Близки на президента, възпитаници на Харвард и експерти: кои са служебните министри и какво ще трябва да правят

В следващите два месеца правителството, водено от ген. Стефан Янев, трябва да организира новия вот през юли, но към него има и политически очаквания

Ген. Стефан Янев, служебен премиер
Ген. Стефан Янев, служебен премиер
Ген. Стефан Янев, служебен премиер    ©  Георги Кожухаров
Ген. Стефан Янев, служебен премиер    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Вторият служебен кабинет на Румен Радев вече е известен, след като президентът обяви състава му по обяд. Служебното правителство, което Радев назначава със свой указ от 12 май, ще управлява до съставянето на кабинет след вота на 11 юли. Основната му задача ще е организирането на следващите избори, но към него има по-големи политически очаквания, основно за обективен преглед и ревизия на спорните решения на Бойко Борисов и неговото обкръжение през последните години. Пред някои от министрите ще има и спешни оперативни задачи, свързани с ковид-кризата, изтичането на срокове по едри проекти и т.н.

Както се знаеше и предварително, служебното правителство се оглавява от президентския секретар по сигурност и отбрана ген. Стефан Янев. Значителна част от министрите са вече познати от предходни служебни кабинети, един е партийният кадър - Янаки Стоилов от левицата в ролята на правосъден министър.

Кой кой е в служебния кабинет и какви са най-важните предстоящи задачи в конкретния сектор може да видите надолу

Ген. Стефан Янев, служебен премиер

Стефан Янев е о.з. бригаден генерал от българската армия и ветеран от служебното правителство на Огнян Герджиков през 2017 г., където заемаше поста вицепремиер и министър на отбраната. В момента минава за един от най-лоялните съратници на президента Румен Радев, който го изтегли за свой секретар по отбраната и сигурността след разпускането на служебния кабинет преди четири години. От гледна точка на настоящата външнополитическа конюнктура на остро противпопоставяне между Запада и Кремъл Янев е по-скоро добра кандидатура, тъй като поне формално има отчетлив проатлантически профил.

Запасният генерал е завършил Военния колеж към Националния военен университет във Вашингтон, а след това заема поста началник на департамент "Tрансформации" в Центъра на НАTО за борба c тероризма в Анкара в периода 2005-2007 г.. По време на първото правителство на ГЕРБ пък е военно аташе в САЩ, така че със сигурност е добре разпознаваема фигура за западните ни партньори. Лакмус за неговата проатлантическа ориентация в момента ще бъде политическото му поведение в контекста на актуалните шпионски скандали с Русия, в които страната ни играе видима роля.

Това, с което Янев най-силно се помни като служебен министър на отбраната до момента, обаче са скандалите около избора на нов тип боен самолет за военната ни авиация в надпревара на стойност 1.5 млрд. лв. Тогава, в последните дни на служебното правителство на Герджиков, той подписа заповед за класиране на фирмите-участнички в наддаването, с която постави на първо място като най-изгодна офертата на шведската корпорация Saab с нейните изтребители Gripen. На практика обаче това не се оказа предрешаване на конкурса, тъй като финалното решение трябваше да бъде взето от бъдещото Народно събрание. В крайна сметка точно така и стана: след изборите мнозинството на ГЕРБ сформира парламентарна анкетна комисия, анулира процедурата и премина към директно междудържавно договаряне със САЩ за закупуване на изтребители F-16 в опит на Бойко Борисов да се хареса на Доналд Тръмп.

На финала президентът Радев и Стефан Янев все пак по-скоро се оказаха прави в предупрежденията си, че при междудържавното договаряне няма да бъде постигната оптимална оферта и ще има скрити разходи: американските самолети излязоха доста над параметрите на търга и до момента за тях първоначално са дадени 2.2 млрд. лв. плюс още около 300 млн. лв. за подобряване на наземната инфраструктура, а предстои и закупуване на допълнително въоръжение.

Обратно към списъка

Гълъб Донев, вицепремиерпо икономическите и социалните политики и министър на труда и социалната политика

Един от дългогодишните експерти в социалния сектор ще бъде за втори път служебен социален министър. Секретарят по социалните въпроси на президента Гълъб Донев е експерт с три висши образования - първото е военно, в училището, което е завършил президентът, а след това завършва финанси и право.

