Новият парламент: Политиката ще кипи до есента

Все по-вероятно е да има нови избори в средата на лятото и служебно правителство на Румен Радев

   ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Все по-вероятно е да има нови избори в средата на лятото и служебно правителство на Румен Радев.
  • ГЕРБ няма да може да състави правителство в този парламент.
  • Евентуален кабинет около "Има такъв народ" изглежда рисков, защото ще има нужда от поне една от "старите" партии.

Две седмици след парламентарните избори прахът на политическата сцена започва да се разсейва. След като всички участници в новия парламент изясниха позициите си, към момента са ясни три неща:

  • ГЕРБ няма да може да състави правителство в този парламент. В момента най-голямата партия в парламента е токсична за всички останали и те се дистанцираха от нея.
  • Единственият вариант за мнозинство е около Слави Трифонов. Ако обаче той спази първоначалните си заявки да не търси подкрепа от "старите" партии, изборът на кабинет е невъзможен.
  • Така единствената възможност остава служебно правителство, което да подготви нови избори в средата на лятото.

Ситуацията най-вероятно ще започне допълнително да се прояснява, когато в следващите дни президентът Румен Радев започне процедурата по връчването на мандатите за съставяне на правителство. Към момента изглежда, че Бойко Борисов ще се опита да си спечели още седмица в Министерския съвет, като предложи нов състав на правителство и го внесе за гласуване в парламента. След това обаче въртележката с мандатите може да се завърти и за един ден, ако двете следващи партии - "Има такъв народ" и (вероятно) БСП, решат да не предлагат кабинет, защото нямат нужната подкрепа. Тогава президентът ще трябва да насрочи нови избори и да назначи служебно правителство. Това ще бъде изцяло нова политическа ситуация с няколко последствия:

  • За няколко месеца Румен Радев ще се превърне в най-важния фактор в българската политика.
  • Съставът на служебното правителство и неговите действия ще имат важна роля в определянето на следващите месеци, а може би и години; модерен и успешен кабинет ще покаже, че ГЕРБ има много по-добра алтернатива.
  • Едновременно с кампанията за следващите парламентарни избори ще започне и тази за президентските през есента; неуспех на служебното правителство силно ще намали шансовете на Румен Радев за втори мандат.

Има ли такова правителство?

За да се стигне до служебен кабинет обаче, трябва да се мине през отказ на Слави Трифонов да състави правителство. В момента ситуацията е такава, че ако той реши да го направи, ще получи достатъчно гласове, за да бъде избрано. Това обаче изглежда все по-малко вероятно.

Анти-ГЕРБ силите биха могли да се обединят около няколко приоритета за реформи в ключови сфери с ясен времеви хоризонт, които да поставят началото на демонтажа на модела "Борисов", но трудно биха могли да се удържат балансите между четирите политически сили, които ще съставят мнозинството в парламента. Слави Трифонов заедно с "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!" имат общо 92-ма депутати и за да сформират мнозинство от 121 народни представители, са им необходими и гласовете на БСП. А това означава, че за да се прокара дадено решение, всеки път ще трябва да се водят консултации между отделните партии и ако някоя от тях е против да се търсят тематични мнозинства с някоя от останалите политически сили от статуквото - ГЕРБ или ДПС. Още повече че заради заявката на "Има такъв народ", че няма да влизат в коалиция с партиите от статуквото, БСП няма как да бъде обвързана с коалиционно споразумение, а само би подкрепяла такъв кабинет.

Тази ситуация обаче не изглежда изгодна за Слави Трифонов. Той ще има правителство, но с толкова размито мнозинство в парламента не е никак сигурно, че ще може да прокара основните си цели - темите от референдума преди няколко години. Почти сигурно е, че ако "Има такъв народ" реши да прокара например предложението си за мажоритарен вот, няма да получи одобрение от потенциалните си партньори в парламента. Засега само Мая Манолова е заявила, че би подкрепила смяна на избирателната система. За сметка на това обаче подкрепата може да дойде от страна на ГЕРБ, които вече веднъж внесоха в парламента такава промяна и тя е удобна за тях. В сряда Бойко Борисов заяви, че това ще бъде първият им ход в парламента. Идеята на това е очевидна - толкова сериозна промяна в избирателната система е процес, който изисква за обсъждане повече време и изглежда по-скоро като провокация към Слави Трифонов. И няма да е добър знак за формацията на Трифонов да влиза в колаборация с ГЕРБ, още повече двете партии едва ли ще се разберат по всички детайли около евентуално мажоритарно гласуване.

Погледнато откъм "Има такъв народ", другите две партии също не дават много стабилна парламентарна основа.

