🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Новото Народно събрание: политическият въздух се раздвижи

Завръщанeто на опозицията прави тенденцията за промяна от изборите трудно обратима

Първо заседание на 45-ия парламент
Първо заседание на 45-ия парламент
Първо заседание на 45-ия парламент    ©  Юлия Лазарова
Първо заседание на 45-ия парламент    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Конституирането на 45-ия български парламент донесе усещане за силно политическо раздвижване. За първи път от 12 години в първия ден на новото Народно събрание от пленарната зала отсъстваше лидерът на ГЕРБ и премиер в оставка Бойко Борисов. А гласуванията за председател на парламента - предложената отново от ГЕРБ Цвета Караянчева и избраната Ива Митева от "Има такъв народ", отразиха пълната изолация, в която досегашните управляващи се оказаха въпреки поредната си изборна си победа и най-голямата група от депутати.

След десетилетната доминация на ГЕРБ и Борисов в политическия живот впечатлението от атмосферата в първия ден на новоизбрания парламент в историческата сграда на Народното събрание беше за нещо следосвобожденско. Заседанието беше открито от най-възрастния народен представител - Мика Зайкова от "Има такъв народ", която зададе основния му тон. "България има нужда от промяна, която да я извади от всички последни места на ЕС. Това е срам и позор", каза тя.

Завръщането на опозицията, а също и на журналистите, заедно с прозвучалата твърдо от парламентарната трибуна заявка за промяна, прави проявилата се на изборите тенденция трудно обратима независимо от очертаващия се кратък живот на този парламент и нови избори най-вероятно в началото на лятото.

Както се очакваше, под претекста за политическа стабилност в условията на здравна и икономическа криза ГЕРБ и ДПС се предложиха за партньори на редовно правителство, излъчено от консенсусно мнозинство. Трите нови формации - "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!", както и БСП им отговориха с ясно "не". От парламентарната трибуна лидерите им потвърдиха, че битката за пренареждането на политическото статукво ще продължи и преди, и след предсрочните избори.

"В случай че Народното събрание не успее да излъчи правителство, ще изпълня конституционните си задължения да назнача служебен кабинет", заяви в словото си пред новоизбраните депутати президентът Румен Радев. Той обяви, че още в понеделник ще проведе консултации с парламентарните групи за съставяне на правителство, но подчерта, че безпринципна коалиция може само да задълбочи кризата. "Знаете максимата, че когато всички са в управлението, народът е в опозиция. Нужна е ясна ценностна рамка, ясни граници на възможните компромиси и най-вече ясна политическа отговорност, която не се крие зад фигурите на експерти", каза Радев, изпреварвайки лансирания малко по-късно от лидера на ДПС кабинет с програма, която всички да подкрепят.

Изводът от последвалите словото му изказвания е, че препоръката му ще бъде чута.

ГЕРБ като предстоящия за разрушаване Картаген

След речта на президента Мика Зайкова обяви, че премиерът Борисов е депозирал в парламента оставката на правителството. И въпреки че това е процедурно действие, след което на ГЕРБ ще бъде връчен първият мандат за съставяне на правителство, съобщението беше посрещнато с аплодисменти в пленарната зала.

От името на управлявалата досега партия думата взе Десислава Атанасова, която припомни, че "Победителят е само един и това е ГЕРБ" и заяви готовността на партията да поеме и за следващото управление. Сред странно прозвучалите аргументи Атанасова изреди "криза", "стабилност", "отговорност", гледане на политиката не "единствено като средство за изграждане на имидж", също и че "шоуто трябва да приключи, както и "безвремието", което би настъпило с един служебен кабинет, в добавка със заплахата, че ще бъде платено от всички граждани. "Вече разбрахме, че Картаген трябва да бъде унищожен, но все още не сме разбрали какво следва след това", заяви Атанасова и повтори призива на Борисов от нощта след изборите политиците да си подадат ръка, защото "Съединението прави силата".

Нищо в изказванията след нейното не дава основание да се мисли, че предложението ще бъде прието

"Има такъв народ": Да не си правим илюзии за този парламент

Освен Бойко Борисов в пленарната зала отсъстваше и лидерът на втората по изборни резултати партия - Слави Трифонов. Заради заболяването си от ковид, което беше обявено веднага след изборите, той положи дистанционно клетва като депутат.

От името на "Има такъв народ" заместникът му в партията Тошко Йорданов направи кратко изказване, в което прогнозира, че този парламент няма да изкара пълния си мандат. "Той закъсня с шест месеца, защото управляващите се бяха вкопчили във властта. И ще работи толкова, колкото трябва", каза Йорданов като индиректно даде да се разбере, че партията му най-вероятно ще върне мандата, ако парламентът не подкрепи правителството, което ГЕРБ ще предложи.

