"И без петел ще съмне. Но имате ли по-опитен от мен?"

Петкратният победител в избори Бойко Борисов е готов да предложи всичко на всички, за да няма служебно правителство, назначено от президента

Преди 20 години Бойко Борисов изгря в политиката като екшън герой в ролята на главен секретар на МВР
Преди 20 години Бойко Борисов изгря в политиката като екшън герой в ролята на главен секретар на МВР
Преди 20 години Бойко Борисов изгря в политиката като екшън герой в ролята на главен секретар на МВР
Преди 20 години Бойко Борисов изгря в политиката като екшън герой в ролята на главен секретар на МВР
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Политическото дълголетие на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов буди възхищение сред поддръжниците му, завист сред противниците му и впечатлява чуждестранните му колеги. Точно преди 20 години той изгря като главен секретар на МВР с ореола на екшън герой - с борсалиното и черния шлифер, под който се подаваше пистолетът му. С таланта си на натуршчик бързо изгради кариера в политиката, превръщайки я в шоу, в което играеше себе си. Със същата непосредственост отиграваше безбройните скандали, съпроводили управленията му, превръщайки ги в политическа норма и всекидневие. В разчистената медийна среда успяваше да разказва провалите си като успехи. Хвали се и с катастрофиралото управление на епидемията от ковид, оприличавайки го на опъването и отпускането на ластик.

Въпреки петата му поред победа на тези избори обаче опъваният дълги години ластик на харизмата му не издържа и се скъса с болезнен откат. Самодейният шоумен в политиката Бойко Борисов беше препънат на собствения си терен от професионалния шоумен Слави Трифонов.

Заради патовата ситуация, която резултатите от изборите създадоха за формулата на бъдещата власт, мнозина анализатори видяха началото на края на ерата "Борисов". Но този край беше прогнозиран и друг път през последните десет години - при оставката на първото му правителство след протестите през януари 2013 г. например или очакването й в периода на най-масовите протести срещу третото му правителство миналата година.

Фотогалерия: Бойко Борисов през годините

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
Цялата галерия

При всяка от кризисните ситуации, които европейските му колеги не биха преживели на поста и ден - като снимките на нощното шкафче, натъпкано със златни кюлчета и банкноти от 500 евро - Борисов, обратно, прибавяше още един слой тефлоново покритие на политическата си броня. И затова сега въпросът е дали този път прогнозите за края на рекордно продължилото му присъствие във властта наистина ще се сбъднат.

Счупената харизма

Без да е много ясно какво точно ще дойде след ерата "Борисов", единодушно е мнението, че на 4 април българските граждани са показали, че са достигнали критичната точка на поносимост към управленията на ГЕРБ с тяхната все по-нагла корупция, използване на държавната машина за превземане на независими институции и смазване на опоненти, унищожаване на политическия плурализъм и на справедливостта чрез системно погазване на върховенството на правото.

Със сигурност лоша шега на управляващите за изборния резултат изигра и подценяването на протестната енергия от лятото. Не се оказа кой знае колко хитра тактиката на Борисов да отговори с обещание за "рестарт на държавата" на това, което протестът в продължение на месеци изваждаше наяве: зависимостта му от ДПС и интересите на Ахмед Доган и Делян Пеевски. За тях държавата работеше като корпорация, на която той е изпълнителният директор, а главните прокурори в мандатите му - началници на охраната. Изтеклият преди дни запис, в който бившият съратник на Борисов Стоян Мавродиев свидетелства, че под негово ръководство Комисията за финансов надзор е действала като бухалка, държавната банка за развитие - като куче-касичка за приятелски кръгове, а "Шиши" не позволявал на премиера да подава оставка, само потвърждава това, което много хора вече знаеха. Другите евентуално ще го научат след падането на медийната крепост, зад чийто стени властта се укрива.

След три мандата подкрепата за управляващите се трансформира в анти-ГЕРБ фронт.

Ако през тази година Борисов не оцелее като премиер, същото ще се случи и с ГЕРБ - въпреки мащабната каста, по подобие на социалистическата номенклатура, в която тази партия се опита да превърне цялата публична сфера с над 680 хил. души. Назначенията с партийна протекция обхванаха всички нива в нея, редом с ритмичния ръст на заплатите. В последната година под претекста на пандемията и като част от предизборната кампания немалка част от администрацията беше стимулирана и с до 30 процента отгоре. Без да броим удвоените по програма доходи на преподавателското съсловие.

