Разказът за корупция, който опълченците на Борисов спряха

В сигнала и изказването на земеделеца Светослав Илчовски има твърдения за рекет, намеса на министър, кюлчета към премиера

Депутатът от ГЕРБ Маноил Манев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Къв си ти бе? Що снимаш?" С такива реплики видимо разярени депутати и активисти на ГЕРБ нахлуха на заседанието на временната комисия за ревизия на кабинета "Борисов 3" в сряда. С тях беше и човек, който няколко човека в залата разпознаха като ММА боеца Станислав Недков - Стъки. Заради маските беше трудно да се каже със сигурност, но по-вероятно това е друг депутат от ГЕРБ. По време на заседанието обаче присъствието на човек, който прилича на силовия спортист там беше разчетено като откровена заплаха.

Повод за арогантното поведение бе разказ на земеделския стопанин от Северна България Светослав Илчовски, който бе подал сигнал за натиск и корупция, включвайки имената на премиера в оставка Бойко Борисов, кюлчетата със злато в нощното му шкафче, жената, която е правила скандалните снимки от спалнята му, както и заплахи от страна на регионалния министър в оставка Петя Аврамова, натиск от прокуратурата и още, и още...

"Гвардията" на ГЕРБ наистина нахлу, тъй като нито един неин представител (както и на ДПС) не беше дошъл за заседанието на комисията, което позволи на председателя Мая Манолова и присъстващите депутати от БСП, "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън" да задават въпроси на Илчовски, а той спокойно да отговаря и да показва документи.

След като са видели от живото излъчване в интернет какво точно говори агробизнесменът, един по един депутати, министри и активисти на ГЕРБ започнаха да прииждат в залата, с което буквално задръстиха свободното пространство. Човекът, който прилича на боеца Стъки, бившият МВР министър Младен Маринов и бившият зам. регионален министър Николай Нанков заеха многозначително позиции точно зад Илчовски. Встрани от него пък бяха Георг Георгиев, който през последните дни активно брани дома на премиера от неизяснени заплахи, Александър Ненков, Десислава Атанасова и др.

Започналата словесна престрелка, викове и нападки, думкане по банките и др. не позволиха на Светослав Илчовски да продължи разказа си, който освен негова информация за това откъде идват златните кюлчета в чекмеджетата на премиера от изтеклите снимки през миналото лято включваше и твърдение за клип от там. А също и за самоличността на прословутата Мата Хари, която ги е правила и която по думите на Илчовски е плеймейтка, чието име няма да назове, тъй като има дете.

Разказът на Илчовски

Сигналът на зърнопроизводителя е за събития, започнали през 2019 г. Тогава според него той бил помолен от Иван Ангелов - един от собствениците на фирма "Градус", да реализира фиктивен оборот за неговото дружество. Самият Ангелов му се представял като "скрит началник на Министерството на земеделието и Агенцията по храните".

През същата и следващата година Илчовски присъствал на няколко неформални срещи в бившата резиденция на Тодор Живков в село Студена. На тях бил и Бойко Борисов и там му бил показан запис как се издевателства над собственика на "Сис индустрийс" Миню Стайков в ареста като послание какво се случва с бизнесмени, които не са подчинени. Илчовски обясни, че за да няма проблеми, още от 2014 г. продавал зърно за птицефермата на Иван Ангелов, когото той нарича Пилето, на цени под пазарните, като исканията ставали все по-големи. Последно - през 2020 г., му поискали да продава на половин цена.

"Отказах им. Последва обаждане от министър Петя Аврамова (която бе водеща фигура на ГЕРБ във врачанския региона, преди да стане министър) с предупреждение да спра да купувам земи и със заплахата "ще те дам на нашите прокурори", цитирам я. Скалъпиха ми обвинение от окръжната прокуратура в Районен съд - Стара Загора, за убийство (вероятно има предвид покушение - бел. ред.) срещу същия Иван Ангелов, което никога не се е случвало. Принудих се да обявя фирмата си за продажба, за да покажа, че има проблем", пише още Светослав Илчовски в сигнала си. Наистина в началото на 2021 г. местни медии разпространиха тази негова заявка (виж карето).

