Възмездието на Слави

Шоуменът влезе в политиката, за да отмъсти за референдума, но сега очакванията за сериозна промяна в държавата се фокусират върху него

Слави Трифонов и екипът му винаги през годините са били с единия крак в политиката. Понякога дори с двата
Слави Трифонов и екипът му винаги през годините са били с единия крак в политиката. Понякога дори с двата
Слави Трифонов и екипът му винаги през годините са били с единия крак в политиката. Понякога дори с двата    ©  Георги Кожухаров
Слави Трифонов и екипът му винаги през годините са били с единия крак в политиката. Понякога дори с двата    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Шоуменът винаги е бил с единия крак в политиката.
  • Слави участва в изборите, за да отмъсти на политиците заради това, че пренебрегнаха инициирания от него референдум.
  • Решенията в партията му са концентрирани в тесния кръг на сценаристите и главния секретар

В началото на 1998 г. срещу кооперация на централен столичен булевард група от външното наблюдение на Национална служба "Сигурност", тогавашното контраразузнаване, зъзне в студа. В един момент от входа на кооперацията излиза красиво момиче, което носи на хората от "тайните" служби сандвичи и чай. Праща ги Слави Трифонов, чийто офис те наблюдават. Тогава той води предаването "Хъшове", което има едно-единствено излъчване по БНТ. В разгара на газовата война между правителството на Иван Костов и руската държава предаването е спонсорирано от "Овергаз", в което по това време акционер е "Газпром". Скечовете с Иван Костов и други политици от правителството тогава изглеждат на властта като че крепостта се атакува отвътре. На контраразузнаването е наредено да види дали "Хъшове" е инструмент за руско влияние и започва поне шестмесечна разработка.

Слави, разбира се, не е и никога не е бил руски агент. Случката обаче е само една от многото, която показва, че той и екипът около него винаги са били с единия крак в политиката. Понякога дори и с двата.

Две години преди това сценаристите на тогавашното предаване "Ку-Ку" и техни приятели учредяват партията "Движение Гергьовден". Тогава шоумените яростно критикуваха управляващата БСП и премиера Жан Виденов. Те бяха и една от основните движещи сили на протестите срещу тогавашното управление и последвалото падане от власт на социалистите. Социолозите предричаха на движението, че могат да получат поне 11% от гласовете. Решението обаче беше в бурната 1997 "Гергьовден" да не участва в изборите.

Правят го четири години по-късно, когато Слави вече води своето шоу по bTV. Лидер на движението е неговият съдружник Любен Дилов-син, с когото двамата се разделят публично в ефир - единият избира да е политик, а другият остава да е шоумен.

Фотогалерия: Слави Трифонов през годините

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
Цялата галерия

Тогава обаче българите избират друг спасител. На изборите се явява Симеон Сакскобургготски и печели почти половината от гласовете, а "Гергьовден" не влиза в парламента. Въпреки това царят решава да ги вкара във властта и им дава митниците. За техен шеф бива назначен настоящият екологичен министър Емил Димитров. Прякорът "Ревизоро" е измислен от сценаристите на предаването, където той е чест гост и говори за митническите измами. После следва участие и в местната власт в София, където "Гергьовден" се замесва в злоупотреби с имоти и постепенно отмира.

Въпреки че Слави се дистанцира от "Гергьовден", той продължи да подкрепя чрез шоуто си различни политици. На президентските избори през 2011 г. Трифонов призова да се гласува за Меглена Кунева, която тогава беше кандидат за държавен глава. Преди това пък на парламентарните избори през 2009 г. застана зад независимата кандидатура за депутат от Варна на Валерия Петрова, но подкрепата се оказа недостатъчна да я изпрати в Народното събрание.

Сложните отношения между Трифонов и Борисов

Харизматични и известни, Бойко Борисов и Слави Трифонов съвсем естествено се засичат по калния терен между политиката и медиите. Както често се получава при сблъсъка на две подобни публични фигури с голямо его, те не стават приятели или партньори. Напротив.

