🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вечерни новини: И "Има такъв народ" отказа на ГЕРБ, парламентът върза ръцете на кабинета в оставка с мораториум

И още: Борисов обяви 50 лв. добавка към пенсиите и за май; ДБ атакува "бетонирания" състав на КЗК

Заседание на 45 народно събрание, парламент Тошко Йорданов Има такъв народ
Заседание на 45 народно събрание, парламент Тошко Йорданов Има такъв народ
Заседание на 45 народно събрание, парламент Тошко Йорданов Има такъв народ    ©  Юлия Лазарова
Заседание на 45 народно събрание, парламент Тошко Йорданов Има такъв народ    ©  Юлия Лазарова

И в четвъртък очаквано новините от деня бяха доминирани от следизборното парламентарно риалити шоу. Първата политическа сила ГЕРБ, която в момента има връчен мандат от президента Румен Радев да опита да състави правителство, получи втори официален отказ за влизане в разговор за подкрепа - този път от "Има такъв народ".

Отговорът на поканата беше прочетен от парламентарната трибуна от Тошко Йорданов, който е председател на групата на партията на Слави Трифонов. "За нас политическа партия ГЕРБ е основен символ на статуквото и за нас е изключено да обсъждаме каквото и да е било правителство, предложено от представителите на тази партия", се казва в писмото от ИТН.

Вчера същия ход предприе и "Демократична България", като така възможността за кабинет на ГЕРБ, воден от излъчения кандидат за премиер Даниел Митов, вече изглежда по-скоро символична. Въпреки това от ГЕРБ заявиха, че мандатът няма да бъде върнат днес, а утре ще решава дали да направи това или все пак да подложи на гласуване в парламента проектокабинета, обявен от лидера на партията Бойко Борисов в началото на седмицата от болница "Софиямед", където той се възстановяваше от операция на менискуса.

Същевременно парламентът очаквано реши да върже ръцете на правителството в оставка с мораториум, който макар и с широка подкрепа не мина без взаимни нападки. Такива имаше и при дописването към лансираната от "Демократична България" добавка за задължително тримесечно изслушване на главния прокурор, през такава процедура да преминават и председателите на ВАС и ВКС. Освен това депутатите отмениха великденската си ваканция. Това беше очаквано предвид множеството внесени законопроекти и изтъняващите шансове за формиране на правителство, което може да скъси живота на това Народното събрание до едва няколко седмици.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Парламентът ограничи кабинета "Борисов 3" с мораториум

С гласовете на 151 депутати от всички групи без ГЕРБ-СДС, парламентът прие мораториум върху действията на правителството в оставка на Борисов. Забраната е за възлагане на концесии, даване на разрешения за проучвания за подземни богатства, сключване на големи обществени поръчки, вземане на дългове, промени в ръководствата на дружества и болници, разпоредителни сделки с имущество и назначения в държавната администрация. Това се случва насред течащи промени в бордове, които създават усещане, че ГЕРБ се окопава в ключови предприятия, а въпреки съгласието по темата прехвърчаха искри, тъй като подобно предложение от БСП в края на миналата седмица беше отхвърлено, макар и с мотив да се прецизира и изчисти.

Добавки към пенсиите ще има и през май

Добавки от 50 лв. към пенсиите на над 2 млн. пенсионери ще има и през май независимо от размера на пенсията им, реши на извънредно заседание правителството в оставка. Това ще струва още близо 105 млн. лв. на бюджета, които не са предвидени в закона. Средствата се разпределят ежемесечно от септември на миналата година и всички заявки на досегашното правителство бяха, че мярката ще бъде активна до март включително.

Те бяха част от социалните мерки в отговор на кризата, сред които са и увеличение на минималната пенсия от началото на годината с 20% на 300 лв., на социалните помощи, ваучери за пенсионери. По време на обсъжданията на Бюджет 2021 обаче икономисти и финансисти бяха скептични, че добавките от 50 лв. ще бъдат прекратени.

Депутати от ДБ предлагат предизборно удължения мандат на КЗК да се скъси отново

Внесената от Владислав Панев и Мартин Димитров редакция предвижда за настоящето ръководство на регулатора мандатът да се върне от 7 на 5 години, което би означавало изтичането му през това лято и скорошна процедура за избор на ново.