Нататък под уточняващите въпроси на депутати Илчовски стигна и до темата със златните кюлчета, които според него били носени като подаръци за рождения ден на Борисов. Той разказва почти като анекдот как Иван Ангелов занесъл на Борисов малко кюлче, а Цоло Вутов - много по-голямо, на което премиерът реагирал: "Ех, Иване, Иване, толкова ли ти се откъсна от сърцето, я гледай Цоло какво ми е донесъл." После Ангелов донесъл още кюлчета.

"Стига, рече Господ"*

Разказът на Илчовски обаче бе прекъснат от нахлуването в залата на депутата от ГЕРБ Маноил Манев, който, запъхтян, но с гръмовен глас, взе думата и в следващия близо час първо сам, а постепенно подкрепен и от прииждащите други депутати от партията, самата Петя Аврамова, заместника й Николай Нанков, бившия МВР министър Младен Маринов и още куп знайни и незнайни поддръжници буквално блокираха комисията. Пространният монолог на Манев трудно беше прекъсван от който и да е, включително и от иначе известната с гласовитостта си председателка на комисията Мая Манолова.

Манев първо обвини Манолова, че комисията е нередовно свикана и той и ГЕРБ не са били надлежно уведомени (само ГЕРБ и ДПС липсваха от заседанието, а в кулоарите на парламента часове наред по време на пленарното заседание се обсъждаше как има комисия по ревизията и на нея ще се представят сигнали за корупция - бел. авт.), после обяви че се провежда не по предварителния дневен ред, в който според него не се предвиждали изслушвания на свидетели, а накрая заяви и че този формат въобще е недопустим, като твърдения за престъпления трябва да се отправят към съответните органи, а парламентът не е място за това.

Самият Илчовски по-рано каза, че не е сигнализирал досега органите, защото не е имало пред кого, тъй като "всичко в държавата се контролира от ГЕРБ".

Опитите да се дадат обяснения на Манев предизвикваха само нов поток на мисълта му, викове и нападки между депутатите от ГЕРБ и останалите партии. В словесната война се включиха още Тома Биков и Десислава Атанасова от ГЕРБ, които са членове на комисията, както и "подкрепления" като Георг Георгиев, Александър Ненков и много други, които яростно се провикваха в залата, без да им е дадена думата, и тропаха по банките, с което практически не се даде шанс за провеждане на заседанието. В залата беше дори предложеният за премиер от Борисов Даниел Митов, който обаче остана мълчалив и незаинтересован от случващото се.

На фона на тирадата от депутатите на ГЕРБ и прииждащите за отбрана депутати регионалната министърка (в оставка) Петя Аврамова все пак взе думата. Тя заяви, че не познава господина (което е почти невъзможно предвид факта, че Илчовски е един от най-големите земевладелци в региона, от който Аврамова стана депутат и в който дълго време представляваше ГЕРБ) и иска да чуе отново какво е казал, като ще си търси правата в съда. Неговият опит да разкаже своята версия за нейното обаждане обаче стигна до едва няколко изречения. Илчовски каза, че има разпечатка, от която се вижда, че е говорил с Аврамова.

Така след часове кухи и повтарящи се фрази от депутати от ГЕРБ Мая Манолова обяви, че заседанието и въпросът ще бъдат обсъдени отново в комисията в петък следобед.

*Име на роман от депутата от ГЕРБ Маноил Манев, който се превърна в основно действащо лице на изслушването.

Илчовски: от сигнал за подкуп от депутат до публична обява за продажба на бизнеса си

Светослав Илчовски е един от големите зърнопроизводители в Плевенска област с над 100 хил. дка земя, като през годините нашумя в публичното пространство най-вече с подадения сигнал за подкуп през 2012 г. срещу тогавашния депутат от ГЕРБ Димитър Аврамов, който впоследствие мигрира към ДПС. Пред медиите Илчовски разказваше, че е имал спор с друга компания за служебно разпределение на земи в Северозападна България, на които се полагат евросубсидии, като депутатът е поел ангажимент да "съдейства" пред местните земеделски служби срещу 100 хил. лв. и 3 хил. дка земеделска земя. Димитър Аврамов бе арестуван през 2012 г. по обвинение за търговия с влияние, но през 2016 г. - оправдан.

В началото на тази година пък Илчовски нашумя с публичното обявление за продажба на зърнения си бизнес, за което спомена пред парламентарната комисия. Пред земеделския сайт agri.bg той разказа, че търси купувач за стопанството си от 100 хил. дка обработваема земя и зърнобаза за 200 хил. тона жито с мотив: "Изнасяме бизнеса си от България, вече не се чувстваме добре тук, това е единствената причина." От самия разказ стана ясно, че исканата цена е 1400 лв. за дка, което би означавало 140 млн. лв. за цялото стопанство, а Илчовски има намерение да премести бизнеса си в САЩ.

Илчовски работи основно през едноличния си търговец, регистриран в Кнежа, като оборотите му са от порядъка на 70 - 75 млн. лв. годишно. Той или негови роднини са собственици и на още няколко дружества с милионни обороти. Той е и сред по-големите получатели на европейски субсидии през различни години заради многото обработваема земя. Така например през едноличния си търговец през 2020 г. той е получил 1.88 млн. лв. европейско подпомагане, а за предходната година - 1.73 млн. лв.

По темата работиха Деница Ватева, Ивайло Станчев и Николай Стоянов

31 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • - 7
    • + 80

    "Опълченци" е твърде ласкателна дума за помиярите на един гангстер.

    Нередност?
  • 2
    lanelor avatar :-|
    Nikolay Mitev
    • - 3
    • + 49

    Еиму и подобието на държава. Как така са нахлули? Защо не ги изкарат навън като видимо саботират? Кой ми в гащите?

    Нередност?
  • 3
    gog43683660 avatar :-|
    gog43683660
    • - 44
    • + 6

    Ами май са част от комисията, ама никой не ги е уведомил, че комисията ще заседава, че и ще изслушва "свидетели" ...

    Нередност?
  • 5
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 51
    • + 5

    По думите на Илчовски той е бил заведен на крака при самия Бойко Борисов, който още на първата им среща е решил да си излее душата и дори му пускал клипчета, показващи сексуални издевателства срещу друг бизнесмен в затвора. Разбира се, думите на „свидетеля” не бяха подкрепени с никакви доказателства.

    Пълна малоумщина. Хора мислете какви искат да докопат власт и на какво са способни! После ще е късно!

