🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Най-важното: Ще остане ли шефът на НАП, рокадите на Радев и покрилият се Борисов

Политическите новини от последните дни, които задават тона на започващата седмица

Президентът Румен Радев    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Това беше уикендът на промяната или поне на нейното начало - както заради вълната от нови назначения, така и заради промените в публичното присъствие на политиците.

Тема, която ще продължи да се следи с голямо внимание и през следващата седмица, е започналата от служебния кабинет смяна на хора на различни важни позиции в държавните институции. В неделя от съобщение на сайта на Министерския съвет стана ясно, че служебният кабинет е предложил на президента Румен Радев да отстрани главния секретар на МВР Ивайло Иванов, като един от мотивите е полицейското насилие по време на протестите миналото лято.

Представителите на ГЕРБ, които продължават да окупират ефира на трите национални телевизии, представят смените като реваншизъм и "опит за овладяване на държавния апарат" по думите на бившия вицепремиер Томислав Дончев, според когото "държавата понася щети, а не партията". "Предполагам, следващата седмица ще осъмнем със сменен директор на ДАНС и нови назначения в службите "Военно разузнаване" и "Военна полиция", прогнозира Христо Гаджев също от ГЕРБ. Две от назначенията на служебния финансов министър Асен Василев обаче - за шефове на НАП и митниците, предизвикаха много голямо учудване предвид заявките за смяна на модела в държавното управление:

  • За шеф на НАП беше назначен Румен Спецов, който според изнесени от bird.bg данни е имал участие във фирма, която е продадена на социално слаб човек, тъй като е натрупала сериозни задължения към държавата.
  • В събота от НАП беше изпратено официално съобщение по въпроса, в което се дава гледната точка на Спецов. Според него той е придобил дял във фирмата, след като напуска държавната администрация през 2015 г., продава го след година, а задълженията към фиска са натрупани след това. Това се потвърждава и от фирмените регистри. А служебният министър на икономиката Кирил Петков обясни, че познава Спецов от 7 години като човек с нулев толеранс към корупцията, който "искаше да помага на бизнеса, а не да го плаща". "Той беше съкратен от НАП", каза още Петков.
  • Назначението за шеф на митниците на човек, който е заемал поста по времето на Орешарски, също се сблъсква с амбициите за освежаване по върховете на държавата. Но, от друга страна, би било още по-странно начело на тази важна система да бъде поставен човек без опит.
  • През новата седмица ще изтече срокът, в който Румен Радев помоли служебните министри да не дават публични изявления. Специално Асен Василев вероятно ще има много работа - ще трябва да бъде истински убедителен, за да разсее съмненията от последните дни.

Роякът на калинките

Най-голям интерес досега събра смяната на изпълнителната директорка на агенцията за инвестиции (БАИ) Десислава Трифонова - особено след коментарите, които сама направи в интервю за бTV. В него тя обясни, че била назначена без конкурс на поста от предишния икономически министър в правителството на ГЕРБ Лъчезар Борисов, тъй като законът не изисквал състезание за тази позиция, а с него се познавали, откакто работили заедно с екипа на вицепремиера Марияна Николова. "Свързаха ни различни теми, свързани с инвестиции", бяха думите й.

Трифонова отчете сертифицирани от агенцията през миналата година инвестиции за над 1 млрд. лева, като оправда липсата на чужди инвестиции сред тях с факта, че и при предшественика й Стамен Янев е нямало такива. Сайтът BIRD изчисли, че в същото време агенцията е усвоила 2.2 млн. евро с договори за "привличане на инвестиции".

Това заедно с връщането на поста на Янев от служебния кабинет, което на свой ред предизвика обществена реакция, повдига въпроса какъв е смисълът от съществуването на тази агенция. "В сегашния й вид няма смисъл от агенцията за инвестиции. Издаването на сертификати за класове може да се върши и от отдел в Министерството на икономиката. По принцип функцията на такова ведомство е да промотира България като инвестиционна дестинация. Да ни постави на глобалната карта. Ако не го прави, си е просто хранилка за "наши" хора", коментира през "Капитал" Владислав Панев, финансов консултант и депутат от ДБ в последното 45-о НС.