Той беше удължен седмици преди изборите от управляващото мнозинство в предходния парламент, като първоначално имаше и идея членовете на КЗК да се бетонират практически до 2030 г. Председател на комисията е Юлия Ненкова, която е майка на депутата от ГЕРБ Александър Ненков, и под нейно ръководство органът взе редица спорни и необосновани решения, сред които блокирането на сделките за ЧЕЗ и "Нова тв", което позволи те да се пренасочат към по-желани от управляващите купувачи.

Още 10 км от "Тракия" между Чирпан и Стара Загора вече са ремонтирани

През февруари започна обновяване на общо 16.5 км от "вълнистата" част от магистралата между връзката за АМ "Марица" и п.в. "Чирпан - изток", като за целта цялата магистрала беше затворена. Ремонтът на първите 6 км от тази отсечка завърши на 2 април. Цената за тези 16.5 км прогнозно е около 70 млн. лв. по данни на пътната агенция. От утре продължава ремонтът на следващите над 23 км от АМ "Тракия" до пътен възел "Стара Загора". Ще бъдат затворени и двете платна и трафикът ще преминава по обходен маршрут.

САЩ ще се стремят да съкратят вредните емисии с 50% до 2030 г.

Съединените щати ще положат усилие за съкращаване на парниковите газове с 50-52% до 2030 г. спрямо нивата от 2005 г. Това беше потвърдено от администрацията на президента Джо Байдън в деня на организирана от него среща на върха по въпросите на климата. Вашингтон опитва да си върне лидерството в борбата с климатичните промени, след като Доналд Тръмп оттегли САЩ от Парижкото климатично споразумение. ЕС си е поставил за цел да е климатично неутрален до 2050 г., а вчера евроинституциите се договориха и за новата, по-строга климатична цел - поне 55% свиване на емисиите до 2030 г. спрямо нивата от 1990 г.

Русия обяви, че оттегля войските от границата с Украйна

Руският външен министър Сергей Шойгу обяви, че войските, разположени в близост до границата с Украйна, започват да се връщат в постоянните си бази в Южния и Западния военен окръг. Това става след седмици на струпване на войски край Украйна и след обявени днес учения на полуостров Крим и в Черно море, в които участват над 10 хил. военни и 40 кораба. По думите на Шойгу, цитирани от руски издания, "целите на внезапната проверка са напълно достигнати". Случаят повиши напрежението между Запада и Русия. Москва настояваше, че руските сили имат право да провеждат маневри, където искат на територията на страната, но и че действията им не са акт на агресия срещу Украйна.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Credit Suisse отчете 252 млн. франка загуба до март след скандала с Archegos

За второто тримесечие от банката очакват още 600 млн. франка загуба, като след съобщаването на резултатите акциите й паднаха с 5%. Главният изпълнителен директор на Credit Suisse Томас Готщайн окачестви щетите от злополучната инвестиция в колабиралия рисков хедж фонд, като недопустими, но не подаде оставка, като изтъкна иначе позитивното развитие и едно от най-добрите тримесечия, ако не се броят еднократните ефекти (банката понесе щети и от фалита на британската Greensill). Голдщайн пое кормилото преди година, след като предшественикът му напусна след друг, този път вътрешен за швейцарската институция, скандал, свързан със следене на служители. За сметка на това постовете си губят директорът на инвестиционното банкиране и риск директорът на банката.

ЧИСЛО НА ДЕНЯ

121 депутати вече ще е нужни за приемане на всеки закон с новите промени в правилника на Народното събрание. Досега кворумът беше необходим само в началото на заседанието, а по-късно през деня можеше да се приемат текстове и от по-малко представители, освен ако не се поиска проверка.

КОРОНА НОВИНИТЕ НАКРАТКО

Общо 2002 са новите корона случаи в четвъртък. Това са 14% от направените над 14 хил. теста. Излекуваните са 3935, а починалите за денонощието - 100. В болница се лекуват 8435. От тях в интензивни отделения са 786. През изминалото денонощие са поставени 19 168 дози ваксини. Така общо ваксинираните стават 676 501, а с втора доза вече са 143 185 души.

