🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

For you - фурми. Историята на странния ковид бартер на Пеевски и "Градус" с Дубай

Сюжетът, в който стоките бяха изпратени с ВИП ескорта на икономическия министър, продължава да се заплита

Иван Ангелов се обърка в обясненията си за полета до ОАЕ пред времнната комисия по ревизията
Иван Ангелов се обърка в обясненията си за полета до ОАЕ пред времнната комисия по ревизията
Иван Ангелов се обърка в обясненията си за полета до ОАЕ пред времнната комисия по ревизията    ©  Георги Кожухаров
Иван Ангелов се обърка в обясненията си за полета до ОАЕ пред времнната комисия по ревизията    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Моя стока никога не е била на самолет. Аз произвеждам пилешко месо и разплодни яйца." Така един от собствениците на "Градус" Иван Ангелов започна отговора си на въпроса за участието на фирмата му заедно с дружеството "Интръст" на бившия депутат от ДПС Делян Пеевски в бартера с Обединените арабски емирства (ОАЕ) храни срещу фурми във временната парламентарна комисия по ревизията на управлението на Борисов миналата седмица.

Случаят нашумя в средата на април миналата година в разгара на първата вълна от COVID-19, когато се разбра, че двете фирми са финансирали полет на два самолета, натоварени с хранителни продукти, до столицата на ОАЕ Абу Даби, които след това се върнаха в България с дарение от арабската държава. Очакването беше това да се дефицитните в този момент медицински консумативи, но се оказаха в по-голямата си част сушени фурми. Пратката беше придружена лично от бившия министър на икономиката от третото правителство на Бойко Борисов - Емил Караниколов, което ѝ придаде тежест на междуправителствена размяна на стоки. Всъщност се оказа, че държавата няма нищо общо с този казус, а министърът е бил в ролята на ВИП стюардеса на карго полета. Детайлите по тази история създаваха съмнения, че това е още една демонстрация на абсурдната ситуация правителството да е обслужващ персонал на няколко фаворизирани бизнесмена.

Три месеца след това Караниколов подаде оставка, заедно с министрите на финансите Владислав Горанов и на МВР - Младен Маринов, с мотива "да се опровергаят внушенията за пряка зависимост на тези министри с ДПС и Делян Пеевски". Като министър от третото правителство на Борисов Караниколов беше формално от квотата на един от коалиционните партньори на ГЕРБ - "Атака", но се считаше за представител на Пеевски в кабинета.

Отговорите на Иван Ангелов сега дадоха още информация по казуса, но въпросите само се увеличиха. Сега е ясно, че това не е било бизнес сделка, не било и официална междудържавна размяна на стоки. Защо е била направена обаче продължава да не е ясно, като този въпрос започва да става още по-интересен.

Неизяснените въпроси

Във въпросната инициатива за размяна на храни и (малко) медицински консумативи по време на пандемията нямаше да има нищо странно, ако в хода на обясненията и действията на българските власти за дарението нямаше разминавания във версиите. Първо за количествата на изпратените хранителни продукти от България и получената от ОАЕ пратка и нейното съдържание. И след това за целта на размяната на стоки с арабската държава и ролята на правителството и частните дружества в нея. Мъглявите обяснения на министъра на икономиката тогава предизвикаха съмнения, че зад държавно-частният "бартер" има втори план, който управляващите се опитват старателно да прикрият. Зародиха се и конспиративни теории, свързани със съмненията, че в самолетите е имало и други "стоки" освен хранителните продукти, както и дори и че това е свързано с бизнесмена Васил Божков, който малко преди това избяга в Дубай, след като прокуратурата издаде заповед за неговия арест. Това усещане допълнително се засили и от отказа на двете дружества да внесат каквато и да е яснота по въпроса.