Донев е държавен служител от 20 години в социалното министерство и неговите агенции, като първото правителство на ГЕРБ го заварва като директор на Главна инспекция по труда. По време на втория кабинет на Борисов, Донев се връща в екипа на Ивайло Калфин, междувременно е заместник-директор на Държавния резерв, социален министър в служебния кабинет на Огнян Герджиков, а от 2017 г е секретар на президента Радев по социалните въпроси. В сектора намират Донев за диалогичен човек, чиито силни страни са трудовото право и социалното осигуряване.

Най-горещият картоф в сектора в момента е решението за продължаване на мерки за изплащане на ковид-компенсации, трябва спешно да се направи и стратегия за заетостта, която включва условия за ползване на средства по оперативни програми. На последното заседание правителството отпусна 240 млн. лв. за ковид-мерки, като се очаква тези средства да стигнат за работещите и бизнеса до средата на юни и намирането на още средства е най-спешният въпрос, който Донев трябва да реши.

Обратно към списъка

Бойко Рашков, вицепремиер по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работи

Решението за назначаване на Бойко Рашков за поста някои веднага изтълкуваха като знак за реваншизъм, но в цялата си кариера досега Рашков е доказал, че не допуска да бъде дирижиран. Назначението му е знаково в много ясен контекст - Бойко Рашков е емблематичен пример за това какво се случва с един служител от висшия ешелон, когато реши да изпълнява професионално и добросъвестно ангажиментите си и така засегне интересите на тези, които дърпат конците в прокуратурата и службите. През 2013 г. той беше избран за председател на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства и само за пет години този орган реално заработи и започна да упражнява ефективен контрол върху спецслужбите, прокуратурата и съда по прилагането на СРС - едни нерешен с години проблем. Това го вкара в тежък конфликт с прокуратурата и службите, персонално - с тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров, след като Бюрото започна да вади доклади за тежки злоупотреби със спецсредства. В резултат Рашков и заместникът му Гатев бяха показно отстранени от Бюрото, след като председателят на правната комисия на парламента Данаил Кирилов публично заплаши Рашков от парламентарната трибуна, че няма да види втори мандат.

Рашков има солидна професионална кариера зад гърба си. Последователно е бил директор на Националната следствена служба, директор на Специализираната следствена служба, член на Висшия съдебен съвет, народен представител в 39-ото Народно събрание, заместник-министър на правосъдието. През 1998 г. тогавашният състав на ВСС го избра за главен прокурор, но политическата власт не го хареса, защото предпочете да търси по-лоялен човек на негово място. След промяна на закона и смяна на ВСС, новият състав на съвета поиска връщане на кандидатурата на Рашков и на негово място избра Никола Филчев, а с това заложи и разбиването на прокуратурата.

Рашков е доцент, доктор по наказателен процес и ръководи Катедра "Наказателноправни науки" в Юридическия факултет на Университета за национално и световно стопанство.

Сред първите задачи на Рашков вероятно ще е да смени всички директори на регионални дирекции на МВР в страната, за да гарантира честността на парламентарните избори, а е известно, че точно местните дирекции са тези, които трябва да разследват купения вот, но масово си затварят очите. Все пак това е основната задача на служебния кабинет. Разбира се, напълно основателни са очакванията, че като бивш директор на Бюрото за СРС Рашков ще бъде изкушен да направи ревизия на дейността в тази област и на МВР, ГДБОП и ДАНС. Като вицепремиер по обществения ред и сигурността всички тези институции попадат под прекия му надзор и тъй като е известно, че ГЕРБ се е окопал тотално в тях, ще е просто задължително да бъде направена бърза проверка на дейността им. А като добър юрист Рашков може да извади наяве доста от нелицеприятните практики в тези служби.

Обратно към списъка

Андрей Живков, министър на енергетиката

До 2018 г. Андрей Живков е бил в ръководството на Електроенергийния системен оператор. Преди това е работил в "ЧЕЗ Разпределение". През последните години няма публична информация за него.