Трифонов беше в приятелски отношения с Борисов от времето, когато той беше главен секретар на МВР, но пътищата им драматично се разделиха, след като Борисов стана столичен кмет. Слави започна да бъде силно критичен към него в шоуто си. Борисов от своя страна отговори, че причина за това е, че е отказал да му издаде разрешително за строеж в София. "Всеки ден в националния ефир на вашата телевизия заради това, че не разреших на г-н Трифонов в градинката пред Японския хотел (сега "Маринела") да направи строеж, а си остана градинка, всяка вечер от вашия ефир той да употребява такива клевети, лъжи и обиди...", каза Борисов пред bTV.

Преди това сегашният премиер обвини Слави и че е поискал 50% от ГЕРБ. Трифонов нарече Борисов "лъжец", закани се да го съди и посвети цяло предаване на шоуто си на премиера. Обрисува го като човек, който "не държи на думата си" и "все някой друг му е виновен". Впоследствие беше постигнато хладно примирие и дори активисти на формацията намекват, че "Има такъв народ" не е участвала в местните избори през 2019 г. след неофициална договорка с Борисов, или поне с хората около него.

Хладното примирие с Борисов си пролича и от това, че той отиде в шоуто на Слави през 2018 г. От интервюто тогава стана ясно, че двамата се опитват много сериозно да скрият неприязънта си един към друг, но и тя явно е толкова голяма, че и двамата не успяха. Това обаче не остана единствената протегната от Борисов ръка.

На изборите сега приятелят на Трифонов Любен Дилов-син беше водач на листата на ГЕРБ в Бургас. В нощта на вота, когато стана ясен успехът на "Има такъв народ", първите коментари на изборните резултати от името на ГЕРБ направи именно той. Тогава това беше изтълкувано като опит от страна на Борисов да търси път към сътрудничество с Трифонов.

Изкушенията на Борисов

За лидера на ГЕРБ коалиция със Слави щеше да е идеалният вариант. Сега обаче видимо не може да се получи, както през последните десет години, когато Борисов имаше един явен партньор - Реформаторският блок или "патриотите", който държеше под контрол с удобната подкрепа на ДПС.

Затова и премиерът промени офертата. Още в нощта на вота той побърза да предложи обединение около експертен кабинет, а в сряда конкретизира и офертата си - ако "Има такъв народ" състави кабинет, той е готов да осигури 10 депутати от ГЕРБ, които да го подкрепят. "Ето ви решение, нали всички говорихте за Велико народно събрание, за мажоритарни избори. Свикваме ВНС, решаваме всички проблеми и започваме на чисто", каза Борисов. Мажоритарният вот беше посочен от премиера в контекста на ВНС (в него половината депутати се избират мажоритарно), но споменаването на това не беше никак случайно. ГЕРБ веднъж вече внесе промени в Изборния кодекс, които предвиждаха всичките 240 депутати да се избират мажоритарно. Ходът тогава изглеждаше популистки, защото беше пределно ясно, че това предложение няма да бъде прието. То обаче изглеждаше и като реверанс към Слави Трифонов заради отхвърлянето от парламента на резултатите от референдума.

Всъщност именно борбата за това да се приложат подкрепените от хората идеи в предложения от Слави и екипа му референдум е официалното обяснение за създаването на партията около него.

Когато през есента на 2019 г. Слави Трифонов учреди партията си "Няма такава държава", а впоследствие заради отказ да бъде регистрирана в съда му се наложи да промени името й на "Има такъв народ", мнозина смятаха, че официалното влизане на шоумена в политиката е закъсняло, а пикът на обществена подкрепа за формацията му е драматично преминал.

Три години преди това "Шоуто на Слави", което тогава вървеше всяка вечер по bTV, стана инициатор на национален референдум за смяна на политическата система чрез антисистемните идеи за мажоритарен избор на депутати и намаляване на субсидиите за партиите на 1 лв. В референдума участваха внушителен брой хора - 3.5 млн. души, като 2.5 млн. от тях отговориха утвърдително на въпросите и само 12 хил. гласа не достигнаха допитването да стане задължително и да не минава през гласуване в парламента, където влизането му в сила беше бламирано.

