Вечерни новини: Парламентът се събира в четвъртък, Johnson&Johnson спира доставките на ваксината си за ЕС

И още: Природният газ поскъпва, но Борисов опитва да го отложи, нов рекорд за Bitcoin

Президентът Румен Радев
Президентът Румен Радев
Президентът Румен Радев    ©  Георги Кожухаров
Президентът Румен Радев    ©  Георги Кожухаров

И този вторник водещата новина бе политическа - стана ясно, че парламентът ще заработи в четвъртък, но въпросителните около сформирането на мнозинство остават. Шестте партии, които ще имат представители в Народното събрание обаче се разбраха днес откриващото заседание да се проведе в стара сграда, а не в бившия Партиен дом.

Извън политическите страсти екоминистърът Емил Димитров, който няма да е депутат в новия парламент, тръгва на спешни проверки за преливащи язовири заради очакваните обилни валежи в следващите дни, след като само преди няколко месеца въпросът беше докога ще стигне водата. Това показва, че управлението на водите се движи само в крайности - от суша до потоп и е ясен сигнал за необходимостта от промени в този модел, предвид изменението на климата.

Проверки ще прави и прокуратурата - за пореден път дали има незаконно разораване на дюните на плаж "Смокиня", край Созопол.

А на фона на масовото анулиране на резервации за хотели по Северното Черноморие на румънски туристи за Великденските празници от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация призоваха властите "незабавно и спешно" да започнат да издават визи на руски туристи.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Президентът свиква парламента на 15 април

Първото заседание на новото Народно събрание ще е в четвъртък (на 15 април). Това става ясно от указа за свикването му, издаден от президента Румен Радев днес.

Какво ще се случи на първото заседание?

  • На заседанието трябва да бъде избрано ръководство на парламента. По неофициална информация се очаква председател да е юристът Ива Митева (от партията на Слави Трифонов), която досега бе директор на "Законодателна дейност и право на ЕС" в Народното събрание и съветваше правната комисия при писането на законопроектите.
  • Трябва да бъде избрана и комисия, която да работи по правилника на парламента.
  • Човекът, към когото са вперени всички очаквания - Слави Трифонов, няма да присъства на първото заседание, тъй като е в изолация заради ковид до 23 април. Опциите са той да се закълне онлайн или на живо след 23 април.
  • Казус ще има за министрите от сегашния кабинет на Борисов, които са избрани за депутати. По конституция те не могат да са и министри, и депутати. Мненията на юристите са разделени - според едни те могат да подадат оставка и след като бъде избрано ново правителство, да се върнат в парламента. Според други не могат.

Какво следва?

  • Оттук нататък процедурата продължава с т.нар. въртележка с мандатите, като президентът е длъжен да връчи мандат първо на най-голямата по численост група - тази на ГЕРБ. Няма срок, в който държавният глава трябва да направи това, но срокът за изпълняването му е седем дни. От ГЕРБ вече казаха, че ще предложат кабинет (не задължително със същия състав като сегашния, като е възможно Борисов да не е и номиниран за премиер), въпреки че не се очаква той да успее да събере мнозинство.
  • Ако мандатът бъде върнат неизпълнен, той отива при втората политическа сила - "Има такъв народ" на Трифонов. Дали той ще предложи кабинет остава неизвестно, въпреки че всички партии дадоха заявка да го подкрепят.
  • Ако и вторият мандат е неуспешен, президентът може да избира на кого да връчи третия, като очакванията са това все пак да е БСП.
  • При неуспешен трети мандат президентът трябва да назначи служебно правителство и да насрочи извънредни парламентарни избори. Много анализатори смятат този вариант за най-вероятен и очакват нов вот към средата на юли.

Борисов ще опита да остави поскъпването на газа на новата власт

Отложеното поскъпване на природния газ с 13% от 1 април може да се забави до сформирането на ново правителство. Причината за това по информация на "Капитал" е, че Бойко Борисов не желае повишаването на цената да се свързва с него, а напротив - да каже, че газът поскъпва, когато той не е на власт. Вече втора седмица Министерството на енергетиката не разрешава на държавната "Булгаргаз" да внесе заявление в КЕВР за определяне на цена на газа за април, поради което всички разплащания в сектора са блокирани - като няма действаща цена не се издават фактури и няма търгове на борсата. В същото време природният газ продължава да поскъпва на международните пазари и заради това в България освен априлското поскъпване неминуемо ще има и майско, и юнско (очакванията са за около 25% по-висока цена през юни спрямо март).

Биткойнът с нов рекорд от над 63 хил. долара

Цената на Bitcoin достигна нов рекорд от 63 153 долара за монета, след като в продължение на няколко седмици тя беше сравнително стабилна - между 50 и 56 хил. долара. Заради децентрализираната си натура няма ясен индикатор какво точно поражда скоковете и спадовете в цената, които са циклични. Коментарите сега са, че ръстът е свързан с това, че една от големите борси за криптовалути - Coinbase, ще стане публична в сряда и листването може да й даде оценка от 100 млрд. долара. За последната година цената на Bitcoin се е покачила близо десет пъти.

Страхът от нови ограничения понижава бизнес очакванията в Германия

Настроенията на инвеститорите в Германия неочаквано паднаха през април, показват данните на Института за икономически изследвания ZEW. Причина за това са нарастващите опасения, че в най-голямата европейска икономика ще бъдат въведени по-строги ограничения, които ще се отразят на частното потребление. Понижението е първото от миналия ноември - индексът ZEW е 70.7 пункта при 76.6 през март и очаквания за покачване до 79. Показателят обаче продължава да е на много високо ниво, а перспективите за износ са по-добри от предходния месец.