В работата му в енергетиката би следвало да има три основни приоритета:

  • Да проведе обществени консултации за задаващата се криза в сектора, продиктувана от рекордното поскъпване на квотите за въглеродните емисии, нереформирания български сектор и законовите ангажименти за постигане на целите за енергийна ефективност. Поради липсата на парламент няма как да се променят Законът за енергетиката и Закона за енергийната ефективност, за да се осъществят отлаганите с години от ГЕРБ реформи и има риск от 1 юли цената на тока за бита да се повиши значително. Това би могло да се избегне ако КЕВР определи много по-голяма квота за регулирания пазар на АЕЦ "Козлодуй" и отреже напълно ТЕЦ "Марица изток 2". Рискът е, че хиляди енергетици и миньори ще останат без работа, а възможностите за държавна подкрепа на тези дружества вече са изчерпани.
  • Да провери защо изграждането на газовата връзка с Гърция се бави вече трета година, а по последна информация от парламентарното заседание в петък няма да е готова и през 2022 г. Председателя на КЕВР Иван Иванов призна, че България търпи огромни загуби от това, тъй като няма реална алтернативно трасе за внос на друг газ, освен руския.
  • Да направи ревизия на проекта "Турски поток", в който бяха инвестирани близо 3 млрд. лв., по непрозрачни схеми, с много съмнения за корупция и нарушения. Да представи публично реалния анализ разходи-ползи за проекта.

Обратно към списъка

Янаки Стоилов, министър на правосъдието

Конституционалистът проф. д-р Янаки Стоилов е може би най-дългогодишният парламентарист през историята на прехода, въпреки, че кариерата му бе прекъсната изкуствено, след като лидерът на БСП Корнелия Нинова прокара лимит на депутатските мандати в левицата. Стоилов беше депутат от Великото народно събрание и един от авторите на Конституцията. След това бе последователно депутат в седем парламента, включително и зам.- председател на Народното събрание, председател на правна комисия и на комисията по външна политика. Бил е член е на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (2009-2017 г.). Стоилов е може би най-яркия пример защо ограничението в мандатите не бива да се прилага автоматично.

Преподавател по теория на държавата и правото и политология в СУ "Св. Климент Охридски".

Янаки Стоилов остана единственият министър от средите на БСП. Решението за одобряване на кандидатурата му е взето на подпис от членовете на Националния съвет на БСП, след като в партията бе поставено такова условие за бъдещите министри. Появиха се и коментари, че това назначение на Стоилов е вид компенсация за спряната му кариера на депутат, макар че през последната половин година след конгреса отношенията между Нинова и Стоилов се затоплиха.

Формално битието му на парламентарист и конституционалист го прави пригоден за основното политическо предизвикателство през последните години - съдебната реформа, която по общо съгласие трябва да включва концептуални структурни и функционални изменения в настоящата уредба, включително и конституционната. Същевременно Стоилов е давал да се разбере, че не е привърженик на резки и радикални промени, бидейки по-скоро консервативен като всеки юрист.

От друга страна в Министерството на правосъдието има и много оперативни задачи за решаване, някои от които изникнаха буквално през последните дни, след като комисията на Мая Манолова за ревизия на правителството на ГЕРБ изпрати и на министерството доклада си и сигналите. Така сред първостепенните задачи е незабавна проверка за данните за тормоз и изтезания на задържаните в следствените арести обвиняеми.

Обратно към списъка

Кирил Петков, министър на икономиката

Кирил Петков има MBA от Harvard Business School и е бил ученик на Майкъл Портър. Бизнес кариерата му започва като мениджър на Jumbo Plaza - ритейл парк в София с 30 хил. кв.м търговска площ, който е инвестиция на американския милиардер Майкъл Карш, а през последните години развива Proviotic - стартираща компания за пробиотици.

Петков стои и зад две образователни идеи - т. нар. Харварски курсове по икономика в сътрудничество със Софийския университет и център за изследвания към Биологически факултет на СУ. Сред обществените му активности са спасяването на плажа Корал и акцията по спасяването на алпиниста Боян Петров.

Изследванията му за клъстерите и експортния потенциал на секторите в България ще са му от помощ като икономически министър. Но в краткия си престой в служебно правителство по-скоро едва ли ще може да се разгърне в тази посока. Затова в по-спешния лист със задачи на министъра стои повдигане на завесата на милиарди, управлявани на тъмно от Българската банка за развитие и Българската консолидационна компания, които ще са под негов контрол като министър. Другият приоритет изглежда осигуряване на финансова помощ за компаниите за преодоляване на последствията от ковид-кризата.

Обратно към списъка

Атанас Пеканов, вицепремиер по плана за възстановяване

Атанас Пеканов е икономист в Австрийския институт за икономически изследвания (WIFO) и докторант по икономически науки във Виенския икономически университет, където и преподава. От 2018 г. е член на Съвета за икономическо и социално развитие на президента Румен Радев с фокус върху макроикономическата политика, а от януари 2019 г. участва и в Стратегическия съвет. Работил е в Европейската централна банка (ЕЦБ) от 2015 до 2017 г., първо като асистент, а после и като анализатор с фокус върху програмата за окончателни парични транзакции (ОПТ) и фискална политика. Бакалавърската си степен завършва с отличие във Виенския икономически университет, а магистратура завършва в UCL през 2015 г. с фокус върху макроикономически политики и иконометрия. Бил е на стаж в Българската централна банка, както и на изследователски престой в Икономическия факултет на Харвард до март 2020 г. като стипендиант по програмата Fulbright.

От началото на кризата заради коронавируса анализира и сравнява мерките за подпомагане на икономиките в различни страни. Според него пред България стоят три основни въпроса от икономически характер - справянето с пандемията, възстановяването от кризата и осигуряването на по-бързо икономическо развитие, което да води до осезаемо подобряване на стандарта на живот.

Пеканов ще има трудната задача да координира с Европейската комисия вече подадения План за възстановяване и устойчивост от кабинета "Борисов". ЕК засега не е дала официален знак, че е приела плана, което значи че той е още на ниво обсъждане и работни групи. От една страна, президентът Радев вероятно ще иска включването в плана на поне няколко идеи, които бяха представени от него и хора като Кирил Петков. От друга, партиите на протеста вероятно също ще искат ревизия на плана. ЕК има свои искания - сред които основното е дата за затваряне на държавната "Марица Изток".

Пеканов ще трябва да балансира между всички тези искания и не е ясно дали ще поеме отговорността да сложи подпис под окончателно одобрен План или ще остави това на бъдещо редовно правителство.

Обратно към списъка

Асен Василев, министър на финансите

Асен Василев беше министър на икономиката, енергетиката и туризма в служебния кабинет на Марин Райков през 2013 г, така че това няма да е първият му досег с държавното управление. Завършил е икономика в Харвард, специализира бизнес администрация и право в Harvard Business School и Harvard Law School.

Съосновател и директор е на Центъра за икономически стратегии и конкурентоспособност. Преподавател е в програмата за икономически растеж и развитие, афилиирана със Софийския университет и с Центъра за стратегии и конкурентоспособност в Harvard Business School. От 1999 до 2004 г. работи като консултант в "Monitor Group" в САЩ, Канада, Европа и Южна Африка. Ръководи проекти за маркетинг и стратегическо развитие на големи международни компании в телекомуникационната индустрия, енергетиката, минното дело, застраховането и в редица големи производители на потребителски стоки.

Една от важните задачи на служебния финансов министър ще е да разбере какво е реалното състояние на държавните финанси. От този отговор ще зависи и решението му кога и дали трябва да излезе на пазара на дълг или ще може да остави тази задача на следващото редовно избрано правителство. От него ще се очаква да осигури средства за провеждането на нови избори, а такива не са предвидени в бюджета. Повечето социално-икономически мерки за справяне с ковид кризата също са бюджетирани до средата на годината, така че при решение да бъдат предложени нови или да се продължат сега съществуващите, от неговото ведомство ще се очаква да намери средства и за тях.

Обикновено при смяна на властта администрацията спира да работи, но под ръководството на Василев са двете приходни агенции - НАП и Митниците и е важно на оперативно ниво те да продължат да функционират без сътресения.

Обратно към списъка

Д-р Стойчо Кацаров, министър на здравеопазването

Д-р Стойчо Кацаров е един от експертите в неправителствения сектор, председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването, който активно води дела за лекарски грешки и защитава интересите на лекари, болници и пациенти. Д-р Кацаров е има история в политиката като заместник-министър на здравеопазването в кабинета на Иван Костов, областен управител на София, депутат два мандата от ОДС и един от основателите на ДСБ, в чието ръководство беше.

Кацаров е привърженик на приватизацията на държавните болници, частното здравно застраховане и един от противниците на недомислените здравни реформи през последните години. Негов заместник се очаква да бъде също експерт в сектора - д-р Димитър Петров, бивш управител и подуправител на здравната каса.

За втори член на екипа му се спряга д-р Тома Томов, началник на ковид-отделението и главен секретар на Александровска болница, която проф. Костадин Ангелов управляваше преди да стане здравен министър. Ако той бъде назначен, това би било знак, че едва ли ковид-политиката и плащанията на досегашното правителство или скандалните назначения на директори на болници в последните дни на управлението на Борисов едва ли ще бъдат подложени на резивия.

В същото време д-р Кацаров спада към групата на т.нар. ковид скептици. Той беше силно критичен към ограничителните мерки и през миналата година споделяше мнението, че ковид не е смъртоносна болест и причината за големия брой починали в България е лошото състояние на българската здравна система.

Задача на неговия екип ще бъде да подготви системата за евентуална четвърта вълна на епидемията, да въведе правила, при които се въвеждат или разхлабват мерки и да довърши масовата имунизация.

Обратно към списъка

Николай Денков, министър на образованието

Проф. Николай Денков отново е служебен министър на образованието след като зае поста и в служебното правителство на Огнян Герджиков през 2017 г. Денков е професор по физикохимия, доктор на науките в СУ "Св. Климент Охридски", член-кореспондент на БАН и редовен член на европейската научна академия Academia Europaea, професор и доктор на науките по физикохимия. Член е на експертна група "Физически науки" към Европейската космическа агенция. Ръководи лаборатория "Активни формулировки и материали" във Факултета по химия и фармация на СУ "Св. Климент Охридски".. Автор на над 175 научни публикации с голям международен отзвук в специализираната научна литература. Ръководил е над 50 международни научни и научно-приложни проекти с външно финансиране. Специализирал е в Япония и в Швеция и е работил като водещ учен в изследователски институти на фирмите Unilever (САЩ) и Rhone-Poluenc (Франция).

Денков беше зам.министър на образованието от 2014 до 2016 г. с ресори висше образование и европейски структурни фондове, включително и изпълнението на оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" (ОПНОИР). Въпреки че е считан за успешен в ресорите си, напуска МОН през 2016 г. след като Меглена Кунева го изолира от взимането на решения по отношение на европейските фондове и преразпредели ресорите към свои кадри.

Главната задача пред Денков е в ограничен хоризонт да проведе диагностика на проблемите в образованието през изминалата година на дистанционно обучение, която доведе до рязко увеличение на неравенствата в и без това неравната българска образователна система. Целта е да се вземат адекватни краткосрочни мерки за наваксване на пропуснатото от учениците и да бъде създадена база за по-дългосрочна стратегия за образованието от следващо редовно правителство.

Обратно към списъка

Христо Бозуков, министър на земеделието

Христо Бозуков бе министър на земеделието и в първия служебен кабинет на Румен Радев като през мандата си се прочу най-вече с репликата "гъските изядоха субсидиите", с която обяви, че голямата част от субсидиите за агроекология са отишли като допълнителни плащания за зърнопроизводителите заради гнездящи в нивите им гъски. Той стартира мандата си с уволнение на тогавашния директор на фонд "Земеделие" Румен Порожанов като за няколкото месеца на поста подаде и сигнал до прокуратурата срещу обществена поръчка на агроминистерството по времето на тогавашния министър Десислава Танева за правен анализ на поземлената реформа, от който не произлезе нищо. Бозуков е бил дългогодишен директор на института по тютюна като в кабинета "Орешарски" става и директор на Селскостопанската академия- пост, от който подаде оставка по време на второто правителство на ГЕРБ.

