Вечерни новини: Борисов ще предложи Даниел Митов за премиер, Цацаров ще разблокира апартаментите в Nove Homes

И още: Екоминистърът броди из НП "Рила" с моторни шейни, Кьовеши иска нови четири номинации за европейски прокурори от България, МВФ призовава страните от еврозоната да увеличат фискалните стимули

Сряда премина в очакване на четвъртък - първият ден на 45-тото народно събрание в България. То може да се окаже от краткотрайните в историята, защото ако не бъде съставено правителство - каквито са знаците засега, следват предсрочни избори.

ГЕРБ ще предложи правителство, без никакви изгледи то да получи подкрепа. Вторият мандат е за "Има такъв народ" и Слави Трифонов, а третият - вероятно БСП.

Има хипотези, че колкото и дори и кратък, времевият прозорец на 45-ия парламент може да се окаже достатъчен за някои законодателни промени, стига около тях да се съберат мнозинства. Идеите се въртят около комисия за ревизия на управлението на Борисов, през промени в Изборния кодекс, закриване на специализираните съдилища и мерки за директна финансова подкрепа на бизнеса.

Алиансът на 13 браншови организации в българския туризъм поиска в писмо 10 спешни мерки от парламентарните сили за спасяване на летния сезон, които на пръв поглед изглеждат твърде скъпи. Искат се приоритетна ваксинация на персонала, субсидия от 2000 лв. за хотелска стая, безплатни PCR тестове за чуждестранните гости и евтини експресни визи за руснаци.

А кабинетът Борисов проведе последното си редовно заседание, след утре ще заседава в оставка.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Борисов ще печели още седмица във властта, като предложи кабинет с кандидат за премиер Даниел Митов

Бойко Борисов, изглежда, ще успее да удължи с още една седмица престоя си във властта, като предложи на парламента състав на правителство, въпреки че на етапа няма никакви шансове то да бъде избрано. Премиерът, който говори на живо пред журналисти за пръв път от много време, изтъкна, че след като ГЕРБ е първа политическа сила, избирателите искат той да е премиер, а и нямало по-опитен от него. Той обаче щял да предложи друг човек с "много ясна европейска, натовска ориентация", но не каза името му. Според източници на "Капитал" това ще е Даниел Митов.

  • Даниел Митов е бившият външен министър от квотата на Реформаторския блок във втория кабинет на Борисов. Сега Митов е избран за депутат от гражданската квота на ГЕРБ, но набързо е станал член на партията, се разбра преди дни.

  • Очаква се ГЕРБ като първа сила в новия парламент да получи мандат за съставяне на кабинет от президента във вторник. Партията ще има на разположение седем дни да опита да го изпълни и макар да е ясно, че не може да събере нужната подкрепа, изглежда все пак ще предложи правителство. Ако то бъде внесено и за гласуване в парламента, това ще спечели още време на Бойко Борисов във властта.

  • "Ще подходим отговорно при предложението за правителство", каза Борисов на заседанието на Министерския съвет, което бе финално, преди да подаде оставка пред новия парламент утре. До избирането на ново правителство кабинетът на ГЕРБ и "Обединени патриоти" с премиер Бойко Борисов ще заседава в оставка.

В случай че ГЕРБ и останалите политическите сили, които получат мандат - първо ИТН на Слави Трифонов, а след това трета партия по избор на президента, не получат достатъчно парламентарна подкрепа за предложените правителства, Радев ще назначи служебно правителство, което ще организира нови избори - очаква се, ако се стигне дотам, което е много вероятно, вотът да е около средата на юли.

КПКОНПИ се отказва от възбраната над Nove Homes

Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) ще поиска от Софийския градски съд (СГС) да отмени възбраната върху всички 14 многофамилни жилищни сгради в комплекс Nove Homes. Решението е взето на съвещание на комисията днес, съобщиха от пресцентъра й. Възбраната беше наложена на 1 октомври 2020 г. по искане на КПКОНПИ във връзка с образувано производство срещу Васил Божков. Това стана с определение на СГС, впоследствие потвърдено от Апелативен съд - София. Днешното решение на комисията е мотивирано с два основни аргумента: Достатъчната обезпеченост на претенциите към Васил Божков и свързаните с него дружества. Фактът, че наложените възбрани засягат интересите на близо 250 купувачи на зелено в комплекса, платили значителни суми на дружеството "Нове хоумс". За изминалия месец купувачите в Nove Homes проведоха две протестни шествия. В края на март те представиха в комисията предварителните си договори за покупка на жилища и документи за извършените плащания.

