Вечерни новини: ГЕРБ ще предложи кабинет, широка подкрепа за правителство на Слави Трифонов

И още: Населението на страната се стопява до малко над 6.9 млн.; ЕК предлага да няма ДДС за определени продукти в периоди на кризи

Разхлабването на мерките продължава и от днес отвориха изцяло заведенията за хранене и големите нехранителни магазини. Условието е да има осигурени 8 кв. метра на един посетител, а закритите части на ресторантите да са запълнени не повече от 50% от капацитета си. Присъствено е и обучението за всички ученици до 4 клас и на още няколко класове по-големи ученици.

Основните теми из новинарския поток обаче продължават да са свързани с изборите. От коментарите на различните политически сили засега става ясно, че евентуален кабинет, излъчен от "Има такъв народ" на Слави Трифонов, може да получи широка подкрепа - на БСП, "Демократична България" и дори на ДПС. От партията на самия Трифонов обаче продължават да не коментират темата.

От екоминистерството пък обявиха, че няма опасност от наводнения заради преливане на язовири вследствие на очакваното топене на снеговалежи. Предприети са мерки за контролирано изпускане, а на места постъпващият приток над максималния обем се използва за електропроизводство.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

ГЕРБ ще предложи свой кабинет и председател на парламента

В първата си пресконференция след изборите ГЕРБ, в отсъствието на Бойко Борисов, обяви, че ще предложи кабинет като най-голяма политическа сила. Той ще е комбинация между стари и нови лица с неясен премиер. Но без реален шанс да получи парламентарно мнозинство и да бъде избран.

Ето и останалите важни следизборни щрихи от днес:

  • Първото заседание на парламента вероятно ще е в четвъртък. Утре трябва да излязат имената на новите депутати в Държавен вестник и след това президентът Румен Радев да свика парламента.

  • В "Демократична България" са готови да подкрепят или участват в правителство с мандат на партията на Слави Трифонов, ако бъдат поканени и има ясна антикорупционна програма. Това се разбра от думите на съпредседателите на политическата сила Атанас Атанасов и Владислав Панев, но те не демонстрираха убеденост, че това ще стане.

  • Въпреки слабия изборен резултат над 200 общински и областни председатели са подкрепили решението на Корнелия Нинова да остане начело на партията. Това става ясно от съобщение на партийната централа след проведените срещи с лидерите на местните структури на БСП.

ЕК предлага освобождаване от ДДС на стоки и услуги при криза

Европейската комисия (ЕК) предложи да се освободят от ДДС стоки и услуги, които Брюксел и институциите на ЕС предоставят на страните в съюза и на гражданите по време на криза. Според комисията пандемията е показала, че ДДС, начисляван върху някои сделки, се превръща в разход при възлагането на обществени поръчки и оказва натиск върху ограничените бюджети. ЕК предлага данъкът да отпадне за услуги и стоки, свързани с реакция при кризи като природни бедствия и извънредни ситуации в областта на общественото здраве. Предлага се данъкът да не бъде начисляван за изследвания, лабораторно оборудване, лични предпазни средства, палатки, походни легла, дрехи и храна, оборудване за търсене и спасяване на хора, спасителни жилетки и надуваеми лодки, антибиотици, противоотрови, лечения при радиационно облъчване, таблетки йод, кръвни изделия, устройства за измерване на йонизиращото лъчение, създаването на стратегически запаси от стоки, лицензи в производството на лекарства. Предвижда се предложението да бъде оценено от Съвета на ЕС и Европейския парламент. Ако бъде прието, ще се прилага със задна дата от 1 януари 2021 г.

Египет иска обезщетение от 1 млрд. долара заради блокадата на Суецкия канал

Eгипeт зaдъpжa ĸoнтeйнepoвoзa Еvеr Gіvеn и настоява сoбcтвeницитe му дa плaтят ĸoмпeнcaция oт 1 млрд. дoлapa зaради нaнeceнитe щeти пpи блокирането на Cyeцĸия ĸaнaл от ĸopaбa. Ръководителят нa aдминиcтpaциятa нa Cyeцĸия ĸaнaл, Уcaмa Paбиa, пoяcни, чe мяpĸaтa зa зaдъpжaнeтo щe е в cилa, дoĸaтo нe бъдe плaтeнa глобата. Египет иска компенсацията за разходите за освобождаване на кораба, загубата на транзитни такси и други разходи, предизвикани от блокирането на канала за няколко дни. Властите не казват как са стигнали до сумата и колко е струвала операцията. Блокадата струва на египетската държава 95 млн. долара загубени транзитни такси, става ясно от оценка на анализаторската компания Refinitiv.