Земеделското министерство се очертава като един от "горещите картофи" в служебното правителство. Освен нуждата от ясни обяснения по много точки от настоящия скандал покрай разказите на зърнопроизводителя Светослав Илчовски с твърдения за искани подкупи от "Напоителни системи", избирателни проверки на агенцията по храните при вноса и какво ли още не, ведомството е в ключов период, който ще предопредели разпределението на над 2.5 млрд. лв субсидии за България годишно до 2027 г. Буквално в следващите седмици трябва да приключат окончателно преговорите по Общата селскостопанска политика на ЕС за новия програмен период, който се забавиха заради огромните различия между държавите-членки и на моменти изглеждащия невъзможен баланс. А от детайлите ще стане ясно дали ще има ефективни тавани на плащанията, каква част от средствата ще се насочат към зелени практики, "чувствителни сектори", дигитализация, биологично производство.

Ведомството ще има и няколко оперативни важни задачи - до юни да приключи изплащането на фермерските субсидии за миналата година и приема по новата кампания за кандидатстване, както и да организира до лятото приема по двете едри схеми от програмата за селските райони с общ бюджет над 800 млн. лв.

Обратно към списъка

Виолета Комитова, министър на регионалното развитие и благоустройството

Арх. Виолета Комитова беше зам.-министър на регионалното развитие в служебното правителство на Огнян Герджиков през 2017 г. Тя е доцент в Архитектурния факултет в Университета по архитектура, строителство и градоустройство. Членува в Съюз на архитектите в България и Камара на архитектите в България.

През 2017 г. тя критикуваше в интервюта програмата за саниране, като каза, че е имало наддоговаряне на финансовите средства и липса на контрол.

Сега пред Комитова има много предстояща работа, като е малко вероятно тя да се изпълни в рамките на служебния кабинет. В новия национален План за възстановяване и устойчивост има продължение именно на програмата за саниране, така че трябва да се уточни как точно ще се инвестират средствата за нея. Освен това под шапката на министерството е държавната компания "Автомагистрали", която има договори с пътната агенция за над 4.5 млрд. лв. за строителство, през които непрозрачно се превъзлага работа на частни компании. Осветяването на тези парични потоци е важно.

По време на служебното правителство на Герджиков наяве излезе и нарушението с изчезнали оферти в търг за тунел "Железница", но разследването потъна в небитието. Работата на тол системата, по която стоят въпроси относно ефективността и управлението й, също би могла да бъде проверена. ВиК секторът също има нужда от работа - законът за ВиК буксува от години и макар че служебния кабинет не може да го завърши, то поне процесът може да се задвижи.

Обратно към списъка

Стела Балтова, министър на туризма

Стела Балтова, която е доцент по икономика на бизнес услугите, е за втори път служебен министър на туризма. Тя заемаше този пост и в първия служебен кабинет на Румен Радев, но опитът й в управлението на сектора включва и поста на зам.-директор на някогашната държавна агенция по туризма в кабинета "Станишев".

Новият служебен министър буквално ще трябва да влезе с летящ старт в очертаващия се втори катастрофален сезон за летния туризъм, който традиционно генерира близо 70% от приходите в бранша. На фона на тежкия удар на пандемията и блокираната за много от основните си пазари България, Балтова ще трябва да координира с другите ведомства политиката на страната, най-вече в сферата на дипломацията и маркетинга.

На оперативно ниво ведомството ще трябва да изплаща и помощи за бранша по различни програми, както и да довършва процедури за концесии на плажове, които бяха стартирани в 12 без 5 от кабинета "Борисов" и които по всичко личи ще влязат дори в активния сезон. Сред тях е и спорната концесия за плажа "Велека" край Синеморец, която доведе до обществено недоволство и подписка в последните дни с искане да бъде спряна.

Обратно към списъка

Асен Личев, министър на околната среда и водите

Асен Личев е магистър е по хидрогеология и инженерна геология с 25-годишен стаж в екоминистерството. Повече от 12 години е директор на дирекциите по водите. Експерт е по управление на водите на национално ниво. През 1997 г. е участвал активно в реформата във водния сектор, завършила с приъединяването на "водите" към министерството на околната среда. Ръководил е по концепцията за "Национална стратегия за водния сектор в България до 2015 г." и разработването на Закон за управление на водите. Пенсиониран е през последните дни на правителството "Борисов 2" от тогавашния екоминистър Ивелина Василева. В последните години Личев няколко пъти критикува управлението, особено при дискусиите за водната криза и маловодието на язовирите.