БСП не преговаря със задкулисието

След него лидерът на изпадналата за пръв път от втората позиция след избори социалистическа партия Корнелия Нинова заяви, че "БСП не преговаря със задкулисието за власт и пари". "Не правим никакви скрити договорки - нито с Борисов за правителство, нито с ДПС - за президент. Преди четири години отказахме да станем част от това. Устояхме", каза Нинова. Тя добави, че БСП биха подкрепили правителство на "Има такъв народ" "по политики, свързани с разграждането на паралелната държава" и че ако мандатът бъде връчен на нейната партия, "ще решим допълнително какво да правим".

ДПС е за пластичен кабинет

Първата половина от изказването на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ звучеше като проповед за мира и разбирателството по целия свят и ролята на религиите в установяването им, преди да ситуира партията, чиито знакови фигури като Ахмед Доган и Делян Пеевски бяха обект на протестите миналата година, в редиците на политическата промяна. "Гражданите ясно показаха желание за промяна, с която да спрем омразата и да възстановим политическата нормалност и да направим рестарт на държавността", каза Карадайъ. И предложи новото Народно събрание да излъчи "много по-пластичен кабинет" с премиер, който не е партиен лидер, вместо предсрочни избори.

"Демократична България" иска време за повече решения на парламента

Изказването на съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов, който ще е и председател на парламентарната група на коалицията, съдържаше на практика план за действие с най-важните непосредствени решения за управлението на страната, за които новият парламент ще се нуждае от време.

Иванов заяви, че "Демократична България" няма да подкрепи кабинет на ГЕРБ, но парламентът трябва да получи необходимото му време за най-неотложните действия, свързани с имунизацията срещу COVID-19, мерки за икономическо подпомагане на фирмите и гражданите и внасянето на Плана за възстановяване и устойчивост в ЕК.

"Ако "Има такъв народ" не успее да излъчи правителство, ние сме готови да обсъждаме всички действия, които да дадат време на този парламент, за да свърши всичко", каза Иванов.

"Изправи се! Мутри вън!" иска пълна ревизия

Лидерът на коалицията Мая Манолова обяви целта за "пълна ревизия на корумпираното управление" и "изваждането на мутрите от управлението на страната", което също не оставя съмнение за взаимодействие по някакъв начин с досегашните управляващи.

Изказванията на лидерите от опозицията съдържаха предложения за промени, обхващащи широк спектър от управлението на държавата и функционирането на съдебната власт, за които прогнозираният живот на 45-ия парламент не би стигнал. Най-постижима е общата за всички цел - за промяна на правилата, които ще направят следващите избори по-свободни и по-малко контролирани от властта.

До тяхното провеждане отговорността да има промяна ще е на служебното правителство, което президентът Румен Радев ще назначи.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    uys1511761111541407 avatar :-?
    Emil Dimov
    • + 2

    Новото Народно събрание: политическият въздух се "раздвижи" (той се раздвижи, но това е само "лек полъх" и може да е измамно, че промяната ще се случи лесно и бързо?!)

    Завръщанeто на опозицията прави тенденцията за промяна от изборите трудно обратима?! Много е важно да не се позволи на ГЕРБ да си разиграва коня и да протака като така печели време!!! Да видим "главния" каква мошенгия е подготвил и как хитро се опитва да се изплъзне от контрол като бяга от отговорност, а иначе подготвя да изиграе операция "изпразване на чекмеджетата" и купуване на детутати от други парламентарни групи с цел да добие възможност за мнозинство, с което да сформира нов кабинет?!!!

    За първи път от 12 години от пленарната зала "отсъстваше" лидерът на ГЕРБ и премиер в оставка Бойко Борисов (ха-ха-ах!!!) това да не е някаква фейк нюз??? А гласуванията за председател на парламента - предложената отново от ГЕРБ Цвета Караянчева и избраната Ива Митева от "Има такъв народ", отразиха пълната изолация, в която досегашните управляващи се оказаха въпреки поредната си изборна си "победа" и най-голямата група от депутати!!!

    Нередност?
  • 2
    cinik avatar :-|
    cinik
    • + 7

    Ще се питаме как сме ги търпяли предишните 4 години и как сме изпаднали дотам да вкараме толкова лош материал наведнъж. Последният парламент беше абсолютното дъно с послушковците на ГЕРБ, карикатурите на патриотите, наглеци като Валерката и Марешки. Но явно трябваше да ударим онова дъно, за да тръгнем нагоре

    Нередност?
Нов коментар