Краят на епохатa "Пеевски"

Атаката на САЩ срещу корупцията елиминира най-важния съдружник на Бойко Борисов от българската политика и икономика, а мотивите на санкциите показват очертанията на превзетата държава

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Американската атака срещу корупцията елиминира най-важния съдружник на Бойко Борисов от българската политика и икономика.
  • Мотивите на санкциите срещу Пеевски и Васил Божков показват очертанията на превзетата държава и безпомощната българска прокуратура.
  • Санкциите премахват само едно от лицата на модела, който ограби над десетилетие от развитието на България.

От тази седмица Делян Пеевски - един от доскоро всевластните господари на България, човекът, който можеше да назначава и уволнява министри, чиновници, прокурори, съдии и журналисти, да взима каквото си поиска от публичните пари и да унищожава човешки съдби през превзетите прокуратура, съд и медии, се превръща в парий.

С безпрецедентен за България ход в сряда американското правителство обяви него, както и доскорошния хазартен цар Васил Божков, заедно с още няколко души, за корумпирани. САЩ им наложиха по закона "Магнитски" едни от най-тежките санкции в света, които чужда държава може да налага. Ефектът от тях е много по-голям от публичното унижение.

От бизнес гледна точка тази процедура е смъртна присъда. Санкционираните не само няма да влизат повече в САЩ, но и не могат да имат никакви отношения с американски компании или с фирми, които искат да работят с американски компании. За тях ще е изключително трудно да работят с банки, практически в целия цивилизован свят. И тъй като САЩ се опитват да сключат двустранни споразумения по "Магнитски" с други държави, активите им, поне в западния свят, трудно ще могат да си намерят сигурно убежище. Ако искат да имат някаква икономическа дейност, те ще трябва много внимателно да прикриват самоличността си. С техния бизнес, накратко, е свършено (вижте повече тук). От действията на американското правителство обаче има последствия далеч извън съдбата на човека, чието име се превърна в синоним на корупцията.

Санкциите са най-широкообхватното еднократно действие на САЩ срещу корупцията досега.

Делян Пеевски е емблема на модела, по който България се управлява през последните над 15 години. През този период постепенно всички основни видове власти - изпълнителна, законодателна, съдебна и медийна, бяха подчинени на сравнително малка група хора, обединени около една цел - да крадат колкото е възможно повече публични пари. В продължение на десетилетие и половина огромна част от парите на българските и европейските данъкоплатци бяха отклонени по начини, за които всички знаят, но сега американското правителство нарече открито с истинските им имена.

Във връзка с включването ми от страна на САЩ в санкционния списък заявявам, че считам подобен акт за абсолютно недопустим, тенденциозен и неотговарящ на духа и смисъла на този закон. Това е така, защото не съм извършил нищо, с което да съм накърнил международно признати човешки права, не съм държавен служител и не съм участвал в корупционни действия, като разпространените мотиви за наложените санкции не съдържат нито един верен факт.

Делян Пеевски

Санкциониран за корупция

"Подкупи", "изнудване", "присвояване на държавно имущество", "злоупотреби", "мащабни схеми за корупция". Всички тези думи доскоро не можеха да се кажат публично в комбинация с името на Делян Пеевски или някой друг от публично обявените в сряда за корумпирани държавни служители и бизнесмени. Заради пълното подчинение на всички контролиращи власти - полиция, специални служби, прокуратура и съд, през последните години кражбите на публични активи са на практика напълно безнаказани. През всички тези години въпреки десетките скандали и стотиците журналистически разследвания за видими злоупотреби, въпреки вероятно хилядите държавните служители, прокурори и съдии, замесени в корупция на всички етажи от властта, единственият даден на съд за това е кметът на столичния район "Младост" Десислава Иванчева, като нейното дело дори не е приключило на последна инстанция*. Тя на всичкото отгоре и няма нищо общо с ГЕРБ и ДПС - партиите, които без изключение държат властта през последното десетилетие. На обвиненията в корупция те отговаряха обикновено с игнориране, понякога с жертване на безименна пионка, а други пъти дори и с откровена подигравка. Преди време един от финансовите министри на Борисов - Владислав Горанов, заяви, че корупцията в България е "вестникарско внушение". От тази седмица ситуацията е различна. Много различна.