Новият служебен министър наследява много и дългосрочни проблеми - наказателните процедури за биоразнообразие и чистота на въздуха, както и проблемите с управлението на отпадъците. Макар и за кратко време на поста Личев може да се опита да върне диалогичността на министерството с неправителствения сектор, като бяха положени много усилия от страна на предишното управление да се намали ролята на екологичните организации. Както и да се върне прозрачността в управлението на ведомството.

Обратно към списъка

Георги Тодоров, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Георги Тодоров е познато лице в транспорта. През годините е бил зам-министър на транспорта в три правителства - на Орешарски и в служебните кабинети на Близкаков и Герджиков. Преди това е директор на дирекция "Транспортна инфраструктура" в Столична община, а в периода ноември 2004 г. - октомври 2009 г. е бил директор на дирекция "Концесии" в транспортното министерство, като е работил и като експерт в правната дирекция на ведомството.

Георги Тодоров е магистър по право, като има опит и в бордовете на няколко държавни и дружества - "Пристанищна инфраструктура", "Информационно обслужване", "Български пощи", както и в "Пристанище Бургас", "България Еър" и т.н.

Едно от първите решения, които ще произведе транспортното министерство по време на новото управление, ще бъдат новите такси на летище София. Гражданска въздухоплавателна администрация мисли шест месеца дали да уважи решението на държавното дружество за драстичното им вдигане, като остави решението да излезе буквално два дни след посочването на новия министър. Тодоров ще трябва да направи и анализ на някои от концесионните договори, по които предходното правителство щедро направи отстъпки към изпълнителите.

Обратно към списъка

Светлан Стоев, министър на външните работи

Външен министър в служебното правителство ще бъде Светлан Стоев, дългогодишен дипломат от кариерата със стаж в посолствата ни в Копенхаген, Дания и Бон, Германия, както и в Швеция. От 2016 до 2018 г. е Директор на "Държавен протокол" в МВнР, а от януари 2019 г. е извънреден и пълномощен посланик отново в Дания.

Въпреки че времевият хоризонт за работата на Стоев е кратък, пред министерството седи отворения въпрос за преговорите на Северна Македония за присъединяване към ЕС, които България засега блокира. В същото време отношенията на България с Русия се влошават, след като България подкрепи Чехия в скандала с взривени оръжейни складове, свързан според прокуратурата и с отравянето на българския бизнесмен Емилиян Гебрев, за което заподозряно е ГРУ. Ако Русия официално определи България като "неприятелска държава", това ще отвори още един фронт за служебното външно министерство на Стоев. И не на последно място, през изминалите 10 години българската външна политика е реакционна и се определя не толкова от експертите в МВнР, колкото от решенията на премиера Борисов. 2 месеца са малко време, но Стоев може поне да започне определянето на някакви стратегически външни интереси за страната, които до този момент липсват под ръководството на ГЕРБ.

Обратно към списъка

Георги Панайотов, министър на отбраната

Новият служебен министър на отбраната е дългогодишен дипломат от кариерата с над четвърт век стаж. До момента заема поста постоянен представител на България в ООН, където през 2016 г. наследява известния политик от ДСБ и Демократична България Стефан Тафров. Панайотов има няколко години опит в съвместната работа с настоящия служебен премиер Стефан Янев в българското посолство в САЩ в периода 2011-2014 г. Той също така има солиден опит по отношение на отбранителните политики, тъй като два пъти е оглавявал отдел "НАТО" във външно министерство, а също така е бил зам.-посланик в Афганистан в периодна 2002-2007 г. Като образование новият служебен министър е руски възпитаник - завършил е "Международни отношения" в МГИМО, Москва през 1994 г.

Фактът, че е бил зам.-ръководител на дипломатическата ни мисия в САЩ го прави сравнително балансирана кандидатура в международен план.

Основната му задача вероятно ще е да ревизира доста противоречивото наследство на Красимир Каракачанов в отбранителното ведомство, което би било ефективно с потенциална подкрепа на премиера Стефан Янев.Това може да има и потенциален ефект върху подкрепата за ВМРО на бъдещите избори. Евентуални шумни разкрития за дейността на Каракачанов като министър биха могли да поставят под въпрос или дори да осуетят и готвеното политическо обединение на националистите.

