🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Новата ЦИК ще е почти като старата, но с повече доверие

От общо 15 членове на новата комисия, десет са членове и на сегашната

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Красимир Ципов, предложен от ГЕРБ, ще е новият председател на Централната избирателна комисия (ЦИК), въпреки, че срещу неговата кандидатура остро протестираха от опозицията и това беше единствената номинация, срещу която се чуха възражения. Това е любопитен парадокс, който се получи в сряда на консултациите при президента за новите членове на ЦИК. Сам по себе си той опровергава твърденията на ГЕРБ, че с промените в Изборния кодекс и новия начин за назначаване на ЦИК президентът Румен Радев получава пълно влияние върху кадруването на комисията и внушенията, че така ще я дирижира.

Ако кандидатурата на Ципов за председател на ЦИК беше предложена и гласувана в пленарна зала, тя много вероятно нямаше да мине, заради съпротивата на партиите на промяната и БСП. Но понеже на консултациите при президента само ГЕРБ предложи свой кандидат за председател, очевидно по негласна уговорка, Ципов спечели служебно, без да минава дори през жребий.

Новата процедура е почти същата като старата

Всъщност въпреки опитите на ГЕРБ да дискредитират новата процедура по назначаване на членовете на ЦИК тя не се различава съществено от досегашната. И до момента членовете на ЦИК се назначават с указ на президента само и единствено по предложение на парламентарните партии. Разликата е, че досега председателят и зам.-председателите на ЦИК се избираха от парламента с гласуване, като винаги това ставаше и с договорки между партиите за председател да се избере представител на мнозинството. Новата уредба предвижда председателят и зам.-председателите също да се назначават с указ на президента, но, както и при останалите членове на ЦИК, това може да става само по предложение на парламентарно представените партии, т.е. президентът в никой момент не може да има инициатива в тази процедура. Само ако за позицията на председателя има повече от едно предложение, то правилата, написани в президентската институция, предвиждат председателят да се избере след жребий, а не и с решение на държавния глава.

Поради липса на конкуренция

На консултациите при президента в сряда нито една друга партия освен ГЕРБ не предложи председател, а представителите на ГЕРБ съобщиха името на своя кандидат за председател Красимир Ципов едва след подканване.

Първо лидерът на "Демократична България" (ДБ) Христо Иванов остро възрази срещу кандидатурата на Ципов. Принципно ДБ би подкрепила председател от ГЕРБ, но не и Ципов, каза Иванов и се аргументира - по време на сравнително дългата си политическа кариера Красимир Ципов нито веднъж не е направил впечатление на човек, който отстоява върховенството на закона. Освен това на два пъти е бил зам. министър на МВР, което го прави съпричастен към проблемите в това ведомство, свързани с нарушаване на човешките права, каза Иванов. Първоначално той се обърка, че Ципов е бил зам.-министър по времето на Цветанов, но се коригира след напомняне от Десислава Атанасова (ГЕРБ). От "Изправи се! Мутри вън" също заявиха, че няма да подкрепят Ципов, а БСП обяви, че принципно не приема председател от ГЕРБ.

В крайна сметка липсата на конкуренция за поста на председател изключи възможността за провеждане на жребий и Ципов ще получи поста служебно.

Останалите кандидатури минаха без оспорване, като голямата част от тях са настоящи и бивши членове на ЦИК. На практика от 15 членове на комисията в новата ЦИК, само петима не са членове на сегашната комисия.

Състав на новата ЦИК

Красимир Ципов, председател

Зам.-председатели

Камелия Нейкова, бивш член на ЦИК, предложена от "Има такъв народ!"(ИТН)

Емил Войнов, член на настоящата ЦИК, предложение на БСП

Цветозар Томов, бивш член на ЦИК, предложен от ДБ

Росица Матева, председател на Обществения съвет към ЦИК, предложена от ИМВ

Секретар

Севинч Солакова (ДПС), член на сегашната ЦИК и неин секретар

Членове

Номинации на ГЕРБ: Димитър Димитров, Георги Баханов, Йорданка Ганчева, всички членове и на настоящата ЦИК

Номинации на ИТН: Елка Стоянова, юрист, проф. Любомир Гаврилов (математик)

Номинации на БСП: Силвия Стойчева, Цветанка Георгиева, членове на ЦИК и в момента

