🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вечерни новини: Избори на 11 юли, от първи юни рецептите стават само дигитални

И още: Бизнес активността в еврозоната се е подобрила през април; Почти единодушно партиите вдигнаха пенсиите, но засега само на първо четене

Сряда бе необичаен работен ден по средата на майските празници, наситен с политически събития, в центъра на които бе държавният глава. Резултатът е, че България върви към нови избори на 11 юли, а настоящият парламент ще остане в историята като най-кратко просъществувалият в българската история.

В същото време, президентът Румен Радев прогнозира конституционна криза, ако и следващите избори не доведат до съставяне на редовно правителство.

Междувременно в парламента не събра мнозинство предложението на ИТН партийната субсидия да падне на 1 лев на получен глас на последните избори. От присъстващите депутати 86 души гласуваха против, 76 подкрепиха предложението, а шестима се въздържаха, като така партийната субсидия остава 8 лева на глас.

В предизборна популистка еуфория, партиите на първо четене почти единодушно гласуваха предложение на БСП за вдигане на пенсиите, което за половин година би струвало над 1 млрд. лв. Малко успокоение за финансовото здраве на държавата е, че няма време за второ четене. Но веднъж подкрепили го, партиите трудно ще обяснят защо в следващ парламент биха го отхвърлили.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Парламентът се разпуска на 11 май, изборите ще са на 11 юли, президентът Радев се опасява от конституционна криза

Президентът Румен Радев връчи третия мандат за съставяне на правителство на лидера на БСП Корнелия Нинова, а тя очаквано върна мандата, както беше обявено предварително. "Новите политически субекти декларираха, че не биха подкрепили наше правителство, дори експертно и нямаме обективна възможност да съставим кабинет", заяви Нинова. Какво следва от това:

  • Окончателно приключи възможността за по-продължителен живот на 45-ото Народно събрание.
  • Следващата седмица държавният глава ще издаде едновременно укази за разпускане на Народното събрание, за назначаване на служебно правителство и за насрочване на нови избори в двумесечен срок от датата на прекратяване на пълномощията на НС. "В тази ситуация се очертава изборите да бъдат на 11 юли", обяви Радев.
  • На същата дата, на която ще бъде разпуснат парламентът, президентът ще издаде и указ за назначаване на новата Централна избирателна комисия (ЦИК), която ще заработи веднага за подготовка и провеждане на изборите. В сряда следобед Радев проведе консултации с парламентарните партии и коалиции за членове на новата комисия въз основа на представените му от партиите кандидатури според пропорционалните партийни квоти. От 15 кандидатури, предложени от партиите, само пет не са членове на сегашната ЦИК, разликата е само в справедливото представителство на всички парламентарни партии. За председател остана единственият кандидат Красимир Ципов, предложен от ГЕРБ, въпреки силните обструкции.

Междувременно ГЕРБ сезира Конституционния съд (КС) с искане за обявяване на противоконституционност на съществена част от последните промени в Изборния кодекс, сред които и новите правила за назначаване на ЦИК. Решението, какво то е да е то, ще има действие занапред, но със сигурност ще послужи като аргумент в политическия дебат.

Цитат на деня

Ако и след тези избори стигнем до същата патова ситуация и не може да се състави кабинет, България може да изпадне не само в политическа, но и в Конституционна криза.

Румен Радев, президент
Румен Радев, президент

Число на деня

14% е ръстът на издадените строителни разрешителни през първото тримесечие на 2021 г. в сравнение с преди година. Учудващо най-силно растат новите проекти в офис сегмента. Очаквано най-голям брой разрешителни за строеж на нови жилищни сгради са издадени в областите София (столица) - 229, Пловдив - 217, Бургас - 145, Варна - 134.

От първи юни рецептите стават само дигитални

Изискването за издаване само на електронни рецепти се отлага до края на месеца, обявиха от здравното министерство. Причината е, че болниците за разлика от личните лекари и извънболничните специалисти все още не са готови с въвеждането на софтуер, който да елиминира напълно хартиените рецепти. Сега лекарите изпращат в облак електронните рецепти и пациентът може да получи лекарствата си от всяка аптека с ЕГН. Тъй като не всички аптеки са готови, до края на май ще важат и хартиена, и електронна рецепта.

