанс и двете формации да се озоват в парламента. По-важното обаче е, че въпреки предварителните резерви спрямо него вотът за Васил Божков най-вероятно до голяма степен ще се окаже автентичен, а не купен.

"Според нас става дума за протестен вот на млади хора. Около 46% от гласоподавателите за БНО са между 18 и 30 години, със средно образование, като на миналите избори не са имали право на глас, не са гласували или са дали подкрепата си за ГЕРБ", коментира за "Капитал" Първан Симеонов от "Галъп интернешънъл Болкан" - единствената социологическа агенция, която отчете в екзит половете си неочаквано високия резултат на Божков.

Подкрепата за формацията на хазартния бос като количество гласове е концентрирана в София и секциите в чужбина, следвани от регионите Варна, Бургас и Пазарджик, където се намира родният град на бизнесмена - Велинград. На практика, ако Божков беше избиран само от хората зад граница, в западните квартали на столицата или в Пазарджишка област, процентът му със сигурност щеше да е достатъчен, за да влезе в Народното събрание. По неофициална информация силна мобилизация в подкрепа на хазартния бос е имало и в средите на футболните агитки.

Всъщност, въпреки че наричат формацията "по-скоро столичен феномен", именно високите резултати от екзит половете на БНО във Велинград са били първата индикация за "Галъп", че се случва нещо неочаквано и че Божков може да получи повече от традиционния купен или корпоративен вот. Преглед на резултатите от много велинградски секции също сочи, че земляците на бизнесмена масово са гласували за него и на микрониво той често се оказва първа политическа сила.

Впоследствие подкрепа за бизнесмена постепенно започва да се появява и в екзит половете и на други места в страната, допълват от социологическата агенция. Официалните данни на ЦИК потвърждават, че подкрепата за Божков е сравнително равномерна в останалите региони на станата (между 1000 и 2000 гласа в регион), като се изключат общините, доминирани от ДПС, където процентът му спада.

"Расте поколение, което явно не разбираме. Отдолу идват млади хора, които може би ни изглеждат малко наивни, може би дори гласуват от скука. Може би разсъждават, че някой като Борисов може да бъде бит само от себеподобен", разсъждава Първан Симеонов. Според него представителите на това ново поколение са взели решението кого да подкрепят буквално в последните 2-3 дни преди вота и по принцип са нелоялни гласоподаватели.

Но обстоятелството, че партията на Божков се е приближила толкова до влизането в парламента, би могло още повече да мотивира подкрепящите го при евентуални бързи, скорошни нови избори. Същият феномен би могъл да увеличи също още и електоралната маса на партията на Слави Трифонов, в случай че настоящото Народно събрание не успее да излъчи правителство и е принуден да се саморазпусне в следващите 1-2 месеца. Още повече, че ако се наложи вотът да се повтори, той ще се организира не от настоящото правителство, а от служебно, назначено от президента Радев.

Високите резултати на БНО от емигрантския вот също сочат, че в неделя Васил Божков е взел немалка част от наказателния вот срещу сегашните управляващи. "Българите в чужбина гласуват по принцип за протестни формации. Когато става дума за гастарбайтери, много чести се гласува кисело, протестно и популистки. Ако годината беше 2009-а, Борисов вероятно би имал размазващ резултат в чужбина, но сега е от другата страна", коментира Първан Симеонов.

По официални данни на ЦИК задграничната подкрепа за Божков идва доминиращо от Европа и е концентрирана в три държави - Великобритания, Германия и Испания, където са съсредоточени големите български работнически диаспори. Там той получава сумарно близо 6000 гласа, което е около 22 пъти повече от вота за хазартния бос в САЩ и Канада.

Най-вероятно някаква подкрепа за Божков е дошла и по линия на купения вот, но това е трудно да се потвърди или отхвърли преди детайлен преглед на всички избирателни секции, за които се знае, че принципно са обект на комерсиален интерес. Косвените индикации обаче са, че мобилизация по линия на платеното гласуване е имало при почти всички партии на статуквото, които разчитат на него, което най-вероятно е довело до неговото сравнително равномерно разпиляване и взаимно неутрализиране. Първите индикации в тази посока са, че най-големи успехи в т.нар. ромски секции жънат ГЕРБ и ДПС.

За сметка на това бизнесменът изгнаник най-вероятно е получил подкрепа от страна на служителите от неговите притиснати в ъгъла хазартни фирми като "Национална лотария" и "Лотария България", от техните семейства и близки роднини, както и от потърпевши от запорирането на негови активи. Пример за това например са над 250 граждани, закупили на зелено жилища в строящия се жилищен комплекс "Нове хоумс" в столичния район "Красно село". В началото на март потърпевшите излязоха на протест срещу действията на КПКОНПИ, която от своя страна твърди, че никой от тях не е доказал с документи предварителните договори за покупко-продажба на недвижими имоти.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    anub1s avatar :-?
    Martin L
    • - 2
    • + 11

    Не знам защо има изненадани, аз лично очаквах 3-4% от неговата партия.

    Нередност?
  • 2
    guentchovelev avatar :-P
    guentchovelev
    • - 2
    • + 8

    3% - всичките тия нямат глава на раменете! Да искаш депутат престъпник, насилвал жени, пребивал иманяри, поръчвал убийства на конкуренция, развивал хазартен бизнес (законен, но неморален) - означава че си 100% процента маргинал! Той престъпник и ще се разправи с Борисов - и хич не се сещат, че утре и с теб може така!

    Нередност?
  • 3
    baj_ganyo avatar :-|
    Бай Ганьо
    • - 2
    • + 3

    До коментар [#2] от "guentchovelev":

    Или с него искат да борят по-големите престъпници.

    Нередност?
  • 4
    ble201046421 avatar :-|
    ble201046421
    • - 1
    • + 1

    Тези, които са гласували за Изверга, са до голяма степен същите като него-садисти с нарушена хромозомна система.
    До коментар [#2] от "guentchovelev":

    Нередност?
  • 5
    triglav avatar :-P
    Evgeni Georgiev
    • - 2

    За жалост в България само някой като Божков ( без съмнение отрицателен герой ) може да спре БСП, ГЕРБ ( СИК+ТИМ) и ДПС (СИК+ТИМ).

    Нередност?
Нов коментар