Номинации на ДПС: Ерхан Чаушев, член на ЦИК и в момента

Демократична България: Любомир Георгиев, математик, общински съветник на ДСБ в СОС

Същественото е, че усилията на президента Румен Радев да успее с назначаването на ЦИК едновременно с разпускането на 45-ото Народно събрание видимо ще се увенчаят с успех въпреки рязкото скъсяване на времето, след като първо "Има такъв народ", после и БСП върнаха проучвателните мандати за съставяне на правителство веднага след получаването им и така силно ускориха края на парламента. В сряда, веднага след като БСП върна мандата, президентът проведе насрочените предварително консултации за нови членове на ЦИК и така процедурата по назначаването на новата комисия бе задвижена. От думите на президента стана ясно, че следващата седмица той ще назначи служебното правителство, ще разпусне Народното събрание и ще насрочи избори, които най-вероятно ще се проведат на 11 юли. Конституцията предвижда, че насрочването на нови избори трябва да стане в двумесечен срок от прекратяване на правомощията на предишното Народно събрание.

В предишните дни президентът неведнъж даде ясно да се разбере, че ще направи необходимото новата ЦИК да заработи едновременно с разпускането на парламента и насрочването на изборите. "Трябва да се направи всичко възможно сега, така че в случай, че имаме нова ЦИК, тя да стъпи в своята роля още с разпускането на Народното събрание", заяви президентът на брифинг в Първомай в събота.

Това е логично и целесъобразно, защото иначе би се появила ситуация, в която настоящата ЦИК да започне подготовката за следващите избори, да състави и хронограмата, която е важен документ, а след това работата да бъде поета от новата ЦИК.

"Вървят спекулации че съм длъжен незабавно да разпусна парламента и да насроча новите избори", заяви днес и президентът Радев в заключителните си думи след консултациите. Ако разпусна парламента в петък, то изборите трябва да се насрочат на 4 юли, а ЦИК няма да може да се справи, заяви Радев. Формално погледнато, след днешното връщане на третия мандат, президентът няма конституционни основания да бави издаването на указа за разпускане на НС, но пък забавянето до началото на следващата седмица, при условията на официален празник и почивни дни не може да е основание за спекулации.

На 7 май от 9 часа ще бъде проведено изслушването на кандидатите за членове на ЦИК, след като бъдат проверени и документите им от специална комисия. От изявлението на президента днес се разбра, че на 11 май, вторник, той ще издаде указите за разпускане на парламента, насрочване на избори, назначаване на служебно правителство и назначаване на новата ЦИК, а изборите най-вероятно ще бъдат на 11 юли.

Промяната в състава на ЦИК, която от персонална гледна точка се оказва всъщност е не толкова съществена, при положение, че в нея се вливат само петима нови членове, е много важна от гледна точка на общественото доверие към работата на комисията и оттам - към резултатите от изборите.

В момента политическото представителство в настоящата ЦИК е абсурдно неадекватно. В ЦИК има представител на партията на Бареков "България без цензура" - Катя Иванова, "Обединени патриоти" имат двама представители - Бойчо Арнаудов и Таня Йосифова, която е и зам.-председател на комисията. Друг от зам.-председателите - Кристина Цветославова Цанкова- Стефанова, пък е представител на ВОЛЯ. Същевременно, нито едно от новите партии в парламента, няма представител - нито ИТН, нито ДБ, нито ИМВ.

Новата ЦИК ще отрази актуалното съотношение на политическите сили в парламента при същото условие нито една партия поотделно да няма блокираща квота за вземане на решение. По правило всички решения на ЦИК се вземат с мнозинство от ⅔ от гласовете.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 3
    scuby avatar :-P
    scuby
    • - 3
    • + 6

    Гледах ги, пълен смях. Не искат председател на ЦИК от ГЕРБ, но никой не иска да излъчи друг кандидат и да пристъпят към жребий. Манолова и ДБ най-нервни от всички и гледат укорително към по-големите партии защо те не са излъчили предложение за председател. Абсолютно същото както с мандата. Всички искат да са в това НС, да се наредят на трапезата, всички са против ГЕРБ, но никой не иска да вземе мандата и да носи отговорност. Гледат се един друг и чакат някой от тях да поеме отговорността, а другуте от страни после да му извиват ръцете и да прокарват интересите на олигархията. Пълен цирк!

    Нередност?
Нов коментар