В този контекст потенциално проблематични могат да се окажат набързо и непрозрачно сключените сделки за нови бойни машини за специалните сили, както и за ремонта и модернизацията на танковете T-72, всяка от които е на стойност от порядъка на 50 млн. лв. Изненади може да се очакват и покрай вече сключения договор за нови патрулни кораби за бойния ни флот на стойност близо 1 млрд. лв.. Янев също така ще може да хвърли повече светлина върху провалената процедура за купуване на нови бойни машини за Сухопътни войски на стойност 1.46 млрд. лв., която Каракачанов изненадващо реши да прехвърли към държавния военноремонтен холдинг "Терем" в последните седмици на своето управление във военното министерство.

Обратно към списъка

Велислав Минеков, министър на културата

Велислав Минеков е професор в Националната художествена академия (НХА),преподавател е по скулптура, металодизайн, художествено метолеене, художествено каменоделие и реставрация в България, Германия, Турция и ОАЕ. Негови творби са показвани в редица държави по света, награждаван е като участник в множество международни симпозиуми, конкурси и изложби.

Проф. Минеков е граждански и политически активист. Участва в инициативи за промяна на закони в областта на културата, музейното дело, правния статут на колекционерите и авторските права. Той бе част от т.нар. "отровно трио", заедно с Арман Бабикян и Никой Хаджигенов, но се оттегли в края на миналата година.

Обратно към списъка

Андрей Кузманов, министър на младежта и спорта

Андрей Кузманов според официалната му визитка е завършил Националната спортна академия в София през 1991 г. Дипломиран учител е по физическо възпитание и треньор, магистър е по "Физическо възпитание". Бронзов медалист от Европейското първенство по модерен петобой през 1985 година, многократен републикански шампион в дисциплината и треньор в различни спортни клубове. Президент е на Европейската конфедерация по модерен петобой, председател и на Българската и Балканската федерации.

Има опит в частния сектор на ръководни позиции в областта на търговията, производството, услугите, маркетинга и рекламата.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-|
    scuby
    • - 6
    • + 2

    Половината са ваши от прокопиевската групировка, другата половина са от кръга на Радев. Нека видим какво ще направите. Прокопиевската групировка докара Борисов 1 на власт през 2009 година с финансов министър Дянков. Те имат опит в управлението на държавата, а и в приватизирането под масата на държавни активи. Зад прокопиевската групировка стоят и интересите които прокарва Сорос в Западните Балкани. Но нека видим какво ще се случи!

    Нередност?
  • 2
    sfasaf avatar :-?
    sfasaf
    • - 2
    • + 1

    Червеничко.

    Дано всичко това не е кампания за повишаване на обществената приемливост към коалиция с БСП.

    Ще бъда изненадан, ако следващото правителство не включва БСП така или иначе. Предрекох го още след официалните резултати на изборите.

    Нередност?
  • 4
    scuby avatar :-|
    scuby

    До коментар [#] от "Ivan Mitev":

    Не се притеснявайте толкова за Служебното правителство. То е за 2 месеца. Ако се провали Служебния ви кабинет тези 2 месеца то няма да е заради "лошата употреба на лева". Спете спокойно!

    Нередност?
  • 5
    bobinews avatar :-|
    bobinews
    • - 3

    И като е завършил Харвард, какво? Сбирщина с комунисти, шапкари и "експерти" на хартия.. Не можаха и 24 часа да изчакат, преди да започнат с чистката и реваншизма. Жалка история, сега 2 месеца ще слушаме как Бойко е окрал държавата, няма пари, много сме зле и т.н. Дано хората не се връзват на тия глупости, както и на оная руса проклетия, която не спря да вряка с нейната измислена комисия..

    Нередност?
  • 6
    gstnikolov avatar :-|
    Georgi Nikolov

    Някой знае ли колко струва следване в Харвард? Ако не е със стипендия само свръх богат може да плати. Да не излезе синове на мафията шлифоване в Харвард поемат кормилото към светло руско олигархическо бъдеще.

    Нередност?
Нов коментар