"Като не искат да ни гледат отвън, ще ни гледат отвътре"

Слави Трифонов лично оглави протест срещу решението на депутатите, който обаче не получи широка обществена подкрепа и съвсем логично заглъхна. "Ще има възмездие", закани се Трифонов тогава и очакването беше, че следващата стъпка ще бъде създаването на собствена партия. Той обаче предпочете да продължи с телевизионното шоу. И обяви намерението си за създаване на партия в края на последното му предаване по bTV през юли 2019 г. "Аз и моите колеги бяхме инициатори на референдум, а политическата класа се подигра с нас. Още тогава казах, че политическата класа, като не иска да ни гледа отвън, ще ни гледа отвътре. Затова ще създадем политически проект, чрез който по законен начин всички решения на референдума ще бъдат превърнати в закон", обяви Трифонов. Тази причина за създаването на партията беше изтъкната и при нейното учредяване и преповторена като нещо, от което партията няма да отстъпи и в други публични изяви.

В капана на системата

Първото участие на "Има такъв народ" в парламентарните избори изстреля формацията до втора политическа сила в Народното събрание с подкрепа от малко под 565 000 гласа, но вместо да празнуват големия си успех, в партията се оказаха поставени пред тежка дилема. Влезли в политиката с нагласата да променят две от много големите й правила, сега върху хората около Слави може да се падне отговорността за цялото управление на държавата.

Шансовете на спечелилата вота формация ГЕРБ да състави правителство изглеждат нищожни и всички погледи са отправени към "Има такъв народ", която ще получи втория мандат. Депутатите на Трифонов обаче са 51 и за да сглобят мнозинство в парламента, което да излъчи кабинет на "Има такъв народ", им е необходима подкрепата на още три партии. Формацията на шоумена няма проблем с партньорството на "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!", но не иска коалиция с БСП.

Неофициално от партията казват, че в ръководството на "Има такъв народ" са притеснени. Пред тях се очертават два възможни политически хода, но е трудно да се прецени кой е по-малко губещ. Ако предложат кабинет, опасността е той да бъде подкрепен и от ГЕРБ, а няма никаква гаранция и че към хора на подкрепящите няма да се присламчи и ДПС. Ако това се случи, от "Има такъв народ" трудно ще обяснят обещанията си, че никога няма да влязат в партньорство с партиите от статуквото. Съвсем реална е и опасността част от депутатите на "Има такъв народ" да бъдат "напазарувани", а парламентарната група разцепена.

Вариантът с отиването на предсрочни парламентарни избори, който на този етап се очертава като все по-реален, пък крие други рискове. Никой не може да каже дали това ще донесе по-висок резултат на формацията. Няма и гаранция, че останалите формации от миналогодишните протести срещу управлението на Борисов също ще преповторят резултата си. Коалицията на Мая Манолова "Изправи се! Мутри вън!" например влезе на косъм в парламента.

Антисистемни идеи, но системна лидерска партия

Има и още една опасност, която е свързана директно с начина, по който функционира партията на Слави. Освен пълната затвореност към медиите, липсва и комуникация вътре в партията. Според активисти на формацията решенията се вземат от тесен кръг хора - Трифонов в качеството му на лидер и сценаристите, които са в ръководството на "Има такъв народ". А останалите по веригата са в пълно неведение. Още при подреждането на листите сред част от координаторите на партията по места имаше брожение заради спуснати от ръководството директиви, както и недоволство от подредбата на листите.

Неофициално от формацията твърдят, че две са ключовите фигури в "Има такъв народ" - зам.-председателят Тошко Йорданов и главният секретар Виктория Василева, която пряко отговаря за структурите на формацията и е била главното действащо лице при подреждането на кандидатдепутатските листи. Причината тя да е на този пост е, че единствена от хората около Слави има опит с партия. Василева е бивш депутат от 38-ото Народно събрание от СДС и бивш зам.-председател на младежката организация на синята партия. Като такава беше част от групата на тогавашния главен секретар на СДС Христо Бисеров, който беше изключен заради съмнения за корупция и после беше депутат от ДПС. Според източници от партията изпълнението на партийната ѝ длъжност не е съвсем безпроблемно. При съставянето на листите бяха допуснати гафове, които се налагаше да бъдат поправяни в движение. Имаше пренареждане в някои листи дори след като вече бяха регистрирани в районните избирателни комисии. Най-драстичният пример беше с листата в София-област, където на третата позиция се оказа синът на собственика на "Олинеза" Христо Кръстев - Никола. Компанията е един от големите рекламодатели в телевизия "7/8" и това предизвика вътрешнопартийно брожение, което стигна до Слави и сценаристите. Тогав от партията поискаха да го отстранят от листата, но съдът не разреши, защото тя вече беше регистрирана в РИК.