От 30 април до 10 май ще бъдат отворени зелени коридори за ваксинация, съобщи главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев след заседание на Националния ваксинационен щаб. "Всяка Регионална здравна инспекция ще обяви в понеделник, а ние ще го обявим за цяла България къде в кой ден кой зелен коридор работи", уточни той.

Личните лекари ще заявяват през електронна платформа необходимите им количества от ваксините срещу Ковид-19. Очаква се системата да заработи скоро, обяви зам.-председателят на Българския лекарски съюз Николай Брънзалов, цитиран от БНР.

Парламентът на Германия прие закон, който позволява внезапното въвеждане на локдаун в зони с високо ниво на разпространение на новия коронавирус. Това ще позволи налагане на мерки там, където общият брой на новите заразени за седемдневен период е повече от 100 на 100 хил. жители в продължение на три поредни дни.

САЩ изпълниха целта си да поставят 200 млн. дози ваксина срещу COVID-19 през първите 100 дни от мандата на новото правителство, обяви президентът Джо Байдън. Белият дом обмисля възможността да предостави дози от ваксини срещу коронавируса на властите на други страни, които няма да се използват за ваксинирането на американски граждани.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-|
    scuby
    • - 1
    • + 4

    Вие добре знаете, че това решение за мораториум е противоконституционно, но го спестявате това на младите полезни идиоти. Веднъж имаше такова тълкуване от КС. Дори днес един от БСП се изцепи - ние знаем, че това е против Конституцията, но ще гласуваме, а те докато обжалват този парламент няма да го има вече. Пълен смях!

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D

    ИТН са поредната мръсна пяна, която - не знам защо? - някои мислят, че ще изчисти мазното леке на Борисовото управление.

    Помня парламентарната група на предпоследния Месия - Мадридският цар. Едно към едно ми напомня за тая на сценаристите: няколко юпита за цвят, а отдолу - мощно гюбре.

    Защото такива са принципите на т.н. западна демокрация - управлява волята на мнозинството. А то, като познавам социалната пирамида, обикновено е центърът на простотията. И волезлиянията му са такива - прости и първосигнални - баце и С|лави.
    Хвани единия, удари другия...

    Наскоро попаднах на разсъжденията на един философ, че в майката на демокрацията - Атинската република, изборите не са били с гласуване за предложени от олигархията кандидати (както сега) с вдигане на ръка, а са били чрез жребий: трябвало да се изберат, например, трима архонти на полиса и в гърнето сред белите камъчета се слагали и три черни. И гражданите бъркали в гърнето и показвали камъчето, което са изтеглили. Които трима случат черните, те ще управляват полиса до следващия жребий! Така хем има независим избор, хем повторяемостта на мандата е математически изключена.
    Ама можело черното да се падне на племенния говедар! Тъкмо ще се види може ли да се справя със задачите на града. Ако не може - от скалата...

    Та авторът пише, че в американски университет направил подобен експеримент и се оказало, че студентите, избрани с жребий, започнали да се учат в движение и да се справят много добре със задълженията си в управлението на "обществото", с каквито никога не са се сблъсквали.
    Условието е обществото да изисква и да контролира.
    Иначе нищо не става. И неставането го виждаме с очите си.

    Което и показва, че в т.н. западна демокрация проблемът е, че мнозинството прости хора възпроизвеждат чрез избори себеподобните си на всички възможни изборни постове. Пък после се чудим защо демокрацията бързо се изражда в авторитаризъм.

    ИТН са поредните случайници, вдигнати от вълната на сляпата народна любов, които не знаят какво да правят. Пък и никой от електората им вече не се интересува защо е дал доверие на Х да управляват страната: харесал му прическата...

    Всъщност няма значение. Още няколко години от живота ни отиват към безвремието.

    Нередност?
  • 3
    smotlixx avatar :-|
    smotlixx

    Заразата която владее Гневник плъзна и към Капитал, а Капитал беше сериозна медия. Между другото, откога тоя селски косматко дето беше на живото предаване по време на изборите е главен редактор?

    Нередност?
Нов коментар