ЧИСЛО НА ДЕНЯ

35 000 души. С толкова е спаднало населението на България през миналата година, показват данните на НСИ, като така общата численост достига до малко над 6.9 хил. души. Резултатът е по-лош от очакванията на статистиката, публикувани през 2018 г., и се дължи на по-ниска раждаемост и рекордна смъртност.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Ски по бански в Сочи

Въпреки пандемията фестивалът Boogel Woogel в планинския курорт Красная поляна, близо до черноморския курорт Сочи, привлече много посетители. Събитието се провежда от 2016 г. и включва много събития и игри. Най-голямата атракция всяка година обаче са каращите ски и сноуборд по бански.

КОРОНА НОВИНИТЕ НАКРАТКО

Общо 462 са новорегистрираните случаи на COVID-19, регистрирани за последното денонощие в страната. Положителни са 12.6% от изследваните 3658 теста - традиционно по-нисък брой за понеделник, когато се публикуват данните за почивната неделя. С това броят на активните случаи към днешна дата достига 71 317, а в лечебни заведения са 10 382 души с коронавирусна инфекция, от които 797 в интензивни клиники. За изминалото денонощие излекувани са 459 души, а починалите са 67. Поставените дози ваксина са 1600.

Първата доставка от 14.4 хил. дози от ваксината на Janssen ще пристигнат в България на 16 април, а на 26 страната ще получи още 24 хил. дози, съобщи на брифинг днес здравният министър Костадин Ангелов. По думите му за момента не е известно на какъв принцип ще бъдат разпределени те, тъй като количеството им е символично. Препаратът на Janssen (фармацевтичното поделение на Johnson & Johnson) е първият и за момента единствен, одобрен в ЕС, който се поставя само в една доза.

Възможността за избор на ваксина ще стане факт от началото на май, обяви здравният министър. Това е поредно изместване на срока - първоначално властите твърдяха, че то ще стане през март, а впоследствие - през април. В момента наличните дози от ваксината на Pfizer/BioNTech се разпределят за имунизирането на хората от 1 до 3 фаза от националния ваксинационен план, но от следващия месец се очакват по-големи доставки - от днес до края на април всеки понеделник в страната ще пристигат по 64 хил. дози от препарата, а от началото на май - 1 млн. дози, посочи Ангелов. Той коментира още, че след сигналите от различни страни за проблеми с ваксината на AstraZeneca интересът към нея е символичен и ако това остане така, тя ще бъде изтеглена и съхранявана в хладилници.

От днес в ЕС започна разпределението на първите доставки от еднодозовата ваксина срещу ковид на Johnson&Johnson, съобщи говорител на ЕK. Той добави, че до края на юни в ЕС се очакват 55 млн. дози от нея. България очаква първата доставка да е от 40 хил. дози.

Само седем смъртни случая от коронавирус са били регистрирани през последното денонощие във Великобритания, където близо 40 млн. души вече са получили поне една доза ваксина. Днес Англия разхлабва мерките. Заведенията ще работят на открито, отварят и магазини, фризьорски салони, фитнес зали, СПА центрове, зоологически гради и библиотеки и т.н.

Поетапно премахване на мерки започва и Чехия. Нощният полицейски час е отменен, но ресторанти и бизнеси остават затворени, хората ще трябва да носят маски на публични места. Остава забраната за събиране на повече от двама души на едно място, при изключение за сватби и погребения, за които лимитът е 15 души. Възобновяват се присъствените занятия в началните училища, отварят и пазарите за храни и някои други услуги.

САЩ постигнаха нов рекорд по ваксинации с поставени над 4.6 млн. дози за ден, съобщи в Twitter д-р Сайръс Шахпар, отговарящ за данните за COVID-19 в Белия дом. В последните седмици средно на ден в САЩ се поставят по 3 млн. дози. Друг рекорд постигна държавата Бутан, като успя да ваксинира 93%от пълнолетните си гражданив рамките на 16 дни, предаде АР. Ваксинационната кампания в държавата с малко под 800 хил. население вече е напът да приключи малко повече от две седмици началото й.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар