Най-важното: Какво означава интервюто на Слави Трифонов + Борисов ще е премиер до вторник

Политическите новини от последните дни, които задават тона на започващата седмица

Бойко Борисов, Слави Трифонов    ©  Капитал
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Повече от месец след парламентарните избори и почти два месеца преди повторното гласуване политиката ври и кипи с много по-висока температура, отколкото през последните години. Ако през последните дни не сте влизали в забързания ритъм на политическите новини, по-долу ще намерите събрано и обяснено най-важното.

Три събития доминираха през уикенда и донякъде задават тона на започващата седмица:

  • Президентът Румен Радев обяви, че във вторник ще бъде готов със служебното правителство и най-вероятно тогава ще издаде указа за разпускане на това Народно събрание. В същия ден Бойко Борисов вече няма да бъде министър-председател.
  • Продължиха отзвуците от скандала с разкритията на бизнесмена Светослав Илчовски пред парламентарната комисия по ревизия на кабинета Борисов. Те са важни заради видимо огромния интерес към тях и възможността да намалят резултата на ГЕРБ на идващите избори. Като отзвук и прокуратурата започна проверка на твърденията на Илчовски и Иван Ангелов, но говорителката на главния прокурор Сийка Милева омаловажи случая като каза, че в предизборен период получават много сигнали.
  • Слави Трифонов даде първото си интервю, след като "Има такъв народ" стана втора на парламентарните избори на 4 април. Интервюто беше пред Петър Волгин в предаването "Политически НЕкоректно" по Българското национално радио. Разговорът му с независим от него журналист за пръв път даде възможност да се разбере повече за политическите му възгледи и намерения.

Най-важното от интервюто на Слави Трифонов

  • "Има такъв народ" подкрепя плоския данък

Слави Трифонов отказа да вмества партията в рамките ляво - дясно и консервативно - либерално, които нарече "остарели понятия от нафталина". Той я определи като "практична за това, което е в интерес на българския гражданин". Контролните" въпроси, зададени от Волгин, очертаха партията по-скоро като дясна и консервативна. Трифонов се обяви за плоския данък и в подкрепа на решението на Конституционния съд за Истанбулската конвенция, за спазване на законите и правилата, които създават държавните институции. На фона на притесненията, че "Има такъв народ" е поредният играч в полето на популизма, на много хора тези заявки могат да прозвучат успокоително.

Като основни ценности Слави Трифонов формулира "да си принципен, да си лоялен, да си последователен". А като стил на управление каза, че не взима самостоятелни решения, а търси съвети и мнения на експертите и професионалистите, които е събрал.

  • Слави Трифонов твърдо подкрепя Европейския съюз и НАТО

"Моето разбиране е, че България е член на ЕС и това, което е част и добро за ЕС, е добро и за България. Това, което е добре за Атлантическия пакт и НАТО, е добро и за България. Трябва да бъдеш коректен партньор и коректно да изпълняваш своя ангажимент", каза Трифонов. И добави, че България винаги ще бъде благодарна и емоционално свързана с Русия заради невъобразимата жертва, която Русия е направила за нея в миналото. Но сега ситуацията е различна.

  • За телевизионния водещ едно от най-важните неща, които трябва да се случат през следващите месеци, е направеното от ГЕРБ да бъде "изчегъртано"

"Да бъде изчегъртано със законови средства това, което направи ГЕРБ. И да има съвсем свободно нормално отношение в бизнес, администрация, в отношенията България - Европа, в медиите, като в една нормална европейска държава." Той каза, че независимо кога, всичко това ще се случи, защото това не е логичният, нормален, естествен законов път на една нормална държава, членка на ЕС.

  • Какво става с въвеждането на мажоритарната система

Трифонов каза, че е поел отговорност за въвеждането на мажоритарния вот и прави така, че той да се случи. Но за това е необходимо да има спокоен парламент, а при сегашния е нямало нужното време, за да се изработи. Нарече мажоритарния вот необходим, защото политическият елит се е самозабравил.

  • Въпроси, на които Слави Трифонов не можа да отговори

- Дали ще стане министър-председател, ако партията спечели изборите.

- Дали "Има такъв народ" ще излъчат кандидат за президентските избори.

Как ще стане смяната във властта тази седмица?

Във вторник президентът най-вероятно ще издаде указ за разпускане на Народното събрание и за свикване на нови парламентарни избори. (Възможно е това да се случи още в понеделник, но указът да влезе в сила от следващия ден). Това означава, че от този ден нататък Бойко Борисов, с пълна сигурност поне за около три месеца, няма да бъде премиер.

  • Какво означава това?

Поне временно ГЕРБ ще трябва да разчитат само на неформалната си власт - позициите си в част от медиите и евентуално съдебната система. Влизането в правителството на хора, които не са свързани с Бойко Борисов, ще позволи и да се анализират по-внимателно действията на кабинета през последните години.

  • Колко време ще бъде на власт служебното правителство?

То ще управлява държавата, докато не бъде съставено редовно. Изборите ще са след два месеца, вероятно на 11 юли. След тях трябва техническо време, за да бъде свикан новият парламент и президентът да започне да връчва мандатите. На теория този процес може да продължи дълго, така че има сценарии, в който служебното правителство да управлява три месеца, че и повече.

  • Какви хора ще влязат в него?

Служебен премиер вероятно ще бъде човек от близкото обкръжение на президента. Разговори за министри са водени с хора, които изглеждат като капацитети в областта си, ползват се с добро име и имат разнообразна професионална история и политически пристрастия.

МЕДИЙНА СЕРГИЯ

Най-запомнящите се политически изказвания от уикенда

"По 19 милиона на ден струва това шоу в парламента. Хубаво, че го закриха, защото с това шоу щяхме да фалираме."
Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ и премиер в оставка

(Твърдението е, меко казано, спорно, тъй като сумата е получена, като разходите за изборите са разделени на броя работни дни на Народното събрание.)

"Корупцията в страната ни излиза най-скъпо от всичко."

Румен Радев, президент

(В отговор на обвиненията на Борисов, че е виновен да не бъде излъчен работещ парламент, който да избере правителство.)

"Нашата цел в следващото Народно събрание ще е да принудим всички останали политически формации да седнат около платформата за политически диалог за това как да задвижим страната по пътя на промените. Това може да стане само на база на платформа за пълноценна европейска законност и демокрация."

Христо Иванов, съпредседател на "Демократична България", БНР

"С 45-ия парламент приключи самодържието на Борисов. Това е най-важното нещо! И парламентът показа, че може да бъде жив, а не просто гумен печат в ръцете на Бойко Борисов и да узаконява свинщините му."

Николай Хаджигенов, зам.-председател на ПГ на "Изправи се! Мутри вън!", БНР

"Смятам, че част от бизнеса ще се ослуша дали да продължи да подпомага Борисов."

Татяна Дончева, лидер на "Движение 21", част от коалицията "Изправи се! Мутри вън!", БНТ

"Политическата криза, която започна още през лятото с бурните протести, ще приключи, когато се състави стабилно правителство, в което ГЕРБ не участва. Всяка политическа сила носи своята отговорност за начина, по който ще процедира оттук нататък."

Крум Зарков, зам.-председател на ПГ на "БСП за България", БНР

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 18
    • + 2

    Това е безпрецедентна политическа атака срещу една от най-гоемите фирми в този бранш. И вие лицемерно се пишете медия, която е загрижена за бизнеса в България. Пълно лицемерие :(. Дайте поне позицията на атакуваната фирма. Всяка фирма вече тук може да бъде атакувана в Народно събрание от случайно влезнали хора в политиката възползвайки се от малоумщината на българина. Този прецедент е много опасен за всички чужди и наши инвеститори, които инвестират в български фирми. За съжаление умишлено Прокуратурата е натикана в ъгъла и всяко действие да защити засегнатите ще се изтълкува от разделения народ като намеса за едната или другата страна. До тук ни докарахте и по-лошо ще става :(

    „Градус“ АД е дълбоко обезпокоено от факта, че твърденията и откровените манипулации получават гласност и легитимация в българския парламент без да бъде направен какъвто и да е опит за установяване или дори проверка на фактите. Това подкопава не само доверието в определена компания, но и доверието в целия капиталов пазар и води директно до преки загуби за хиляди професионални и непрофесионални инвеститори за сметка на краткосрочни политически дивиденти. “Градус” АД не може да допусне уронване на дългогодишно градения имидж на компанията и ощетяване на своите инвеститори, клиенти и доставчици, и е задължено и ще предприеме всички възможни правни действия за защита на техните интереси.

    Нередност?
  • 2
    skyfighter avatar :-|
    skyfighter
    • - 2
    • + 10

    Разговорът на Слави с Волгин не беше интервю, беше хаотичен опит за разсъждения на тема политика. Тотална катастрофа. Всичко беше неясно и той реално нищо не заяви категорично, дори за ЕС, НАТО и Русия се изказа с половин уста.

    Каза и, че ЕС трябва да има повече правомощия, което ще налее доста вода в мелницата на патриотите.

    Адски дилетантско поведение, което ще консолидира електората на ГЕРБ, БСП и ще напомпа патриотите (плюс гласуването в Турция). Много слабо.

    Нередност?
  • 3
    voda avatar :-|
    The investor
    • - 17
    • + 4

    Градус трябва да осъдят лъжеца Илчев!

    Нередност?
  • 6
    bramasole avatar :-|
    bramasole
    • + 7

    До коментар [#3] от "The investor":
    Дали Св. Илчовски да бъде осъден или - не, трябва да реши съдът. За това обаче са нужни експертни проверки от куп държавни институции, начело с НАП. Нужна е волята на гл. прокурор да си "причини" такава проверка. На първо време да проверят различните договори и документи, свързани с обвиненията за кухи обеми, това е лесно доказуемо.
    Виновният да отговаря за извършеното/казаното.

    Нередност?
  • 7
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • - 3
    • + 2

    "..в подкрепа на решението на Конституционния съд за Истанбулската конвенция"

    Капитал пак остава на сухо за любимата си ЛГБТ конвенция.

    Нередност?
  • 8
    rpx08612176 avatar :-@
    Диана
    • - 4

    Колко злобни са всички към Бойко Борисов! Срам за България за всички тези БСП-та, Слави-та, Мутривън-та...И всичко тръгна от БСП! Всичко мръсно, мъртво, жалко, нищожно, предателско, българоунищожителско...БСП ВЪН ОТ ПОЛИТИКАТА!

    Нередност?
Нов коментар