Какво може да направи "Демократична България"?

Коментари на политолога Даниел Смилов и на философа Стефан Попов на въпроса какво следва от 27 мандата в парламента

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Демократична България" влиза в следващия парламент с 27 мандата, след като за партията гласуваха 9.45% от избирателите. Това е много повече отколкото бяха първоначалните прогнози за партията, но в същото време я поставя и в много сложна позиция. "Капитал" потърси коментар от политолога Даниел Смилов и философа Стефан Попов за това какво може да се направи с по-малко от 10% в парламента.

Текстът е част от темата на последния брой на "Капитал" за резултатите от вота и какво ще стане с властта след изборите.

Даниел Смилов: "Демократична България" има шанс да задава дневния ред на обществото

Това, което според мен е съществено за "Демократична България" (ДБ), е, че те все пак успяха да наложат своя дискурс като общ дискурс на опозицията срещу Борисов. Всички критики срещу главния прокурор, срещу тази скрита коалиция между Доган и Борисов - това започна да го артикулира дори БСП и затова мисля, че тук е силната страна на ДБ - да лансира важните политически послания, които могат да бъдат общи за всички партии, които са се обявили по един или друг начин срещу Борисов.

По този начин всъщност се задава дневният ред на обществото.

От особена важност в настоящия момент е ДБ да настоява и на второто общо искане на протеста, защото първото - оставката на Борисов, е практически постигнато. Но не трябва да се отстъпва и от второто искане - оставката на Гешев, в контекста и на политиката за реална съдебна реформа. ДБ има роля да отстоява и тази позиция.

По отношение на управленски капацитет - ДБ има претенция, че е партия на модернизацията, която може да наложи друг, по-ефективен начин на управление на страната, на публичните финанси. От нея се очакват предложения, политики, хора, които да провеждат тези политики.

Това е партия с по-голям опит и с по-голяма експертиза, затова ще могат да служат като вето и спирачка на някои идеи, които със сигурност ще се родят в настоящия парламент. Популизмът невинаги е нещо лошо, но в прекомерни дози може силно да вреди на всяко управление.

Това е партия, която има задължение към своя електорат да се опита да прокара неговите интереси, като участва в управлението по един или друг начин - не на всяка цена, разбира се. Но това е шанс, който сa получили и трябва да го използват разумно. Може би са прави да мислят, че едни нови избори са в тяхна полза, но това все пак е донякъде спорно разсъждение към момента, защото много трудно могат да се правят предвиждания в тази среда. От друга страна, държавата има да решава спешни задачи, като само първите от тях са мерките за преодоляване на ковид кризата, плановете за възстановителния фонд на ЕС, които са ключът към модернизацията на страната, и съдебната реформа, реформата на регулаторите и укрепването на правовата държава.

Стефан Попов: Сега сме във фаза на трансформация след 12 години ледников период

Този парламент е междинен, фаза на трансформация. Няма как след 12 години ледников период да се събудим с алтернативно представителство. Изборите произведоха едно голямо разбъркване - на статуси, планове, партии, сметки, диспозиции. От голямото разбъркване не следва стабилен парламент с нормален мандат. Мандатът ще е кратък, а може и да не се сбъдне изобщо. Оттук следват само два основни сценария. Единият е при близки нови избори загубилите да наваксат частично. Например националистите да се обединят, ГЕРБ да се посъвземе с някакви хватки, партията на Божков да влезе в печеливша коалиция и да мине 4-те процента. Това не трябва да се случва. Другият сценарий е поетото ускорение към промяна да се задържи. Това ще означава нова, по-голяма победа на ДБ, задържане на протестните партии, още по-решително падане на ГЕРБ и БСП. Това са изходните условия. Голямата неизвестна и в двата основни сценария е партията на Слави Трифонов, която засега е решаващ фактор.

В такава ситуация какви действия от страна на ДБ са перспективни и биха стабилизирали коалицията? При служебно правителство и нови избори в следващите месеци няма много варианти. ДБ следва същия път и прави опити за разширяване. На следващи скорошни избори ДБ ще получи повече депутати, защото хората видяха нещо много важно - че тя влиза в парламента със значителен процент, удържа коалицията в здрав стабилен вид. Това е най-силната част от тяхната кампания.