С държавната политика на разделение на "наши" и останалите, чиито перспективи се запушваха, ГЕРБ загуби половината от широката електорална база, с която дойде през 2009 г. И оставаше във властта с все по-малко обществено доверие, разчитайки все повече на изборни трикове, мобилизация на махалите и контролиран от хранената с обществени поръчки клиентела вот. Затова не е чудно, че след трите мандата избирателите й се стопиха наполовина (виж графиката). Освен растящия им дял в селата и малките градове тази година партията на Борисов за пръв път от създаването си претърпя загуба в столицата, и то с много.

Отлетите 100 хил. гласа от предишните избори към партията на Слави Трифонов са показателни за далата накъсо харизма на Бойко Борисов. Същото се отнася и за българите в чужбина, които толкова масово са гласували за последно през 2009 г. преимуществено за ГЕРБ, а сега масово против управляващите.

Сам с джипката

Досегашните съюзници на премиера също дават знак, че ще напускат кораба. Пеевски изчезна трайно от всички сцени, опитвайки се да замете следите от партньорството си с властта с прехвърляне на активи и медии. ДПС си присвои мантрата на Борисов за "рестарт на държавността", а той самият, криейки се от опасността да отговаря на "живи" въпроси, в изборната нощ призова напосоки от фейсбук за "съединение".

Ако през тази година Борисов не оцелее като премиер, същото ще се случи и с ГЕРБ.

Промененото разпределение на силите и разнородният състав в новото Народно събрание направиха почти невъзможна вероятността да бъде сглобено ясно и стабилно мнозинство, което да излъчи правителство. Така насрочването на нови избори - още преди лятото, е най-често срещаният в коментарите вариант за "най-чист" изход от ситуацията. Предвид, че този сценарий минава и през служебен кабинет на президента Радев, Борисов се оказа пред избор само от унизителни ходове - дали сам да се откаже от победата си, като върне мандата за четвъртото си правителство, дали да опита отново с ясния риск от провал заради очакваното му бламиране в парламента, или да се помоли за още малко власт с цената на всичко.

Битката на собствените му чувства, които тези перспективи извикват, пролича в реакциите му в изборната вечер и дните след нея. Късно вечерта миналата неделя с видео във фейсбук - сам, под валящия сняг в двора на резиденцията в Бояна и пред джипа, с който обикаляше страната, за да демонстрира успехите си, Борисов обяви първата си версия на какво ще заложи. В изявлението той се опита да съживи образа си на безалтернативен и да уязви опонентите си: "Ние пометохме всички. Ако имаш 5% или 9% и да говориш от името на народа, е смешно. Нямате хора, нямате експерти, трябва да се учите." После да ги заплаши: "При този изборен резултат можем да имаме симпатизанти на ГЕРБ, които да ви преследват като чакали където и да сте." Преди да заговори и като продавач на сергия: "Да, и без петел ще съмне. Но имате ли по-опитен от мен? Аз ви предлагам мир, да сложим експертите и до декември - с максимални сили, за да излезем от пандемията и да вървим нагоре. Това е моето предложение към всички. Помислете кое е стабилно и кое не! Нали съединението прави силата?"

В сряда в друг монолог, от Министерския съвет, премиерът обяви ново решение - за самостоятелен кабинет на ГЕРБ, защото "сме длъжни пред нашите избиратели да предложим вариант за управление". Той не изключи да бъде бламиран в парламента: "От заявките, които чувам, надали ще стане." И веднага призова опонентите си да поемат отговорност и да съставят правителство, за да не хвърлят страната в хаос, както Борисов вижда предсрочния вот и служебния кабинет. За да не се оправдават, че не им достигат гласове, дори им предложи: "Ако толкова им е нужно за нещо, готов съм да им дам 10 дежурни депутати, които да ги подкрепят." В същия "тарикатски" стил той заяви и през 2013 г., че "дава" 20 депутати на БСП и ДПС за кворум, за да съставят правителство. Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов лаконично му отговори, че просто ще спази конституцията.

Третата оферта, която управляващите огласиха, е да предложат правителство с премиер, различен от Бойко Борисов. Римейкът на същите варианти, лансирани по време на най-масовите протести срещу правителството миналото лято, показва, че оставането във властта под каквато и да е форма и недопускане на предсрочни избори в този момент е с екзистенциален залог - и за ГЕРБ, но най-вече за лидера й. Проблемът за тях съвсем не е, че ще се явят на още едни избори, а че преди това ще дойде правителство, назначено от президента Румен Радев. При отдавна свалените карти на политическата битка помежду им никой не може да даде гаранции какво ще се случи, ако Борисов прекрачи навън прага на властта.