Отговорите на Иван Ангелов предизвикаха повече въпроси

По тези причини отговорите на един от преките участници в размяната на стоки с ОАЕ - Иван Ангелов, пред парламентарната комисия по ревизията се очакваха с интерес. Те обаче вместо да изяснят проблема, още повече го задълбочиха. Ангелов първо заяви, че двата полета с хранителните продукти е "чиста бизнес сделка", чиято цел е била "да се спечелят пари, както при всяка бизнес сделка". "Това, което сме дали е върнато чрез фурми и ние от тези фурми сме си възстановили парите и сме на печалба", заяви Ангелов. На забележката обаче, че размяната на стоки и в двете посоки беше обявена като дарение, последваха объркани обяснения от съсобственика на "Градус" каква благотворителна дейност развива компанията му в Стара Загора и колко "голям бизнес има с Дубай, Катар и ОАЕ". "И тоя бизнес, нашия, моя по-точно има и задължения, които имат и хуманитарен характер, така да кажа, и когато човек прави голям бизнес не трябва да алчнее за пари, защото ще стане лош пророк. Човек трябва да дава нещо от себе си, за да може да прави бизнес", каза Ангелов. А на въпроса за ролята на бившия икономически министър Караниколов, който придружаваше пратката, отговори така: "Смятате ли, че държавата може да натовари едни краставици и да ги закара в Дубай. Трябва да има някакво високопоставено лице, което да представлява държавата. А това, че съм натоварил краставиците е факт", каза Ангелов. И отказа да отговаря на уточняващите въпроси защо краставици, след като фирмата му е производител на пилешко месо с аргумента, че това се било случило отдавна и може и да бърка, а пък и вече паметта му изневерявала, защото е на 66 години. "Успешна бизнес сделка, взета от контекста на всички бизнес сделки, които правя с тези държави", обобщи накрая Ангелов и така продължи да виси въпроса чия е била инициативата за размяната на стоки, каква е била целта и кое е наложило лично министърът на икономиката да придружи пратката до ОАЕ, на когото след завръщането му се наложи да изтърпи 14-дневна карантина.

Отговор на тези въпроси не се намери и след изслушването на Ангелов в комисията, когато компанията му "Градус" започна да отговаря на журналистически въпроси, свързани с отправените обвинения за рекет към собствениците на дружеството от зърнопроизводителя Светослав Илчовски.

Цената на полета до ОАЕ

На въпроси на "Капитал" за бартера с ОАЕ от дружеството дадоха само малко повече подробности за стойността на дарените от фирмата продукти и цената на полета до ОАЕ.

Дарението е изпратено чрез една от фирмите на холдинга "Градус" - Градус-1 ЕООД, а теглото на пратката е било малко над 16 т. на стойност 45 246 лв. Като пред "Капитал" от дружеството уточниха, че зеленчуците са били закупени от дружеството. Цената на полета с двата самолета пък е струвал на фирмата 105 223 лв. От "Градус" уточниха и че дарението е "едностранен акт на добра воля и фирмата не е получила никакви монетарни облаги".

Така излиза, че полетът до арабската държава заедно с дарението е излязло на Иван Ангелов колкото кюлче злато от килограм и половина.

Не е ясно обаче дали това е цялата стойност на хуманитарната акция, защото от другата фирма - "Интръст" на Делян Пеевски досега не са правили изявления по темата.

Как тръгна скандалът

Пръв за хуманитарната размяна на стоки съобщи председателят на Националния оперативен щаб (НОЩ) ген. Венцислав Мутафчийски по време на един от сутрешните брифинги на щаба за епидемичната обстановка в средата на април миналата година. Тогава той обяви, че е извършена една "сериозна акция" по инициатива на две български фирми - "Интръст" и "Градус", които по думите му са изнесли 32 т. храни за ОАЕ и съответно България е получила 15 т. медицински консумативи. "България не е заплатила нито лев за това нещо. И транспортът също е поет от фирмите. Това е много сериозно количество, защото медицинските консумативите са маски, ръкавици, костюми", каза тогава Мутафчийски. Изявлението му предизвика интерес, защото едно от дружествата - "Интръст" на бившия депутат от ДПС Делян Пеевски, периодично беше съобщавано на брифингите на щаба като дарител на медицински консумативи за различни болници. Акция, на която депутатът бизнесмен разчиташе да изчисти имиджа му.