    Нередност?
  • 6
    monom avatar :-@
    monom
    • - 5
    • + 22

    Много съм "загрижен" за ГЕРБ от видяното през последните осемнадесет дни!!!! Многократни монолози на Борисов за ставащото в политическия живот,... НО,...той се оказа неподготвен и без КРИЗИСНИ пи-ари !
    Досега беше лесно, след като е на власт и не трябва да се оправдава пред НИКОЙ в държавата!!!
    НО, дойде момента и се видя, че в ГЕРБ има голяма дупка и това е МОРАЛА!!
    Продуктивно и правилно е да се продължи с "почистването на партията" от хора и процеси ,които уронват авторитета на ГЕРБ и свалят бъдещите изборни резултати!
    ГЕРБ заприлича на БКП!!!..."една маса отрупана с блага" и който успее да седне на нея, започва да се храни и заделя и за бъдеще време!!!!
    ,....а това, кара хората да правят компромиси с МОРАЛА и принципите си, с цел запазване на ОБЛАГИТЕ, които получават от членството си в ГЕРБ !! Само "почистване" на партията в следващите 20 дни, ще е продуктивно и ще покаже ,че МОРАЛА в ГЕРБ е най-важното качество на членовете!
    Другото е, надежди за вяра в ...................миналото!!
    Борисов, дай " път" на умните хора в ГЕРБ!! Ти показа какво можеш и ......Нормално се износи !! Следващите избори ще са трагични за ГЕРБ!!
    Партията на Слави-ИТН има зад гърба си хора очакващи промяна на ЕДНОЛИЧНОТО ти управление с ДЕМОКРАТИЧНО!! Управление, което зачита мнението на съпартийците си и на народа!!
    Днес, ТИ решаваш ЕДНОЛИЧНО, раздаваш ОБЩАТА НАРОДНА пара като своя и от свое име, КОЕТО ПО СВЕТА ГО НЯМА !
    ИМА ДЪРЖАВНО УСТРОЙСТВО, ИМА И УЧЕБНА ДИСЦИПЛИНА - ДЪРЖАВНО УПРАВЛЕНИЕ, КОИТО ОБЯСНЯВАТ И КАЗВАТ ,КОЕ КАК СТАВА, но ТИ, не си ги изучавал и не пожела да погледнеш дори!!
    Днес е късно за промяна!! Тъжен край на европейското развитие на ГРАЖДАНИТЕ от ГЕРБ!!
    Припомням,... нашите деди са управлявали държавата по време на няколко войни и България е имала златен лев, без помощ от Е . Съюз, а ти се оплакваш днес от положението!??!!
    Апропо,......сетих се днешния герой Маноил Манев!!! Такова нагло и тенденциозно грубо говорене на колеги депутати говори за пълно самозабравяне, и уронва престижа на ГЕРБ!! Сигурен съм, че това не е острието на ГЕРБ!! Дано, дано стигне до теб писанието ми! Не те харесвам ,и пак ще кажа, Томислав Дончев и Екатерина Захариева с лекота ще вършат твоята работа ! Сбогом!!!!

    Нередност?
  • 7
    npocmaka avatar :-|
    npocmaka
    • - 2
    • + 57

    Утре сутрин ще има ново включване на СевдаТВ - пряко от зайчарника в Банкя.
    Боко ще обяснява как Черепа и Доган са платили на Илчовски да говори (без да го спомене по име). Може и братя Бобокови да включи. Нищо чудно и путин и северна Корея. Телевизиите ще му излъчат театъра ,но и те ще гледат да не споменат подробности от изявленията на Илчовски.

    Кухи фейсбук акаунти ще го хвалят

    Нередност?
  • 8
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 62

    Ледът под Герб се пука със страшна сила и зейва бездната, защото :

    а) безкрайните словесни рефлукси на баце в последните дни явно са убедили и олигосите от най-близкия му кръг, че войната е загубена и трябва сами да си спасяват кожата;
    б) министърка от Герб официализира наличието на "тяхна прокуратура";
    в) обществената тайна как се крадат бизнеси бе описана с подробности: първо 700-800 к, после 50% от всичко;
    г) достъпно беше обяснен произходът на митичните златни кюлчета от спалнята на баце: такса страх. Същият ще да е и произхода на пачките;
    д) паническата и абсолютно ненормална реакция на гербавия башибозук (моля Капитал да не позори паметта на опълченците, като ги оприличава гербаджиите с героите) е ярко доказателство колко втрещени са от разпадането на системата си. И от това, което ги чака;

    Хайде да видим сега освен "тяхна" дали има и национално отговорна прокуратура.

    След изличаването на Герб това ще е второто, което трябва да направи 46-тото: разпускане на тази прокуратура и започването начисто.
    И разследване, естествено. Защото онези по занданите, които са там без присъда, за да преотстъпят бизнесите си, са вътре с прокурорски постановления, все пак.

    Идва видовден!

    Нередност?
  • 9
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • - 1
    • + 54

    Потресена съм! Герберастите са невероятни простаци, а ГЕРБ е най-голямото зло, което ни е сполетявало!

    Нередност?
  • 10
    elitdimitrova avatar :-|
    Reader12
    • - 43
    • + 3

    Познатата МаМа и получила поредния компромет в пощата си. Същото с бели конци. Жалко за дипломата по право от Бургаския

    Нередност?
Нов коментар