ДБ няма да подкрепи мандат на ГЕРБ и БСП. Остава "Има такъв народ" (ИТН). Много малко вероятно е ДБ да се съгласи на участие в подобен мандат, но все пак при някои условия това не е изключено и има смисъл, участието им ще се капитализира. Представям си кратък мандат от под една година, това първо. Второ, изгражда се аналог на служебното правителство, но излъчено от парламента с мандат на ИТН. То получава условна частична подкрепа от БСП, иначе не се получават числата. Трето, ДБ поставя няколко основни условия за "краткия парламент" и не непременно участва с министри. Четвърто, условията включват:

  • решителни мерки за справяне с пандемията, това във всички случаи стои на първо място, то не е партиен фактор
  • ревизия на последни решения на ГЕРБ, които имат голям финансов мащаб
  • ново изборно законодателство, но без преминаване към мажоритарна система (което е лайтмотив на Слави Трифонов)
  • законодателни решения за отмяна на Специализирания съд, КПКОНПИ, закона за конфискацията и други новости от последните десетина години
  • максималните възможни за кратък период реформи в съдебната власт, засягащи място и структура на прокуратурата (аз не бих се съобразявал с решението за Велико народно събрание, бих прокарал закон, все едно няма подобно решение)
  • други институционални решения на законодателно ниво, които съставят инфраструктурата на корупцията в България, за които могат да се договорят.

Всичко това е пакет, центриран около институции, върховенство на правото и нормално функциониране на основните институции на модерната държава. Това не е проект за развитие и благоденствие. Но е трансформационен проект, първа позитивна стъпка за доразграждане на ледниковия период ГЕРБ.

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • - 7
    • + 19

    Достатъчно е само Демократична България да прокара електронното гласуване - това би променило изцяло политическия пейзаж в държавата за много години напред.

    Нередност?
  • 3
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • - 1
    • + 8

    До коментар [#1] от "Любопитната Съседка":

    Не е достатъчно!

    Нередност?
  • 4
    guentchovelev avatar :-P
    guentchovelev
    • - 2
    • + 23

    "На следващи скорошни избори ДБ ще получи повече депутати, защото хората видяха нещо много важно - че тя влиза в парламента със значителен процент, удържа коалицията в здрав стабилен вид."

    НЕ САМО! На тези избори ДА БГ изпрати 12,000 наблюдатеи (и мен) който видяха отблизо изборния процес. Видяха купения вот и директните ФАЛШИФИКАЦИИ правени от комисията на ГЕРБ, направо пускаха хартиени бюлетини на неявили се граждани! Това на следващи избори ще е 10 пъти по-малко, защото пак ще сме на изборите наблюдател, а членовете ни на комисия ще са 2-но повече , и вече ще сме подготвени с наръчник и по 2 ма човека, да свидетелстват едно и също, както и физическите разправи които ги имаше да бъдат свидетествани и наказвани по закона. Тогава ГЕРБ ще падне резултата им с едно 20-40%. И това е - защото купения цигански вот пак ще мине, той няма как да се докаже като вземащия и даващия си мълчат. ФАЛШИФИКАЦИИТЕ ОБАЧЕ НЯМА да минат. Има си закон 3 години затвор за подобни деяния,на следващите избори ще бъда член на комисия и при подобни случай, ще стартирам прокуроска проверка.

    Нередност?
  • 5
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 12
    • + 6

    Крайно наложително е да настъпи поизтрезняването от изборното пиянство.
    ДБ събра този невероятен вот по няколко елементарни и много видими причини, които старателно се избягват в анализите на либералните гурута. Включително и горе.

    1. Хр. Иванов се съживи в политическото пространство с феноменално успешния в чисто психологическо отношение десант в сараите на Доган на Росенец през лятото. След президента той беше единственият БГ политик, който завря в очите ни истината, че държавата ни е открадната, посочи крадеца (защитаван и охраняван от същата тая държава) и показа как можем да си я отвоюваме.
    Невероятно силен ход!