Обречена битка

За възможността отново да управлява премиерът разчита на обстоятелството, че в новия парламент мнозинство може да се сформира само около две партии - ГЕРБ, която е с най-голям резултат от вота, и оказалата се втора "Има такъв народ" на Трифонов. И пред двете формации задачата за властта е изключително трудна, но битката на Борисов поне след тези избори изглежда по-скоро обречена.

От монолога му в неделната вечер се разбра, че е готов да предложи всичко на всички, стига да намери съюзници, с които да предотврати предсрочни избори, организирани от назначено от държавния глава правителство. Не случайно срокът, с който лансира призива си за максимално широко и "експертно" управление, е до декември, когато ще са минали и президентските. И докогато ще е в сила надеждата да не се сбъдне видимо най-големият му политически кошмар - Румен Радев да бъде преизбран.

Без нито една партия патерица в парламента, Борисов е на път да се окаже сам срещу истински анти-ГЕРБ фронт. Остава, разбира се, възможността да приложи любимата си тактика "разделяй и владей", с която да привлече части от други партии и коалиции в лагера си, както се случи със СДС и групата на бившия Реформаторски блок. Спрямо новите в парламента обаче ще му е необходимо време, с каквото при сценарий със скорошни нови избори няма да разполага, а и недостигът от депутатски гласове, който трябва да покрие, е твърде голям. И би излязъл твърде скъпо, ако е вярно, че каквото не се купува с пари, се купува с много пари.

На каквото и да се надява Борисов, за да остане на власт след тези избори, поне засега не изглежда правдоподобно. Не му помага и това, че другите също може да не са в състояние да я сформират - така или иначе предсрочните избори след назначено от президента правителство носят същите рискове, заради избягването на които по време на протестите лидерът на ГЕРБ беше заложил всичко.

Освен това новодошлата опозиция вече подготвя и пакет от ревизии - от Изборния кодекс до "черните каси" на властта, както бяха наречени създадените от ГЕРБ мастодонти за усвояване на милиарди от бюджета без обществени поръчки по модела на държавната "Автомагистрали". Промяната ще се усети бързо и от изказванията, които ще се чуват от трибуната в пленарната зала.

Майстор или калфа

Като теглим чертата, положението на Борисов е нито да остане на власт, нито да я напусне. Неизвестно все още време страхът ще продължи да е негов спътник по много причини. Основната е, че на свой ред може да се окаже жертва на нечие оцеляване, както той превръщаше през годините в жертви на собственото си оцеляване хора от обкръжението си.

Чуждите медии също често описват лидера на ГЕРБ като "майстор на политическото оцеляване". Но им се губи моментът, че истинските "майстори" са други, а той е най-талантливият им калфа до този момент. Важна част от въпроса какво ще се случи с политическото му бъдеще ще се решава от тях. Те именно решиха и политическата съдба на смятания доскоро за ключов стълб на статуквото Делян Пеевски. "Ахмед Доган пръв осъзна, че ако има медийна империя и контрол върху съдебната власт, може да управлява и затова най-дълго управлява България", каза самият Борисов през 2014 г., когато за кратко беше в опозиция и малко преди да се върне на работа в задругата на майсторите.

Дали и как медийната им империя може да бъде демонтирана е по-малкият проблем. Но ако контролът им върху съдебната власт не бъде отнет, нищо кой знае колко съществено няма да се промени, дори и без Борисов на власт. Накъде ще тръгнат нещата след поредните, десети от началото на прехода избори ще се види бързо в новия парламент. Но дали ще има изцяло нова политическа конюнктура ще проличи най-вече от ролята, която ще изиграе или няма да успее да изиграе за оформянето й сегашният главен прокурор.

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ask16174436701044842 avatar :-|
    Тор
    • - 3
    • + 7

    Браво, дори и Нинова не може да напише по хубава статия за Борисов.

    Нередност?
  • 2
    onj1484384982514757 avatar :-|
    Iordan Kolev
    • + 12

    Мутри вън!

    Нередност?
  • 3
    simonjobber avatar :-|
    Stoyan Stoyanov
    • + 10

    Хубав анализ.

