Хасковският любимец 102

Какво говори за политиката в България националният рекорд по изборни преференции, постигнат от депутата от ГЕРБ Георги Станков

   ©  Фейсбук странцата на ГЕРБ-Хасково
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ако ГЕРБ си избираше лидера на базата на преференциалните гласове, подадени за кандидатите на партията за депутати, то това безспорно щеше да бъде хасковският депутат от последния парламент и ветеринарен лекар от Любимец Георги Станков. След вота той се оказа национален рекордьор по преференции сред активистите и симпатизантите на ГЕРБ, като остави далеч след себе си премиера Бойко Борисов. В Хасковския избирателен район, откъдето Станков се кандидатира отново за народен представител, той получи 13 828 преференциални гласа. Докато предпочитанията за Борисов в двете листи, на които той беше водач, София и Пловдив са съответно 7219 и 5424. Така Станков успя да задмине по преференции дори шоумена Слави Трифонов, който като водач на листата на "Има такъв народ" във Варна получи 13 614 лични гласа.

Огромният брой лични предпочитания на избирателите премести Станков от второто на първото място в листата, като по този начин той изпревари водача и областен координатор на ГЕРБ за хасковска област Делян Добрев. Принципно се смята, че поставеният начело на листата трудно може да бъде изместен от останалите, защото освен личните си преференции той получава и подадените гласове за партията, в които не е отбелязано предпочитание за даден кандидат от листата.

Как стана депутат в предишния парламент

Станков и досега беше депутат, но влизането му в Народното събрание стана след няколко рокади в листата на ГЕРБ от предишните парламентарни избори. Той влезе в парламента от петата позиция в листата, след като вторият - Станислав Дечев, напусна депутатската банка, за да стане областен управител на Хасково, а четвъртата - Гергана Кръстева, се отказа. Любопитно е, че тогава Станков също е получил приличен брой преференции на фона на подкрепата за останалите кандидати. Той беше вторият по предпочитание сред избирателите на ГЕРБ в региона след Делян Добрев - с 2532 преференциални гласа, но те не бяха недостатъчни, за да пренареди листата.

Преди да стане депутат, Станков оглавяваше областната дирекция по безопасност на храните в Хасково и според местните медии е бил назначен на поста с помощта на Делян Добрев. Преди това е бил главен ветеринарен лекар на общината в Любимец и директор на регионалната ветеринарномедицинска служба в Хасково. Общински председател е на ГЕРБ в Любимец.

Четиригодишният му престой в парламента обаче не е впечатляващ, защото Станков не беше от активните депутати. За сметка на това се прочу, когато преди три години в медиите бяха публикувани снимки от празненство за 55-ия му рожден ден - и на тортата с пищна златна глазура, декорирана отстрани със захарни пачки от банкноти от 500 евро, изобразена снимка на Станков от парламентарната трибуна в златна рамка, както и депутатската му карта. Най-отгоре впечатляващото сладкарско изделие беше оформено като парламентарния звънец. Депутатът тогава обясни пред сайта offnews.bg, че тортата била "подарък изненада от съпругата на негов приятел".

Откъде дойде подкрепата за Станков

Бегъл поглед върху секциите в Хасковския избирателен район показва, че основно преференциите за Станков са от Любимец, където живее, а също и от съседния град Свиленград, Симеоновград и Харманли. В Любимец например от общо подадените 2315 гласа за ГЕРБ в 12-те секции в града Станков е получил 1892 преференции. Като в една от секциите от гласувалите 233 човека за партията на Борисов преференции е получил само Станков - 212 гласа. В друга секция пък от гласувалите общо за партията 286 избиратели той има 273 преференции.

Станков е предпочетен сред кандидатите на ГЕРБ и в околните девет села на община Любимец. Там той получава 580 преференциални гласа от общо 761 гласували за ГЕРБ. Впечатляващ е и резултатът му в с. Малко градище. Там от 233-ма гласували за управляващата партия Станков е фаворит в предпочитанията на 224 избиратели.

В съседния град Свиленград, където секциите са значително повече от тези в Любимец - 30, той също е безспорният фаворит на избирателите на ГЕРБ: от общо 4 113 гласували за партията преференциите за него са 3001.

Подобна е и картината в Симеоновград и Харманли. В Симеоновград например, където има общо 1641 души гласували за ГЕРБ в 8-те секции в града,1243 са гласували преференциално за Станков. Като има секции, където например от 236 души, пуснали бюлетина за партията на Борисов, 222 са отбелязали предпочитанието си за него.

Когато държиш местната власт

Високият брой преференции в града, в който живее - Любимец, е донякъде обясним. Освен че като общински председател на ГЕРБ и депутат той има голяма политическа власт в града, Станков има влияние и чрез местната власт. Съпругата му Мария Станкова е трети мандат председател на общинския съвет в Любимец. Освен това тя има впечатляваща дългогодишна кариера в управлението на града. Общински съветник е от далечната 2003 г., като влиза в местния парламент с листата на Партията на българските жени, която беше мандатоносител на НДСВ при влизането на "царската" партия в парламента през 2001 г., а четири години по-късно вече е избрана за съветник с листата на НДСВ.