Вече е налице първото напрежение в коалицията "Изправи се! Мутри вън!", което възникна покрай коментарите около това дали трябва да се състави кабинет около партията на Слави Трифонов и кой може да подкрепи евентуален хипотетичен кабинет на "Има такъв народ". Едната част от коалицията, т.нар. Отровно трио, което още преди изборите стана дуо Николай Хаджигенов - Арман Бабикян, смята, че такова правителство трябва да има и то може да бъде подкрепено от БСП и ДПС. Докато другата част от "Изправи се" в лицето на Мая Манолова е на мнение, че не може да има партньорство с движението. Покрай този публичен спор двете страни взаимно се заплашиха, че е възможно да не се сформира парламентарна група в новия парламент. Разпределението на силите сред депутатите от "Изправи се! Мутри вън!" е 4 към 10 в полза на платформата на Мая Манолова и въпреки че страстите засега изглеждат овладени, най-малката парламентарна група е съставена от разнородни депутати от различни партии, което предвещава да е постоянен източник на напрежение.

Групата на "Демократична България" този път изглежда по-монолитна от предишни опити за обединение в това политическо пространство, но дори и тя да е бетон, нейните депутати са а) недостатъчен брой и б) имат разминавания с някои приоритети на хората около Слави Трифонов.

Служебен кабинет на хоризонта

По тези причини все по реалистичен изглежда сценарият с предсрочни избори и служебен кабинет на президента Румен Радев. Знак за това е, че от ръководството на "Има такъв народ" провеждат срещи с представители на двете формации от протестите "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!", но по неофициална информация те са свързани повече с предстоящата парламентарна дейност, отколкото разговори за евентуално правителство на "Има такъв народ". Индикация, че ще се върви към предсрочен вот, е и това, че по време на първото събиране на депутатите от "Има такъв народ" миналата неделя е била обсъждана работата на парламента само в краткосрочен план. В същото време пак по неофициална информация от партията на Слави поддържат интензивна комуникация и с президентството.

Кошмарът на Борисов

Евентуален служебен кабинет е най-кошмарният сценарий за Бойко Борисов и ГЕРБ, защото ще отнеме властовите механизми на партията за влияние върху част от държавната администрация, която беше използвана за донор на гласове, както и върху редица държавни структури, които ГЕРБ използваше като бухалки, за да притискат бизнеса. Това е и едно от обясненията за опита на Борисов да се опитва да бави максимално процедурата по връчването на мандатите, като предлага предварително обречения на неуспех състав на кабинет на ГЕРБ. Като отчаян опит да събере подкрепа може да се разчете и кандидата за премиер, който ГЕРБ се готви да предложи - Даниел Митов. Той беше първо член на ДСБ, а после на ДБГ (помните, партията на Меглена Кунева) и вицепремиер в предишното правителство на Борисов от Реформаторския блок. Неговата биография обаче има малко значение, защото ГЕРБ не може да събере мнозинство в новия парламент.

Борисов има основания да е притеснен от служебен кабинет по няколко причини. Първо, защото за разлика от предишното правителство на президента, когато в него имаше двама представители на ГЕРБ - настоящият председател на държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата" Малина Крумова, която беше вицепремиер, отговарящ за еврофондовете, и финансовият министър Кирил Ананиев, който заемаше същия пост в служебния кабинет на Огнян Герджиков, очакванията сега са министри в него да са повече технократи, отколкото да се търси баланс между основните политически сили. Освен това тогава Борисов изтегли част от зам.-министрите си, но някои от представителите на ГЕРБ запазиха постовете си в изпълнителната власт, което в сегашната ситуация едва ли ще се случи.

Макар че служебното правителство е ограничено във времето - около три месеца (по конституция два и още поне месец, докато се сформира новият парламент и се избере новото правителство), и неговата основна задача е да организира предсрочните избори, то има всички правомощия като редовния кабинет с изключение на промяна на параметрите на държавния бюджет.

Ако се стигне до този вариант, в сегашната ситуация служебното правителство може да изкара и повече време. Следващият парламент вероятно също ще бъде фрагментиран и ако президентът реши този път да даде повече време за съставяне на мнозинство, служебният кабинет може да управлява България до есента.

