Американската есен за "Българското лято"

Политическият проект на Васил Божков беше ударен от американските санкции, наложени му заради подкупи към чиновници и политици

Васил Божков е имал и други бизнеси през годините, но името му почти в целия преход стана синоним на властелин на хазарта
Васил Божков е имал и други бизнеси през годините, но името му почти в целия преход стана синоним на властелин на хазарта
Васил Божков е имал и други бизнеси през годините, но името му почти в целия преход стана синоним на властелин на хазарта    ©  Капитал
Васил Божков е имал и други бизнеси през годините, но името му почти в целия преход стана синоним на властелин на хазарта    ©  Капитал
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Темата накратко
  • Политическият проект на Васил Божков беше ударен от американските санкции, наложени му заради подкупи към чиновници и политици.
  • Повечето негови хазартни компании и имоти вече са или в несъстоятелност, или със запори и блокирани сметки.
  • Възможността му да се върне в бизнеса или да търси правата си в международни съдилища е отрязана.

#ЛятотоИдва. С този хаштаг напоследък завършваше почти всеки фейсбук пост на създателя на партията "Българско лято" Васил Божков. На изборите през април политическият му проект получи 2.95% от гласовете, а най-смелите очаквания бяха на предстоящите дори да мине 4-процентната бариера и да получи депутатски имунитет. В една от последните си медийни изяви Божков дори смело заяви: "За изборите си идвам, даже може и по-рано!"

Всичко това изглеждаше напълно възможно до 2 юни, когато американското финансово министерство съобщи, че Божков ще бъде санкциониран по реда на закона "Магнитски" заради подкупване на висши държавници. Службата за контрол на чуждестранните активи постави в черния си списък и 58 пряко свързани с него фирми и организации, включително партия "Българско лято".

Санкцията не означава, че партията става автоматично незаконна в България, нито формално забранява участието ѝ в предстоящия вот, но определено прави функционирането ѝ проблемно. Най-малкото всякакви нейни финансови активи и транзакции ще са блокирани, тъй като никоя банка не би желала да си навлече потенциалните проблеми на нарушител на американски санкции. Още повече че в обосновката на американските власти изрично се споменава и че според тях партията участва на изборите, "за да упражнява влияние върху български политици и официални лица".

Това на практика поставя под въпрос и политическия проект на забегналия в Дубай Божков. И ако на априлските избори много хора, включително в чужбина, вярваха, че акцията срещу хазартния бос (който получи 18 обвинения преди повече от година) е поредната бухалка на прокуратурата, сега поне някаква група потенциални гласоподаватели ще прочетат и друга външна гледна точка - американските твърдения за корупция с цел облагодетелстване на хазартния му бизнес. А само лотариите му генерираха годишни приходи над 1.5 млрд. лв.

По 10 хиляди лв. подкуп на ден

В своя официален фейсбук профил Божков се представя като "български предприемач, колекционер и един от най-големите работодатели и данъкоплатци в България". Американската гледна точка е, меко казано, по-различна.

Макар да го бяхме чували и от българската прокуратура, сега съобщението на американското финансово министерство добавя детайли. "...През февруари 2018 г. Божков е плащал на тогавашния председател на ДКХ по 10 000 лв. на ден, за да отнеме хазартните лицензи на конкурентни дружества. След тази мащабна схема за подкупи председателят на ДКХ подава оставка и е арестуван, а ДКХ е закрита". Споменатият момент е преходен - начело на хазартния регулатор от 2013 г. по времето на кабинета "Орешарски" е Огнемир Митев. Той е освободен от тогавашния финансов министър Владислав Горанов именно по това време и от 8 февруари 2018 г. на негово място беше назначена Мария Филипова, която сега е заместник-председател на КФН и която е единственият председател на ДКХ без обвинения по казуса с неплатените такси. В хазартния бранш е публична тайна, че години наред Божков успяваше да си осигури почти монополно положение на пазара и реално стои зад отказите на ДКХ за издаване на лицензи на големи чужди онлайн оператори.