Кьовеши иска нови четири номинации за европейски прокурори от България на мястото на отхвърлените

Европейският прокурор Лаура Кьовеши е поискала от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет да номинира нови четирима кандидати за европейски прокурори на мястото на тези, които окончателно бяха отхвърлени в средата на миналата седмица. Това стана ясно в сряда, когато на заседанието на колегията бе обявено писмото на Кьовеши. България посочи десет кандидати за делегирани прокурори, но само трима от тях получиха назначение - Светлана Шопова-Колева, Димитър Беличев и Бойко Калфин. Четирима от останалите седем бяха окончателно отхвърлени, сред тях тримата номинирани следователи и съдията от Софийския районен съд Христо Крачунов. Кандидатурите на другите трима още се преценяват от Колегията на Европейската прокуратура, за което е поискана и допълнителна информация. Засега Прокурорската колегия към ВСС няма да предприема нищо, въпреки че аналогичен случай като с масово оспорените български кандидати няма с нито една държава.

ЕС ще стане най-големият емитент на облигации в евро

ЕС ще се превърне в най-големия емитент на дълг в евро и ще си осигури чрез финансовите пазари до 800 млрд. евро до 2026 г., съобщават от Европейската комисия (ЕК). Планът е част от схемата NextGenerationEU, която цели възстановяване на икономиката на съюза. Тези заеми трябва да бъдат погасени до 2058 г. Първото решение за теглене на заем се очаква да бъде взето през това лято.

МВФ призовава страните от еврозоната да увеличат фискалните стимули

Държавите от еврозоната трябва да осигурят допълнителен фискален ресурс от 3% от брутния вътрешен продукт (БВП) през 2021-2022 г., за да стимулират икономическия растеж с 2% от БВП до края на следващата година и да намалят негативните ефекти от пандемията. Това посочва Международният валутен фонд (МВФ) в документа си за регионалните перспективи за еврозоната, цитиран от Reuters. Това би имало по-големи ползи за домакинствата с ниски доходи и по-малко странични ефекти, отколкото допълнителен паричен стимул. Също така ще доближи инфлацията до целта в много страни и ще помогне за възстановяването на пространството на паричната политика, пишат от МВФ.

ЧИСЛО НА ДЕНЯ

146.37 лв. е борсовата цената на електроенергията за 15 април. Това е рекордна стойност от началото на 2021 г. и най-високата цена на април от поне 5 години насам.

ВИДЕО НА ДЕНЯ

Екоминистърът Емил Димитров - Ревизоро навлезе в Национален парк "Рила" с над 10 моторни шейни, в нарушение на забраните за защитената територия. Обяснението за странната акция на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) е, че Димитров е направил обход на деривациите, които захранват язовирите "Искър", "Бели Искър" и "Белмекен" заради очакваното снеготопене, като целта била да бъдат предвидени количествата във водоемите. В проверката участвали и представители на НЕК, Басейнова дирекция, паркова охрана на Пирин и Рила, както и на Планинската спасителна служба. Видеозаписите от акцията на екоминистъра с моторните шейни в парк Рила са разпространени от самото МОСВ на 10 април. Това се случи, след като 12 граждански организации се обединиха с искане за спазване на правилата за забраните на моторни превозни средства в защитени територии и по-ефективен контрол срещу шума, газовете и отъпкването на склоновете. Записът на Димитров силно напомня инспекциите из страната на премиера Бойко Борисов от пословичния джип.

ЛАПСУС/ГАФ НА ДЕНЯ

Бъдещ депутат от "Има такъв народ" заплаши репортер с Крумови закони

Тошко Йорданов, който е избран за депутат от партията на Слави Трифонов "Има такъв народ", заплаши репортера на "Нова телевизия" Благой Цицелков с Крумовите закони заради направен от него лапсус. Повод стана грешка на Цицелков, който в живо включване в обедната емисия от 13 април вместо "Изправи се! Мутри вън" казва "Има такъв народ" във връзка с формацията, която би приела подкрепа от БСП или ДПС. По-късно в предаването, което води по телевизия 7/8, Йорданов каза, че по времето на хан Крум за подобна лъжа е "щяло да липсват части от тялото на репортера". От "Нова телевизия" заявиха в позиция, че е "притеснителна връзката между една неволна репортерска грешка и Крумовите закони, направена от водещ, избран за народен представител". Според медията подобни аналогии са смущаващи.

КОРОНА НОВИНИТЕ НАКРАТКО

Общо 2944 случаи на новозаразени с COVID-19 са регистрирани в страната за последното денонощие. Направени са 16 242 теста, от които положителни са 18.1%. Към днешна дата активните случаи са 69 962, като в лечебни заведения са настанени 9799 души с потвърдена коронавирусна инфекция, а 799 от тях са в интензивни отделения. За изминалите 24 часа в Единната информационна система са подадени данни за 127 починали и 3995 излекувани. Поставените дози ваксина са 10 503.

