🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Еconomist: Доскорошният български премиер е под обстрел

Показанията на бивши вътрешни хора пред парламентарната комисия може да се окажат повратната точка за ГЕРБ и Борисов

Земеделецът Светослав Илчовски (вдясно) и собственикът на "Градус" Иван Ангелов пред комисията за ревизия на управлението на ГЕРБ
Земеделецът Светослав Илчовски (вдясно) и собственикът на "Градус" Иван Ангелов пред комисията за ревизия на управлението на ГЕРБ
Земеделецът Светослав Илчовски (вдясно) и собственикът на "Градус" Иван Ангелов пред комисията за ревизия на управлението на ГЕРБ    ©  Георги Кожухаров
Земеделецът Светослав Илчовски (вдясно) и собственикът на "Градус" Иван Ангелов пред комисията за ревизия на управлението на ГЕРБ    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

На купона шефът играе карти с приятелите си. Един от тях показва запис как бизнесмен, който не им се е подчинил, е сексуално малтретиран в ареста. Друг член на групата, познат като Пилето, е платил 5000 лв. на бляскава жена да "обслужи" шефа. Други от присъстващите подаряват златни кюлчета на мъжа начело. Звучи като сцена от гангстерски филм. Твърди се обаче, че шефът е Бойко Борисов, министър-председателят на България до тази седмица.

Описанието на партито и други обвинения за нарушения бяха направени от Светослав Илчовски, който притежава земеделски бизнес. Той свидетелства на 5 и на 7 май пред парламентарна комисия за ревизия на управлението на Борисов и партията му ГЕРБ, която доминира българската политика от 2009 г. насам. Парламентарните избори на 4 април не доведоха до краен резултат - нито една партия не успя да сформира правителство. Нови избори бяха насрочени за 11 юли. Дотогава ще управлява служебно правителство, назначено от президента Румен Радев, който е политически враг на Борисов.

Твърденията на Илчовски не могат да бъдат по-изобличаващи. Икономиката на България е контролирана от близки на Борисов, а министрите са просто кукли на конци, казва бизнесменът. Той твърди, че най-голямата сила в селското стопанство е Иван Ангелов-Пилето и че е бил принуждаван да продава на Ангелов фураж на цени много под пазарните. Илчовски е подавал фалшиви фактури, за да надуе оборота на компания, която Ангелов притежава заедно с брат си, за да повиши оценката й в навечерието на излизането й на борсата през 2018 г. Всеки земеделски производител или вносител, който не се е подчинил на изискванията на Ангелови, е бил преследван от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), която е задържала внос на границата или е парализирала бизнеси с взискателни здравни инспекции.

Борисов отрича всички твърдения на Илчовски и твърди, че никога дори не го е срещал. Ангелов твърди, че 95% от казаното от Илчовски е невярно. На 10 май обаче Павел Стоименов, друг бизнесмен, отправи още подобни изобличаващи обвинения пред комисията. Той казва, че е "осигурил" 1000 гласа на партията на Борисов, но когато се е опитал да се противопостави на исканията на Ангелов, сгради, принадлежащи на компанията му, са били подпалени.

Илчовски казва, че съобразяването с исканията е "стратегия за оцеляване". "Няма нито един европроект в селското стопанство, който не е опорочен с надути цени и кражба", добавя той. Твърденията му са изпратени и на прокуратурата на ЕС, не само на българската, за която e широко разпространено мнението, че е обект на политическо влияние.

"Всичко, което двамата свидетели твърдят, от дълго време циркулира като слухове, а Борисов е оцелявал и след предишни скандали", смята Огнян Георгиев, икономически редактор на водещия бизнес всекидневник "Капитал". Но публичните изявления на бивш вътрешен човек са "много тежък удар". "По същество той описва със зловещи подробности как работи нашата пленена държава", добавя Георгиев.

Атанас Чобанов, основател на сайта за разследваща журналистика "Биволъ", казва, че падането на Борисов ще отнеме време, тъй като партията му се е сраснала с всички институции, в това число и с прокуратурата. Но в момента се отворила възможност. Чобанов е оптимистично настроен, че служебното правителство ще одобри исканията за достъп до обществена информация, които той подготвя по всякакви чувствителни въпроси. "Това може да е повратната точка", усмихва се той.

2021, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    voda avatar :-|
    The investor
    • - 14
    • + 1

    Илчевски влиза в затвора много скоро за лъжливата информация, която лее.

    Нередност?
  • 2
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 9
    • + 1

    Жирналистиката ви копае дъното. Цитирате изказвание на хора като нещо истинско и миродавно на които за 3 от 5 тези се оказват, че са неистини и лъжи. А всяко второ изречение е явна лъжа, която няма нужда и да се доказва. Сега искате да убедите полезните идиоти, че някой като този Илчоваки е надежден свидтел срещу кръволака Боко. Че това ли намерихте да се хванете за 10 годинишното управление на ГЕРБ? Аз очаквах да изнесете кражби, корупция и какво ли още не. Вие изкарвате "свидетел" на Манолова с коефициент на интелигентност под нулата, който си урежда лични и бизнес взаимоотношения с някой в НС. Пълно дъно!

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 8

    До горните двама матросовци:
    От дежурно меткане на амбразурата след всяко обвинение срещу боса на БГ мафията сигурно си причинявате трайни психически и физически травми.
    И тъй като видимо сте специалисти по Бойкология, моля за помощ. От дълго време се опитвам да се сетя за друг европолитик, около който да са се веели скандали за курви, пищаци, кюлчета, пачки по 500 Е, разговори за размазване от КФН на бизнесмени, за Ало, Ваньо, за "изгаряне" на евродепутат, за тургане на проста кърджалийска *****, начело на 44-тото, за далаверите на консилиеритата му, за смс-ите, с които се управлява, за...

    Герб плаче за лустрация, а босовете му - за Темида.

    Нередност?
Нов коментар