САЩ поискаха ваксинирането с Johnson&Johnson временно да спре заради случаи на тромбози. Компанията спря доставките си за Европа

Федералните здравни агенции в САЩ препоръчаха да се направи пауза в използването на ваксината на Johnson&Johnson, предаде Reuters. Причината е информация за шест случая на рядък проблем с кръвни съсиреци при получили ваксината, какъвто в някои европейски страни бе регистриран и при AstraZeneca. Всички шест случая са при жени на възраст между 18 и 48 г. От тях една е починала, а друга е хоспитализирана в тежко състояние. Очаква се утре експертите от Центъра за контрол и превенция на заболяванията на САЩ да обсъдят темата. Към 12 април най-малко 6.8 млн. дози от ваксината на Johnson&Johnson са поставени в САЩ.

След препоръката на здравните власти в САЩ от компанията обявиха, че ще спрат временно доставките си за ЕС, предава AP. "Проучваме тези случаи съвместно с европейските здравни власти. Взехме решение проактивно да забавим доставките на ваксината си в Европа", посочват от Johnson&Johnson. До края на юни в ЕС се очакват 55 млн. дози от еднодозовата ваксина.

ЧИСЛО НА ДЕНЯ

2014 кредита за общо почти 10 млн. лева са одобрени по рестартираната преди две седмици схема за безлихвени заеми за физически лица през Българската банка за развитие.

ЦИТАТ НА ДЕНЯ

Ваксинираните с AstraZeneca, които желаят да си поставят и втора доза от нея, ще я получат, а на тези, които не желаят, ще бъде предложена алтернатива, която е все по-вероятно да бъде Pfizer/BioNTech или Моderna.

Костадин Ангелов
Костадин Ангелов

министър на здравеопазването

КОРОНА НОВИНИТЕ НАКРАТКО

Общо 3122 са новите случаи на заразени с COVID-19, които отчита Единната информационна система за изминалите 24 часа. Във вторник обичайно числата са по-високи заради натрупвания от уикенда. Положителни са 17.9% от направените 17 402 теста. Активните случаи в страната към днешна дата са 71 140. В болница се лекуват 9970 души, а 776 от тях се нуждаят от интензивни грижи. За последното денонощие данните показват 201 починали и 3098 излекувани. Поставени са 7330 дози ваксина.

В пернишката многопрофилна болница "Рахила Ангелова" ще бъде открита ковид зона в детското отделение, съобщи директорът на местната РЗИ Александър Златанов, цитиран от БТА. Мярката се предприема заради нарастващото разпространение на коронавируса сред децата, макар на този етап да няма случай на дете, което се нуждае от хоспитализация.

Германското федерално правителство ще поиска от парламента временни правомощия за въвеждане на локдаун в цялата страна заради коронавируса, предава Reuters, като цитира правителствен източник. Това бе очаквана стъпка, след като няколко региона не наложиха ограничения, които бяха договорени за овладяване на трета вълна на пандемията. Заради увеличаването на заразените в някои региони Меркел настоява да се позволи на Берлин централно да налага ограничения при определени сценарии. Канцеларията на Меркел вече съобщи за подкрепата ѝ за кратък национален локдаун - не повече от няколко седмици.

След 15 месеца на поста австрийският здравен министър Рудолф Аншобер напуска кабинета. По думите му причината е преумората заради пандемията, отразила се и на здравословното му състояние. "Прекалих с работата и се изтощих. Не искам да рухна", цитира Die Presse 60-годишния Аншобер, който е част от "Зелените"

Виена и Долна Австрия удължават локдауна до 2 май. Дотогава остават затворени магазините и услугите. Училищата отварят малко по-рано - на 26 април. Решението е взето след разговори с експерти за положението в интензивните болнични отделения.

Великобритания обяви, че вече е предложила първа доза ваксина срещу COVID-19 на всички над 50 г. и е изпълнила целта си да осигури до 15 април ваксини за деветте най-приоритетни групи. Следващият приоритет на правителството на Борис Джонсън е да предложи ваксина на всички пълнолетни британци до края на юли. Великобритания е на едно от първите места в света по темпове на ваксинационната кампания, като е изпреварена само от Израел по дял от населението с поне една доза.

Австралия обяви, че е решила да не купува от ваксината на Johnson&Johnson. Страната наскоро удвои поръчката си към Pfizer и ще ползва нейния препарат за хората под 50-годишна възраст, а по-възрастните ще се ваксинират с AstraZeneca.

Турция минава през най-тежкия период от началото на пандемията, обяви министърът на здравеопазването Фахреттин Коджа. Той посочи, че 85% от новите случаи се падат на по-заразния британски вариант. Същевременно поне 285 случая на южноафриканския вариант са засечени в 11 от 81 турски провинции.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 4
    deaf avatar :-|
    deaf

    България внася 3млрд.куб.м. газ от Русия,което е нищо. Но постоянно ни надуват главата с внушения че без този газ едва ли не българите ще почнат да измират.

    Нередност?
  • 5
    xub16258708931064889 avatar :-|
    Charlotte olivia

    Здравейте. Търсите ли професионален двоичен, Форекс и Биткойн брокер, който ще управлява вашата търговия и ще печели значителни печалби в рамките на седем дни, свържете се с г-н Тони Луис сега за вашия инвестиционен план. той ми помогна да спечеля $30,950 щатски долара само с инвестицията от $1,000 USD, можете да започнете с всяка сума капитал, с която желаете да търгувате и с помощта на неговата софтуерна система за търговия, която дава добри сигнали за търговия, също ако сте се интересувате от помощта му за това как също да възстановите загубената си инвестиция в биткойни/двоични файлове Свържете се с него сега на WhatsApp +1(530) 431-8895, чрез имейл адрес Имейл: [email protected]

    Нередност?
Нов коментар