    Нередност?
  • 4
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 8

    Правосъдната система!!!

    Нередност?
  • 5
    aussie avatar :-|
    aussie
    • + 4

    Дано най-накрая вечерните новини спрат да му показват безсмислените бръщолевения докато се вози из страната.

    Нередност?
  • 6
    petkata1 avatar :-|
    petkata1
    • + 5

    Най-умният човек и политик в РБ през последните 30 г. е Ахмед Доган. Водената от него в сянка партия ДПС, непрекъснато е във властта. Реално той и партията му, са статуквото. Той винаги е дърпал конците на политическите и икономическите събития в страната. В този ред на фактите, борбата срещу така нареченото статукво е стратегически грешно насочена. Партията ГЕРБ и лидерът ѝ са резултатът от болестта. Появяването на Слави, на Хр. Иванов и Мая са новите сомптоми на старата болест. Премахването на статуквото трябва да започне с изхвърляне на АД и ДПС от икономическата и политическата власт (обръчите от фирми, харизания плаж, безоснователната охрана от НСО, подарени пари за ненужен студен резерв и ...). Нищо не е променено след тези избори.

    Нередност?
  • 7
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • + 3

    Един стопанин си купил нов, млад петел, който да му обслужва кокошките. Занесъл го у дома и го хвърлил на двора при другите кокошки. Към младия петел се приближил старият петел. - Здрасти, младеж. Виж какво, разбирам че стопанина те е купил, защото има нужда от нов и млад петел. Знам също, че аз съм си изпял песента. Но айде ако искаш, да се разберем така. Да ми оставиш няколко кокошки и за мен. - А-а-а тая няма да стане, дядка. Всички кокошки са за мен. - Добре. Виж. Няма да се бием сега, но ако искаш, хайде да се обзаложим. Който спечели баса, печели всички кокошки. - Окей - казал младия петел. - Какво точно предлагаш? - Предлагам да тичаме оттук до оградата. Който стигне пръв е победител. И освен това, тъй като съм много по-дърт от тебе, за да бъде честно, ще ми дадеш 1 метър преднина. Младият петел си помислил: „Тоя дъртак и с един метър преднина пак ще го бия.” - Добре съгласен съм - казал младият петел. - Давай тогава. Три, че-е-е-ти-ри. И двата петела побягнали към оградата. Старият петел тичал отпред, младият след него. В това време стопанинът погледнал през прозореца и какво да види? Сторило му се че младия петел гони стария. Човекът извадил пушката. Буум! И застрелял младия петел. След това казал: - Пфу! Дявол да го вземе! Шести петел купувам и той пак се оказа педераст ...

    Нередност?
  • 8
    angelpenev avatar :-(
    angelpenev
    • - 3

    Ех Капитал...а бяхте професионална медиа, предлагаща задълбочени и неутрални анализи. Изпаднали сте на нивото на в.’24 часа’.
    Притеснително е плачевното качество на българската журналистика.

    Нередност?
  • 9
    tsj1611879803703137 avatar :-|
    sajal Maheshwari

    НЕ КУПУВАМ БИТКОЙН, ЗАПОЛЗВАМ го ЕЖЕДНЕВНО ОТ ИНВЕСТИЦИИТЕ С НАДЕЖДЕН ПЛАТФОРМ.
    ✅ БЕЗ РЕГИСТРАЦИОННА ТАКСА
    Мгновенно оттегляне
    ✅ 5% ДО 10% РЕФЕРАЛЕН БОНУС, ПРИ ИНТЕРЕС.
    ПЕЧЕЛЯМ ПОВЕЧЕ ОТ 400 $ С ТАЗИ ПЛАТФОРМА И Е 100% БЕЗОПАСНО И ГАРАНТИРАНО. СЕ СВИДЕТЕ НАДЕЖДНОСТТА НА ПЛАТФОРМАТА, КОГАТО СЕ РЕГИСТРИРАТЕ И ПЕЧЕЛИТЕ.
    СВЪРЖЕТЕ СЕ МЕН АКО ИСКАТЕ ДА ЗАПЕЧАТЕ ПАРИ С БИТКОЙН ЧРЕЗ WHATSAPP +44 7451 272215 ИЛИ ИМЕЙЛ; [email protected] И ЩЕ СПОДЕЛЯ САЙТА С ВАС
    Започнете да печелите.

    Нередност?
Нов коментар