Бизнес активността в еврозоната се е подобрила през април

Причината е, че услугите се връщат към растеж. Общият индекс на мениджърите по поръчките (PMI) за валутния съюз на IHS Markit, приеман за добър показател за икономическото здраве, се покачва до 53.8 пункта и остава над нивото от 50 - границата между свиването и разширяването.

Компаниите обаче се изправят пред нарастващи разходи за суровини. Европа е в трета вълна от коронавирус, която принуждава някои правителства да подновят мерките за блокиране, но голяма част от заводите продължават да работят, а секторът на услугите се адаптира към ситуацията.

Нещо интересно

ФИФА и УЕФА искат обяснение от БФС за връщането на Борислав Михайлов

Изненадващото завръщане на Борислав Михайлов като президент на Българския футболен съюз (БФС) предизвика реакция от ФИФА и УЕФА. В общо писмо до изпълнителния директор на БФС Борислав Попов двете организации питат на какво правно основание е възстановен Михайлов на поста и призовават за подробно обяснение.

Преди седмица на среща на изпълнителния комитет той оттегли оставката си, подадена през октомври 2019 г. след мача с Англия, когато България беше наказана заради расистки обиди от публиката. В допълнение беше взето решение извънредният конгрес на БФС, насрочен за 25 юни, да бъде отменен и настоящото ръководство да довърши мандата си до февруари 2022 г. Агенцията по вписвания от своя страна днес отказа да впише Михайлов отново като президент на БФС. Според агенцията уставът на БФС не допуска процедура по оттегляне на оставката. Решението може да се обжалва в 7-дневен срок.

КОРОНА НОВИНИТЕ НАКРАТКО

Общо 367 са новите случаи на COVID-19 в страната за изминалото денонощие. Направени са 8916 теста, от които положителни са 5.9%. Към днешна дата активните случаи са 47 357. В лечебни заведения с потвърдена коронавирусна инфекция се намират 6670 души, като 637 от тях са в интензивни отделения. За последните 24 часа в Единната информационна система са подадени данни за 61 починали и 1058 оздравели. Поставените дози ваксина са 11 133.

"Зелените коридори" за ваксиниране ще продължат да работят по досегашния начин до 9 май, а следващата седмица ще бъде направен анализ и ще бъде създадена организация за продължаването на имунизационния процес. Това стана ясно от думите на здравния министър в оставка Костадин Ангелов, който в понеделник обясни, че решението дали "зелените коридори" да останат отворени ще бъде съобразено с наличния брой ваксини, нуждите по отделните фази от ваксинационния план и подадените заявки от страна на личните лекари.

Американската фармацевтична компания Pfizer обяви, че през септември ще кандидатства пред лекарствения регулатор в САЩ FDA за извънредно разрешение на нейна ваксина за деца на възраст между 2 и 11 години. През август пък е възможно да бъдат обявени и клинични данни за безопасността на ваксината при бременни жени, съобщиха представители на компанията във вторник пред анализатори от Уолстрийт и журналисти. Те посочиха, че още този месец - вероятно следващата седмица - компанията възнамерява да поиска от FDA да смени извънредното разрешение на разработваната съвместно с германската BioNTech ваксина за 16-85-годишните с пълноценно пазарно одобрение на продукта.

Сръбското правителство прие идеята за "финансова подкрепа" за всеки ваксинирал се срещу COVID-19, предаде местната телевизия N1. Помощта ще е в размер на 3000 динара (около 25 евро), като финансовото и здравното министерства в страната вече работят по структурирането й. Според правителството всеки ще може да получи помощта, ако я потърси до 15 юни. На критериите отговарят всички на възраст над 16 г., които до 31 май са ваксинирани дори само с една доза.

Турция въвежда още по-строги ограничения от 7 май в опит да овладее поредната вълна на пандемията. От петък на магазините в страната ще бъде разрешено да продават само основни хранителни продукти, храна за домашни любимци, козметика (но не и парфюми) и почистващи средства, съобщи Министерството на вътрешните работи. Освен вече въведеното ограничение за продажба на алкохол спира търговията с битова електроника, играчки, канцеларски стоки, облекла, принадлежности за автомобили, посуда и принадлежности за градината. Очакванията са мерките да се прилагат до 17 май - т.е. малко след края на свещения месец Рамазан.