В решението на американското правителство да санкционира Пеевски, неговия лейтенант Илко Желязков (повече за него тук) и Васил Божков (вижте за него тук) има нюанси и информация, която ще се анализира още известно време. На първо четене обаче се виждат два важни момента:

1. Това е тежката артилерия на американските санкции за корумпирани чужденци. В САЩ има два режима за наказване на хора от други държави. Единият е Държавният департамент да обяви някого за корумпиран и да му забрани - на него/нея и семейството му/ѝ да влиза в САЩ. Другият е процедурата по закона "Магнитски", в който вече става дума за блокиране и конфискация на активи, както и забрана да се работи с американски банки и системи за разплащания. Пеевски и Божков в сряда бяха наказани и с двата механизма едновременно.

2. Според официалното съобщение на американското правителство обявлението за Пеевски, Божков и Желязков е "най-широкообхватното еднократно действие [на САЩ], насочено срещу корупцията досега". Глобалният закон "Магнитски" е приет през 2016 г. и до момента санкциите по него са за доста по-малки по размер нарушения.

Между редовете на съобщенията за санкции и първите официални и неофициални коментари от различни представители на американската администрация се виждат и други важни послания, от които през следващите месеци може да има последствия. Наказанията сега са наложени на Делян Пеевски и Васил Божков, но описаните схеми и отношения включват много повече хора. "Васил Крумов Божков, български бизнесмен и олигарх, неколкократно е подкупвал държавни служители. Тези служители включват един настоящ политически лидер", пише в официалното съобщение. Това е само един от примерите за информация на американските власти, която предполага, че в престъпленията, за които се твърди, че са извършвани от санкционираните, участват и други хора. Кой е този лидер можем само да гадаем, но възможностите не са много - Бойко Борисов, Красимир Каракачанов, Валери Симеонов или Волен Сидеров. Това са хората, с които през последните години е имало смисъл да се "разбира" Васил Божков. Подобни информации има на още няколко места, но истината е, че кой е той може и да не разберем скоро или поне не от българските власти.

Огромна част от публичните пари бяха отклонявани по начини, за които всички знаят, но сега американското правителство нарече с истинските им имена.

Макар че не е споменат директно в съобщението, един от звучните шамари в тази история беше за прокуратурата и лично за главния прокурор Иван Гешев. В първите публични коментари след огласяване на съобщението американската посланичка Херо Мустафа заяви, че в поредицата от срещи с представители на различни български власти преди официалното обявяване на санкциите не е бил включен Иван Гешев. "Засега това не е в нашия дневен ред", каза американската посланичка. Нещо повече - на въпрос дали САЩ ще предоставят наличната им информация на българската прокуратура представителят на американското финансово министерство, дошъл в България по този случай, каза, че тукашните обвинители ще имат достъп "само до официалното съобщение". Преведено, това означава пълна липса на доверие в българската съдебна система. По време на срещата с журналисти Херо Мустафа няколко пъти повтори и че в България има "ендемична корупция" и че никой от участващите в нея не е защитен от санкции, подобни на днешните.

Макар също да не е споменат директно, друг от най-звучните шамари е и за Бойко Борисов. Едноличен лидер на доминиращата през последните десет години партия, вината за "ендемичната корупция" и конкретни схеми, описани от американското правителство, е основно негова. И отговорността в случая трябва да се носи за много повече от конкретно откраднатите публични пари, имоти и други активи.

В модела, по който се източва България през последните 10 години, Делян Пеевски осигуряваше медиите и съдебната система и част от политическата подкрепа (ДПС или "Атака"), но изпълнителната и законодателната власт почти винаги се е контролирала от Борисов.