Попадането на Трифонова под прожектора постави отново темата за "калинките" на ГЕРБ в администрацията и ролята, която изпълняват. Оказа се, че нейното основно място е в Държавния фонд "Земеделие", където тя автоматично се върна като "експерт" в дирекция "Договориране на европроекти". През последните три години е била "командирована" на различни позиции в администрацията и според хора от ДФЗ това се дължало на факта, че "брат й е някаква важна клечка в службите". Нейният брат Марио Трифонов през 2014 г. оглави Специализирана дирекция "Противодействие на организираната престъпност" в ДАНС, а после премина в структурите на МВР.

Нейният баща Цветанчо Трифонов също е известен - с това, че без нито един ден работа като магистрат в продължение на 25 години ръководеше районните съдилища в Кнежа и Козлодуй. "Медиапул" уточни, че преди да заеме позицията, е бил подземен шлосер в Мадан и още 11 години електротехник в Кнежа.

Другите важни събития от уикенда:

  • От 12 май насам Бойко Борисов не се е появявал дори във фейсбук, където пусна само един поздрав за Рамазан байрам и незнайно защо претоплено интервю с Любен Дилов-син от 3 април. Такова дълго отсъствие бившият премиер не е правил от протестите срещу него миналото лято. В националните медии обаче господството на представителите на ГЕРБ остава.
  • За сметка на това през последните дни президентът Румен Радев говори няколко пъти пред медиите, като на въпрос за рокадите, които прави служебното правителство, отговори със следното: "Къде бяха въпросите на медиите, когато ГЕРБ осъществи погром на цялата администрация и на службите за сигурност." Радев даде интервю за БНР, в което очерта някои от следващите ходове на служебното правителство.
  • Патриотите търсят пътя към обединението в опит да влязат в следващия парламент, като, изглежда, са готови на големи компромиси.
  • БСП опитва нов подход за предстоящите избори и сменя екипа, който ще подготвя партията за вота. На 22 май свиква Национален съвет.

Говори Радев:

"Под служебното правителство са заложени бомби, които са на дистанционно управление", заяви президентът Румен Радев в предаването "Неделя 150" на БНР и посочи, че най-очевидните от тях са това, че отишлото си правителство е вързало ръцете на служебното, като отказа да внесе актуализация на бюджета и това, че не депозира неговия План за възстановяване и устойчивост и сега само за дни трябва да се реши - този план да се актуализира или да бъде внесен в този вид.

"Не бягам от отговорност", каза още президентът по повод действията на служебното правителство и множеството въпроси по темата от медиите. Точно това обаче прави впечатление - медиите, които само до преди седмица не можеха да питат премиера на държавата каквото и да било, а министрите отказваха достъп до обществена информация по важни теми, включително конкурсите за нови шефове на държавни фирми, сега масово се вълнуват от кадровите промени на кабинетът "Янев".

"Страхът все още не е охлабил своя обръч и трудно хора се решават да заемат такава позиция точно сега. Тя е натоварена с много отговорност. Все още отишлата си съвсем скоро власт разполага с всички механизми - финансови и властови, но въпреки това има хора, които могат да застанат с лицето и с биографията си и да поемат тази отговорност", заяви още президентът, подчертавайки, че е задал изисквания си към министрите, но сега те имат "пълната свобода да си подбират екипите и как да изпълняват тези задачи".

Радев обяви още, че не би било добре, ако се стигне до трети парламентарни избори. "Не е добре да нямаме парламент. Народното събрание контролира изпълнителната власт, една функция, която беше отслабена значително по време на управлението на г-н Бойко Борисов", каза той.

Патриотични вълнения

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов се радваше от изключителен медиен интерес през последните дни, без да има конкретна причина за това - той обиколи неделните предавания в БТВ и БНТ в опит да извади позабравения си образ от преди участието в последното правителство на Бойко Борисов.

Каракачанов говори за професионалистите от всички партии, работещи за държавата, което е ясен знак за мост към бъдещи планове за участие в коалиционно правителство; за това, че не трябва да се гледа назад, а напред, което пък показва, че няма да "рови" в миналото; както и че трябва да се отстоява националният интерес във всяко нещо. "Истанбулската конвенция, да пуснат Македония в Европейския съюз, без тя да си е променила антибългарската политика. Това го правят, защото така им казват от някои посолства", каза той.