Това би дало хоризонт правителството на Радев да направи повече от това просто да крепи държавата, докато дойде друг. Кабинетът няма право на законодателна дейност, но може да променя подзаконови нормативни актове на МС. Освен смяната на двете нива на управление - министри и зам.-министри, то може да прави и редица кадрови промени на назначени от ГЕРБ лица, като например в службите, в структурата на НАП или областните управители. При управлението на Борисов тези позиции често се използваха като инструмент за натиск върху политически опоненти и бизнесмени. Най-вероятно евентуалното служебно правителство на Радев ще предприеме мащабна промяна и в МВР чрез смяната на директорите на областните дирекции на МВР или поне тяхната ротация, което пък може да пресече каналите за купуване на гласове за ГЕРБ и ДПС на следващите предсрочни парламентарни избори. Със сигурност ще има смени и в управителния съвет на държавната фирма "Информационно обслужване", която преброява резултата от вота.

Борисов има сериозни основания за притеснение от евентуално служебно правителство и по още една причина. То може (и ако се стигне дотам, почти сигурно ще го направи) да започне ревизия в редица държавни дружества като "Автомагистрали" и Държавната консолидационна компания (ДКК), от които да излязат доста нелицеприятни неща за управлението му. Чрез "Автомагистрали" бяха раздадени милиарди на близки до властта строителни фирми без обществени поръчки за строителството на големите инфраструктурни обекти, а в ДКК потънаха половин милиард лева за ремонт на язовирите, без обаче да е ясно как тези средства се харчат.

Рискът от служебен кабинет

Разбира се, евентуалното служебно правителство крие известни рискове за Румен Радев, който през есента ще се бори за втори мандат на предстоящите президентски избори. Неговото служебно правителство ще бъде натоварено с големи очаквания за демонтаж на модела "Борисов" и рискът е да не успее да ги оправдае. Първо, заради краткото време, което има, и второ, заради вероятните мини, които се очаква да бъдат заложени от отиващото си правителство на Борисов. Така например служебният кабинет ще трябва да внесе Плана за възстановяване в Европейската комисия на стойност 12 млрд. лв., след като кабинетът на ГЕРБ отказа да направи това и го остави за следващото правителство. По предложенията на ГЕРБ в него имаше доста критики и сега най-вероятно ще се наложи част от тях да бъдат преработени, което поставя пред риск внасянето му в срок и крие опасността от това европейските средства да се забавят. Не е ясно и дали няма да има нужда от актуализация на бюджета, което пък, ако се налага, зависи изцяло от сегашното правителство на Борисов в оставка, защото след разпускането на парламента няма как това да се гласува.

Риск има и за анти-ГЕРБ формациите, които само след два месеца трябва да се явят отново на избори и към този момент никой не може да прогнозира дали биха постигнали по-добър резултат и дали в следващия парламент конфигурацията няма да е удобна за статуквото, което да се върне отново на власт.

Истината е, че никой не може да предвиди отсега какво ще стане на евентуални нови избори. Сигурното е, че сегашната конфигурация не дава възможност да се направи стабилно правителство. Дори и да бъде избрано, то едва ли ще просъществува по-дълго от няколко месеца. По-вероятният сценарий - нови избори и служебно правителство, ще даде възможност на сегашните играчи и повече време да построят мостове помежду си. При всички положения политическото лято ще бъде много горещо. Интригата се запазва, поне до есента.

Какво може да свърши парламентът за месец

Ако предсрочните избори са през юли, животът на този парламент ще бъде изключително кратък - около месец и половина, и той едва ли ще може да приеме необходимите промени в законодателството, които да станат основа за разграждането на модела "Борисов". По тази причина, ако се съди по заявките на всички анти-ГЕРБ формации, те, изглежда, са се обединили основно около промени в Изборния кодекс, които да гарантират честността на вота и възможността на българите в чужбина да гласуват. И "Има такъв народ", и "Демократична България", и "Изправи се! Мутри вън!" подкрепят въвеждането на видеонаблюдение при броенето на бюлетините, както и увеличението на избирателните секции в държави, които са извън Европейския съюз. Сега техният брой е 35. Най-вероятно ще бъде предложена и възможността за гласуване по пощата за българите зад граница, за което обаче ще трябва да се извърши активна регистрация на избирателите и не е съвсем сигурно, че това може да стане за толкова кратко време. Трите формации планират и да се промени съставът на ЦИК. Според Изборния кодекс председателят, неговите заместници и секретарят се избират от парламента, а членовете на изборния орган се назначават от президента. Не е изключено от "Демократична България" да предложат промени в закона за съдебната власт, свързани със закриването на специализираните съдилища. Такава промяна присъства и в предизборната програма на "Изправи се! Мутри вън! и БСП, което означава, че тя може да получи подкрепа в новия парламент. Анти-ГЕРБ формациите най-вероятно ще предложат парламентът да гласува мораториум върху назначенията в държавните дружества, където в момента усилено текат конкурси за избор на управленски органи. "Изправи се! Мутри вън!" се готвят да предложат и създаването на комисия по ревизията, която да разследва как правителството на Борисов е харчило бюджетните средства. Тази идея се подкрепя и от "Има такъв народ".
6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 7

    Авторите на тая статия видимо не са гледали днешните "дебати" в НС, щом продължават съсредоточено да чукат по парламентарния калкулатор.
    Защото скандалите в залата задават абсолютно различни отношения от обикнатия в Капитал парламентарен тетрис.
    Пък и - както се очертава - ако всички в НС гласуват "за" правителство на сценаристите, ще настане всенародна радост и няма да има опозиция!

