Третият санкциониран Илко Желязков: Лейтенантът на Пеевски

Кариерата му започва в службите, но последните години прокарва интересите на бившия депутат от ДПС Пеевски в енергетиката и бюрото по подслушванията

Санкциите от САЩ повдигат въпроса може ли Желязков да остане в бюрото за контрол на СРС
Санкциите от САЩ повдигат въпроса може ли Желязков да остане в бюрото за контрол на СРС
Санкциите от САЩ повдигат въпроса може ли Желязков да остане в бюрото за контрол на СРС    ©  Надежда Чипева
Санкциите от САЩ повдигат въпроса може ли Желязков да остане в бюрото за контрол на СРС    ©  Надежда Чипева

От Второ главно управление на Държавна сигурност, през Националната служба "Сигурност" (сега ДАНС), държавния резерв, Българския енергиен холдинг и ТЕЦ "Марица-изток 2" до бюрото за контрол на СРС. Така накратко може да се опише биографията на Илко Желязков, който беше санкциониран от САЩ по закона "Магнитски" заедно с Делян Пеевски и Васил Божков.

Желязков е енигматична фигура, слабо известен е в публичното пространство, но за неговото влияние се разказват легенди. Прякорът му "лейтенантът на Пеевски" говори достатъчно за това. Според финансовото министерство на САЩ (Department of the treasury) Пеевски е използвал Желязков за подкупването на държавни служители, включително такива от правителството, но извън това в политическите и енергийни среди в България се говори, че е кадрувал в държавните дружества и е оказвал натиск в различни институции.

През последните три години Илко Желязков е зам.-председател на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства, като по този начин осигуряваше пълна безконтролност на подслушванията - проблем, около който сега се вихри огромен скандал. След обявяването на санкциите по закона Магнитски от САЩ стана ясно, че Желязков, също както много други директори в службите, е излязъл в отпуск.

Кой е Илко Желязков

Едва 23-годишен, през 1981 г. започва своята кариера във Второ главно управление на ДС (контраразузнаването). Тогава той е само със средно образование - от 31-ва гимназия в София, където разширено е изучавал английски език. Висшето си образование завършва чак през 1991 г. - "Психология" в СУ "Климент Охридски". Докато учи, продължава да работи в системата на МВР, изпълнявайки "оперативна дейност". В началото на 90-те Второ главно управление е преобразувано в Национална служба "Сигурност" (след 2008 г. Държавна агенция "Национална сигурност" - ДАНС) и Желязков работи там до 2007 г.

След това "агентът" е назначен в Държавната агенция "Държавен резерв и военновременен запас" като директор на Дирекция "Сигурност и отбранителна и мобилизационна подготовка". Това става именно когато Делян Пеевски е зам.-министър по бедствията и авариите в кабинета на Сергей Станишев, в чийто ресор е държавният резерв. Оттогава връзката между Желязков и Пеевски става постоянна величина и се появява в различни разследвания през следващите години.

Кариера с Пеевски

Така например, докато работи в държавния резерв, през 2009 г. Илко Желязков изведнъж се озовава в борда на директорите на държавната ТЕЦ "Марица-изток 2", където остава до септември 2018 г. Паралелно с това ролята му в енергетиката се засилва в периода 2012 - 2014 г., когато влиза и в борда на директорите на Българския енергиен холдинг - шапката на всички държавни дружества от сектора с общи годишни приходи в рамките на милиарди.

Една от позициите си, с които Желязков със сигурност е засегнал американските интереси, е краткото му пребиваване в Ай Си Джи Би - проектната компания, която изгражда газовата връзка с Гърция. Именно този проект би нарушил монопола на "Газпром" не само в България, но и в целия регион, като осигури възможност за достатъчно големи алтернативни доставки на газ, и затова се подкрепя от САЩ и ЕС. Но въпреки това строителството му се бави драстично от над десетилетие, като най-оптимистичните прогнози са тръбата да бъде въведена в експлоатация следващото лято. Желязков е бил в ръководството на компанията само няколко месеца - от септември 2018 г. до януари 2019 г.

Миналата година пък името му "изплува" покрай избор на нов председател на Комисията за енергийно и водно регулиране. Тогава (през юни) единственият кандидат (издигнат от ГЕРБ) бе Пламен Младеновски - енергиен експерт, член на комисията и одобряван от енергийния сектор като професионалист. Но точно преди гласуването кандидатурата му беше оттеглена. Причината за това е била отказът на Младеновски да се види на четири очи с Делян Пеевски, за което бил помолен след среща между Бойко Борисов и Илко Желязков.

Контролът на СРС

Последното превъплъщение на Желязков е в Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства. В края на 2018 г. по предложение на ДПС кандидатурата му е одобрена от парламента и той е определен за зам.-председател на бюрото, което до онзи момент се оглавява от Бойко Рашков - сегашния служебен министър на вътрешните работи.

Съобщението за санкциите от САЩ срещу Желязков го сварва все още като зам.-председател на бюрото за контрол на СРС и повдига въпроса дали въпреки това може да остане на поста. Той е назначен от Народното събрание и реално сега, при липсата на такова, няма кой да го смени. Разбира се, остава възможността сам да си подаде оставката или поне да бъде призован за това от ДПС - партията, която го е номинирала за поста. Но на този етап това не изглежда много вероятно.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • + 1

    Нагъл.

    Нередност?
  • 2
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf

    Представете си каква брилянтна работа могат да свършат такива даровити хора, ако работиха в полза на държавата, а не на мафията!

    Човек с такъв опит и умения можеше да бъде невероятен актив за всяко управление, ако беше достатъчно отдаден на общество и родина.

    Нередност?
  • 3
    tug16553936 avatar :-|
    oeg vokar

    Човека в основата на създаването на Манитски акт (акт, няма никакви разследващи функции, политическа бухалка ) се казва Бил Броудър, корумпиран Американец, правил далавери с Путин, дори отказал се от америкакско гражданство заради далаверата да не плаща данъци, сега в Англия. Някакви чиновници от корумпираната либерална администрация на Байдън са попълнини формуляр по данни на Българско НГО....на василев или прокопив най-вероятно, някой с паре да плати на адвокате и лобисти в америка....и трябва да правим изводи от този корумпиран булишит за корупцията в БГ!!!! крадеца вика дръжте крадеца.

    Нередност?
Нов коментар