За обединението на патриотите обаче Каракачанов все още е лаконичен, макар да смята, че трябва да има "стена срещу протестърския вот", и да допуска комбинацията "Обединени патриоти" + "Воля". Колегите му Валери Симеонов, Веселин Марешки, Волен Сидеров, а напоследък и Петър Москов обаче изглеждат доста нетърпеливи по този въпрос. И има защо - докато ВМРО има теоретичен шанс да успее самостоятелно да влезе в следващия парламент, то за останалите формации единствената опция е обединение с ВМРО. Въпросът тук е Каракачанов да претегли плюсовете и минусите от още едно такова сътрудничество.

С Вигенин начело

Националният съвет на БСП пък избра нов предизборен щаб за предстоящите парламентарни избори на 11 юли, след като на предишния вот партията претърпя истински провал.

За председател на щаба бе избран заместник-председателят на партията Кристиан Вигенин, а членове са зам.-шефът на БСП Атанас Зафиров и секретарят на Изпълнителното бюро Вяра Емилова, бившият депутат Иван Ченчев, Александър Нейчев, както и Мирослава Гатева, Динко Желев, Теодор Славеев и Габриел Вълков.

Досега шеф на щаба бе Георги Свиленски, който подаде оставка. Как новите хора ще мобилизират електората обаче засега не е ясно, а и по време на краткия живот на 45-ото Народно събрание БСП не успя да блесне с нещо и да се запомни като алтернатива на ГЕРБ. Популистките предложения за преизчисляване на пенсиите например едва ли ще имат ефект, тъй като хората не са видели насреща нищо реално освен парламентарните спорове по темата.

Лидерът на партията Корнелия Нинова пък обяви, че на 22 май ще предложи на Националния съвет на БСП промени в Изпълнителното бюро. Тя потвърди, че вече е започнал и процесът по номинации за листите за предсрочните избори.

МЕДИЙНА СЕРГИЯ

"След като в страна, макар и член на ЕС и НАТО, министър-председателят спи с пистолет до главата си, въпреки че НСО го пази, това означава, че в тази страна има мутри. След като има шкафчета на управляващи, натъпкани с евра и злато, това означава, че има мутри. Защото, ако това е вярно, тези пари не са от заплати, значи някой трябва да е рекетиран, значи има мутри. След като прокуратура, ДАНС, КФН изпращат да размазват физиономии на неудобни бизнесмени, значи има мутри. Разбира се, че тези хора се притесняват да не би да изплуват злоупотребите им, притеснения, че ще бъдат отбити от потоците на публичните финанси, където досега е имало безнаказано гребане. И най-вече притеснение да не би да се проведат честни избори, защото те могат да доведат до една друга политическа конфигурация."

Румен Радев, президент на България, пред БНР


"ГЕРБ пак си е първа политическа сила. ГЕРБ е жива организация - понякога качва, понякога сваля доверие. Дългото седене във властта е като дългата женитба. Понякога може би е хубаво да има отстъп, но в ГЕРБ нито се нароиха мравки, нито нищо. ГЕРБ е една сплотена монолитна партия."

Вежди Рашидов, ГЕРБ, пред БТВ


"Служебното правителство влиза в един корупционен батак, в система, пропита с машинации."

Ивайло Мирчев от "Демократична България" пред БНР


"Участието на БСП в служебния кабинет е само Янаки Стоилов. Несериозно е ГЕРБ да твърди, че БСП е вкарана през задния вход във властта."

Корнелия Нинова, лидер на БСП, пред БНР


"Имаше невероятно манипулиране на изборния процес."

Цветан Цветанов, "Републиканци за България", пред БНТ

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • - 4

    Шефът на НАП е продал фирмата през 2016-та, а през 2017-та тя влиза в списъка на неизрядни длъжници на НАП.

    Но от документите на сайта на ТР и НАП не става ясно кога е натрупано задължеието. Във въпросния списък не се влиза веднага.

    Този казус трябва да се разнищи защото е много странно новия шеф на НАП "по случайност" да е продал фирмата си на тоя неграмотен ром, който явно колекционира такива фирми длъжници (същия има още над 20 фирми и всичките дължат милиони на НАП).

    Тази врътка с прехвърлянето на задлъжнели фирми коства на държавата стотици милиони откраднат ДДС. Едва през 2017-та вратичката беше затворена (прехвърлянето на задлъжнели фирми не освобождава от отговорност предишните собственици) - но новият шеф на НАП изглежда, че се е възползвал от тая вратичка през 2016-та.