По-енигматична е следващата част от американските констатации, че сред подкупваните от Божков държавни служители е един настоящ политически лидер. Миналата година Божков заяви, че е плащал такса "спокойствие" на бившия премиер Бойко Борисов и на Горанов, но представи само косвени доказателства и комикси, а прокуратурата не обяви дали разследва тези твърдения. Според източници за вестника обаче американските власти визират друг лидер на малка партия.

Днес Божков реагира на наложената му санкция така: "Благодаря на САЩ, че са обърнали внимание на сигнала ми. Той бе първото официално свидетелство за рекет и изнудване в особено големи размери от страна на управляващите в лицето на Бойко Борисов и Владислав Горанов". А по-късно добави, че е озадачаващо, че "организираната група от властимащи длъжностни лица начело с Борисов и Гешев са подминати от действията на американската администрация".

Интересно е и твърдението на САЩ, че "по-рано тази година Божков също е планирал да осигури парична сума за бивше българско длъжностно лице и за български политик с цел Божков да бъде подпомогнат да създаде канал, през който руски политически лидери да оказват влияние върху български правителствени служители". Не е ясно за какво точно става въпрос, но при престоя на Божков в ареста на Абу Даби в началото на 2020 г. в българските медии се появи информация, че руски граждани са пристигнали на място и са се застъпили пред местните власти за пускането на Васил Божков. По това време Emirates News Agency съобщава за официално посещение на директора на руското разузнаване Сергей Наришкин в ОАЕ. Не е ясно дали двете събития имат връзка помежду си. Преди време "Биволъ" публикува полетните данни на Божков месец преди да изчезне от България в Дубай. Сред тях се вижда, че самолетът му прави три курса София - Москва - София в рамките на десетина дни.

От хазартен монополист до беглец в Дубай

Васил Божков е имал и други бизнеси през годините, но името му почти в целия преход стана синоним на властелин на хазарта - от игрални зали и казина, през спортния букмейкър "Еврофутбол" до апогея с лотариите, които в пика си събираха залози за над 1.5 млрд. лв. годишно. А силните му позиции в сектора бяха осигурявани от различни държавни структури, които през последните години са му спестили плащането на около 700 млн. лв. към държавния бюджет.

В началото на миналата година властта рязко го атакува, повдигна му 18 обвинения - освен за таксите и за други криминални деяния, Божков се укри в Дубай, започна да разказва за взаимодействията си с политици от ГЕРБ и Делян Пеевски, но така не предостави доказателства. Катализатор за всичко това станаха негови дългогодишни съдружници - братята Боян и Цветомир Найденови, които започнаха открита война с Божков и пуснаха сигнали срещу него до прокуратурата. В атаката беше замесено и името на Кирил Домусчиев. А няколко месеца след сблъсъка Божков описа състав на хунтата срещу него: премиерът Бойко Борисов е връзката с мутренското минало на страната, но сега конците в сянка дърпа депутатът от ДПС Делян Пеевски, който стои зад издигането на Иван Гешев за главен прокурор, а за хазартния бизнес разговорът е текъл с финансовия министър Владислав Горанов. А най-близкото до документ беше показаната "паметна записка" между Божков и Домусчиев, според която срещу реклама в притежаваната от втория "Нова тв" хазартният бос получава "пълен съпорт в Държавната комисия по хазарта".

Какво има

Покрай обвиненията повечето дружества и имущество на Божков бяха запорирани - по искане на прокуратура, данъчни или антикорупционната комисия. Големите му хазартни компании се оказаха без лиценз, някои потеглиха към фалит. Така че американските санкции едва ли ще добавят нови финансови тежести или риск от загуба на работни места.

Останалите владения в групата на Божков са по-скоро имоти - най-големият е Телефонната палата в София, лични къщи и жилища, терени и проекти като "Нове хоумс", недвижимости във Франция и Гърция, но те пряко няма как да бъдат засегнати от американските санкции. И върху тях вече има обезпечителни мерки от български институции. Същото вероятно е валидно и за колекцията му антики.