    2. ДБ беше единствената партия, която бе оставена да партизира летните протести. Организаторите от Отровното не допускаха други анти Герб партийни формации да участват с агитки, знамена и речи от трибуната, но за ДБ си затваряха очите. Хр.Иванов се хващаше от ТВ камерите на всички прояви на БОЕЦ, Правосъдие за всички, Системата ни убива и т.н.;

    3. С анти Герб и "антикомунистическата" реторика ДБ се позиционираха за пред електората като единствения изразител на съпротивата срещу модела Доган-Борисов. Стана като кукувицата, която снесе в чуждо гнездо...

    4. Умишлено се премълчава, че ДБ всъщност е коалиция между 3 партии с много различна идеология. Не се е чуло вече цяла седмица след изборите какво мисли другият съпредседател и шеф на Зелените Владо Панов. Нито началника на ДСБ ген. Атанасов;

    5. Съвсем целенасочено се набутва под килима, че в това, което ни се прокламира като дясно обединение, всъщност няма нищо дясно.
    ДБ откровено проповядва и опитва да налага неолибералните доктрини така, както идват на талази оттатък океана от левичерите-троцкисти, овладели американската Демократическа партия. Това е чиста проба прокомунистически износ на революция, който се осъществява чрез партиите-сателити.

    Всеки политически субект е като прекрасна блондинка за фена - дълги крака и неземна осанка. Но и те имат лош дъх и винаги вървят в комплект с майка си...

    Не бива да се пропуска, че зад конюнктурното протестърство на ДБ се тулят неолиберални бъркочи като подкрепата за противоестествената Истанбулска, гейпарадите, навеждането пред БЮРМ и включването на БГ в антируската кампания.

    Вкарването на ДБ във властта ще ни осигури всичко това и топла връзка е посолството над Южния парк.

    Нередност?
  • 6
    vassilun avatar :-|
    vassilun
    • + 8

    До коментар [#2] от "ross.pero":

    "по време на ДСБ... на Костов, съсипаха държавата.."

    Викаш преди Костов, при Виденов държавата цъвтеше?!

    Нередност?
  • 7
    chernomorski avatar :-|
    Chernomorski
    • - 1

    Много разумни предложения от авторите на публикацията! Дано да са вслушат в този разумен глас новите депутати. Правителство трябва да има и може да го има. С мандата на втората политическа сила може да се направи кабинет на експерти, приемливи от всички политически сили в новия парламент. И за да има приемственост, добре би било да се предложи двама-трима от сегашните министри да останат - например, на образованието и на земеделието и горите. ДПС не държат да участват с министри, но е добре в програмата на правителството да влязат техни идеи, които съвпадат с тези на другите политически партии. И така би се стигнало до така нужното съгласие за успех на новото правителство. И тогава да започне чистенето в институциите и прилагането на политики, които да тласнат развитието на страната нагоре....

    Нередност?
  • 8
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • - 2

    До коментар [#2] от "ross.pero":

    Какви ресурси имат районните кметове на ДБ да се борят с проблемите в кварталите, че да ги изкарваш виновни? Лозенец не е сам. Цяла София си е клоака.

    Превърната е в клоака на първо място от българите, които си хвърляме боклуците само където няма кошчета. На второ място обаче стабилно седи лицето Фандъкова, която освен да "усвоява" не разреши нито един реален проблем на столицата!

    Нередност?
  • 9
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • + 1

    До коментар [#5] от "D-r D":

    Боли ме като си помисля колко още ще трябва да си омекотиш перото, ако БСП вземат да се набутат като патерица в евентуално анти-ГЕРБ правителство.

    Монументалният скок към признанието успехите на ДБ не е случаен, както обикновено. Първо олиза малко ВМРО, които за ужас не влязоха в парламента, а бяха проекто-партньор на БСП. После омекоти и жупела по Слави, защото БСП са в позиция да се моли за достъп до властта.

    БСП загуби най-ценното си, а именно ореола на втора парламентарна сила. Сега всичката аморфна маса от анти-ГЕРБ, аполитични избиратели ще отидат някъде другаде. Не помага и че БСП е статукво още от XX. век

    Нередност?
Нов коментар