    Нередност?
  • 2
    mockinbird avatar :-|
    Vladimir Lyubenov
    • - 3
    • + 1

    Есе за свои хора
    В последната година пропускаме нещо много важно - своите хора.
    Всяка голяма партия, криминална, медийна или икономическа организация, или просто всеки успял човек в Бг разчита на утвърдена система на взаимодействие със "свои хора". При издигането си, всеки такъв субект създава малка или голяма, вертикална или хоризонтална структура от други подобни субекти. Може да се каже, че всички те се самоподдържат след известно време.
    Нинова например, разчита изцяло на своите хора. Мрежата на БСП, която ползва, е силно разбита, но достатъчна, за да се държи тя на власт. ДПС винаги е имала обръчите от фирми, нали. Дори от НДСВ в момента изскачат подобни примери. Квазидесните (Полезните идиоти) - ами пробягайте по медиите, малки и големи, и ще разберете. Най-яркия пример за всичко това естествено - за да разберете напълно - е Пеевски. За него осведомени казват, че се бори със зъби и нокти за всеки свой човек и получава същото - като лоялност, размяна на пари и услуги, полуклетвени отношения - общо взето до гроб. А и все пак става въпрос за life changing пари и услуги, е.
    ГЕРБ. Освен Бойко Борисов и Цветанов, друг никой от управляващите няма изградени връзки на взаимодействие. Отавени сами на себе си, цялата сегашна плеяда блестящи държавни ръководители ще бъдат пометени, буквално избити от глутниците на БСП и ДПС. Силата на ГЕРБ е на средно управленско ниво и местните органи, до последното село, където ГЕРБ е обвиняван, че е превзел администрацията и местния бизнес. Огромна сила, и тя трябва да се задържи. Обвиняван? Абе я. Хаха. МНОГО ЯСНО, че за десет години аз ще назнача и ще работя с хора, на които вярвам и които са качествени, и те ще са "своите хора". Естествено, че няма да избирам, назначавам хора на БСП или други. Та нали затова управлявам. За да вземам свои решения - и точка на всякакви обвинения, който и каквото ще да си приказва. И те вършат прекрасна работа, и това трябва да се казва.
    Има тук парадокс, сблъсък на реалността със самата себе си. Обществото мечтае на всяко заспиване да получи честни, много качествени и почтени ръководители на всички административни и бизнес нива, без клиентелистки модели и овладяна система от свои съдии. Същото това общество след събуждането си всяка сутрин тича или се обажда на своите хора за една или друга услуга или обем пари, основно в частта си на БСП, ДПС или автоимунноболен Десен.
    Есе за своите хора съдържа в себе си и един стаен, но може би огромен океан от малки и големи сълзи и нерядко силно огорчение и мъка. Това са недопусканите от системата на своите хора. Това са нашите деца, другите, за които се грижим, Отраснали и не толкова, в краткия си досега живот те непрекъснато са се сблъсквали със стената на своите хора. Някои от тях си останаха деца въпреки годините си или обучението в Германия. Други още се блъскат в стената и не разбират защо трябва да ни се подчиняват и да им казваме какво да правят. Нещо засяда на гърлото ми. 18 % горест и мъка. Неразбиращи.
    Това са нашите деца.
    Можете да плачете.

    Нередност?
  • 3
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • - 4
    • + 1

    Другото във връзката със сагата около културиста е, че през 2014-та той е разписал ОПР на същата фирма. Т.е. тогава той е бил служител на тази фирма. А през 2014-та той все още е бил служител на НАП.

    Доколкото знам, държавни служители не могат по същото време да са на работа и в частни фирми.

    Нередност?
  • 4
    voda avatar :-|
    The investor
    • - 6
    • + 1

    Радев, оставка!

    Нередност?
  • 5
    bobinews avatar :-|
    bobinews
    • - 2

    Назначаването на подобен човек за шеф на НАП само по себе си е достатъчно и няма нужда от допълнителни коментари и анализи. Не може подобен човек с минимален опит в приходната агенция, културист и връзки в Дубай да носи отговорност или да оказва влияние върху събирането на приходите в тази държава.. И после ще ми говори Радев и протестърите как Бойко и компания били мутри, корумпирани и т.н.

    Нередност?
Нов коментар