Другият любопитен момент беше, че съобщението на Мутафчийски изпревари това на пресслужбата на Министерския съвет, която малко след това разпространи информация за хуманитарната мисия. В нея се потвърждаваше, че България е изпратила за ОАЕ два самолета с хранителни продукти - зеленчуци, месо и млечни продукти, а в замяна е получила медицински консумативи. Уточняваше се и, че доставката е осигурена от български фирми, без обаче да се споменават техните имена, и е организирана от българското министерство на земеделието. А за да се затвърди жеста на приятелство между България и ОАЕ, пратката е била придружена от бившия министър на икономиката Емил Караниколов.

Разминаванията

Обявената официална информация от НОЩ и МС за изпратените количества храни на ОАЕ обаче се размина с тази на генералното консулство на България в Дубай. Според публикация на страницата на службата във facebook, придружена от снимки на бившия министър Караниколов от пристигането на летището, количеството е 20 т., а не както твърдеше правителствената информационна служба - 32 т. В изпратени от правителствената информационна служба отговори на уточняващи въпроси на mediapool.bg се твърдеше, че инициатори на размяната са двете фирми, а държавата е осигурила само подкрепа. А ролята на Караниколов е била "да затвърди значението на този жест на приятелство между България и ОАЕ". В отговора се казваше и, че получател на храните е била фирмата "Абу Даби холдинг" и чрез нея е получено дарението в полза на българската държава, което според отговорите на информационната служба е - "маски, ръкавици, дезинфектанти, както и храна". Трудно може да се установи с какво се занимава въпросната фирма, защото сайтът й е неактивен. В бюлетина на Българската търговско-промишлена палата от 2012 г. може да се види съобщение, в което се казва, че дружеството от Дубай търси контакти с български фирми, утвърдени вносители и дистрибутори на смазочни масла.

Сайтът "Биволъ" обаче разкри, че помощта за България под формата на медицински консумативи, за които властите твърдяха, че са 15 т., всъщност е значително по-малко - само 3 т, а основно пратката съдържа фурми. Освен това сред стоките има и дезинфектант близо 6000 бутилки в разфасовки от по 250 милилитра и половин литър, който според сайта обаче не отговаря на българските стандарти. Тогава "Биволъ" проследи пратката от митницата на летище София и разкри също, че фурмите и дезинфектантите и медицинските консумативи са пренасочени към базата на Българския червен кръст (БЧК) в с. Долни Лозен.

Несъответствията в твърденията на Караниколов

Въпреки тези разкрития властите упорито отказваха да дадат повече информация за бартера с ОАЕ. Емил Караниколов тогава заяви, че въпросните фурми са ни дарени от "производители на фурми", а в опит да потушат интереса на медиите какво ще прави правителството с тоновете фурми беше създадена междуведомствена комисия, която тепърва да установи тяхното количество.

Тази тактика обаче също претърпя неуспех, след като "Антикорупционният фонд" (АКФ) разпространи документи от митницата на летище София. От тях стана ясно, че въпросните фурми не са дарени от ОАЕ, а от частна фирма - "ПАЛ технолоджи". При това не "производител на фурми", както твърдеше Караниколов, а строително дружество. От предоставените на АКФ документи се видя и че изобщо не е било необходимо да се създава междуведомствена комисия, която да установява точното количество фурми, защото на митницата то е установено - получената пратка е съдържала 6 т. медицински консумативи и 12 т фурми, като получател е посочено Министерството на икономиката, което според документите ги "оставя в полза на държавата". Агенция "Митници" пък ги предоставя на БЧК.

Впоследствие председателят на БЧК Христо Григоров съобщи за mediapool.bg, че половината от фурмите са предоставени на Главното мюфтийство. Половината от тях бяха раздадени на мюсюлманите за празника Рамазан Байрам миналата година, а останалата част е била предоставена на социални домове. Пред offnews.bg пък каза, че част от дарените от ОАЕ дезинфектанти са били препратени за Ливан като част от безвъзмездна хуманитарна помощ след мощния взрив на пристанището в Бейрут в началото на август миналата година.