През годините постепенно и неотклонно моделът "Пеевски - Борисов" овладя пътя на публичните ресурси и практически приватизира държавата. Част от отклоняваните от поръчки и еврофондове пари бяха инвестирани обратно за корумпиране на нови части от държавата, които носеха нови пари, с които се корумпираха други, и така за десет години беше подчинена напълно цялата държава. Ключова роля в това имаше завладяването на прокуратурата и съдебната система, които гарантираха едновременно безнаказаност на кражбите и смазване на всички видове противници - корупционни конкуренти, или нормални хора, които се съпротивляваха срещу превземането на държавата. За потискането на съпротивата помогна изключително много и контролът върху медиите. Те бяха използвани за мръсни кампании и нискокачествена, но ефективна, пропаганда. Щетите от това бяха и са огромни.

Фокусирането на модела "Пеевски - Борисов" в кражбата на публична стойност доведе до тежки щети в много различни посоки:

  • Извън отклонените бюджетни и евро средства бяха източени две, големи за българските мащаби, банки - КТБ и ББР.
  • Влизането на България в еврозоната беше забавено с (до момента) 10 години.
  • Влизането в Шенген е отложено за когато България престане да бъде откровено и "ендемично" корумпирана държава.
  • Изключително забавено икономическо развитие, сравнено с останалите балкански държави като Румъния и Сърбия.
  • Напълно спряла реформа в енергетиката, която предполага тежка криза в близките месеци.
  • Силно руско влияние в службите, части от политиката и енергетиката.

И това не е всичко.

Към сметката трябва да се прибавят и щетите по практически разрушената държава. В момента тя е настроена да работи не за хората, а за конкретна корупционна клика. Един от отговорите на въпроса защо качеството на българското образование или здравеопазване е толкова ниско е в това, че държавата не се занимава с предлагане на публични услуги, а само с кражба на публични активи.

В наказанието на Делян Пеевски от американското правителство има добри и лоши новини. Добрите са, че едно от ключовите лица в модела, който управлява България повече от десетилетие, излиза от играта. Това дава шанс за промяна и пренастройване на държавата, така че тя да върши истинската си задача. Фактът, че това се случва с усилията на чуждо правителство (и това е лошата новина) показва, че съпротивителните сили на България не са достатъчно силни. Или поне не бяха досега.

Усилията на служебното правителство от последните седмици показват, че не всичко е загубено. Съпротивата срещу тях обаче - както се вижда от действията на прокуратурата тази седмица, или отказът на ББР да се подчини на икономическият министър, показва, че връщането на държавата няма да стане нито бързо, нито лесно.

В какво са обвинени

Основните точки, по които САЩ означиха Пеевски, Божков и Желязков за корумпирани

Документът, с който финансовото министерство на САЩ обявява санкциите срещу Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков, говори за "значима корупция". Общата дефиниция на това е лице, което е оказвало помощ по най-различни начини с цел корупция или подпомагане на корупция, включително присвояване на държавни или частни активи и подкупи. Специално за Пеевски пък е посочено, че е бил замесен в "търговия с влияние и подкупи, за да се защити от обществен контрол и за да упражнява контрол върху ключови институции и сектори в българското общество".

Делян Пеевски и Илко Желязков

- През септември 2019 г. Пеевски е работил активно за оказването на отрицателно въздействие върху политическия процес в България по време на местните избори. Договарял се е с политици да им осигури политическа подкрепа и положително медийно отразяване в замяна на защита от наказателно разследване.

- Според САЩ от 2019 г. е известно, че Желязков е оперирал схема, през която е давал подкупи на високопоставени държавни служители, от които се е очаквало да предоставят информация, която после да бъде предавана на Пеевски. Лицата, приели предложението му, после са били назначавани на влиятелни длъжности и Желязков им е осигурявал месечен подкуп.

- Пеевски и Желязков са "разполагали", се казва в съобщението, с длъжностно лице на ръководен пост, което през 2019 г. незаконно присвоявало средства в тяхна полза. Не се дава име, нито се уточнява как точно е ставало присвояването.

- От началото на 2018 г. двамата ръководели схема за продажба на български документи за пребиваване. Твърди се, че представители на дружества са плащали подкупи на български длъжностни лица, които да гарантират, че техните клиенти ще получат документи за гражданство незабавно, а не след заплащането на депозит от 500 000 щатски долара или след като изминат петте години за обработването на законно обосновано искане.