При евентуални нови избори трусовете в партията от този характер не е изключено да продължат. Освен това се очаква част от сценаристите, които водеха на парламентарните избори по две листи, да откажат да са депутати, за да могат да се занимават с телевизията, което пък може да разочарова част от избирателите. От друга страна, още няколко месеца може да дадат време на хората в "Има такъв народ" да подредят малко по-добре организацията си, така че да са по-добре подготвени.

При всички положения обаче в следващите дни на Слави и екипа му предстоят важни решения. Заради неговото участие в изборите нито ГЕРБ, нито БСП могат да направят правителство. Слави е човекът, заради когото Бойко Борисов, поне в този парламент, няма да бъде избран пак за премиер. "Възмездието", заради което шоуменът казваше, че влиза в тази игра, изглежда, беше сервирано първо. Успехът в политиката обаче е въпрос и на друго - ясни цели и добър екип. Въпросът сега е дали Слави ще спре само до отмъщението на политиците, или ще иска и нещо повече.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • - 10
    • + 8

    Загубена работа! Нищо не могат да направят, това отдавна беше ясно - за умните хора, разбира се.

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 16

    Нека да подходим по-трезво.
    Разбира се, с уговорките, че това са просто възможности.
    Но, които едва ли ще се повторят, ако сега се пропилеят заради неначесано его или други вождистки комплекси.

    1. Трифонов и Со. определено са изненадани от мощта на вота, който събраха и отговорността, с която той ги натовари. Видимо техните намерения са били да са нещо като ново - по-ръбесто - ВМРО: достатъчно малко, за да не носи прекомерни отговорности, но и достатъчно голямо, да за не го прескачат;

    2. Ако приемем, че в депутатския списък на ИТН е квинтесенцията на експертния им потенциал, много е слаб. Прочутите 10 точки, които заместват партийна програма и пр. документи говорят за същото на организационно равнище. Скандалите по областните им ръководства в навечерието на изборите са пример за насипния характер на "елита" им;

    3. Ако ИТН наистина се опита да замени решаването на актуалните политически проблеми - изменение на Изборния кодекс, изкореняване на Гербавите метастази от ръководството на държавните структури, смяната на гл. прокурор и ВСС и пр. с претопляне на вчерашната манджа от прочутия му референдум, всичко отива на кино;

    4. Хазартният момент: сега взехме в пъти повече гласове от очакваното, следователно на всеки по-следващи избори прогресията ще става все по-стръмна нагоре, е несериозна. Това е емоционално гласуване и повече от сигурно е, че 7/8 ;-) от далите гласа си за ИТН не познават партийните им документи - кои са и за какво се борят, - а просто са си създали носталгични впечатления за далечната родина от едно ТВ шоу;

    5. На тези избори това сработи. Затова сценаристите сега мълчат като риби, за да не прекъснат с рязко изказване дрямката на подкрепилите ги и да ги накарат да разтрият очи и да видят реалността, че колкото и да е политизирано, едно ТВ шоу в края на краищата си е просто шоу;

    6. Единственото разумно действие е ИТН да се възприема само като мандатоносител, който да обедини в тематично мнозинство онези политически сили в НС (или техни отделни представители), които са за демонтажа на Догано-Борисовия модел за подчиняване на държавата.

    Ако Станислав и другарите му успеят да надмогнат телевизионерството и направят това смело политическо действие, те могат да останат в историята като спасителите на България.

    Колкото и надуто да звучи тази констатация.

    Нередност?
  • 3
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • - 5
    • + 9

    Много българи решиха да сменят Тиквата с Пъпеш.

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 7

    С опити за остроумие - в пенсионерското кафене.