На местните избори през 2011 г. влиза отново в общинския съвет, но вече от ГЕРБ, и е избрана за негов председател. Първият й мандат ще се запомни със скандал, свързан със съмнения за заявени от семейство Станкови и техни роднини пред фонд "Земеделие" чужди пасища и ниви с цел да се вземе субсидия. Според местния сайт e-svilengrad.com става дума за общо 5000 дка земи от землищата на няколко села в общината, по които е започнала проверка на фонда след жалби от потърпевши собственици. "Общински съветници в Любимец са пресметнали грубо, че при средна субсидия от 30 лв. на декар фамилията ще прибере 150 000 лева", написа тогава изданието. Покрай проверката станало известно и още едно нарушение - че общинската администрация е обявила пасищата и мерите на търг в пакет вместо по селски землища, което станало причина дребните животновъди да откажат участие в процедурата. И това позволило на Станкови и роднините им да спечелят още земи чрез въпросните търгове.

Не по-малко скандален е и още един факт - една от дъщерите на Станков - Таня, е била председател на секционна избирателна комисия в Любимец, според сайта на РИК-Хасково. Резултатите от оглавяваната от нея секция са впечатляващи в полза на Станков. Там от гласувалите 286 за ГЕРБ, той има 273 преференциални гласа.

Големият брой преференции за един кандидат в секциите в Любимец обаче не е прецедент. На последните избори за Европейски парламент любимец на симпатизантите на ГЕРБ в Любимец се оказа евродепутатът Емил Радев, който е варненски адвокат и политик. От 2060 избиратели, подкрепили ГЕРБ на евровота, Радев получи 854 преференции. Обяснението на местни политици за високия личен резултат на евродепутата беше, че гласовете са осигурени от кмета Анастас Анастасов от ГЕРБ поради факта, че общината се явява единственият голям работодател в града и много жители са зависими от нея. Другото обяснение беше, че заслуга за победата на управляващата партия в града има и местният депутат Георги Станков, като с преференциите за Радев трябвало да докаже приноса си за добрия резултат на партията в общината.

С кметовете сега се обяснява и високият процент преференциални гласове за Станков и в другите общини. И Свиленград, и Симеоновград се управляват от кметове на ГЕРБ, а според местни активисти като депутат Станков отговаря за тези общини. По тези причини те не изключват кметовете на тези населени места да са помогнали за масовото предпочитание на кандидатурата му.

В ГЕРБ - Хасково, има и още едно обяснение и то е свързано с очакването преди изборите в листата на партията в региона да се разрази истинска битка между кандидатите чрез преференциите. И такава наистина се случи, защото преференциалният вот пренареди листата. Петият в нея - състезателят по джудо Сашо Савов, успя да се изкачи на третото място. А прокуристът на химическия завод "Неохим" и бивш кмет на Димитровград Стефан Димитров от шести чрез преференции стана четвърти. Той обаче не влиза в парламента, защото ГЕРБ в Хасково спечели три депутатски мандата. Твърде вероятно е по тази причина Станков да се е опитал максимално да мобилизира вот за себе си, за да се презастрахова срещу вероятността да изпадне от новия парламент.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    wda36649348 avatar :-|
    wda36649348
    • + 1

    Добра статия. Може да обърнете внимание и на никому неизвестната Славена Точева, която във Варна задмина по преференции здравният министър.

    Нередност?
  • 2
    kozmich avatar :-|
    Georgi Demirev
    • + 4

    Обществена тайна в Свиленград е, че глас с преференция за въпросния се купуваше за по 100 лв на тези избори. За жалост не малка сума за доста от жителите на града. Капитал, няма да съжалявате, ако изпратите разследващ журналист в района за следващите избори.

    Нередност?
  • 3
    bat_plamen avatar :-@
    bat_plamen

    Политическа свинщина!!!!!

    Нередност?
  • 4
    bat_plamen avatar :-|
    bat_plamen

    До коментар [#] от "":

    +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
    За тази няма какво да кажем!Достатъчно е да видим как изглежда , с кого дружи и най-вече за какво лежи нейният съпруг в затвор в Испания!!!!Тази даже "чупи" рекорда на онази в Италия , която я бяха избрали преди около 30 години за депутат/ Иолна Сталер мисля , че се казваш/

    Нередност?
  • 5
    sfasaf avatar :-?
    sfasaf
    • - 1
    • + 1

    Все се надявах, че е възможно да е бил личност с добра репутация и обществено доверие.

    То се оказа, че е местен дерибей... Да се чуди човек защо всички местни феодали не събират такива мощни преференции.

    Нередност?
  • 7
    nikolayd avatar :-|
    Цинцинат Ц.

    Също е добре да се спомене, че г-жа Станкова, освен председател на ОС в Любимец, е и директор на гимназията "Желязко Терпешев" от 15+ години...

    Нередност?
Нов коментар