Фурмите не са продадени, а раздадени

След обърканите твърдения на съсобственика на "Градус" Иван Ангелов, че дружеството му е спечелило от фурмите от ОАЕ, бившият вицепремиер Томислав Дончев отрече дарените от арабската държава фурми да са продадени. "Със сигурност имам спомен как преди около година с министъра на икономиката и министъра на труда и социалната политика създадохме организация въпросните фурми да бъдат дарени и да достигнат до граждани, които биха ги ползвали", заяви той пред bTV.

Размяната на дарения преди време коментира и укриващия се в Дубай бизнесмен Васил Божков. "Историята с фурмите беше някаква най-обикновена спекулация на Шиши (Пеевски, бел.ред.). Може би и на Бойко. Докараха месо, купиха фурми. Месото - пилета и млечни продукти, ги купи една българска фирма, фурмите ги купи друга българска фирма да ги върнат обратно. Това е цялата история. Kакво е имало на тези самолети на път за Дубай - не мога да кажа. Сделката не е на държавно ниво. Това е частна сделка, опитана да се прикрие под формата на междудържавни отношения", заяви Божков.

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 5
    • + 7

    Към кюлчетата, пищаците, суджуците, похотта, джипката и фурмите, които бяха емблема на Борисовата ера, сега се прибавят и разплодни яйца...

    Но все пак в безотказния подход от онова време: "По поръчка на премиера Борисов трябва да му дадеш 4 тона суджук/камион яйца/самолет фурми" и пр, магическият ключ за далаверата беше съществителното Борисов.
    След неговото (политическо) отмиране, той вече не работи и не може да се замени с "премиера Янев", например.

    И за щастие!

    Нередност?
  • 2
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • - 7
    • + 3

    Тая история с фурмите е наистина като от виц.

    Но до този момент не излизат никакви данни за престъпление.

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3
    • + 8

    Re николов:
    Престъплението е описано в НК в глава 25, раздел ІІ, членове от 387 до 390 вкл.

    Нередност?
  • 4
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • - 5
    • + 1

    До коментар [#] от "":


    Не виждам състава по нито един от членовете - коментарът щеше да е малко по-сериозен ако поясняваше къде точно е нарушението в изложеното по-горе.

    Нередност?
  • 5
    bobyb avatar :-|
    bobyb
    • - 2
    • + 6

    До коментар [#] от "":

    Ем, прав си, съвсем нормално е министър със стадо биячи да ходи да пазари фурми при арабите.

    Нередност?
  • 6
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • - 4

    До коментар [#] от "bobyb":

    Според статията - бартерът е безвъзмезден - т.е. фирмата е изнесла без да получи и лев. На мен не ми звучи логично, но това го пише Капитал - а не аз.

    Та при тези обстоятелства облага за частна фирма няма и, следователно, няма проблем помощ да окаже и министър.

    Друг е въпроса, че цялата история изглежда страшно нелепо.

    Но поне по документи престъпление няма.

    Нередност?
  • 7
    kratun.ko avatar :-|
    kratun.ko
    • - 2
    • + 2

    Аз се сещам за една друга нелепа визита на Баце, която хронологично предхождаше полетите до ОАЕ. Едно посещение на Баце в Кабо Верде, След като Великият Херцог н Люксембург учтиво отказа на Баце да .......... Баце лично отиде на държавни разноски до Кабо Верде, където според съобщенията в пресата "е обсъдил възможността България да инвестира в Кабо Верде." Предполагам, че арабите не са страдали от скруполите на Великия херцог на Люксембург и са предложили по-добри лихви от Кабо Верде....

    Нередност?
  • 8
    voda avatar :-|
    The investor
    • - 15
    • + 2

    Нарушение няма. Всичко е законно.
    Капитал, не ви ли омръзна да пудкате партенки?

    Нередност?
  • 9
    mayadinch avatar :-P
    mayadinch

    коментар 8 е на Евлоги Динчев, пуснете си търсачката, напишете ruseonline evlogi и му четете самопризнанията. Всичко ще лъже, само и само уж Стара Загора е добре...а града се обеслюдява нон стоп

    Нередност?
Нов коментар