🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Надпревара за дигиталната любов на народа

Как се разви предизборната кампания на Слави Трифонов и Бойко Борисов в социалните мрежи

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Традиционно предизборните кампании се фокусират върху присъствие на кандидатите на телевизионния екран и в преки срещи с избиратели. Ограниченията в резултат от пандемията дадоха повод на лидерите на различни партии и водачите на листи да увеличат присъствието си в социалните мрежи. Така агитационните клипове и статуси намираха място в партийните профили във Facebook и Instagram. Срещите с хората пък се провеждаха под формата на facebook събития.

Двама от най-активните потребителите в социалните мрежи по време на предизборната кампания бяха лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и лидерът на "Има такъв народ" - Слави Трифонов. В инфографиката ще видите приликите и разликите в подхода и кампаниите им, погледнат през призмата на дигиталния маркетинг.

Публичният профил на Бойко Борисов е верифициран oт Facebook като автентичен. Според алгоритъма на социална мрежа персоналните профили имат по-широк обхват на достигане до феновете и последователите, спрямо този на Facebook страниците. Не могат обаче да спонсорират публикации в профила си. Честото публикуване, високата ангажираност и видео форматите помагат на лидера на ПП ГЕРБ да реализира завидни резултати, в които реакциите рядко спадат под 1000, а коментарите и споделянията по-често са трицифрени числа.

Facebook страницата е използвана за кампанийни цели и спонсорираните публикации се фокусират върху приоритетите на "Има такъв народ". Предпочитаният формат са видеата. Спонсорираните видеа от категории "Спорт", "Правосъдие", "Отбрана", "Транспорт" са достигнали най-много 25-34 годишни мъже. Публикациите от категория "Земеделие" са достигнали най-много мъже и жени на между 35- и 44-годишна възраст, следвани от дамите между 55 и 64 години. Постовете, свързани със социална политика са били ориентирани към дамите на възраст 35-44 години. Същата логика следва и пост кампанията при темата "Здравеопазване". Всяка публикация е била рекламирана във Facebook и в Instagram.

Това е най-активната Facebook страница, когато става въпрос за промотираното дигитално присъствие на ПП ГЕРБ по време на предизборната кампания. Фокусът на спонсорираните публикации пада върху представянето на отделните водачи на листи в различните избирателни райони. Част от кампанията им са Facebook събитията "Питай ги...те ще отговорят". Спонсорираните събития най-често са достигали мъже на възраст 25-34 години и жени между 55-64 години. Приблизително по 400 евро са били инвестирани в две рекламни агитационни клипа. Единият, свързан с общата политика на ПП ГЕРБ, е достигнал до най-много мъже на възраст 35-44 години, следвани от дамите между 55-64 години. Видеото "Нашата София" пък таргетира най-вече мъже на 25-34 години. Инвестирани са и 200 евро във видео на австрийския канцлер Себастиан Курц, който изразява подкрепата си за Борисов и ГЕРБ. То е достигнало до най-много дами на възраст 55-64 г., следвани от мъже и жени на възраст между 45 и 54 години.

В началото на март "Има такъв народ" започват да спонсорират видеа с различни сюжети, чиято развръзка е гласуването. Видеа, дискредитиращи опозиционните лидери, са насочени към младите, най-често мъже на възраст 18-24 и 25-34 години. От друга страна са видеата, призоваващи към гласуване, ориентирани към възрастните дами - 55-64 и 65+ годишни. Във втори етап от дигиталната кампания представят експертите, отговарящи за различните ресори. Таргетирането не е специфично като възраст и може да се предположи, че са заложили на ремаркетиращ подход. В тази част влизат видео форматите, в които ИТН отговарят на предварително зададените въпроси от потребители в социалната мрежа. В кампанията присъстват и популярни лица. Всяка публикация е била рекламирана както във Facebook, така и в Instagram.

*Данните и анализът на активността в социалните мрежи са предоставени от Мадлен Райкова, специалист "Маркетинг на съдържанието и криейтив" в дигитална агенция Xplora.

Данните са към 4 април.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mapto avatar :-|
    mapto

    Такова сравнение е страхотна идея, тепърва ще има да бъде наблюдавано онлайн пространството за инвестиции и кампании.

    Нередност?
  • 2
    storm avatar :-P
    Storm Of Change
    • - 1

    Никога не наемайте Сексплора за нищо. Това е изводът от тази статия :)

    Нередност?
Нов коментар