Много вероятно е Васил Божков да притежава суми и активи в офшорни територии, за които проследяването е трудно. Още повече че натрупани през годините средства могат да са обърнати от златни кюлчета до криптовалути, така че в личен план той и фамилията едва ли почувстват изцяло финансовата сила на американския удар. Неговите ефекти могат да са по-скоро косвени - порязване на политическите амбиции, възможностите за бизнес начинания в други дестинации и търсене на защита в международни съдилища.

Накратко, обявеното от САЩ само добавя история към вече известното за Божков, докато Пеевски и Илко Желязков са с новини за корупционни сюжети. Общото е, че и двамата дълго са владеели българския корпоративно-политически свят и са оставали недосегаеми.

#МногоВиЗдраве

11 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • - 5
    • + 3

    Нищо от това, което САЩ съобщиха не е ново. Кое ги накара да обявят тези санкции сега? А не, примерно, миналата година?

    Дали не е защото от 1 месец насам на власт в БГ е правителство с явни русофилски връзки?

    Прилича ми на леко подсещане, че някой трябва да внимава в картинката

    Нередност?
  • 2
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • - 1
    • + 5

    А иначе Божков определено се оказа тъпо парче.

    Ако беше си забегнал кротко като братя Галеви или Мустака сега на спокойствие щеше да си кара златната пенсия. Ама реши да влиза в политиката и - още по-глупаво - се заигра с Русия.

    При това положение мисля, че дълго в Дубай няма да се задържи - там САЩ са неформален губернатор. Нищо чудно скоро да последва дясната си ръка в полет за БГ ескортиран от служители на "Съдебна Охрана".

    Нередност?
  • 3
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • - 2
    • + 5

    "Според източници за вестника обаче американските власти визират друг лидер на малка партия.'"

    След като дълго правиха инсинуации, че САЩ визират Борисов, Икономедия най-после изплюха камъчето.

    Нередност?
  • 4
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • - 5
    • + 3

    Казусът "Божков" е срамен за Икономедия и по друга причина - миналото лято те бяха гръмогласен рупор на Божков обилно тиражирайки всеки негов пост във ФБ. Беше впечатляващо как между постовете на Божков и съответата статия в Дневник имаше често по-малко от 20 минути. Всъщност, всеки пост на Божков обикновено водеше до поне няколко статии, които напоително отразяваха всеки детайл от поста му.

    А, вече година и половина Икономедия покрива 2-часовото интервю, който заснеха през декември 2019-та с неговия бивш съдружник Найденов в което той обвинява Божков. Когато през февруари 2020 Найденов се оплака пред БТВ, че Капитал прикриват Божков Икономедия гузно излезе с обяснението, че "проверявали сигнала". И така вече 18 месеца.

    А когато ставаше дума за постовете на Божков във ФБ проверки явно не бяха необходими.

    Но сега след санкциите на САЩ с/у Божков Икономедия явно бързат да "влязат в крак с международната обстановка" защото Фондация "Америка за България" може да преразгледа гранта, които им дава.

    Нередност?
  • 5
    vera_d avatar :-|
    Вера Денизова
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#] от "":

    Вероятно сте пропуснал ето този текст: https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2020/01/10/4014219_shumnata_hazartna_voina/

    Нередност?
  • 6
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • - 2
    • + 5

    До коментар [#5] от "Вера Денизова":

    Г-жо Денизова, благодаря за поста Ви. Отчитам го като проява на професионализъм. Убеден съм, че повечето журналисти в Икономедия са свестни. Но също така съм убеден, че медията следва строга вътрешна цензура.

    Относно поста Ви: анонимната статия, която сочите не е това, което имам предвид.

    Имам предвид това:

    "Найденов разказа, че се е свързал и с „Дневник”. „Пуснаха ми 13 въпроса, отговорих на тях. После дойдоха на интервю в нашия офис – 6 часа интервю, включително и видеозаснемане – мълчание. После дойдоха заедно с "Капитал" – пак 5-6 часа интервю, пак нищо. Значи, ние подаваме сигнали, а някаква невидима сила упражнява чадър тези неща да не излизат в медиите", категоричен беше Найденов"

    Източник:

    https://kmeta.bg/cvetomir-najdenov-btv-i-dnevnik-premulchaha-za-moya-signal-srestu-vasil-bojkov/

    Найденов впоследствтие уточнява, че всичко това става през ноември 2019.