Дания спира да използва ваксината AstraZeneca, съобщават местни издания. Решението следва седмици на несигурност в редица европейски държави заради съобщенията за връзка между ваксината и редки случай на тромбози. Според местната TV2 това решение ще забави ваксинационата кампания с няколко седмици, но пък Дания е на първите места по темп на ваксинациите в ЕС. Страната днес обяви, че ще позволи от 1 май на граждани на ЕС да влизат на нейна територия, ако са ваксинирани.

Германските здравни власти пък препоръчаха на хората под 60 години с поставена първа доза от ваксината на AstraZeneca да ползват РНК ваксина за втората си доза, предаде Associated Press.

Междувременно италианският в. La Stampa съобщи, позовавайки се на здравното министерство в страната, че Европейската комисия е решила да не подновява контрактите си догодина за ваксини от компаниите AstraZeneca and Johnson & Johnson. Според изданието Брюксел ще фокусира вниманието си към РНК ваксините. Днес председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен съобщи, че Брюксел е договорил допълнително 50 милиона дози от Pfizer за второто тримесечие. Също така комисията сключва договор с производителя за 1.8 милиарда дози до 2023 г.

Moderna обяви, че ваксината й предоставя силна защита срещу коронавируса и шест месеца след поставяне на втората доза. Ефективността на препарата тогава е над 90%, а за предотвратяване на тежки случаи - над 95%.

Румънският премиер е уволнил здравния министър Юри Войкулеску след седмици натрупано напрежение срещу него. Решението идва след смъртта на трима заразени пациенти заради проблем с апарати за обдишване в Букурещ. В началото на април Войкулеску бе глобен, след като отказа да носи маска в парламента.

Словакия ще отвори от следващата седмица магазините при ограничен капацитет за клиенти с отрицателен тест като част от облекчаването на мерки, но засега ресторантите остават затворени. Страната излиза от най-тежка си вълна на епидемията, като отворя някои училища, търговски обекти и услуги и опитва да ускори ваксинационната си кампания. Норвегия започва от петък да снема някои от ограниченията, като ще позволи на повече хора да се събират в частни жилища и на прояви навън.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 6

    Този съвсем формален опит за кабинет-фойерверк разкрива някои много съществени факти:
    1. Герб, колкото и да се изтъква като победител, е в постоянна и устойчива тенденция да губи електорална подкрепа и е в тотална политическа изолация.

    Джон Ф Кенеди да номинират начело на Герб-правителство, никой няма да му гласува доверие!
    Къдравата Сю се е жертвал той си знае срещу какво и колко.

    И изобщо не стои въпроса за коалиране с Герб! Никой вече дори не иска да преговаря с партията на Борисов. А коалирането с нея с всеки мандат става все по-токсично, защото завършва с политическата смърт на абсолютно всичките му досегашни коалиционни партньори: РЗС на Яне, БНД на Бариков, Лидер на Ковачки, АБВ на Първанов, РБ на синия сбирток, патрЕотите. За мумията на СДС въобще не си струва да се говори.;

    2. Борисов вече няма надеждата, че може да бъде форлайтер на групировката си и минава назад.

    3. Отказът му от депутатското място не е отказ от имунитет, както го представя. Неговият имунитет е Гешев. Ако приемеше да се закълне като народен представител, преди това той трябваше да напусне премиерския пост. Не става и депутат, и мин.-председател!

    И избра властта (колкото и закратко да се очертава). Както през 90-те избра да запази партийната си книжка от БКП и напусна милицията.

    Нередност?
  • 2
    043 avatar :-|
    043
    • - 6

    До коментар [#] от "":

    Графоманчето Dr-D, за когото няма делник, и празник, семейство и приятели и за когото единствената радост в живота е провала на някаква си партия да направи правителство, не може да спи от вълнение. Аве, аналлизаторе, как ще си осмисляш живота от сега нататък след като врага е мъртъв?
    Така е, вярно е, всяко политическо прилепало, като всеки паразит, умира когато приемника се отърси от него. А ти отговор имаш ли какво уби любимата ти болшевишка партия, която дълго паразитира върху част от българския народ?

    Нередност?
  • 3
    tonkakg avatar :-|
    Tonka Georgieva
    • - 1

    Не съм сигурна, че грешката на репортера е неволна. А не виждам да го е заплашил. Той дава пример за строгостта на закона.

    Нередност?
  • 4
    eel54624714 avatar :-|
    eel54624714
    • + 3

    До коментар [#] от "":

    В случая, d-r D, е прав, а за комуниста Борисов пък какво да кажем, а?!

    Нередност?
  • 5
    eel54624714 avatar :-|
    eel54624714

    До коментар [#] от "":

    В случая, d-r D, е прав, а за комуниста Борисов пък какво да кажем, а?!

    Нередност?
Нов коментар