- Има данни, че Желязков е изнудвал евентуален кандидат за български министър чрез заплаха от повдигане на наказателни обвинения от Прокуратурата на Република България, ако след назначаването му министърът не окажел по-нататъшно съдействие на Желязков.

Васил Божков

- Подкупвал държавни служители, сред които "настоящ политически лидер", както и бившия председател на вече закритата Държавна комисия по хазарта (ДКХ). Цитира се българската прокуратура, която твърди, че през февруари 2018 г. Божков е плащал на тогавашния председател на ДКХ по 10 000 лв. (USD 6220) на ден, за да отнеме хазартните лицензи на конкурентни дружества.

- По-рано тази година Божков е планирал да осигури парична сума за бивше българско длъжностно лице и за български политик с цел Божков да бъде подпомогнат да създаде канал, през който руски политически лидери да оказват влияние върху български правителствени служители.

-------------------------------

*В предишна версия на статията беше написано, че Десислава Иванчева е осъдена за корупция, което не отговаря на истината, тъй като предстои произнасянето на още една съдебна инстанция. Авторът се извинява за допуснатата грешка. (Обратно към текста)

14 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 10

    Санкциите Магнитски вече са приложени по делото РИКО.
    https://www.facebook.com/atchobanov/posts/10165103309655510

    Нередност?
  • 2
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 13

    СЛЕД ПЕЕВСКИ, “МАГНИТСКИ” ТРЯБВА ДА УДАРИ КУКЛОВОДИТЕ МУ.
    И #ЛУСТРАЦИЯ!!!
    https://bivol.bg/magnitski-koi.html

    Нередност?
  • 3
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 10

    Фирмите на Пеевски и Черепа санкционирани от САЩ:
    Обществени поръчки и отписани задължения към НАП
    https://bird.bg/us-sanctions/

    Нередност?
  • 4
    venelingeologia avatar :-|
    venelingeologia
    • - 4
    • + 1

    Можем - налагаме. Да се знае кой управлява влака. Няма кой да ни иска сметки,факти и папки.

    Нередност?
  • 5
    ichibane avatar :-P
    ichibane
    • - 3
    • + 3

    от доста време по медийте се коментира,че пеевски продава всичко което притежава в България,така че новината ,че е санкциониран е може би за наше успокоение

    Нередност?
  • 6
    cinik avatar :-|
    cinik
    • + 21

    Освен директната цел, дребните мишоци ще избегнат на всяка цена да се превърнат в колатерална щета. Да се обзаложим ли, че директорският борд на ББР и надзорът от БНБ ще изкарат кредитните досиета на Дебелио со кротце и со благо, макар само до вчера да следваха призивите на Буци за съпротива до последно геройска гибел на амбразурата?

    Нередност?
  • 7
    rvr12572942 avatar :-|
    rvr12572942
    • - 17
    • + 1

    Пеевски най- вероятно е разпродал всичко и е купил физическо злато, което вече стои в руски трезор. Ще му пръднат на грездея с тия санкции. Той, така или иначе, като бизнесмен беше свършен доста преди това. С милиарда в злато ще си живурка добре и в бъдеще. Най- вероятно в Щатите е оставил някоя и друга колиба да не са съвсем капо и те да вземат нещо. А се очаква в близките 4-5 години златото да се удвои като цена, така че дебелия ще е двойно по- богат от сега. Благодарение на Магнитски, ъф корс.

    Нередност?
  • 8
    hql16227478831057965 avatar :-|
    Иво Димитров
    • + 4

    И сега шиши къде отива да живее????

    Нередност?
  • 9
    coffee.bean avatar :-|
    coffee.bean
    • + 6

    До коментар [#] от "":

    Вярно е , че дебелия Шиши , разпродаваше активи отдавна (поне от 2-3 години)

    Нередност?
  • 10
    vmware18 avatar :-?
    vmware18
    • + 6

    До коментар [#] от "":

    ще живее... къде? В Русия, Азия или Южна Африка ?
    Даже Дубай става несигурно когато американците те заклеймят.

    може, разбира се, но това живот ли е.

    Нередност?
Нов коментар