    Но това показва, че пребиваваме във видима липса на усет какво се случва. И губим памет какво се е случвало.
    След тези избори има няколко емблематично повтарящи се събития, които вече са се случвали в сходна ситуация:
    1. Борисов отново предлага депутати на лизинг;
    2. Патерицата на Герб - НФ, по подобие на патерицата на Герб в предишния парламент - РБ, се разпадна и в резултат също остана извън НС;
    3. Партията на Трифонов се създаде от нищото (по подобие на царското НДСВ), за да оформи нов силен притегателен център - алтернатива за "изпуснатите" от властващата партия гласове;
    4. БСП отново се раздира от вътрешни скандали тъкмо преди изборите.

    Защо се повтаря всичко това и кой има полза от него?

    Това са същностните въпроси, чиито отговори авторите на блока материали в Капитал не могат да дадат, явно.

    Полза има т.н. БГ дълбока държава, която направлява процесите. Еуфорията, че Борисов е победен и идва нова ера на любов и разбирателство е психологически клапан за изпускане на напрежението на населението. Нищо подобно не се случва.

    Герб задържа както централната, така и силовите, правоприлагащите, местните власти. Целият държавен ресурс е съсредоточен в кукловодите зад управлението на Герб.

    Затова е естествен въпросът: ще има ли правителство не на Герб в тоя парламент?
    Интерес от хилаво временно правителство на Станислав имат всички в това НС, защото:
    1. На Герб им трябва време, за да се съфирясат и да организират следващата си патерица за след следващите избори;
    2. На т.н. нови партии им трябва време за бурна политическа активност по телевизора, за да поддържат електоралния интерес. Изгорят ли като димки за два месеца в това НС, видимо ще отпаднат за следващото;
    3. Време е нужно и на БСП, за да довърши битката между станишевистите и корнелиевистите в центъра. И веднага след това да се потегнат местните структури и периферията, която сега гледа към Позитано с недоумение и защото не знаят какво става, на 4-ти си останоха вкъщи;
    4. Време е нужно и на ДПС, за да анализира провала на гласуването в Турция и да изясни стратегията си за общуването с другите в многопартиен парламент.

    Затова повече от сигурно е, че лелеяното от Герб, ДПС и ДБ експертно/на нац.спасение/програмно, а всъщност кукленско правителство тип Беров 2.0, ще се случи с мандата на ИТН.
    То ще е на системи от всички останали партии, докато им осигури така нужното им време. След това животоподдържащите му апарати ще бъдат изключени.

    Втората цел на такова правителство е да се избегне служебно правителство на Радев. Видимо това плаши до смърт дълбоката ни държава.
    Но по-чудното ми е защо никой в Капитал не си задава въпроса: защо Радев е такава опасност за задкулисието?

    Така че щом всички политически партии в НС имат интерес от сламеното правителство на ИТН, най-вероятно то ще се случи.

    Народонаселението от него полза няма да има.
    Както и досега с неговите интереси никой не се занимава.

    Нередност?
  • 5
    sfasaf avatar :-?
    sfasaf

    До коментар [#2] от "D-r D":

    А през какво минава пътя към "спасители на България"? През подкрепата и съдействието на БСП.

    Ето я кратката причина Слави от "чалгар" и "шоумен" да стане просто и уважително Станислав.

    Нещо като следизборното обръщение на Бойко, ама в БСП-арски вариант.

    Нередност?
  • 6
    tolex avatar :-|
    tolex
    • + 1

    Станиславчо е като сърдито селско хлапе получило неочакван подарък. Да речем количка с дистанционно - дългогодишната мечта на всяко селско момченце.
    Сега хем я е стиснал здраво и не смее да я изтърве, хем продължава да се цупи и не говори щото не знае дори какво да каже или попита, хем не знае как да сложи батериите в този подарък за да го ползва.
    В крайна сметка "количката" ще остане без да я ползва. А когато може, вече няма той да може. Така евентуално ще разбере приказката "сърдитко Петко - празна му торбата".
    Надявам се електоратът му да проумее за кого гласува също.

    Нередност?
  • 7
    ivantankov avatar :-|
    Иван Иванов
    • + 1

    Смущава ме еуфорията да се представя резултатът от последните избори като нещо извънредно, като една "ИСТОРИЧЕСКА ПОБЕДА". В демократичните държави е нормално да се сменя властта. ГЕРБ се изхаби след трите си правителства, сега е редно да остане в опозиция и да се види дали техните опоненти не са по-добри.

    Нередност?
Нов коментар