    Тая аритметика и изхождащата от нея логика не работят. И е глупаво да се продължава със заклинанията. Няма мощно антисистемно движение. Партиите имат интереси, които по едни теми се преплитат, по други - никак. И Герб внимателно следи да вкарва интриги и да им обърква играта

    Хайде да вземем да мислим!

    Абсурдно е преснопоявилата се Станиславова партия, която дори няма политическа програма, а едни 10 точки, които водят следите си от прочутия с безсмислието си референдум отпреди 5 г., да се натоварва с прекомерни надежди за правителство и парламентарно мнозинство.
    Очаква се "новите" политически субекти (и БСП, естествено) да подкрепят политики. А какви политики предлагат Станислав и Со?

    Неадекватните искания за мажоритарни избори, намалената партийна субсидия, пряк избор на нов Гешев са част от точките им, от която вече няма как да се откажат. Най-малкото - както се видя днес - Герб ще бият по това и ще ги подкрепят с две ръце, за да ги набутат в тресавището.

    Никой освен Герб няма интерес и не иска мажоритарни избори.
    Никой в НС освен Герб няма да подкрепи 1 лв. субсидия.
    Пълен таш@к е всенародно избиране на нов Гешев, но Герб ще го подкрепят, за да блесне абсурда на тая хрумка и да отвори очите и на най-тъпите .

    Т.е. по тия точки няма да има подкрепа от никой, освен от Герб.
    Всъщност, както се видя днес, Герб ще прави и невъзможното, за да профанира, опростачва и вбива клинове между противниците си, които влизайки в разправии помежду си, работят на 100% за измиване на носталгичния образ на народния вожд от Банкя.

    Със съжаление трябва да го кажа, но 45-тото НС явно ще върви по дневния ред на Герб. Не защото имат мнозинство, а защото "новите" им противниците са слаби - орел, рак и щука. И от сектантските им напъни се вижда, че допирните им точки стават все по-малко, защото с едно око гледат да не се изложат пред електората, ако през юли се отиде пак на избори, и не правят компромиси помежду си.

    Наистина още един месец циркове като днешния и през юли суверенът ще поднесе на баце цялата власт на тепсия...
    Бий ме! Обичам те!

    Затова неспособните да упражняват власт трябва да приглушат мераците си и да оставят президента да осъществи кошмара на Герб - безкомпромисно служебно правителство.

    Това е единственото решение.

    Нередност?
  • 3
    fpd1488699386518396 avatar :-|
    Ivan Mitev
    • - 1

    Сега кардиналният обществен проблем в Репуублика България е неправилният метод за въвеждане на лева. Наличието на тази съдбовна грешка е съществената причина за политическия провал на държавното управление.
    Паричната грешка създава злокобна зависимост: колкото повече се работи за национален икономически растеж – толкова повече са щетите. Тези щети създават недоволство на хората и подсигуряват провалът на правителството.
    Необходим е подобрен метод за въвеждане на лева за да е възможен устойчив обществен просперитет.

    Защо държавната власт запазна своя фатална слабост?
    Правителството, което е за съхраняване на съдбовната грешка (при достатъчно време) е с политически провал.
    Пример: Правителството на ГЕРБ съхрани съдбовната грешка и е с политически провал.

    Нередност?
  • 4
    ask16174436701044842 avatar :-|
    Тор
    • + 1

    С тези нови прогресивни партии, ще ядем свински уши и ще танцуваме кючек. Сбъдна се мечтата на истинския българин. Ако свършат свинските уши, може и шкембе с чесън.

    Нередност?
  • 5
    nca43604694 avatar :-|
    Данчо

    Всички се радваме на новите лица: БСП1, БСП2, ДПС, Шоуто на Слави и Реформаторския блок.

    Нередност?
  • 6
    ozd05563707 avatar :-|
    ozd05563707
    • + 1

    Предното служебно правителство на Радев беше саботирано по всички възможни начини от администрацията. Не може да се очаква нещо различно, освен ако не бъдат назначени за министри силно решителни хора, които са готови да се срещнат с ада.

    Нередност?
Нов коментар