    Анонимният материал от януари 2020, който сочите изглежда, че е внимателно филтриран - позовава се само на източници, които вече бяха станали публично достояние в други медии. Няма нито едно изречение, което да показва, че двете многочасови интервюта дадени от Найденов, както и писменните отговори дадени от него са били използвани.

    Всъщност, прави лошо впечатление, че никой не е застанал с името си зад този материал. Знаете добре, че нормалната журналистическа практика е авторите да застават с името си - дори това да е групов проект и авторите да са повече от един. Впечатлението ми е, че подобни анонимни материали обикновено са "срам за майстора" - и посочената от Вас статия не прави изключение именно поради очевидната вътрешна цензура в Капитал.

    След това публично оплакване от страна Найденов, Икономедия направи гузно изявление (по памет през февруари 2020) в духа на "тъй-като държим на журналистическото качество решихме да подложим на проверка въпросните изявления". Изявлението звучеше сякаш проверката все още продължава (т.е. вече 3 месеца).

    От въпросните интервюта на Найденов вече минаха повече от година и половина така, че е ясно, че никаква "проверка" не се прави.

    Също така, миналото лято стана очевидно, че когато източникът е Божков Капитал не изпитва необходимост да прави проверка - неговите постове във ФБ бяха обилно ретранслирани в Дневник - в повечето случаи след по-малко от час от публикацията им във ФБ.

    Подобни двойни стандарти правят впечатление.

    Икономедия е хубаво да си го припомни това когато следващия път реши да коментира 112-тото място в класацията по свобода на медиите. То е не защото в БГ убиват журналисти (и слава богу!), а защото журналистите и редакторите в БГ убиват новини, които не съвпадат с "редакционната линия" на медията. Икономедия очевидно не прави изключение.

    Нередност?
  • 7
    greeneyes avatar :-|
    greeneyes
    • + 3

    Най-после добър анализ за Божков в Икономедия, за което поздравления към авторката. Не мога да не адмирирам и колегата Николов, чиито коментари под статията са си направо готови да бъдат стиковани в една отделна статия по тази тема.

    Нередност?
  • 8
    anihilator_jack avatar :-|
    anihilator_jack
    • - 4

    До коментар [#2] от "Николов":

    Баце прочети отново оригиналният текст от съобщението на американците. Политически лидер, който преди това е бил правителствено лице и което се споменава в калъп с председателя на комисията по хазарта, който също е бил подкупван от Божков. На това описание отговаря само Буци. Чак в следващите изречения се говори за лидера на малката партия чрез която Божков е смятал да прокарва руско влияние.

    Нередност?
  • 9
    fbr45306322 avatar :-?
    MyTwoCents
    • + 3

    До коментар [#1] от "Николов":
    „Нищо от това, което САЩ съобщиха не е ново. Кое ги накара да обявят тези санкции сега? А не, примерно, миналата година?“

    Най-простото обяснение е, че след месец има избори. Търсят начин да повлияят на резултата, т.к. ако се запази предходната конфигурация, то или влизаме в политически и държавен хаос, или ще има яко задкулисни договорки, които ще родят още от същото.

    По този начин целта е да премахнат вота за Божков, елиминирайки ореола на мъченик, който той си приписва. „Аз не давам подкупи, а те ми ги поискаха и принудиха“.

    Второто е да опитат да ограничат и вота за ДПС - ако не чрез преливане за друга партия, то поне чрез намаляване на избирателната активност на електората им.

    Третото е тежко размахан пръст към „малките партии“ от досегашните коалиционни партньори - удар към „патриотите“ Харалмпиев и сие. Т.е. да не си въобразяват, че ще минат 4% на следващите избори.

    Погледнато така, това си е почти намеса във вътрешните работи на страната. Само дето тези вътрешни работи са криминална история. От друга страна външните работи за един, са вътрешни за друг...

    Нередност?
  • 10
    vera_d avatar :-|
    Вера Денизова

    До коментар [#] от "":

    Г-н Николов, в края на статията са подписани всички журналисти, които са работели по темата.

    Нередност?
Нов коментар